Aeg-Electrolux B4101-5-A Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla

B4101-5
Instrukcja obs³ugi Piekarnik
elektryczny do
zabudowy
Spis treœci2
Spis treœci
Instrukcja obs³ugi 3
Wskazówki dotycz¹ce bezpieczeñstwa 3
Opis urz¹dzenia 4
Widok z przodu 4
Panel steruj¹cy 5
Wyposa¿enie piekarnika 5
Akcesoria piekarnika 6
Przed pierwszym u¿yciem 7
Ustawianie i zmiana czasu 7
Pierwsze czyszczenie 7
Obs³uga piekarnika 8
W³¹czanie i wy³¹czanie piekarnika 8
Funkcje - piekarnik 9
Wk³adanie rusztu, blachy do
pieczenie i brytfanny 10
Zak³adanie / wyjmowanie filtra t³uszczu 11
Funkcje zegara 11
Zastosowania, tabele i rady 16
Pieczenie 16
Pieczenie miêsa 23
Grillowanie powierzchniowe 25
Rozmra¿anie 26
Suszenie 27
Pasteryzacja 27
Czyszczenie i pielêgnacja 28
Elementy zewnêtrzne urz¹dzenia 28
Wnêtrze piekarnika 29
Akcesoria 29
Filtr t³uszczowy 29
Prowadnice listew 29
Oœwietlenie piekarnika 30
Górna œciana piekarnika 31
Drzwi piekarnika 32
Szyby w drzwiach piekarnika 34
Co zrobiæ, gdy … 37
Recykling 38
Serwis 39
Dziêkujemy za wybranie jednego z naszych produktów o wysokiej jakoœci.
Aby zapewniæ optymalne i prawid³owe dzia³anie Pañstwa urz¹dzenia prosimy o
dok³adne przeczytanie niniejszej instrukcji obs³ugi. Pozwoli to Pañstwu na
doskona³e i najbardziej wydajne kierowanie wszystkimi procesami. Zalecamy
przechowywanie instrukcji obs³ugi w bezpiecznym miejscu, co pozwoli na
korzystanie z niej równie¿ w przysz³oœci. Ponadto prosimy o przekazanie jej
przysz³emu w³aœcicielowi urz¹dzenia.
¯yczymy Pañstwu wiele radoœci z u¿ywania nowego urz¹dzenia.
W niniejszej instrukcji u¿yte zosta³y nastêpuj¹ce symbole:
1
Wa¿ne informacje dotycz¹ce bezpieczeñstwa u¿ytkownika oraz prawid³owej
eksploatacji urz¹dzenia.
3 Informacje i wskazówki ogólne
2 Informacje dot. ochrony œrodowiska
3Instrukcja obs³ugi
Instrukcja obs³ugi
1 Wskazówki dotycz¹ce bezpieczeñstwa
Bezpieczeñstwo urz¹dzeñ elektrycznych
Pod³¹czenie urz¹dzenia mo¿e wykonaæ tylko uprawniony specjalista.
W przypadku zak³óceñ lub uszkodzeñ urz¹dzenia: wykrêciæ lub wy³¹cz
bezpieczniki.
Naprawy urz¹dzenia mog¹ byæ przeprowadzane tylko przez specjalistê.
Niefachowe naprawy mog¹ spowodowaæ powa¿ne niebezpieczeñstwa. W
przypadku koniecznoœci naprawy nale¿y zwróciæ siê do naszego serwisu lub
do sprzedawcy.
Bezpieczeñstwo dzieci
Ma³ych dzieci nie nale¿y nigdy pozostawiaæ bez opieki w pobli¿u w³¹czonego
urz¹dzenia.
Bezpieczeñstwo podczas u¿ytkowania
Wszystkie osoby (³¹cznie z dzieæmi), które ze wzglêdu na zdolnoœci
psychiczne, fizyczne i intelektualne lub brak odpowiedniej wiedzy i
doœwiadczenia, nie s¹ w stanie bezpiecznie u¿ytkowaæ urz¹dzenia, mo
obs³ugiwaæ je wy³¹cznie pod kontrol¹ i zgodnie z poleceniami odpowiedzialnej
osoby.
Urz¹dzenie mo¿e byæ u¿ywane tylko do pieczenia i sma¿enia potraw.
Nale¿y zachowaæ ostro¿noœæ podczas pod³¹czania innych urz¹dzeñ
elektrycznych do gniazd wtykowych w pobli¿u piekarnika. Przewody zasilaj¹ce
nie mog¹ le¿eæ przy gor¹cych palnikach, ani nie mog¹ byæ przyciœniête
gor¹cymi drzwiami piekarnika.
Ostrze¿enie: Niebezpieczeñstwo oparzenia siê !
Podczas pracy wnêtrze piekarnika jest gor¹ce.
Je¿eli w piekarniku znajduj¹ siê produkty zawieraj¹ce alkohol, mo¿e powstaæ
palna mieszanka alkoholu z powietrzem. W takim przypadku nale¿y ostro¿nie
otworzyæ drzwi. Nie zbli¿aæ siê do piekarnika z innymi Ÿród³ami ognia (iskry,
¿ar).
3 Wskazówka odnoœnie akrylamidu
Wed³ug najnowszych danych naukowych intensywne zrumienianie (w trakcie
obróbki termicznej) artyku³ów spo¿ywczych, szczególnie w przypadku
produktów zawieraj¹cych skrobiê, mo¿e stanowiæ zagro¿enie dla zdrowia
wywo³ane przez akrylamid. Dlatego te¿ zalecamy pieczenie w mo¿liwie niskich
temperaturach i niezbyt intensywne zrumienianie potraw.
W jaki sposób mo¿na unikn¹æ uszkodzeñ urz¹dzenia
Nie nale¿y wyk³adaæ piekarnika foli¹ aluminiow¹ ani stawiaæ na dnie
piekarnika blach do pieczenia, garnków itp., gdy¿ zgromadzone ciep³o mo¿e
uszkodziæ emaliê piekarnika.
Opis urz¹dzenia4
Soki z owoców kapi¹ce na blachê do pieczenia pozostawiaj¹ plamy, które nie
daj¹ siê usun¹æ. Do bardzo wilgotnych ciast nale¿y u¿ywaæ blachy
uniwersalnej.
Nie obci¹¿aæ otwartych drzwi piekarnika.
Nigdy nie nale¿y wlewaæ wody bezpoœrednio do gor¹cego piekarnika .
Powoduje to uszkodzenia emalii.
U¿ycie si³y, zw³aszcza na krawêdziach szyby frontowej, mo¿e spowodowaæ
pêkniêcie szk³a.
W piekarniku nie wolno przechowywaæ ¿adnych palnych przedmiotów.
Mog³yby zapaliæ siê podczas jego w³¹czania.
W piekarniku nie wolno przechowywaæ ¿adnych wilgotnych artyku³ów
spo¿ywczych. Mog¹ spowodowaæ uszkodzenia emalii.
Po wy³¹czeniu dmuchawy ch³odzenia w piekarniku nie nale¿y przechowywaæ
¿adnych potraw w otwartych pojemnikach.
W piekarniku lub na szybach drzwiczek gromadzi siê wilgoæ, która mo¿e
dotrzeæ tak¿e do mebli.
3 Wskazówka odnoœnie warstwy emaliowanej
Zmiany kolorystyczne warstwy emaliowanej piekarnika wynikaj¹ce z u¿ytkowania
nie maj¹ wp³ywu na sprawnoœæ piekarnika. Z tego wzglêdu nie stanowi¹ one
usterki w rozumieniu prawa gwarancyjnego.
Opis urz¹dzenia
Widok z przodu
Drzwi z
pe³nego szk³a
Panel steruj¹cy
Uchwyt
drzwi
5Opis urz¹dzenia
Panel steruj¹cy
Wyposa¿enie piekarnika
Lampka kontrolna pracy Lampka kontrolna temperatury
Wyœwietlacz czasu
Przycisk funkcji zegara
Wybór temperatury
Funkcje piekarnika
Górna grza³ka i grza³ka grilla
Oœwietlenie piekarnika
Filtr t³uszczowy
Grza³ka tylnej œcianki
Wentylator
Dolna grza³ka
Poziomy wsadu
Zespó³ wyjmowanych
prowadnic
Opis urz¹dzenia6
Wewnêtrzna strona drzwiczek
Po wewnêtrznej stronie
drzwiczekpiekarnika przedstawiona zosta³a
numeracja poziomówwsadu piekarnika.
Poza tym znajdziecie tu Pañstwo krótk¹
informacjê dotycz¹c¹ funkcji piekarnika,
zalecanych poziomów wsadu i temperatur
do przygotowywania najbardziej typowych
potraw.
Akcesoria piekarnika
Ruszt
Do naczyñform do ciast, pieczenia i
grillowania
Blacha do pieczenia
Do pieczenia ciast i placków.
Brytfanna
Do pieczenia lub jako blacha wy³apuj¹ca
kapi¹cy t³uszcz.
7Przed pierwszym u¿yciem
Przed pierwszym u¿yciem
Ustawianie i zmiana czasu
3 Piekarnik pracuje po ustawieniu zegara.
Po pod³¹czeniu do zasilania lub przerwie w
dop³ywie energii lampka funkcji Czas
dobowy pulsuje.
1. W celu zmiany ju¿ ustawionego czasu
nale¿y przycisk Wybór wciskaæ kilka
razy, a¿ lampka funkcji Czas dobowy
bêdzie pulsowaæ.
2. Przyciskiem lub ustawiæ aktualny
czas.
Po ok. 5 sekundach lampka przestaje
pulsowaæ i zegar wskazuje ustawiony czas.
Urz¹dzenie jest gotowe do pracy.
3 Czas mo¿na ustawiaæ tylko wtedy, gdy
¿adna z funkcji automatycznych (Czas
trwania lub Koniec ) nie jest
ustawiona.
Pierwsze czyszczenie
Przed pierwszym u¿yciem piekarnika, nale¿y go gruntownie umyæ.
1 Uwaga: Nie stosowaæ ¿adnych ostrych œrodków czyszcz¹cych ani œrodków do
szorowania! Mog³yby one uszkodziæ powierzchniê.
3 Do czyszczenia przednich elementów metalowych nale¿y u¿ywaæ ogólnie
dostêpnych œrodków myj¹cych.
Obs³uga piekarnika8
1. Prze³¹cznik funkcji piekarnika ustawiæ na Oœwietlenie .
2. Wszystkie elementy wyposa¿enia i zespó³ prowadnic nale¿y wyj¹æ i umyæ w
gor¹cej wodzie.
3. Piekarnik umyæ ciep³¹ wod¹ z dodatkiem detergentu i osuszyæ.
4. Przedni¹ œciankê urz¹dzenia przetrzeæ wilgotn¹ szmatk¹.
Obs³uga piekarnika
3 Piekarnik jest wyposa¿ony w wysuwany wy³¹cznik funkcji piekarnika i wybór
temperatury. Aby pos³u¿yæ siê wy³¹cznikiem, nale¿y go nacisn¹æ. Wówczas
wy³¹cznik wysuwa siê.
W³¹czanie i wy³¹czanie piekarnika
1. Pokrêt³o funkcji piekarnika nale¿y ustawiæ na ¿¹danej funkcji.
2. Pokrêt³o wyboru temperatury nale¿y ustawiæ na ¿¹danej temperaturze.
Lampka kontrolna pracy œwieci siê tak d³ugo, jak d³ugo piekarnik pracuje.
Lampka kontrolna temperatury œwieci siê tak d³ugo, jak d³ugo piekarnik
nagrzewa siê.
3. W celu wy³¹czenia piekarnika ustawiæ pokrêt³a funkcji piekarnika i wyboru
temperatury w pozycji Wy³¹czone.
3 Dmuchawa ch³odnego powietrza
Dmuchawa w³¹cza siê automatycznie po uruchomieniu piekarnika, aby
powierzchnia urz¹dzenia pozostawa³a ch³odna. Po wy³¹czeniu piekarnika,
dmuchawa pracuje dalej, aby sch³odziæ urz¹dzenie, a nastêpnie wy³¹cza siê
automatycznie.
Lampka kontrolna temperatury
Funkcje piekarnika Wybór temperatury
Lampka kontrolna pracy
9Obs³uga piekarnika
Funkcje - piekarnik
Piekarnik jest wyposa¿ony w nastêpuj¹ce funkcje:
Funkcja piekarnika Stosowanie
Oœwietlenie Przy pomocy tej funkcji mo¿na oœwietliæ wnêtrze
piekarnika np. do czyszczenia.
Termoobieg Do pieczenia na maksymalnie trzech poziomach
jednoczeœnie.
Temperaturê piekarnika nale¿y ustawiæ 20-40 °C poni¿ej
temperatury u¿ywanej przy nagrzewaniu górnym/dolnym.
Pizza Do pieczenia i sma¿enia na jednym poziomie potraw,
wymagaj¹cych intensywniejszego zbr¹zowienia i
wiêkszej kruchoœci spodu.
Ustawiæ temperaturê piekarnika o 20-40 °C poni¿ej
temperatury u¿ywanej przy nagrzewaniu górnym/dolnym.
Grzanie góra +
dó³
Do pieczenia i sma¿enia na jednym poziomie.
Grzejnik dolny Do pieczenia ciast z kruchym spodem.
Rozmra¿anie Do rozmra¿ania np. tortów, mas³a, chleba, owoców i
innych zamro¿onych artyku³ów spo¿ywczych.
Grill Do grillowania p³askich artyku³ów spo¿ywczych, które
uk³adane bêd¹ na œrodku rusztu oraz do tostowania.
Du¿y grill Do grillowania p³askich artyku³ów spo¿ywczych w
wiêkszych iloœciach oraz do tostowania.
Turbo grill Do pieczenia wiêkszych kawa³ków miêsa lub drobiu na
jednej powierzchni.
Funkcja nadaje siê równie¿ do zapiekania i do
opiekania.
Obs³uga piekarnika10
Wk³adanie rusztu, blachy do pieczenie i brytfanny
3 Zabezpieczenie przed wyjêciem i przechyleniem
Wszystkie czêœci wsuwane posiadaj¹ zabezpieczenie przed wyjêciem w postaci
ma³ego wybrzuszenia na prawej i lewej krawêdzi.
Czêœci te zawsze nale¿y wk³adaæ do piekarnika w taki sposób, aby
wybrzuszenie znajdowa³o siê w tyle we wnêtrzu urz¹dzenia. Wybrzuszenie to
zabezpiecza wsuwane czêœci równie¿ przed przechyleniem.
Wk³adanie blachy lub brytfanny:
Wsun¹æ blachê lub brytfannê pomiêdzy
dr¹¿ki prowadnicy wybranego poziomu
wsadu.
Wk³adanie rusztu:
W³o¿yæ ruszt w taki sposób, aby nó¿ki by³y
skierowane do do³u.
Wsun¹æ ruszt pomiêdzy dr¹¿ki prowadnicy
wybranego poziomu wsadu.
3 Wy¿sza rama rusztu dodatkowo
zabezpiecza naczynia przed obsuniêciem.
Wk³adanie rusztu i brytfanny:
U³o¿yæ ruszt na brytfannie.
Wsun¹æ brytfannê pomiêdzy dr¹¿ki
prowadnicy wybranego poziomu wsadu.
11Obs³uga piekarnika
Zak³adanie / wyjmowanie filtra t³uszczu
Filtr t³uszczowy nale¿y zak³adaæ tylko
do pieczenia, aby chroniæ grza³kê
znajduj¹c¹ siê w tylnej œciance urz¹dzenia
przed pryskaj¹cym t³uszczem.
Funkcje zegara
Minutnik
Ustawienie krótkiego zakresu ozasu. Po up³ywie ustawionego czasu rozlega siê
sygna³.
Ta funkcja nie ma wp³ywu na dzia³anie piekarnika.
Czas trwania
Ustawianie czasu pracy piekarnika.
Koniec
Ustawianie czasu wy³¹czenia siê piekarnika.
Zak³adanie filtra t³uszczowego
Z³apaæ filtr za uchwyt i umieœciæ oba
mocowania od góry ku do³owi w
otworze na tylnej œcianie piekarnika
(otwór wentylatora).
Wyjmowanie filtra t³uszczowego
Z³apaæ filtr za uchwyt i wyj¹æ z
otworu, w kierunku ku górze.
Przycisk Wybór
Przycisk
Przycisk
Wyœwietlacz czasu Lampki kontrolne funkcjiLampki kontrolne funkcji
Obs³uga piekarnika12
Czas dobowy
Do ustawiania lub zmiany aktualnego czasu.
(Patrz równie¿ rozdzia³ “Przed pierwszym u¿yciem”)
3 Wskazówki odnoœnie funkcji zegara
Po wybraniu funkcji przez ok. 5 sekund pulsuje odpowiadaj¹ca jej lampka
kontrolna. W tym czasie mo¿na przy pomocy przycisku lub ustawiæ
¿¹dany czas.
Po ustawieniu ¿¹danego czasu przez ok. 5 sekund pulsuje lampka kontrolna
funkcji. Nastêpnie lampka jest podœwietlona. Rozpoczyna siê odliczanie
ustawionego czasu.
Sygna³ mo¿na wy³¹czyæ poprzez naciœniêcie dowolnego przycisku.
¯¹dan¹ funkcjê i temperaturê piekarnika mo¿na wybraæ przed lub po
ustawieniu funkcji zegara Czas trwania i Koniec .
Po zakoñczeniu gotowania nale¿y ustawiæ pokrêt³o funkcji i temperatury w
po³o¿eniu WY£¥CZONY.
2 Wy³¹czanie wyœwietlacza czasu
Wy³¹czaj¹c wyœwietlacz czasu mo¿na zaoszczêdziæ energiê.
Wy³¹czanie wyœwietlacza czasu
Nale¿y tak d³ugo naciskaæ dwa dowolne przyciski, a¿ wyœwietlacz œciemnieje.
W³¹czanie wyœwietlacza czasu
Nale¿y tak d³ugo naciskaæ jeden dowolny przycisk, a¿ na wyœwietlaczu znowu
pojawi siê czas.
3 Wyœwietlacz mo¿na wy³¹czyæ tylko wtedy, gdy ¿adna z funkcji zegara Czas
trwania , Koniec lub Minutnik nie jest w u¿yciu.
Minutnik
1. Przycisk Wybór wcisn¹æ kilka razy, a¿
lampka kontrolna Minutnik bêdzie
pulsowaæ.
13Obs³uga piekarnika
2. Przyciskiem lub ustawiæ ¿¹dany czas
(maksymalnie 2 godziny 30 minut).
Po ok. 5 sekundach a wyœwietlaczu pojawi
siê pozosta³y czas.
Lampka kontrolna funkcji Minutnik
bêdzie podœwietlona.
Po up³ywie ustawionego czasu lampka
kontrolna funkcji pulsuje i na 2 minuty
w³¹cza siê sygna³.
Sygna³ mo¿na wy³¹czyæ naciskaj¹c
dowolny przycisk.
Czas trwania
1. Przycisk Wybór wcisn¹æ kilka razy, a¿
lampka kontrolna Czas trwania bêdzie
pulsowaæ.
Obs³uga piekarnika14
2. Przyciskiem lub ustawiæ ¿¹dany czas
gotowania.
Po ok. 5 sekundach wyœwietlacz prze³¹cza
siê z powrotem na aktualny czas. Lampka
kontrolna funkcji Czas trwania bêdzie
podœwietlona.
Po up³ywie ustawionego czasu lampka
kontrolna funkcji pulsuje i przez 2 minuty
rozlega siê sygna³. Piekarnik wy³¹cza siê
automatycznie.
3. Sygna³ i program mo¿na wy³¹czyæ
naciskaj¹c dowolny przycisk.
Koniec
1. Przycisk Wybór wcisn¹æ kilka razy, a¿
lampka kontrolna Koniec bêdzie
pulsowaæ.
15Obs³uga piekarnika
2. Przyciskiem lub ustawiæ ¿¹dany czas
wy³¹czenia.
Po ok. 5 sekundach wyœwietlacz prze³¹cza
siê z powrotem na aktualny czas.
Lampka kontrolna funkcji Koniec bêdzie
podœwietlona.
Po up³ywie ustawionego czasu lampka
kontrolna funkcji pulsuje i przez 2 minuty
rozlega siê sygna³. Piekarnik wy³¹cza siê
automatycznie.
3. Sygna³ i programowanie mo¿na wy³¹czyæ
naciskaj¹c dowolny przycisk.
Czas trwania i Koniec w po³¹czeniu
3 Czas trwania i Koniec mog¹ byæ u¿ywane równoczeœnie: je¿eli piekarnik
ma zostaæ w³¹czony i wy³¹czony automatycznie w póŸniejszym czasie.
1. Przy pomocy funkcji Czas trwania nale¿y
ustawiæ czas, który potrzebny jest do
ugotowania potrawy,
tu 1 godzina.
Zastosowania, tabele i rady16
2. Przy pomocy funkcji Koniec nale¿y
ustawiæ godzinê, o której potrawa powinna
byæ gotowa,
tu godz. 14:05.
Lampki kontrolne funkcji Czas trwania i
Koniec s¹ podœwietlone, a na
wyœwietlaczu pojawia siê aktualna godzina,
tu: 12:05.
Piekarnik w³¹czy siê automatycznie w
wyznaczonym momencie,
tu o godz. 13:05.
Po up³ywie podanego czasu piekarnik
wy³¹czy siê, tu o godz. 14:05.
Zastosowania, tabele i rady
Pieczenie
Funkcja piekarnika: Termoobieg lub Grzanie góra + dó³
Formy do pieczenia
W przypadku funkcji Grzanie góra + dó³ mo¿na stosowaæ formy z ciemnego
metalu i formy powlekane.
W przypadku funkcji Termoobieg mo¿na równie¿ stosowaæ formy z jasnego
metalu.
Poziomy wsadu
Pieczenie z Grzanie góra + dó³ jest mo¿liwe na jednym poziomie.
Z Termoobieg mo¿na piec na maksymalnie 3 blachach jednoczeœnie:
1 blacha do pieczenia:
np. poziom 3
17Zastosowania, tabele i rady
1 forma do pieczenia:
np. poziom 1
2 blachy do pieczenia:
np. poziom 1 i 3
3 blachy do pieczenia:
poziomy 1, 3 i 5
Wskazówki ogólne
Blachy do pieczenia umieszczaæ œciêt¹ krawêdzi¹ do przodu!
Przy stosowaniu funkcji Grzanie góra + dó³ lub Termoobieg mo¿na piec
w dwóch formach równoczeœnie, u³o¿onych obok siebie na ruszcie. Czas
pieczenia wyd³u¿a siê nieznacznie.
3 Przy u¿ywaniu artyku³ów zamro¿onych blachy mog¹ siê odkszta³ciæ podczas
pieczenia. Uwarunkowane jest to du¿¹ ró¿nic¹ temperatury pomiêdzy
zamro¿onym artyku³em, a piekarnikiem. Po och³odzeniu blachy odkszta³cenie
znika.
Wskazówki dotycz¹ce tabel pieczenia
W tabelach umieszczone zosta³y ró¿ne potrawy wraz z wymaganymi dla nich
temperaturami, czasem pieczenia i poziomami wsadów.
Wartoœci temperatur i czasu pieczenia s¹ wartoœciami orientacyjnymi,
zale¿¹cymi od sk³adu i iloœci ciasta oraz od formy do pieczenia.
Zaleca siê, aby pierwszy raz ustawiæ ni¿sz¹ temperaturê i podwy¿szyæ
dopiero w razie potrzeby, np. kiedy chc¹ Pañstwo otrzymaæ silniejsze
zarumienienie pieczeni lub kiedy czas pieczenia trwa zbyt d³ugo.
Je¿eli nie uda siê znaleŸæ w tabeli danych pasuj¹cych do konkretnego
przepisu, nale¿y kierowaæ siê wskazówkami dotycz¹cymi podobnego
przepisu.
W przypadku pieczenia ciast na blachach lub w formach na kilku poziomach
czas pieczenia mo¿e siê wyd³u¿yæ o 10-15 minut.
Wilgotne wypieki (np. pizze, ciasta owocowe itp.) nale¿y piec na jednym
poziomie.
Zastosowania, tabele i rady18
Ró¿nica w poziomach, na których pieczone s¹ potrawy, mo¿e spowodowaæ w
pocz¹tkowym stadium pieczenia ró¿ne zarumienianie siê potraw. W takim
przypadku nie nale¿y zmieniaæ ustawieñ temperatury. Ró¿nice w
zarumienieniu ulegn¹ wyrównaniu w trakcie kontynuacji procesu pieczenia.
Nowy piekarnik mo¿e inaczej zachowywaæ siê podczas pieczenia/sma¿enia
ni¿ dotychczas stosowane przez Pañstwa urz¹dzenie.
W zwi¹zku z tym nale¿y dopasowaæ stosowane zazwyczaj ustawienia
(temperatura, czas pieczenia/sma¿enia) i poziomy wsadów do ustawieñ
zalecanych w przedstawionych poni¿ej tabelach.
2 W przypadku gdy pieczenie trwa d³u¿ej, piekarnik mo¿na wy³¹czyæ na ok. 10
minut przed up³ywem czasu pieczenia; w ten sposób wykorzystuje siê ciep³o
pozosta³e.
Dane zamieszczone w tabelach obowi¹zuj¹, o ile nie zaznaczono inaczej, na
moment rozpoczêcia gotowania w nierozgrzanym piekarniku.
Tabela pieczenia
Pieczenie na jednym poziomie
Rodzaj
wypieku
Funkcje piekarnika
Poziom
wsadu
Tempe-
ratura
°C
Czas
godz.:
min.
Wypieki w formach
Babka Termoobieg 1 150-160 0:50-1:10
Babka piaskowa/
Królewiec
Termoobieg 1 140-160 1:10-1:30
Ciasto biszkoptowe Termoobieg 1 140 0:25-0:40
Ciasto biszkoptowe Grzanie góra +
dó³
1 160 0:25-0:40
Spód tortu, ciasto kruche Termoobieg 3 170-180
1)
0:10-0:25
Spód tortu, ciasto
ucierane
Termoobieg 3 150-170 0:20-0:25
Ciasto z jab³kami Grzanie góra +
dó³
1 170-190 0:50-1:00
Jab³ecznik (2formy,
Ø20cm, u³o¿one po
przek¹tnej)
Termoobieg 1 160 1:10-1:30
Jab³ecznik (2formy,
Ø20cm, u³o¿one po
przek¹tnej)
Grzanie góra +
dó³
1 180 1:10-1:30
Ciasto pikantne (np. kisz
lotaryñski)
Termoobieg 1 160-180 0:30-1:10
Sernik Grzanie góra +
dó³
1 170-190 1:00-1:30
19Zastosowania, tabele i rady
Wypieki na blachach do pieczenia
Warkocz dro¿d¿owy /
Wianek dro¿d¿owy
Grzanie góra +
dó³
3 170-190 0:30-0:40
Strucla bo¿onarodzeniowa Grzanie góra +
dó³
3 160-180
1)
0:40-1:00
Chleb (chleb ¿ytni)
-najpierw
-póŸniej
Grzanie góra +
dó³
1
230
1)
160-180
0:25
0:30-1:00
Ptysie / Eklerki Grzanie góra +
dó³
3 160-170
1)
0:15-0:30
Rolada biszkoptowa Grzanie góra +
dó³
3 180-200
1)
0:10-0:20
Placek z kruszonk¹ suchy Termoobieg 3 150-160 0:20-0:40
Ciasto maœlane/ cukrowe Grzanie góra +
dó³
3 190-210
1)
0:15-0:30
Ciasto owocowe
(na cieœcie dro¿d¿owym/
ucieranym)
2)
Termoobieg 3 150 0:35-0:50
Ciasto owocowe
(na cieœcie dro¿d¿owym/
kruchym)
2)
Grzanie góra +
dó³
3 170 0:35-0:50
Ciasto owocowe na
cieœcie kruchym
Termoobieg 3 160-170 0:40-1:20
Ciasto z blachy z
delikatnym nadzieniem
(np.: sernik, ciasto
œmietanowe, miodownik)
Grzanie góra +
dó³
3 160-180
1)
0:40-1:20
Pizza (z du¿¹ iloœci¹
dodatków)
2)
Termoobieg 1 180-200
1)
0:30-1:00
Pizza (cienka) Termoobieg 1 200-220
1)
0:10-0:25
Pita Termoobieg 1 200-220 0:08-0:15
Zapiekanka (szwajcarska) Termoobieg 1 180-200 0:35-0:50
Drobne wypieki
Ciastka kruche Termoobieg 3 150-160 0:06-0:20
Ciastka wyciskane Termoobieg 3 140 0:20-0:30
Ciastka wyciskane Grzanie góra +
dó³
3 160
1)
0:20-0:30
Ciastka z ciasta
ucieranego
Termoobieg 3 150-160 0:15-0:20
Wypieki z bia³ek, bezy Termoobieg 3 80-100 2:00-2:30
Rodzaj
wypieku
Funkcje piekarnika
Poziom
wsadu
Tempe-
ratura
°C
Czas
godz.:
min.
Zastosowania, tabele i rady20
Pieczenie na kilku poziomach
Makaroniki Termoobieg 3 100-120 0:30-0:60
Drobne wypieki
dro¿d¿owe
Termoobieg 3 150-160 0:20-0:40
Drobne wypieki z ciasta
francuskiego
Termoobieg 3 170-180
1)
0:20-0:30
Bu³ki Termoobieg 3 160
1)
0:20-0:35
Bu³ki Grzanie góra +
dó³
3 180
1)
0:20-0:35
Drobne ciasteczka
(20sztuk/blachê)
Termoobieg 3 140
1)
0:20-0:30
Drobne ciasteczka
(20sztuk/blachê)
Grzanie góra +
dó³
3 170
1)
0:20-0:30
1)Nagrzaæ piekarnik
2)Stosowaæ blachê wy³apuj¹c¹ lub pateln
Rodzaj wypieku
Gor¹ce
powietrze z
okr¹glym
elementem
grzejnym
Termoobieg
Tempera-
tura ºC
Czas
Godz.:
min.
Poziom wsadu od do³u
2 poziomy 3 poziomy
Wypiek na blasze do pieczenia
Ptysie/eklerki 1/4 --- 160-180
1)
0:35-0:60
Ciasto z kruszonk¹,
suche
1/3 --- 140-160 0:30-0:60
Drobne wypieki
Ciastka kruche 1/3 1/3/5 150-160 0:15-0:35
Ciastka wyciskane 1/3 1/3/5 140 0:20-0:60
Ciastka z ciasta
ukrêcanego
1/3 --- 160-170 0:25-0:40
Wypieki z bia³ek, bezy 1/3 --- 80-100 2:10-2:50
Makaroniki 1/3 --- 100-120 0:40-1:20
Drobne wypieki
dro¿d¿owe
1/3 --- 160-170 0:30-0:60
Drobne wypieki z ciasta
francuskiego
1/3 --- 170-180
1)
0:30-0:50
Rodzaj
wypieku
Funkcje piekarnika
Poziom
wsadu
Tempe-
ratura
°C
Czas
godz.:
min.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40

Aeg-Electrolux B4101-5-A Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla