Aeg-Electrolux B4000-5-LG Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
B4000-5-LG
Instrukcja obs³ugi Piekarnik
elektryczny do
zabudowy
Spis treœci2
Spis treœci
Instrukcja obs³ugi 3
Wskazówki dotycz¹ce bezpieczeñstwa 3
Opis urz¹dzenia 5
Widok z przodu 5
Panel steruj¹cy 6
Wyposa¿enie piekarnika 6
Akcesoria piekarnika 6
Przed pierwszym u¿yciem 7
Pierwsze czyszczenie 7
Obs³uga piekarnika 8
W³¹czanie i wy³¹czanie piekarnika 8
Funkcje - piekarnik 8
Wk³adanie rusztu, blachy do pieczenie i
brytfanny 9
Zak³adanie/wyjmowanie filtra
t³uszczowego 11
Zastosowania, tabele i rady 11
Pieczenie 11
Pieczenie miêsa 18
Grillowanie powierzchniowe 20
Rozmra¿anie 21
Suszenie 22
Pasteryzacja 23
Czyszczenie i pielêgnacja 24
Elementy zewnêtrzne urz¹dzenia 24
Wnêtrze piekarnika 24
Akcesoria 25
Filtr t³uszczowy 25
Prowadnice listew 25
Oœwietlenie piekarnika 26
Górna œciana piekarnika 26
Drzwi piekarnika 27
Szyby w drzwiach piekarnika 29
Co zrobiæ, gdy … 32
Recykling 33
Serwis 34
Dziêkujemy za wybranie jednego z naszych produktów o wysokiej jakoœci.
Aby zapewniæ optymalne i prawid³owe dzia³anie Pañstwa urz¹dzenia prosimy o
dok³adne przeczytanie niniejszej instrukcji obs³ugi. Pozwoli to Pañstwu na
doskona³e i najbardziej wydajne kierowanie wszystkimi procesami. Zalecamy
przechowywanie instrukcji obs³ugi w bezpiecznym miejscu, co pozwoli na
korzystanie z niej równie¿ w przysz³oœci. Ponadto prosimy o przekazanie jej
przysz³emu w³aœcicielowi urz¹dzenia.
¯yczymy Pañstwu wiele radoœci z u¿ywania nowego urz¹dzenia.
W niniejszej instrukcji u¿yte zosta³y nastêpuj¹ce symbole:
1
Wa¿ne informacje dotycz¹ce bezpieczeñstwa u¿ytkownika oraz prawid³owej
eksploatacji urz¹dzenia.
3 Informacje i wskazówki ogólne
2 Informacje dot. ochrony œrodowiska
3Instrukcja obs³ugi
Instrukcja obs³ugi
1 Wskazówki dotycz¹ce bezpieczeñstwa
Bezpieczeñstwo urz¹dzeñ elektrycznych
Pod³¹czenie urz¹dzenia mo¿e wykonaæ tylko uprawniony specjalista.
W przypadku zak³óceñ lub uszkodzeñ urz¹dzenia: wykrêciæ lub wy³¹czyæ
bezpieczniki.
Naprawy urz¹dzenia mog¹ byæ przeprowadzane tylko przez specjalistê.
Niefachowe naprawy mog¹ spowodowaæ powa¿ne niebezpieczeñstwa. W
przypadku koniecznoœci naprawy nale¿y zwróciæ siê do naszego serwisu lub do
sprzedawcy.
Bezpieczeñstwo dzieci
Ma³ych dzieci nie nale¿y nigdy pozostawiaæ bez opieki w pobli¿u w³¹czonego
urz¹dzenia.
Bezpieczeñstwo podczas u¿ytkowania
Wszystkie osoby (³¹cznie z dzieæmi), które ze wzglêdu na zdolnoœci psychiczne,
fizyczne i intelektualne lub brak odpowiedniej wiedzy i doœwiadczenia, nie s¹ w
stanie bezpiecznie u¿ytkowaæ urz¹dzenia, mog¹ obs³ugiwaæ je wy³¹cznie pod
kontrol¹ i zgodnie z poleceniami odpowiedzialnej osoby.
Urz¹dzenie mo¿e byæ u¿ywane tylko do pieczenia i sma¿enia potraw.
Nale¿y zachowaæ ostro¿noœæ podczas pod³¹czania innych urz¹dzeñ elektrycznych
do gniazd wtykowych w pobli¿u piekarnika. Przewody zasilaj¹ce nie mog¹ le¿eæ
przy gor¹cych palnikach, ani nie mog¹ byæ przyciœniête gor¹cymi drzwiami
piekarnika.
Ostrze¿enie: Niebezpieczeñstwo oparzenia siê !
Podczas pracy wnêtrze piekarnika jest gor¹ce.
Je¿eli w piekarniku znajduj¹ siê produkty zawieraj¹ce alkohol, mo¿e powstaæ palna
mieszanka alkoholu z powietrzem. W takim przypadku nale¿y ostro¿nie otworzyæ
drzwi. Nie zbli¿aæ siê do piekarnika z innymi Ÿród³ami ognia (iskry, ¿ar).
3 Wskazówka odnoœnie akrylamidu
Wed³ug najnowszych danych naukowych intensywne zrumienianie (w trakcie obróbki
termicznej) artyku³ów spo¿ywczych, szczególnie w przypadku produktów
zawieraj¹cych skrobiê, mo¿e stanowiæ zagro¿enie dla zdrowia wywo³ane przez
akrylamid. Dlatego te¿ zalecamy pieczenie w mo¿liwie niskich temperaturach i niezbyt
intensywne zrumienianie potraw.
W jaki sposób mo¿na unikn¹æ uszkodzeñ urz¹dzenia
Nie nale¿y wyk³adaæ piekarnika foli¹ aluminiow¹ ani stawiaæ na dnie piekarnika
blach do pieczenia, garnków itp., gdy¿ zgromadzone ciep³o mo¿e uszkodziæ emaliê
piekarnika.
Soki z owoców kapi¹ce na blachê do pieczenia pozostawiaj¹ plamy, które nie da
siê usun¹æ. Do bardzo wilgotnych ciast nale¿y u¿ywaæ blachy uniwersalnej.
Opis urz¹dzenia4
Nie obci¹¿aæ otwartych drzwi piekarnika.
Nigdy nie nale¿y wlewaæ wody bezpoœrednio do gor¹cego piekarnika . Powoduje to
uszkodzenia emalii.
U¿ycie si³y, zw³aszcza na krawêdziach szyby frontowej, mo¿e spowodowaæ
pêkniêcie szk³a.
W piekarniku nie wolno przechowywaæ ¿adnych palnych przedmiotów. Mog³yby
zapaliæ siê podczas jego w³¹czania.
W piekarniku nie wolno przechowywaæ ¿adnych wilgotnych artyku³ów spo¿ywczych.
Mog¹ spowodowaæ uszkodzenia emalii.
Po wy³¹czeniu dmuchawy ch³odzenia w piekarniku nie nale¿y przechowywaæ
¿adnych potraw w otwartych pojemnikach.
W piekarniku lub na szybach drzwiczek gromadzi siê wilgoæ, która mo¿e dotrzeæ
tak¿e do mebli.
3 Wskazówka odnoœnie warstwy emaliowanej
Zmiany kolorystyczne warstwy emaliowanej piekarnika wynikaj¹ce z u¿ytkowania nie
maj¹ wp³ywu na sprawnoœæ piekarnika. Z tego wzglêdu nie stanowi¹ one usterki w
rozumieniu prawa gwarancyjnego.
Opis urz¹dzenia
Widok z przodu
Drzwi z
pe³nego szk³a
Panel steruj¹cy
Uchwyt
drzwi
5Opis urz¹dzenia
Panel steruj¹cy
Wyposa¿enie piekarnika
Wewnêtrzna strona drzwiczek
Po wewnêtrznej stronie
drzwiczekpiekarnika przedstawiona zosta³a
numeracja poziomówwsadu piekarnika.
Poza tym znajdziecie tu Pañstwo krótk¹
informacjê dotycz¹c¹ funkcji piekarnika,
zalecanych poziomów wsadu i temperatur
do przygotowywania najbardziej typowych
potraw.
Lampka kontrolna pracy Lampka kontrolna temperatury
Wybór temperatury
Funkcje piekarnika
Przed pierwszym u¿yciem6
Akcesoria piekarnika
Ruszt
Do naczyñform do ciast, pieczenia i
grillowania
Blacha do pieczenia
Do pieczenia ciast i placków.
Brytfanna
Do pieczenia lub jako blacha wy³apuj¹ca
kapi¹cy t³uszcz.
Przed pierwszym u¿yciem
Pierwsze czyszczenie
Przed pierwszym u¿yciem piekarnika, nale¿y go dok³adnie umyæ.
1 Uwaga: Nie nale¿y u¿ywaæ ¿adnych ostrych, rysuj¹cych œrodków czyszcz¹cych !
Powierzchnia mo¿e ulec uszkodzeniu.
3 Do elementów metalowych nale¿y u¿ywaæ dostêpnych w handlu œrodków do
konserwacji.
1. Pokrêt³o wyboru funkcji piekarnika prze³¹czyæ na oœwietlenie .
2. Wszystkie elementy wyposa¿enia nale¿y wyj¹æ i umyæ w gor¹cej wodzie.
3. Piekarnik umyæ ciep³¹ wod¹ z dodatkiem detergentu i osuszyæ.
4. Przedni¹ œciankê urz¹dzenia przetrzeæ na mokro.
7Obs³uga piekarnika
Obs³uga piekarnika
W³¹czanie i wy³¹czanie piekarnika
1. Pokrêt³o funkcji piekarnika nale¿y ustawiæ na ¿¹danej funkcji.
2. Pokrêt³o wyboru temperatury nale¿y ustawiæ na ¿¹danej temperaturze.
Lampka kontrolna pracy œwieci siê tak d³ugo, jak d³ugo piekarnik pracuje.
Lampka kontrolna temperatury œwieci siê tak d³ugo, jak d³ugo piekarnik
nagrzewa siê.
3. W celu wy³¹czenia piekarnika ustawiæ pokrêt³a funkcji piekarnika i wyboru
temperatury w pozycji Wy³¹czone.
3 Dmuchawa ch³odnego powietrza
Dmuchawa w³¹cza siê automatycznie po uruchomieniu piekarnika, aby
powierzchnia urz¹dzenia pozostawa³a ch³odna. Po wy³¹czeniu piekarnika,
dmuchawa pracuje dalej, aby sch³odziæ urz¹dzenie, a nastêpnie wy³¹cza siê
automatycznie.
Lampka kontrolna
Funkcje piekarnika Wybór temperatury
Lampka kontrolna pracy
Obs³uga piekarnika8
Funkcje - piekarnik
Piekarnik jest wyposa¿ony w nastêpuj¹ce funkcje:
Funkcja piekarnika Stosowanie
Oœwietlenie Przy pomocy tej funkcji mo¿na oœwietliæ wnêtrze
piekarnika np. do czyszczenia.
Termoobieg Do pieczenia na maksymalnie trzech poziomach
jednoczeœnie.
Temperaturê piekarnika nale¿y ustawiæ 20-40 °C poni¿ej
temperatury u¿ywanej przy nagrzewaniu górnym/dolnym.
Pizza Do pieczenia i sma¿enia na jednym poziomie potraw,
wymagaj¹cych intensywniejszego zbr¹zowienia i
wiêkszej kruchoœci spodu.
Ustawiæ temperaturê piekarnika o 20-40 °C poni¿ej
temperatury u¿ywanej przy nagrzewaniu górnym/dolnym.
Grzanie góra +
dó³
Do pieczenia i sma¿enia na jednym poziomie.
Grzejnik dolny Do pieczenia ciast z kruchym spodem.
Rozmra¿anie Do rozmra¿ania np. tortów, mas³a, chleba, owoców i
innych zamro¿onych artyku³ów spo¿ywczych.
Grill Do grillowania p³askich artyku³ów spo¿ywczych, które
uk³adane bêd¹ na œrodku rusztu oraz do tostowania.
Du¿y grill Do grillowania p³askich artyku³ów spo¿ywczych w
wiêkszych iloœciach oraz do tostowania.
Turbo grill Do pieczenia wiêkszych kawa³ków miêsa lub drobiu na
jednej powierzchni.
Funkcja nadaje siê równie¿ do zapiekania i do
opiekania.
9Obs³uga piekarnika
Wk³adanie rusztu, blachy do pieczenie i brytfanny
3 Zabezpieczenie przed wyjêciem i przechyleniem
Wszystkie czêœci wsuwane posiadaj¹ zabezpieczenie przed wyjêciem w postaci
ma³ego wybrzuszenia na prawej i lewej krawêdzi.
Czêœci te zawsze nale¿y wk³adaæ do piekarnika w taki sposób, aby
wybrzuszenie znajdowa³o siê w tyle we wnêtrzu urz¹dzenia. Wybrzuszenie to
zabezpiecza wsuwane czêœci równie¿ przed przechyleniem.
Wk³adanie blachy lub brytfanny:
Wsun¹æ blachê lub brytfannê pomiêdzy
dr¹¿ki prowadnicy wybranego poziomu
wsadu.
Wk³adanie rusztu:
W³o¿yæ ruszt w taki sposób, aby nó¿ki by³y
skierowane do do³u.
Wsun¹æ ruszt pomiêdzy dr¹¿ki prowadnicy
wybranego poziomu wsadu.
3 Wy¿sza rama rusztu dodatkowo
zabezpiecza naczynia przed obsuniêciem.
Wk³adanie rusztu i brytfanny:
U³o¿yæ ruszt na brytfannie.
Wsun¹æ brytfannê pomiêdzy dr¹¿ki
prowadnicy wybranego poziomu wsadu.
Zastosowania, tabele i rady10
Zak³adanie/wyjmowanie filtra t³uszczowego
Podczas pieczenia filtr t³uszczowy chroni
tyln¹ grza³kê przed pryskaj¹cym t³uszczem.
Zastosowania, tabele i rady
Pieczenie
Funkcja piekarnika: Termoobieg lub Grzanie góra + dó³
Formy do pieczenia
W przypadku funkcji Grzanie góra + dó³ mo¿na stosowaæ formy z ciemnego
metalu i formy powlekane.
W przypadku funkcji Termoobieg mo¿na równie¿ stosowaæ formy z jasnego
metalu.
Poziomy wsadu
Pieczenie z Grzanie góra + dó³ jest mo¿liwe na jednym poziomie.
Z Termoobieg mo¿na piec na maksymalnie 3 blachach jednoczeœnie:
1 blacha do pieczenia:
np. poziom 3
1 forma do pieczenia:
np. poziom 1
Zak³adanie filtra
Przytrzym¹æ filtr za uchwyt i
umieœciæ obydwie wypustki od góry
w otworze na œcianie tylnej
piekarnika (otwór wentylatora).
Wyjmowanie filtra t³uszczowego
Przytrzym¹æ filtr za uchwyt i wyj¹æ.
11Zastosowania, tabele i rady
2 blachy do pieczenia:
np. poziom 1 i 3
3 blachy do pieczenia:
poziomy 1, 3 i 5
Wskazówki ogólne
Blachy do pieczenia umieszczaæ œciêt¹ krawêdzi¹ do przodu!
Przy stosowaniu funkcji Grzanie góra + dó³ lub Termoobieg mo¿na piec
w dwóch formach równoczeœnie, u³o¿onych obok siebie na ruszcie. Czas
pieczenia wyd³u¿a siê nieznacznie.
3 Przy u¿ywaniu artyku³ów zamro¿onych blachy mog¹ siê odkszta³ciæ podczas
pieczenia. Uwarunkowane jest to du¿¹ ró¿nic¹ temperatury pomiêdzy
zamro¿onym artyku³em, a piekarnikiem. Po och³odzeniu blachy odkszta³cenie
znika.
Wskazówki dotycz¹ce tabel pieczenia
W tabelach umieszczone zosta³y ró¿ne potrawy wraz z wymaganymi dla nich
temperaturami, czasem pieczenia i poziomami wsadów.
Wartoœci temperatur i czasu pieczenia s¹ wartoœciami orientacyjnymi,
zale¿¹cymi od sk³adu i iloœci ciasta oraz od formy do pieczenia.
Zaleca siê, aby pierwszy raz ustawiæ ni¿sz¹ temperaturê i podwy¿szyæ j¹
dopiero w razie potrzeby, np. kiedy chc¹ Pañstwo otrzymaæ silniejsze
zarumienienie pieczeni lub kiedy czas pieczenia trwa zbyt d³ugo.
Je¿eli nie uda siê znaleŸæ w tabeli danych pasuj¹cych do konkretnego
przepisu, nale¿y kierowaæ siê wskazówkami dotycz¹cymi podobnego
przepisu.
W przypadku pieczenia ciast na blachach lub w formach na kilku poziomach
czas pieczenia mo¿e siê wyd³u¿yæ o 10-15 minut.
Wilgotne wypieki (np. pizze, ciasta owocowe itp.) nale¿y piec na jednym
poziomie.
Zastosowania, tabele i rady12
Ró¿nica w poziomach, na których pieczone s¹ potrawy, mo¿e spowodowaæ w
pocz¹tkowym stadium pieczenia ró¿ne zarumienianie siê potraw. W takim
przypadku nie nale¿y zmieniaæ ustawieñ temperatury. Ró¿nice w
zarumienieniu ulegn¹ wyrównaniu w trakcie kontynuacji procesu pieczenia.
Nowy piekarnik mo¿e inaczej zachowywaæ siê podczas pieczenia/sma¿enia
ni¿ dotychczas stosowane przez Pañstwa urz¹dzenie.
W zwi¹zku z tym nale¿y dopasowaæ stosowane zazwyczaj ustawienia
(temperatura, czas pieczenia/sma¿enia) i poziomy wsadów do ustawieñ
zalecanych w przedstawionych poni¿ej tabelach.
2 W przypadku gdy pieczenie trwa d³u¿ej, piekarnik mo¿na wy³¹czyæ na ok. 10
minut przed up³ywem czasu pieczenia; w ten sposób wykorzystuje siê ciep³o
pozosta³e.
Dane zamieszczone w tabelach obowi¹zuj¹, o ile nie zaznaczono inaczej, na
moment rozpoczêcia gotowania w nierozgrzanym piekarniku.
Tabela pieczenia
Pieczenie na jednym poziomie
Rodzaj
wypieku
Funkcje piekarnika
Poziom
wsadu
Tempe-
ratura
°C
Czas
godz.:
min.
Wypieki w formach
Babka Termoobieg 1 150-160 0:50-1:10
Babka piaskowa/
Królewiec
Termoobieg 1 140-160 1:10-1:30
Ciasto biszkoptowe Termoobieg 1 140 0:25-0:40
Ciasto biszkoptowe Grzanie góra +
dó³
1 160 0:25-0:40
Spód tortu, ciasto kruche Termoobieg 3 170-180
1)
0:10-0:25
Spód tortu, ciasto
ucierane
Termoobieg 3 150-170 0:20-0:25
Ciasto z jab³kami Grzanie góra +
dó³
1 170-190 0:50-1:00
Jab³ecznik (2formy,
Ø20cm, u³o¿one po
przek¹tnej)
Termoobieg 1 160 1:10-1:30
Jab³ecznik (2formy,
Ø20cm, u³o¿one po
przek¹tnej)
Grzanie góra +
dó³
1 180 1:10-1:30
Ciasto pikantne (np. kisz
lotaryñski)
Termoobieg 1 160-180 0:30-1:10
Sernik Grzanie góra +
dó³
1 170-190 1:00-1:30
13Zastosowania, tabele i rady
Wypieki na blachach do pieczenia
Warkocz dro¿d¿owy /
Wianek dro¿d¿owy
Grzanie góra +
dó³
3 170-190 0:30-0:40
Strucla bo¿onarodzeniowa Grzanie góra +
dó³
3 160-180
1)
0:40-1:00
Chleb (chleb ¿ytni)
-najpierw
-póŸniej
Grzanie góra +
dó³
1
230
1)
160-180
0:25
0:30-1:00
Ptysie / Eklerki Grzanie góra +
dó³
3 160-170
1)
0:15-0:30
Rolada biszkoptowa Grzanie góra +
dó³
3 180-200
1)
0:10-0:20
Placek z kruszonk¹ suchy Termoobieg 3 150-160 0:20-0:40
Ciasto maœlane/ cukrowe Grzanie góra +
dó³
3 190-210
1)
0:15-0:30
Ciasto owocowe
(na cieœcie dro¿d¿owym/
ucieranym)
2)
Termoobieg 3 150 0:35-0:50
Ciasto owocowe
(na cieœcie dro¿d¿owym/
kruchym)
2)
Grzanie góra +
dó³
3 170 0:35-0:50
Ciasto owocowe na
cieœcie kruchym
Termoobieg 3 160-170 0:40-1:20
Ciasto z blachy z
delikatnym nadzieniem
(np.: sernik, ciasto
œmietanowe, miodownik)
Grzanie góra +
dó³
3 160-180
1)
0:40-1:20
Pizza (z du¿¹ iloœci¹
dodatków)
2)
Termoobieg 1 180-200
1)
0:30-1:00
Pizza (cienka) Termoobieg 1 200-220
1)
0:10-0:25
Pita Termoobieg 1 200-220 0:08-0:15
Zapiekanka (szwajcarska) Termoobieg 1 180-200 0:35-0:50
Drobne wypieki
Ciastka kruche Termoobieg 3 150-160 0:06-0:20
Ciastka wyciskane Termoobieg 3 140 0:20-0:30
Ciastka wyciskane Grzanie góra +
dó³
3 160
1)
0:20-0:30
Ciastka z ciasta
ucieranego
Termoobieg 3 150-160 0:15-0:20
Rodzaj
wypieku
Funkcje piekarnika
Poziom
wsadu
Tempe-
ratura
°C
Czas
godz.:
min.
Zastosowania, tabele i rady14
Pieczenie na kilku poziomach
Wypieki z bia³ek, bezy Termoobieg 3 80-100 2:00-2:30
Makaroniki Termoobieg 3 100-120 0:30-0:60
Drobne wypieki
dro¿d¿owe
Termoobieg 3 150-160 0:20-0:40
Drobne wypieki z ciasta
francuskiego
Termoobieg 3 170-180
1)
0:20-0:30
Bu³ki Termoobieg 3 160
1)
0:20-0:35
Bu³ki Grzanie góra +
dó³
3 180
1)
0:20-0:35
Drobne ciasteczka
(20sztuk/blachê)
Termoobieg 3 140
1)
0:20-0:30
Drobne ciasteczka
(20sztuk/blachê)
Grzanie góra +
dó³
3 170
1)
0:20-0:30
1)Nagrzaæ piekarnik
2)Stosowaæ blachê wy³apuj¹c¹ lub patelniê
Rodzaj wypieku
Gor¹ce
powietrze z
okr¹glym
elementem
grzejnym
Termoobieg
Tempera-
tura ºC
Czas
Godz.:
min.
Poziom wsadu od do³u
2 poziomy 3 poziomy
Wypiek na blasze do pieczenia
Ptysie/eklerki 1/4 --- 160-180
1)
0:35-0:60
Ciasto z kruszonk¹,
suche
1/3 --- 140-160 0:30-0:60
Drobne wypieki
Ciastka kruche 1/3 1/3/5 150-160 0:15-0:35
Ciastka wyciskane 1/3 1/3/5 140 0:20-0:60
Ciastka z ciasta
ukrêcanego
1/3 --- 160-170 0:25-0:40
Wypieki z bia³ek, bezy 1/3 --- 80-100 2:10-2:50
Makaroniki 1/3 --- 100-120 0:40-1:20
Rodzaj
wypieku
Funkcje piekarnika
Poziom
wsadu
Tempe-
ratura
°C
Czas
godz.:
min.
15Zastosowania, tabele i rady
Wskazówki do pieczenia
Drobne wypieki
dro¿d¿owe
1/3 --- 160-170 0:30-0:60
Drobne wypieki z ciasta
francuskiego
1/3 --- 170-180
1)
0:30-0:50
Bu³ka 1/4 --- 160 0:30-0:45
Drobne ciasteczka
(20sztuk/blachê)
1/4 --- 140
1)
0:25-0:40
1)Nagrzaæ piekarnik
Efekt pieczenia Mo¿liwa przyczyna Œrodek zaradczy
Ciasto jest zbyt jasne
na spodzie
Z³a wysokoœæ wsadu Ciasto nale¿y wsadziæ ni¿ej
Ciasto zapada siê (robi
siê mokre,
zakalcowate, wytr¹ca
siê woda)
Zbyt wysoka temperatura
pieczenia
Ustawiæ nieco ni¿sz¹
temperaturê pieczenia
Za krótki czas pieczenia Wyd³u¿yæ czas pieczenia
Czasów pieczenia nie
mo¿na skracaæ wy¿sz¹
temperatur¹ pieczenia
Za du¿o p³ynu w cieœcie Dodawaæ mniej p³ynów.
Nale¿y przestrzegaæ czasów
krêcenia, przede wszystkim w
przypadku u¿ywania robotów
kuchennych.
Ciasto jest zbyt suche. Zbyt niska temperatura
pieczenia
Ustawiæ wy¿ej temperaturê
pieczenia.
Za d³ugi czas pieczenia Skróciæ czas pieczenia
Ciasto br¹zowieje
nierównomiernie
Za wysoka temperatura
pieczenia i za krótki czas
pieczenia
Ustawiæ ni¿ej temperaturê
pieczenia i wyd³u¿yæ czas
pieczenia
Ciasto jest nierównomiernie
rozprowadzone
Rozprowadziæ ciasto
równomiernie na blasze
Filtr t³uszczowy jest
zamontowany
Wyj¹æ filtr t³uszczowy
Rodzaj wypieku
Gor¹ce
powietrze z
okr¹glym
elementem
grzejnym
Termoobieg
Tempera-
tura ºC
Czas
Godz.:
min.
Poziom wsadu od do³u
2 poziomy 3 poziomy
Zastosowania, tabele i rady16
Tabela Pizza
Tabela Zapiekanki i potrawy zapiekane
Ciasto nie jest gotowe
po up³ywie podanego
czasu pieczenia
Zbyt niska temperatura Ustawiæ nieco wy¿ej
temperaturê pieczenia
Filtr t³uszczowy jest
zamontowany
Wyj¹æ filtr t³uszczowy
Rodzaj pieczywa Poziomwsadu
Temperatura
°C
Czas
godz.: min.
Pizza (cienka) 1 180 - 200
1)
1)Nagrzaæ piekarnik
20 - 30
Pizza (z du¿¹ iloœci¹ dodatków) 1 180 - 200 20 - 30
Zapiekanka 1 180 - 200 45 - 60
Tort szpinakowy 1 160 -180 45 - 60
Kisz lotaryñski 1 170 - 190 40 - 50
Sernik, okr¹g³y 1 140 - 160 60 - 90
Sernik na blasze 1 140 - 160 50 - 60
Ciasto z jab³kami 1 150 - 170 50 - 70
Warzywa po chiñsku 1 160 - 180 50 - 60
Pita 1 250 - 270
1)
10 - 20
Ciasto francuskie 1 160 - 180
1)
40 - 50
Ciasto podp³omykowe 1 250 - 270
1)
12 - 20
Pierogi 1 180 - 200
1)
15 - 25
Potrawa Funkcja piekarnika Prowadnica
Tempe-
ratura
°C
Czas
godzin
min.
Zapiekanka
makaronowa
Grzanie góra +
dó³
1 180-200 0:45-1:00
Lasagne
Grzanie góra +
dó³
1 180-200 0:25-0:40
Zapiekane warzywa
1)
Termoobieg 1 160-170 0:15-0:30
Zapiekane bagietki
1)
Termoobieg 1 160-170 0:15-0:30
S³odkie zapiekanki
Grzanie góra +
dó³
1 180-200 0:40-0:60
Efekt pieczenia Mo¿liwa przyczyna Œrodek zaradczy
17Zastosowania, tabele i rady
Tabela mro¿onych dañ gotowych
Pieczenie miêsa
Funkcja piekarnika Grzanie góra + dó³ lub Turbo grill
Naczynia do pieczenia miêsa
Do pieczenia miêsa nadaj¹ siê wszelkie naczynia ¿aroodporne (uwzglêdniæ
wskazówki producenta!)
Du¿e pieczenie mo¿na przygotowywaæ bezpoœrednio na blasze lub na
ruszcie z pod³o¿on¹ pod niego blach¹.
Wszystkie chude rodzaje miês zalecamy piec w naczyniu do pieczenia z
pokrywk¹. Miêso pozostaje wówczas soczyste.
Wszystkie rodzaje miês, które powinny mieæ chrupi¹c¹ powierzchniê, mo¿na
piec w garnku przeznaczonym do pieczenia bez pokrywki.
3 Wskazówki dotycz¹ce tabeli pieczenia miêsa
Dane w poni¿szej tabeli s¹ wartoœciami orientacyjnymi.
Zaleca siê pieczenie miêsa i ryb w piekarniku w iloœci powy¿ej 1kg.
Aby zapobiec przypalaniu siê wyciekaj¹cego sosu lub t³uszczu, zaleca siê
nalanie niewielkiej iloœci p³ynu do naczynia, w którym siê piecze.
W razie potrzeby obróciæ pieczeñ (po 1/2 - 2/3 czasu pieczenia).
Zapiekanki rybne
Grzanie góra +
dó³
1 180-200 0:30-1:00
Warzywa faszerowane Termoobieg 1 160-170 0:30-1:00
1)Rozgrzaæ piekarnik
Produkt Funkcja piekarnika
Poziom
wsadu
Temperatura
°C
CZAS
Pizza mro¿ona Grzanie góra + dó³ 3
wed³ug zaleceñ
producenta
wed³ug zaleceñ
producenta
Frytki
1)
(500 g)
1)Uwaga: Od czasu do czasu obracaæ frytki 2 do 3 razy.
Termoobieg 3 200-220°C
wed³ug zaleceñ
producenta
Bagietki Grzanie góra + dó³ 3
wed³ug zaleceñ
producenta
wed³ug zaleceñ
producenta
Placki
owocowe
Grzanie góra + dó³ 3
wed³ug zaleceñ
producenta
wed³ug zaleceñ
producenta
Potrawa Funkcja piekarnika Prowadnica
Tempe-
ratura
°C
Czas
godzin
min.
Zastosowania, tabele i rady18
Du¿e pieczenie i drób polewaæ kilkakrotnie podczas pieczenia powsta³ym
sosem. Daje to lepszy efekt pieczenia.
Piekarnik nale¿y wy³¹czyæ ok. 10 minut przed up³ywem czasu pieczenia,
pozwoli to na wykorzystanie zgromadzonego ciep³a.
Tabela pieczenia
Rodzaj miêsa Iloœæ Funkcje piekarnika
Poziom
wsadu
Tempe-
ratura
°C
Czas
godz.:
min.
Wo³owina
Pieczeñ
duszona
1-1,5 kg
Grzanie góra +
dó³
1 200-250 2:00-2:30
Rostbef lub filet
na ka¿dy
centymetr
wysokoœci
- w œrodku
czerwone
na ka¿dy
centymetr
wysokoœci
Turbo grill 1
190-
200
1)
0:05-0:06
- w œrodku
ró¿owe
na ka¿dy
centymetr
wysokoœci
Turbo grill 1 180-190 0:06-0:08
- upieczone w
œrodku
na ka¿dy
centymetr
wysokoœci
Turbo grill 1 170-180 0:08-0:10
Wieprzowina
£opatka,
karczek,
kawa³ek od
szynki
1-1,5 kg Turbo grill 1 160-180 1:30-2:00
Kotlet, pieczony
peklowany
schab
1-1,5 kg Turbo grill 1 170-180 1:00-1:30
Pieczeñ rzymska 750 g-1 kg Turbo grill 1 160-170 0:45-1:00
Golonkawieprzo
wa
(podgotowana)
750 g-1 kg Turbo grill 1 150-170 1:30-2:00
Cielêcina
Pieczeñ cielêca 1 kg Turbo grill 1 160-180 1:30-2:00
Golonka cielêca 1,5-2 kg Turbo grill 1 160-180 2:00-2:30
Jagniêcina
Udziec jagniêcy,
pieczeñ
jagniêca
1-1,5 kg Turbo grill 1 150-170 1:15-2:00
19Zastosowania, tabele i rady
Grillowanie powierzchniowe
Funkcja piekarnika Grill lub Du¿y grill z maksymalnym ustawieniem
temperatury
1 Uwaga: grillowaæ nale¿y tylko przy zamkniêtych drzwiczkach piekarnika.
3 Piekarnik nale¿y rozgrzaæ 5 minut przed rozpoczêciem grillowania:
Do grillowania nale¿y umieœciæ ruszt na zalecanej wysokoœci poziomu
wsadu.
Balchê wy³apuj¹c¹ t³uszcz zawsze wsuwaæ na 1 poziom wsadu od do³u.
Wartoœci czasu grillowania maj¹ charakter orientacyjny.
Do grillowania nadaj¹ siê p³askie kawa³ki miêsa i ryby.
Grzbiet jagniêcy 1-1,5 kg Turbo grill 1 160-180 1:00-1:30
Dziczyzna
Grzbiet zajêczy,
udŸce zajêcze
do 1 kg
Grzanie góra +
dó³
1
220-
250
1)
0:25-0:40
Grzbiet sarni/
jeleni
1,5-2 kg
Grzanie góra +
dó³
1 210-220 1:15-1:45
Udziec sarni/
jeleni
1,5-2 kg
Grzanie góra +
dó³
1 200-210 1:30-2:15
Drób
Czêœci z drobiu
po 200-
250g
Turbo grill 1 200-220 0:35-0:50
Po³ówka
kurczaka
po 400-
500g
Turbo grill 1 190-210 0:35-0:50
kurczak, pularda 1-1,5 kg Turbo grill 1 190-210 0:45-1:15
Kaczka 1,5-2 kg Turbo grill 1 180-200 1:15-1:45
Gêœ 3,5-5 kg Turbo grill 1 160-180 2:30-3:30
Indyk 2,5-3,5 kg Turbo grill 1 160-180 1:45-2:30
Indyk 4-6 kg Turbo grill 1 140-160 2:30-4:00
Ryba (duszona)
Ryby w ca³oœci 1-1,5 kg
Grzanie góra +
dó³
1 210-220 0:45-1:15
1)Nagrzaæ piekarnik
Rodzaj miêsa Iloœæ Funkcje piekarnika
Poziom
wsadu
Tempe-
ratura
°C
Czas
godz.:
min.
Zastosowania, tabele i rady20
Tabela grillowania
Rozmra¿anie
Funkcja piekarnika Rozmra¿anie (bez ustawiania temperatury)
Ustawiæ rozpakowane potrawy na talerzu na ruszcie.
Nie przykrywaæ talerzami ani miskami, poniewa¿ wyd³u¿aj¹ one znacznie czas
rozmra¿ania.
Do rozmra¿ania nale¿y ruszt wsun¹æ na pierwszy poziom od do³u.
Produkt go grillowania Poziom wsadu
Czas grillowania
1. Strona 2. Strona
Zrazy 4 8-10 min. 6-8 min.
Filet wieprzowy 4 10-12 min. 6-10 min.
Pieczone kie³baski 4 8-10 min. 6-8 min.
Steki z filetu wo³owego,
steki cielêce
4 6-7 min. 5-6 min.
Filet wo³owy, rostbef
(ok. 1 kg)
3 10-12 min. 10-12 min.
Chleb tostowy
1)
1)Nie nagrzewaæ
3 4 -6 min. 3-5 min.
Kanapki z chleba
tostowego
3 6-8 min. ---
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36

Aeg-Electrolux B4000-5-LG Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi