Taurus Bakery en Co Instrukcja obsługi

Kategoria
Babeczka
Typ
Instrukcja obsługi

Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla

Polski
Maszyna do pieczenia pączków
Bakery&co
Szanowny Kliencie,
Serdecznie dziękujemy za zdecydowanie się na zakup sprzętu gospodarst-
wa domowego marki TAURUS.
Jego technologia, forma i funkcjonalność, jak również fakt, że spełnia on
wszelkie normy jakości, dostarczy Państwu pełnej satysfakcji przez długi
czas.
Opis
A Blachy pogrzewane
B Uchwyt górny
C Lampka kontrolna włączenie
D Lampka kontrolna nagrzewanie
E Osadzenie kabla
- Przeczytać uważnie instrukcję przed uruchomieniem urządzenia i
zachować ją w celu późniejszych konsultacji.
- Przed pierwszym użyciem należy umyć wszystkie części urządzenia, które
mogą mieć kontakt z pokarmami, postępując zgodnie z instrukcją.
Conselhos e advertências de
segurança
- Urządzenie może być używane
przez osoby niezapoznane z
tego typu produktem, osoby
niepełnosprawne lub dzieci od 8 roku
życia, tylko i wyłącznie pod kontrolą
dorosłych zapoznanym z tego typu
sprzętem.
- Dzieci powyżej 8 roku życia nie
powinny czyścić urządzenia, jeśli
nie pod kontrolą osób dorosłych
zapoznanych ze sprzętem.
- Konserwacja urządzenia i
podłączanie go do sieci nie mogą
być wykonywane przy dzieciach
mniejszych niż 8 lat.
- Dzieci powinny pozostać
pod czujną opieką w celu za-
gwarantowania nie bawią się
urządzeniem.
- Temperatura dostępnych powierz-
chnie może ulec podniesieniu, kiedy
urządzenie jest podłączone do sieci.
- Nie należy używać z urządzeniami
automatycznymi jak czasomierze lub
podobne.
- W razie awarii zanieść urządzenie
do autoryzowanego Serwisu Tech-
nicznego. Nie próbować rozbierać
urządzenia ani go naprawiać,
ponieważ może to być niebezpiecz-
ne.
- Przed podłączeniem maszyny do
sieci, sprawdzić czy napięcie ws-
kazane na tabliczce znamionowej
odpowiada napięciu sieci.
- Podłączyć urządzenie do gniazdka z uziemieniem o natężeniu, co
najmniej 10 amperow.
- Wtyczka urządzenia powinna być zgodna z podstawą elektryczną gnia-
zdka. Nie zmieniać nigdy wtyczki. Nie używać przejściówek dla wtyczki.
- Nie używać nigdy kabla elektrycznego do podnoszenia, przenoszenia ani
wyłączania urządzenia.
- Nie zwijać kabla elektrycznego podłączenia wokół urządzenia.
- Nie pozostawiać, by kabel elektryczny podłączenia został schwytany lub
pomarszczony.
- Nie dopuszczać, by kabel elektryczny podłączenia zwisał ze stołu ani by
był w kontakcie z gorącymi powierzchniami urządzenia.
- Uszkodzone czy zaplątane kable zwiększają ryzyko porażenia prądem.
- Nie dotykać wtyczki mokrymi rękoma.
- Nie używać urządzenia, gdy kabel elektryczny lub wtyczka jest uszko-
dzona.
- Jeśli popęka jakiś element obudowy urządzenia, natychmiast wyłączyć
urządzenie z prądu, aby uniknąć porażenia prądem.
- Nie używać urządzenia, jeśli upadło lub jeśli występują widoczne oznaki
uszkodzenia lub wycieki.
- Urządzenie nie jest przystosowane do używania na dworzu.
- Umieścić urządzenie w pozycji horyzontalnej, na powierzchni płaskiej i
stałej.
- Nie dotykać płytek grzejnych, gdyż może to spowodować poważne
oparzenia.
Używanie i konserwacja:
- Przed każdym użyciem, rozwinąć całkowicie kabel zasilania urządzenia.
- Nie ruszać urządzenia w czasie jego działania.
- Używać uchwytów do podnoszenia i przemieszczania urządzenia.
- Aby zachować właściwości patelni zapobiegające przywieraniu, nie
używać do jej mycia środków żrących ani czyścików metalowych.
- Wyłączać urządzenie z prądu, jeśli nie jest ono używane i przed
przystąpieniem do jakiegokolwiek czyszczenia.
- Urządzenie to zaprojektowane zostało wyłącznie do użytku domowego, a
nie do użytku profesjonalnego czy przemysłowego.
- Przechowywać to urządzenie w miejscu niedostępnym dla dzieci i/lub
osób niepełnosprawnych.
- Nie umieszczać żelazka w pudełku, szae etc. jeśli jest gorące.
- Nie pozostawiać włączonego urządzenia bez nadzoru.
- Wszelkie niewłaściwe użycie lub niezgodne z instrukcją obsługi może
doprowadzić do niebezpieczeństwa, anulując przy tym gwarancję i
odpowiedzialność producenta.
Instrukcja obsługi
Uwagi przed pierwszym użyciem:
- Usunąć folię ochronną z urządzenia.
- Przed pierwszym użyciem należy umyć wszystkie części urządzenia, które
mogą mieć kontakt z pokarmami, postępując zgodnie z instrukcją.
Użycie:
BAKERT&CO.indb 19 10/04/2014 16:53:38
- Należy rozwinąć kabel całkowicie przed podłączeniem urządzenie.
- Podłączyć urządzenie do prądu.
Czerwona lampka kontrolna zapali się. Informuje ona o tym, że urządzenie
jest podłączone do prądu.
- Zielona lampka kontrolna zaświeci się, aby poinformować, że urządzenie
osiągnęło wybraną temperaturę.
- Podczas gdy urządzenie się nagrzewa, należy przygotować masę według
przepisów podanych na końcu instrukcji.
- Otworzyć urządzenie
- Przełożyć masę do foremek napełniając je całkowicie.
- Zamknąć urządzenie opuszczając górną pokrywę.
- W trakcie pracy urządzenia zielona lampka kontrolna włącza się i wyłącza
automatycznie, wskazując funkcjonowanie elementów grzewczych
utrzymujących żądaną temperaturę.
- Po upływie 4 lub 5 minut, w zależności od wybranego przepisu, należy
podnieść górną blachę i wsunąć szpikulec lub patyczek, aby sprawdzic
czy masa jest gotowa. Wyjąć ciasto z urządzenie za pomocą drewnianej
szpatułki lub podobnego instumentu odpornego na wysoką temperaturę.
Nie nalezy używac przedmiotów, które mogłyby zniszczyć nieprzywieralną
powłokę płyt.
Po zakończeniu używania urządzenia:
- Wyłączyć urządzenie z sieci elektrycznej.
- Wyłączyć urządzenie z sieci .
Osadzenie kabla
- Urządzenie posiada specjalne miejsce do zwijania kabla sieciowego w
dolnej części.
Czyszczenie
- Odłączyć urządzenie z sieci i pozostawić aż do ochłodzenia przed
przystąpieniem do jakiegokolwiek czyszczenia.
- Czyścić urządzenie wilgotną szmatką zmoczoną kilkoma kroplami płynu i
następnie osuszyć.
- Nie używać do czyszczenia urządzenia rozpuszczalników, produktów z
czynnikiem PH takich jak chlor, ani środków żrących.
- Nie zanurzać urządzenia w wodzie ni innej cieczy, nie wkładać pod kran.
- Zaleca się regularne czyszczenie urządzenia i usuwanie z niego
pozostałości produktów żywnościowych.
Nieprawidłowości i naprawa
- W razie awarii zanieść urządzenie do autoryzowanego Serwisu Techni-
cznego. Nie próbować rozbierać urządzenia ani go naprawiać, ponieważ
może to być niebezpieczne.
Dla urządzeń wyprodukowanych w Unii Europejskiej i w przypadku
wymagań prawnych obowiązujących w danym kraju:
Ekologia i zarządzanie odpadami
- Materiały, z których wykonane jest opakowanie tego urządzenia, znajdują
się w ramach systemu zbierania, klasykacji oraz ich odzysku. Jeżeli
chcecie Państwo się ich pozbyć, należy umieścić je w kontenerze przez-
naczonym do tego typu materiałów.
- Produkt nie zawiera koncentracji substancji, które mogłyby być uznane za
szkodliwe dla środowiska.
Symbol ten oznacza, że jeśli chcecie się Państwo pozbyć tego
produktu po zakończeniu okresu jego użytkowania, należy go
przekazać przy zastosowaniu określonych środków do
autoryzowanego podmiotu zarządzającego odpadami w celu
przeprowadzenia selektywnej zbiórki Odpadów Urządzeń Elektrycznych i
Elektronicznych (WEEE).
Urządzenie spełniające wymogi Ustawy 2006/95/EC o Niskim Napięciu, Us-
tawy 2004/108/EC o Zgodności Elektromagnetycznej, Ustawy 2011/65/EC
o gospodarce odpadami elektrycznymi i elektronicznymi i ustawy 2009/125/
EC o urzadzeniach konsumujących energię.
Przepis na pączki.
50g de rzotopionego masła
3 jajka.
150g cukru.
200ml mleka.
Szczypta soli
1 łyżeczka esencji waniliowej.
300g mąki do wypieków
1 opakowania drożdzy w proszku (11g).
Olej słonecznikowy
Ubić masło z jajkami, cukrem i mlekiem.
Dodać wanilią i szczyptę soli.
Dodać mąkę i drożdze w proszku.
Natłuścić frytfankę olejem słonecznikowym za pomocą pędzelka.
Przełożyć niewielkie łyżki masy do foremek. Pozostawić 4-6 mm na
wyrośnięcie masy. Wyrobić całą masę.
Pozostawić upieczone pączki na kratce, aż do ostygnięcia.
Polewa czekoladowa
Składniki:
½ liżanki (118 g) niesłonego masła
¼ liżanki (59 ml) pełnotłustego mleka
1 łyżka syropu kukurydzianego
2 łyżeczki wanilii
113 g posiekanej gorzkiej czekolady
2 liżanki (312 g) przesianego cukru pudru
Sposób polewania czekoladą poczków donut
Wymieszać masło, mleko, syrop kukurydziany oraz wanilię w średnim
garnku i podgrzewać na średnim ogniu aż do roztopienia się masła.
Zmniejszyć ognień i przy małym ogniu dodać czekoladę i mieszać aż do
jej roztopienia się. Wyłączyć ogień, dodać cukier puder i mieszać aż do
uzyskania jednolitej konsystencji. Umieścić mieszankę w pojemniku z letnią
wodą i natychmiast zanurzać pączki donut. Następnie należy je położyć
na ruszcie do chłodzenia i przed podawaniem ich odczekać 30 minut aż
polewa się zestygnie.
BAKERT&CO.indb 20 10/04/2014 16:53:38
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

Taurus Bakery en Co Instrukcja obsługi

Kategoria
Babeczka
Typ
Instrukcja obsługi
Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla