3Instrukcja obs³ugi
Instrukcja obs³ugi
1 Wskazówki dotycz¹ce bezpieczeñstwa
Bezpieczeñstwo urz¹dzeñ elektrycznych
• Pod³¹czenie urz¹dzenia mo¿e wykonaæ tylko uprawniony specjalista.
• W przypadku zak³óceñ lub uszkodzeñ urz¹dzenia: wykrêciæ lub wy³¹czyæ
bezpieczniki.
• Naprawy urz¹dzenia mog¹ byæ przeprowadzane tylko przez specjalistê.
Niefachowe naprawy mog¹ spowodowaæ powa¿ne niebezpieczeñstwa. W
przypadku koniecznoœci naprawy nale¿y zwróciæ siê do naszego serwisu lub do
sprzedawcy.
Bezpieczeñstwo dzieci
• Ma³ych dzieci nie nale¿y nigdy pozostawiaæ bez opieki w pobli¿u w³¹czonego
urz¹dzenia.
Bezpieczeñstwo podczas u¿ytkowania
• Wszystkie osoby (³¹cznie z dzieæmi), które ze wzglêdu na zdolnoœci psychiczne,
fizyczne i intelektualne lub brak odpowiedniej wiedzy i doœwiadczenia, nie s¹ w
stanie bezpiecznie u¿ytkowaæ urz¹dzenia, mog¹ obs³ugiwaæ je wy³¹cznie pod
kontrol¹ i zgodnie z poleceniami odpowiedzialnej osoby.
• Urz¹dzenie mo¿e byæ u¿ywane tylko do pieczenia i sma¿enia potraw.
• Nale¿y zachowaæ ostro¿noœæ podczas pod³¹czania innych urz¹dzeñ elektrycznych
do gniazd wtykowych w pobli¿u piekarnika. Przewody zasilaj¹ce nie mog¹ le¿eæ
przy gor¹cych palnikach, ani nie mog¹ byæ przyciœniête gor¹cymi drzwiami
piekarnika.
• Ostrze¿enie: Niebezpieczeñstwo oparzenia siê !
Podczas pracy wnêtrze piekarnika jest gor¹ce.
• Je¿eli w piekarniku znajduj¹ siê produkty zawieraj¹ce alkohol, mo¿e powstaæ palna
mieszanka alkoholu z powietrzem. W takim przypadku nale¿y ostro¿nie otworzyæ
drzwi. Nie zbli¿aæ siê do piekarnika z innymi Ÿród³ami ognia (iskry, ¿ar).
3 Wskazówka odnoœnie akrylamidu
Wed³ug najnowszych danych naukowych intensywne zrumienianie (w trakcie obróbki
termicznej) artyku³ów spo¿ywczych, szczególnie w przypadku produktów
zawieraj¹cych skrobiê, mo¿e stanowiæ zagro¿enie dla zdrowia wywo³ane przez
akrylamid. Dlatego te¿ zalecamy pieczenie w mo¿liwie niskich temperaturach i niezbyt
intensywne zrumienianie potraw.
W jaki sposób mo¿na unikn¹æ uszkodzeñ urz¹dzenia
• Nie nale¿y wyk³adaæ piekarnika foli¹ aluminiow¹ ani stawiaæ na dnie piekarnika
blach do pieczenia, garnków itp., gdy¿ zgromadzone ciep³o mo¿e uszkodziæ emaliê
piekarnika.
• Soki z owoców kapi¹ce na blachê do pieczenia pozostawiaj¹ plamy, które nie daj¹
siê usun¹æ. Do bardzo wilgotnych ciast nale¿y u¿ywaæ blachy uniwersalnej.