Aeg-Electrolux B41013-5-M Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
B41013-5
Instrukcja obs³ugi Piekarnik
elektryczny do
zabudowy
Spis treœci2
Spis treœci
Instrukcja obs³ugi 3
Wskazówki dotycz¹ce bezpieczeñstwa 3
Opis urz¹dzenia 4
Widok z przodu 4
Panel steruj¹cy 5
Wyposa¿enie piekarnika 5
Akcesoria piekarnika 6
Przed pierwszym u¿yciem 7
Ustawianie i zmiana czasu 7
Pierwsze czyszczenie 7
Obs³uga piekarnika 8
W³¹czanie i wy³¹czanie piekarnika 8
Funkcje - piekarnik 9
Wk³adanie rusztu, blachy do pieczenie i
brytfanny 9
Zak³adanie / wyjmowanie filtrauszczu 11
Funkcje zegara 11
Zastosowania, tabele i rady 16
Pieczenie 16
Pieczenie miêsa 24
Grillowanie powierzchniowe 26
Rozmra¿anie 27
Suszenie 28
Pasteryzacja 28
Czyszczenie i pielêgnacja 29
Elementy zewnêtrzne urz¹dzenia 29
Wnêtrze piekarnika 30
Akcesoria 30
Prowadnice listew 30
Oœwietlenie piekarnika 31
Górna œciana piekarnika 32
Drzwi piekarnika 33
Szyby w drzwiach piekarnika 34
Co zrobiæ, gdy 37
Recykling 38
Serwis 39
Dziêkujemy za wybranie jednego z naszych produktów o wysokiej jakoœci.
Aby zapewniæ optymalne i prawid³owe dzia³anie Pañstwa urz¹dzenia prosimy o
dok³adne przeczytanie niniejszej instrukcji obs³ugi. Pozwoli to Pañstwu na
doskona³e i najbardziej wydajne kierowanie wszystkimi procesami. Zalecamy
przechowywanie instrukcji obs³ugi w bezpiecznym miejscu, co pozwoli na
korzystanie z niej równie¿ w przysz³oœci. Ponadto prosimy o przekazanie jej
przysz³emu w³aœcicielowi urz¹dzenia.
¯yczymy Pañstwu wiele radoœci z u¿ywania nowego urz¹dzenia.
W niniejszej instrukcji u¿yte zosta³y nastêpuj¹ce symbole:
1
Wa¿ne informacje dotycz¹ce bezpieczeñstwa u¿ytkownika oraz prawid³owej
eksploatacji urz¹dzenia.
3 Informacje i wskazówki ogólne
2 Informacje dot. ochrony œrodowiska
3Instrukcja obs³ugi
Instrukcja obs³ugi
1 Wskazówki dotycz¹ce bezpieczeñstwa
Bezpieczeñstwo urz¹dzeñ elektrycznych
Pod³¹czenie urz¹dzenia mo¿e wykonaæ tylko uprawniony specjalista.
W przypadku zak³óceñ lub uszkodzeñ urz¹dzenia: wykrêciæ lub wy³¹czyæ
bezpieczniki.
Naprawy urz¹dzenia mog¹ byæ przeprowadzane tylko przez specjalistê.
Niefachowe naprawy mog¹ spowodowaæ powa¿ne niebezpieczeñstwa. W
przypadku koniecznoœci naprawy nale¿y zwróciæ siê do naszego serwisu lub
do sprzedawcy.
Bezpieczeñstwo dzieci
Ma³ych dzieci nie nale¿y nigdy pozostawiaæ bez opieki w pobli¿u w³¹czonego
urz¹dzenia.
Bezpieczeñstwo podczas u¿ytkowania
Wszystkie osoby (³¹cznie z dzieæmi), które ze wzglêdu na zdolnoœci
psychiczne, fizyczne i intelektualne lub brak odpowiedniej wiedzy i
doœwiadczenia, nie s¹ w stanie bezpiecznie u¿ytkowaæ urz¹dzenia, mog¹
obs³ugiwaæ je wy³¹cznie pod kontrol¹ i zgodnie z poleceniami odpowiedzialnej
osoby.
Urz¹dzenie mo¿e byæ u¿ywane tylko do pieczenia i sma¿enia potraw.
Nale¿y zachowaæ ostro¿noœæ podczas pod³¹czania innych urz¹dzeñ
elektrycznych do gniazd wtykowych w pobli¿u piekarnika. Przewody zasilaj¹ce
nie mog¹ le¿eæ przy gor¹cych palnikach, ani nie mog¹ byæ przyciœniête
gor¹cymi drzwiami piekarnika.
Ostrze¿enie: Niebezpieczeñstwo oparzenia siê !
Podczas pracy wnêtrze piekarnika jest gor¹ce.
Je¿eli w piekarniku znajduj¹ siê produkty zawieraj¹ce alkohol, mo¿e powstaæ
palna mieszanka alkoholu z powietrzem. W takim przypadku nale¿y ostro¿nie
otworzyæ drzwi. Nie zbli¿aæ siê do piekarnika z innymi Ÿród³ami ognia (iskry,
¿ar).
3 Wskazówka odnoœnie akrylamidu
Wed³ug najnowszych danych naukowych intensywne zrumienianie (w trakcie
obróbki termicznej) artyku³ów spo¿ywczych, szczególnie w przypadku
produktów zawieraj¹cych skrobiê, mo¿e stanowiæ zagro¿enie dla zdrowia
wywo³ane przez akrylamid. Dlatego te¿ zalecamy pieczenie w mo¿liwie niskich
temperaturach i niezbyt intensywne zrumienianie potraw.
W jaki sposób mo¿na unikn¹æ uszkodzeñ urz¹dzenia
Nie nale¿y wyk³adaæ piekarnika foli¹ aluminiow¹ ani stawiaæ na dnie
piekarnika blach do pieczenia, garnków itp., gdy¿ zgromadzone ciep³o mo¿e
uszkodziæ emaliê piekarnika.
Opis urz¹dzenia4
Soki z owoców kapi¹ce na blachê do pieczenia pozostawiaj¹ plamy, które nie
daj¹ siê usun¹æ. Do bardzo wilgotnych ciast nale¿y u¿ywaæ blachy
uniwersalnej.
Nie obci¹¿aæ otwartych drzwi piekarnika.
Nigdy nie nale¿y wlewaæ wody bezpoœrednio do gor¹cego piekarnika .
Powoduje to uszkodzenia emalii.
U¿ycie si³y, zw³aszcza na krawêdziach szyby frontowej, mo¿e spowodowaæ
pêkniêcie szk³a.
W piekarniku nie wolno przechowywaæ ¿adnych palnych przedmiotów.
Mog³yby zapaliæ siê podczas jego w³¹czania.
W piekarniku nie wolno przechowywaæ ¿adnych wilgotnych artyku³ów
spo¿ywczych. Mog¹ spowodowaæ uszkodzenia emalii.
Po wy³¹czeniu dmuchawy ch³odzenia w piekarniku nie nale¿y przechowywaæ
¿adnych potraw w otwartych pojemnikach.
W piekarniku lub na szybach drzwiczek gromadzi siê wilgoæ, która mo¿e
dotrzeæ tak¿e do mebli.
3 Wskazówka odnoœnie warstwy emaliowanej
Zmiany kolorystyczne warstwy emaliowanej piekarnika wynikaj¹ce z u¿ytkowania
nie maj¹ wp³ywu na sprawnoœæ piekarnika. Z tego wzglêdu nie stanowi¹ one
usterki w rozumieniu prawa gwarancyjnego.
Opis urz¹dzenia
Widok z przodu
Drzwi z
pe³nego szk³a
Panel steruj¹cy
Uchwyt drzwi
5Opis urz¹dzenia
Panel steruj¹cy
Wyposa¿enie piekarnika
Funkcje piekarnika
Wybór temperatury
Przycisk funkcji zegara
Lampka kontrolna pracy urz¹dzenia Lampka kontrolna temperatury
Wyœwietlacz
czasu
Górna grza³ka i grza³ka grilla
Oœwietlenie piekarnika
Filtr t³uszczowy
Grza³ka tylnej œcianki
Wentylator
Dolna grza³ka
Poziomy wsadu
Zespó³ wyjmowanych
prowadnic
Opis urz¹dzenia6
Wewnêtrzna strona drzwiczek
Po wewnêtrznej stronie
drzwiczekpiekarnika przedstawiona zosta³a
numeracja poziomówwsadu piekarnika.
Poza tym znajdziecie tu Pañstwo krótk¹
informacjê dotycz¹c¹ funkcji piekarnika,
zalecanych poziomów wsadu i temperatur
do przygotowywania najbardziej typowych
potraw.
Akcesoria piekarnika
Ruszt
Do naczyñform do ciast, pieczenia i
grillowania
Blacha do pieczenia
Do pieczenia ciast i placków.
Brytfanna
Do pieczenia lub jako blacha wy³apuj¹ca
kapi¹cy t³uszcz.
7Przed pierwszym u¿yciem
Przed pierwszym u¿yciem
Ustawianie i zmiana czasu
3 Piekarnik pracuje po ustawieniu zegara.
Po pod³¹czeniu do zasilania lub przerwie w
dop³ywie energii lampka funkcji Czas
dobowy pulsuje.
1. W celu zmiany ju¿ ustawionego czasu
nale¿y przycisk Wybór wciskaæ kilka
razy, a¿ lampka funkcji Czas dobowy
bêdzie pulsowaæ.
2. Przyciskiem lub ustawiæ aktualny
czas.
Po ok. 5 sekundach lampka przestaje
pulsowaæ i zegar wskazuje ustawiony czas.
Urz¹dzenie jest gotowe do pracy.
3 Czas mo¿na ustawiaæ tylko wtedy, gdy
¿adna z funkcji automatycznych (Czas
trwania lub Koniec ) nie jest
ustawiona.
Pierwsze czyszczenie
Przed pierwszym u¿yciem piekarnika, nale¿y go gruntownie umyæ.
1 Uwaga: Nie stosowaæ ¿adnych ostrych œrodków czyszcz¹cych ani œrodków do
szorowania! Mog³yby one uszkodziæ powierzchniê.
3 Do czyszczenia przednich elementów metalowych nale¿y u¿ywaæ ogólnie
dostêpnych œrodków myj¹cych.
Obs³uga piekarnika8
1. Prze³¹cznik funkcji piekarnika ustawiæ na Oœwietlenie .
2. Wszystkie elementy wyposa¿enia i zespó³ prowadnic nale¿y wyj¹æ i umyæ w
gor¹cej wodzie.
3. Piekarnik umyæ ciep³¹ wod¹ z dodatkiem detergentu i osuszyæ.
4. Przedni¹ œciankê urz¹dzenia przetrzeæ wilgotn¹ szmatk¹.
Obs³uga piekarnika
W³¹czanie i wy³¹czanie piekarnika
1. Pokrêt³o funkcji piekarnika nale¿y ustawiæ na ¿¹danej funkcji.
2. Pokrêt³o wyboru temperatury nale¿y ustawiæ na ¿¹danej temperaturze.
Lampka kontrolna pracy œwieci siê tak d³ugo, jak d³ugo piekarnik pracuje.
Lampka kontrolna temperatury œwieci siê tak d³ugo, jak d³ugo piekarnik
nagrzewa siê.
3. W celu wy³¹czenia piekarnika ustawiæ pokrêt³a funkcji piekarnika i wyboru
temperatury w pozycji Wy³¹czone.
3 Dmuchawa ch³odnego powietrza
Dmuchawa w³¹cza siê automatycznie po uruchomieniu piekarnika, aby
powierzchnia urz¹dzenia pozostawa³a ch³odna. Po wy³¹czeniu piekarnika,
dmuchawa pracuje dalej, aby sch³odziæ urz¹dzenie, a nastêpnie wy³¹cza siê
automatycznie.
Lampka kontrolna temperatury
Wybór temperatury
Lampka kontrolna pracy urz¹dzenia
Funkcje piekarnika
9Obs³uga piekarnika
Funkcje - piekarnik
Piekarnik jest wyposa¿ony w nastêpuj¹ce funkcje:
Wk³adanie rusztu, blachy do pieczenie i brytfanny
3 Zabezpieczenie przed wyjêciem i przechyleniem
Wszystkie czêœci wsuwane posiadaj¹ zabezpieczenie przed wyjêciem w postaci
ma³ego wybrzuszenia na prawej i lewej krawêdzi.
Czêœci te zawsze nale¿y wk³adaæ do piekarnika w taki sposób, aby
wybrzuszenie znajdowa³o siê w tyle we wnêtrzu urz¹dzenia. Wybrzuszenie to
zabezpiecza wsuwane czêœci równie¿ przed przechyleniem.
Funkcja piekarnika Stosowanie
Oœwietlenie Przy pomocy tej funkcji mo¿na oœwietliæ wnêtrze
piekarnika np. do czyszczenia.
Termoobieg Do pieczenia na maksymalnie trzech poziomach
jednoczeœnie.
Temperaturê piekarnika nale¿y ustawiæ 20-40 °C poni¿ej
temperatury u¿ywanej przy nagrzewaniu górnym/dolnym.
Pizza Do pieczenia i sma¿enia na jednym poziomie potraw,
wymagaj¹cych intensywniejszego zbr¹zowienia i
wiêkszej kruchoœci spodu.
Ustawiæ temperaturê piekarnika o 20-40 °C poni¿ej
temperatury u¿ywanej przy nagrzewaniu górnym/dolnym.
Grzanie góra +
dó³
Do pieczenia i sma¿enia na jednym poziomie.
Grzejnik dolny Do pieczenia ciast z kruchym spodem.
Rozmra¿anie Do rozmra¿ania np. tortów, mas³a, chleba, owoców i
innych zamro¿onych artyku³ów spo¿ywczych.
Grill Do grillowania p³askich artyku³ów spo¿ywczych, które
uk³adane bêd¹ na œrodku rusztu oraz do tostowania.
Du¿y grill Do grillowania p³askich artyku³ów spo¿ywczych w
wiêkszych iloœciach oraz do tostowania.
Turbo grill Do pieczenia wiêkszych kawa³ków miêsa lub drobiu na
jednej powierzchni.
Funkcja nadaje siê równie¿ do zapiekania i do
opiekania.
Obs³uga piekarnika10
Wk³adanie blachy lub brytfanny:
Wsun¹æ blachê lub brytfannê pomiêdzy
dr¹¿ki prowadnicy wybranego poziomu
wsadu.
Wk³adanie rusztu:
W³o¿yæ ruszt w taki sposób, aby nó¿ki by³y
skierowane do do³u.
Wsun¹æ ruszt pomiêdzy dr¹¿ki prowadnicy
wybranego poziomu wsadu.
3 Wy¿sza rama rusztu dodatkowo
zabezpiecza naczynia przed obsuniêciem.
Wk³adanie rusztu i brytfanny:
U³o¿yæ ruszt na brytfannie.
Wsun¹æ brytfannê pomiêdzy dr¹¿ki
prowadnicy wybranego poziomu wsadu.
11Obs³uga piekarnika
Zak³adanie / wyjmowanie filtra t³uszczu
Filtr t³uszczowy nale¿y zak³adaæ tylko
do pieczenia, aby chroniæ grza³kê
znajduj¹c¹ siê w tylnej œciance urz¹dzenia
przed pryskaj¹cym t³uszczem.
Funkcje zegara
Minutnik
Ustawienie krótkiego zakresu ozasu. Po up³ywie ustawionego czasu rozlega siê
sygna³.
Ta funkcja nie ma wp³ywu na dzia³anie piekarnika.
Czas trwania
Ustawianie czasu pracy piekarnika.
Zak³adanie filtra t³uszczowego
Z³apaæ filtr za uchwyt i umieœciæ oba
mocowania od góry ku do³owi w
otworze na tylnej œcianie piekarnika
(otwór wentylatora).
Wyjmowanie filtra t³uszczowego
Z³apaæ filtr za uchwyt i wyj¹æ z
otworu, w kierunku ku górze.
Przycisk
Wybór
Przycisk
+
Przycisk
-
Wyœwietlacz czasu Lampki funkcjiLampki funkcji
Obs³uga piekarnika12
Koniec
Ustawianie czasu wy³¹czenia siê piekarnika.
Czas dobowy
Do ustawiania lub zmiany aktualnego czasu.
(Patrz równie¿ rozdzia³ “Przed pierwszym u¿yciem”)
3 Wskazówki odnoœnie funkcji zegara
Po wybraniu funkcji przez ok. 5 sekund pulsuje odpowiadaj¹ca jej lampka
kontrolna. W tym czasie mo¿na przy pomocy przycisku lub ustawiæ
¿¹dany czas.
Po ustawieniu ¿¹danego czasu przez ok. 5 sekund pulsuje lampka kontrolna
funkcji. Nastêpnie lampka jest podœwietlona. Rozpoczyna siê odliczanie
ustawionego czasu.
Sygna³ mo¿na wy³¹czyæ poprzez naciœniêcie dowolnego przycisku.
¯¹dan¹ funkcjê i temperaturê piekarnika mo¿na wybraæ przed lub po
ustawieniu funkcji zegara Czas trwania i Koniec .
Po zakoñczeniu gotowania nale¿y ustawiæ pokrêt³o funkcji i temperatury w
po³o¿eniu WY£¥CZONY.
Minutnik
1. Przycisk Wybór wcisn¹æ kilka razy, a¿
lampka kontrolna Minutnik bêdzie
pulsowaæ.
2. Przyciskiem lub ustawiæ ¿¹dany czas
(maksymalnie 2 godziny 30 minut).
13Obs³uga piekarnika
Po ok. 5 sekundach a wyœwietlaczu pojawi
siê pozosta³y czas.
Lampka kontrolna funkcji Minutnik
bêdzie podœwietlona.
Po up³ywie ustawionego czasu lampka
kontrolna funkcji pulsuje i na 2 minuty
w³¹cza siê sygna³.
Sygna³ mo¿na wy³¹czyæ naciskaj¹c
dowolny przycisk.
Obs³uga piekarnika14
Czas trwania
1. Przycisk Wybór wcisn¹æ kilka razy, a¿
lampka kontrolna Czas trwania bêdzie
pulsowaæ.
2. Przyciskiem lub ustawiæ ¿¹dany czas
gotowania.
Po ok. 5 sekundach wyœwietlacz prze³¹cza
siê z powrotem na aktualny czas. Lampka
kontrolna funkcji Czas trwania bêdzie
podœwietlona.
Po up³ywie ustawionego czasu lampka
kontrolna funkcji pulsuje i przez 2 minuty
rozlega siê sygna³. Piekarnik wy³¹cza siê
automatycznie.
3. Sygna³ i program mo¿na wy³¹czyæ
naciskaj¹c dowolny przycisk.
15Obs³uga piekarnika
Koniec
1. Przycisk Wybór wcisn¹æ kilka razy, a¿
lampka kontrolna Koniec bêdzie
pulsowaæ.
2. Przyciskiem lub ustawiæ ¿¹dany czas
wy³¹czenia.
Po ok. 5 sekundach wyœwietlacz prze³¹cza
siê z powrotem na aktualny czas.
Lampka kontrolna funkcji Koniec bêdzie
podœwietlona.
Po up³ywie ustawionego czasu lampka
kontrolna funkcji pulsuje i przez 2 minuty
rozlega siê sygna³. Piekarnik wy³¹cza siê
automatycznie.
3. Sygna³ i programowanie mo¿na wy³¹czyæ
naciskaj¹c dowolny przycisk.
Zastosowania, tabele i rady16
Czas trwania i Koniec w po³¹czeniu
3 Czas trwania i Koniec mog¹ byæ u¿ywane równoczeœnie: je¿eli piekarnik
ma zostaæ w³¹czony i wy³¹czony automatycznie w póŸniejszym czasie.
1. Przy pomocy funkcji Czas trwania nale¿y
ustawiæ czas, który potrzebny jest do
ugotowania potrawy,
tu 1 godzina.
2. Przy pomocy funkcji Koniec nale¿y
ustawiæ godzinê, o której potrawa powinna
byæ gotowa,
tu godz. 14:05.
Lampki kontrolne funkcji Czas trwania i
Koniec s¹ podœwietlone, a na
wyœwietlaczu pojawia siê aktualna godzina,
tu: 12:05.
Piekarnik w³¹czy siê automatycznie w
wyznaczonym momencie,
tu o godz. 13:05.
Po up³ywie podanego czasu piekarnik
wy³¹czy siê, tu o godz. 14:05.
Zastosowania, tabele i rady
Pieczenie
Funkcja piekarnika: Termoobieg lub Grzanie góra + dó³
Formy do pieczenia
W przypadku funkcji Grzanie góra + dó³ mo¿na stosowaæ formy z ciemnego
metalu i formy powlekane.
17Zastosowania, tabele i rady
W przypadku funkcji Termoobieg mo¿na równie¿ stosowaæ formy z jasnego
metalu.
Poziomy wsadu
Pieczenie z Grzanie góra + dó³ jest mo¿liwe na jednym poziomie.
Z Termoobieg mo¿na piec na maksymalnie 3 blachach jednoczeœnie:
1 blacha do pieczenia:
np. poziom 3
1 forma do pieczenia:
np. poziom 1
2 blachy do pieczenia:
np. poziom 1 i 3
3 blachy do pieczenia:
poziomy 1, 3 i 5
Wskazówki ogólne
Blachy do pieczenia umieszczaæ œciêt¹ krawêdzi¹ do przodu!
Przy stosowaniu funkcji Grzanie góra + dó³ lub Termoobieg mo¿na piec
w dwóch formach równoczeœnie, u³o¿onych obok siebie na ruszcie. Czas
pieczenia wyd³u¿a siê nieznacznie.
3 Przy u¿ywaniu artyku³ów zamro¿onych blachy mog¹ siê odkszta³ciæ podczas
pieczenia. Uwarunkowane jest to du¿¹ ró¿nic¹ temperatury pomiêdzy
zamro¿onym artyku³em, a piekarnikiem. Po och³odzeniu blachy odkszta³cenie
znika.
Wskazówki dotycz¹ce tabel pieczenia
W tabelach umieszczone zosta³y ró¿ne potrawy wraz z wymaganymi dla nich
temperaturami, czasem pieczenia i poziomami wsadów.
Zastosowania, tabele i rady18
Wartoœci temperatur i czasu pieczenia s¹ wartoœciami orientacyjnymi,
zale¿¹cymi od sk³adu i iloœci ciasta oraz od formy do pieczenia.
Zaleca siê, aby pierwszy raz ustawiæ ni¿sz¹ temperaturê i podwy¿szyæ j¹
dopiero w razie potrzeby, np. kiedy chc¹ Pañstwo otrzymaæ silniejsze
zarumienienie pieczeni lub kiedy czas pieczenia trwa zbyt d³ugo.
Je¿eli nie uda siê znaleŸæ w tabeli danych pasuj¹cych do konkretnego
przepisu, nale¿y kierowaæ siê wskazówkami dotycz¹cymi podobnego
przepisu.
W przypadku pieczenia ciast na blachach lub w formach na kilku poziomach
czas pieczenia mo¿e siê wyd³u¿yæ o 10-15 minut.
Wilgotne wypieki (np. pizze, ciasta owocowe itp.) nale¿y piec na jednym
poziomie.
Ró¿nica w poziomach, na których pieczone s¹ potrawy, mo¿e spowodowaæ w
pocz¹tkowym stadium pieczenia ró¿ne zarumienianie siê potraw. W takim
przypadku nie nale¿y zmieniaæ ustawieñ temperatury. Ró¿nice w
zarumienieniu ulegn¹ wyrównaniu w trakcie kontynuacji procesu pieczenia.
Nowy piekarnik mo¿e inaczej zachowywaæ siê podczas pieczenia/sma¿enia
ni¿ dotychczas stosowane przez Pañstwa urz¹dzenie.
W zwi¹zku z tym nale¿y dopasowaæ stosowane zazwyczaj ustawienia
(temperatura, czas pieczenia/sma¿enia) i poziomy wsadów do ustawieñ
zalecanych w przedstawionych poni¿ej tabelach.
2 W przypadku gdy pieczenie trwa d³u¿ej, piekarnik mo¿na wy³¹czyæ na ok. 10
minut przed up³ywem czasu pieczenia; w ten sposób wykorzystuje siê ciep³o
pozosta³e.
Dane zamieszczone w tabelach obowi¹zuj¹, o ile nie zaznaczono inaczej, na
moment rozpoczêcia gotowania w nierozgrzanym piekarniku.
Tabela pieczenia
Pieczenie na jednym poziomie
Rodzaj
wypieku
Funkcje piekarnika
Poziom
wsadu
Tempe-
ratura
°C
Czas
godz.:
min.
Wypieki w formach
Babka Termoobieg 1 150-160 0:50-1:10
Babka piaskowa/
Królewiec
Termoobieg 1 140-160 1:10-1:30
Ciasto biszkoptowe Termoobieg 1 140 0:25-0:40
Ciasto biszkoptowe Grzanie góra +
dó³
1 160 0:25-0:40
Spód tortu, ciasto kruche Termoobieg 3 170-180
1)
0:10-0:25
Spód tortu, ciasto
ucierane
Termoobieg 3 150-170 0:20-0:25
19Zastosowania, tabele i rady
Ciasto z jab³kami Grzanie góra +
dó³
1 170-190 0:50-1:00
Jab³ecznik (2formy,
Ø20cm, u³o¿one po
przek¹tnej)
Termoobieg 1 160 1:10-1:30
Jab³ecznik (2formy,
Ø20cm, u³o¿one po
przek¹tnej)
Grzanie góra +
dó³
1 180 1:10-1:30
Ciasto pikantne (np. kisz
lotaryñski)
Termoobieg 1 160-180 0:30-1:10
Sernik Grzanie góra +
dó³
1 170-190 1:00-1:30
Wypieki na blachach do pieczenia
Warkocz dro¿d¿owy /
Wianek dro¿d¿owy
Grzanie góra +
dó³
3 170-190 0:30-0:40
Strucla bo¿onarodzeniowa Grzanie góra +
dó³
3 160-180
1)
0:40-1:00
Chleb (chleb ¿ytni)
-najpierw
-póŸniej
Grzanie góra +
dó³
1
230
1)
160-180
0:25
0:30-1:00
Ptysie / Eklerki Grzanie góra +
dó³
3 160-170
1)
0:15-0:30
Rolada biszkoptowa Grzanie góra +
dó³
3 180-200
1)
0:10-0:20
Placek z kruszonk¹ suchy Termoobieg 3 150-160 0:20-0:40
Ciasto maœlane/ cukrowe Grzanie góra +
dó³
3 190-210
1)
0:15-0:30
Ciasto owocowe
(na cieœcie dro¿d¿owym/
ucieranym)
2)
Termoobieg 3 150 0:35-0:50
Ciasto owocowe
(na cieœcie dro¿d¿owym/
kruchym)
2)
Grzanie góra +
dó³
3 170 0:35-0:50
Ciasto owocowe na
cieœcie kruchym
Termoobieg 3 160-170 0:40-1:20
Ciasto z blachy z
delikatnym nadzieniem
(np.: sernik, ciasto
œmietanowe, miodownik)
Grzanie góra +
dó³
3 160-180
1)
0:40-1:20
Rodzaj
wypieku
Funkcje piekarnika
Poziom
wsadu
Tempe-
ratura
°C
Czas
godz.:
min.
Zastosowania, tabele i rady20
Pizza (z du¿¹ iloœci¹
dodatków)
2)
Termoobieg 1 180-200
1)
0:30-1:00
Pizza (cienka) Termoobieg 1 200-220
1)
0:10-0:25
Pita Termoobieg 1 200-220 0:08-0:15
Zapiekanka (szwajcarska) Termoobieg 1 180-200 0:35-0:50
Drobne wypieki
Ciastka kruche Termoobieg 3 150-160 0:06-0:20
Ciastka wyciskane Termoobieg 3 140 0:20-0:30
Ciastka wyciskane Grzanie góra +
dó³
3 160
1)
0:20-0:30
Ciastka z ciasta
ucieranego
Termoobieg 3 150-160 0:15-0:20
Wypieki z bia³ek, bezy Termoobieg 3 80-100 2:00-2:30
Makaroniki Termoobieg 3 100-120 0:30-0:60
Drobne wypieki
dro¿d¿owe
Termoobieg 3 150-160 0:20-0:40
Drobne wypieki z ciasta
francuskiego
Termoobieg 3 170-180
1)
0:20-0:30
Bu³ki Termoobieg 3 160
1)
0:20-0:35
Bu³ki Grzanie góra +
dó³
3 180
1)
0:20-0:35
Drobne ciasteczka
(20sztuk/blachê)
Termoobieg 3 140
1)
0:20-0:30
Drobne ciasteczka
(20sztuk/blachê)
Grzanie góra +
dó³
3 170
1)
0:20-0:30
1)Nagrzaæ piekarnik
2)Stosowaæ blachê wy³apuj¹c¹ lub patelniê
Rodzaj
wypieku
Funkcje piekarnika
Poziom
wsadu
Tempe-
ratura
°C
Czas
godz.:
min.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40

Aeg-Electrolux B41013-5-M Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi