3Instrukcja obs³ugi
Instrukcja obs³ugi
1 Wskazówki dotycz¹ce bezpieczeñstwa
Bezpieczeñstwo urz¹dzeñ elektrycznych
• Pod³¹czenie urz¹dzenia mo¿e wykonaæ tylko uprawniony specjalista.
• W przypadku zak³óceñ lub uszkodzeñ urz¹dzenia: wykrêciæ lub wy³¹czyæ
bezpieczniki.
• Naprawy urz¹dzenia mog¹ byæ przeprowadzane tylko przez specjalistê.
Niefachowe naprawy mog¹ spowodowaæ powa¿ne niebezpieczeñstwa. W
przypadku koniecznoœci naprawy nale¿y zwróciæ siê do naszego serwisu lub
do sprzedawcy.
Bezpieczeñstwo dzieci
• Ma³ych dzieci nie nale¿y nigdy pozostawiaæ bez opieki w pobli¿u w³¹czonego
urz¹dzenia.
Bezpieczeñstwo podczas u¿ytkowania
• Wszystkie osoby (³¹cznie z dzieæmi), które ze wzglêdu na zdolnoœci
psychiczne, fizyczne i intelektualne lub brak odpowiedniej wiedzy i
doœwiadczenia, nie s¹ w stanie bezpiecznie u¿ytkowaæ urz¹dzenia, mog¹
obs³ugiwaæ je wy³¹cznie pod kontrol¹ i zgodnie z poleceniami odpowiedzialnej
osoby.
• Urz¹dzenie mo¿e byæ u¿ywane tylko do pieczenia i sma¿enia potraw.
• Nale¿y zachowaæ ostro¿noœæ podczas pod³¹czania innych urz¹dzeñ
elektrycznych do gniazd wtykowych w pobli¿u piekarnika. Przewody zasilaj¹ce
nie mog¹ le¿eæ przy gor¹cych palnikach, ani nie mog¹ byæ przyciœniête
gor¹cymi drzwiami piekarnika.
• Ostrze¿enie: Niebezpieczeñstwo oparzenia siê !
Podczas pracy wnêtrze piekarnika jest gor¹ce.
• Je¿eli w piekarniku znajduj¹ siê produkty zawieraj¹ce alkohol, mo¿e powstaæ
palna mieszanka alkoholu z powietrzem. W takim przypadku nale¿y ostro¿nie
otworzyæ drzwi. Nie zbli¿aæ siê do piekarnika z innymi Ÿród³ami ognia (iskry,
¿ar).
3 Wskazówka odnoœnie akrylamidu
Wed³ug najnowszych danych naukowych intensywne zrumienianie (w trakcie
obróbki termicznej) artyku³ów spo¿ywczych, szczególnie w przypadku
produktów zawieraj¹cych skrobiê, mo¿e stanowiæ zagro¿enie dla zdrowia
wywo³ane przez akrylamid. Dlatego te¿ zalecamy pieczenie w mo¿liwie niskich
temperaturach i niezbyt intensywne zrumienianie potraw.
W jaki sposób mo¿na unikn¹æ uszkodzeñ urz¹dzenia
• Nie nale¿y wyk³adaæ piekarnika foli¹ aluminiow¹ ani stawiaæ na dnie
piekarnika blach do pieczenia, garnków itp., gdy¿ zgromadzone ciep³o mo¿e
uszkodziæ emaliê piekarnika.