TO 2061

SEVERIN TO 2061 Instrukcja obsługi

  • Cześć! Jestem chatbotem AI, który pomoże Ci z SEVERIN TO 2061 Instrukcja obsługi. Zapoznałem się już z dokumentem i mogę pomóc w prosty i zrozumiały sposób.
180
PL
Szanowni Klienci!
Dzikujemy za zaufanie i yczymy zadowolenia z uytkowania wysokiej
jakoci produktu marki SEVERIN.
Od ponad stu dwudziestu lat marka SEVERIN jest synonimem
niezawodnoci, niemieckiej jakoci i innowacyjnoci. Kady nasz
produkt jest wytwarzany z wielk starannoci, po czym jest poddawany
kompleksowym testom.
Z przysowiow ju sumiennoci, precyzj i uczciwoci mieszkaców
regionu Sauerland, rodzinna rma, której siedziba mieci si w Sundern,
Niemcy, przyciga klientów z caego wiata swoimi innowacyjnymi
produktami od momentu zaoenia, czyli od 1892 roku.
Oferta rmy SEVERIN – podzielona na osiem grup produktowych: kawa,
niadanie, kuchnia, grill, dom, podogi, higiena osobista i chodzenie/
mroenie – obejmuje ponad 250 produktów, stanowic kompleksowy zestaw
niewielkich urzdze elektrycznych na kad okazj.
Zapraszamy do zapoznania si z pen ofert
rmy SEVERIN w witrynie
internetowej
www.severin.de
albo
www.severin.com
.
Zespół SEVERIN
Spis treści
1 Zasady bezpieczestwa........................................181
2 Dane techniczne ...................................................188
3 Opis i elementy urzdzenia...................................189
4 Ustawienie piekarnika ...........................................190
5 Pierwsze uruchomienie piekarnika .......................191
6 Przyrzdzanie jedzenia w piekarniku ....................191
6.1 Uywanie blachy lub kratki do pieczenia ......192
6.2 Uywanie obrotowego rona .........................194
7 Czyszczenie piekarnika ........................................196
7.1 Po zakoczeniu pracy ...................................196
7.2 Czyszczenie obudowy i panelu sterowania
(w miar potrzeb) ..........................................197
8 Rozwizywanie problemów...................................197
9 Gwarancja .............................................................199
10 Zgodno ..............................................................199
181
PL
1 Zasady bezpieczeństwa
Obowiązek postępowania zgodnie z instrukcją obsługi
Przed przystpieniem do uytkowania urzdzenia
prosz zapozna si dokadnie z jego instrukcj
obsugi, któr naley zachowa w bezpiecznym
miejscu do wgldu. Przekazujc produkt osobie
trzeciej naley doczy do niego niniejsz instrukcj.
Nieprzestrzeganie instrukcji moe doprowadzi
do powanego obraenia ciaa lub uszkodzenia
urzdzenia.
Wane informacje dotyczce bezpieczestwa,
zamieszczone poza rozdziaem 1 instrukcji, s
wyranie oznaczone w sposób opisany poniej i
naley si do nich bezwzgldnie stosowa, aby nie
dopuci do wypadku lub uszkodzenia urzdzenia:
OSTRZEŻENIE
Oznacza instrukcje, do których naley bezwzgldnie si
stosowa, aby nie dopuci do powanego obraenia
ciaa lub mierci.
PRZESTROGA
Oznacza instrukcje, których naley bezwzgldnie
przestrzega, aby nie dopuci do uszkodzenia
urzdzenia.
WSKAZÓWKA
Oznacza wskazówk lub przydatn informacj.
Zagrożenie pożarowe
Produkty spoywcze, a zwaszcza zawarty w nich
tuszcz, mog si zapali. Dlatego naley przyj,
e zawsze istnieje zagroenie poarem, kiedy
urzdzenie jest wczone.
• Nie naley ustawia, ani obsugiwa urzdzenia
w pobliu atwopalnych materiaów (np. ranek,
zason).
• Nie ustawia piekarnika na atwopalnych
powierzchniach (np. rcznikach papierowych).
Urzdzenie mona wcza tylko wówczas,
kiedy ustawione jest na powierzchni odpornej na
wysokie temperatury.
Piekarnika nie mona montowa ani uywa w
szafce lub obudowie.
• Nie stawia piekarnika na gorcych
powierzchniach ani w pobliu róde ciepa (np.
pyta grzewcza kuchenki, pomie gazowy).
182
PL
• Nie stawia na piekarniku adnych przedmiotów.
• Nie zostawia wczonego piekarnika bez
nadzoru.
• Nie dopuszcza do tego, by przewód zasilajcy
zetkn si z gorcymi elementami urzdzenia.
Zbyt mocno rozgrzany olej bd tuszcz moe
si zapali. Nie dopuszcza do tego, by olej lub
tuszcz spada na elementy grzejne (np. w wyniku
przepenienia blachy do pieczenia).
Nigdy nie przechowywa wewntrz piekarnika
adnych atwopalnych przedmiotów.
• Nie podejmowa prób przyrzdzania w piekarniku
produktów zawierajcych czysty spirytus (100%).
Istniej bardzo realne zagroenie, e opary
alkoholu zapal si wewntrz piekarnika.
• Nie wcza piekarnika bez zaoonej na swoim
miejscu tacki.
• Nie przyrzdza adnych produktów spoywczych
bezporednio na tacce.
W przypadku pojawienia si
pomienia, naley
go stumi. Odczy urzdzenie od zasilania.
Przestroga: W adnym wypadku nie stosowa
wody.
Zagrożenie dla niektórych osób
W przypadku dzieci i osób niepenosprawnych
obsuga urzdzenia wie si z podwyszonym
ryzykiem obraenia ciaa:
Osoby o ograniczonych zdolnociach zycznych,
czuciowych lub psychicznych albo nieposiadajce
stosownego dowiadczenia lub wiedzy, a take
dzieci (w wieku co najmniej 8 lat), mog korzysta
z urzdzenia, pod warunkiem e znajduj si pod
nadzorem lub zostay poinstruowane, jak uywa
urzdzenia i s w peni wiadome wszelkich
zagroe i wymaganych rodków ostronoci.
• Nie dopuszcza do uywania urzdzenia jako
zabawki przez dzieci.
Nie wolno pozwala dzieciom na wykonywanie
jakichkolwiek prac zwizanych bezporednio z
konserwacj lub czyszczeniem urzdzenia.
183
PL
• Nie dopuszcza do urzdzenia i jego przewodu
zasilajcego dzieci poniej 8 lat.
Ostrzeżenie: Nie pozwala, aby dzieci miay
dostp do elementów opakowania, poniewa
mog one spowodowa zagroenie, np.
uduszenia.
• Osoby cierpice na zaburzenia zmysów czucia,
zwaszcza na obnion wraliwo na rónice
temperatur, musz zachowywa szczególn
ostrono podczas uywania urzdzenia.
Prawidłowe użytkowanie
Piekarnik przeznaczony jest wycznie do
przyrzdzania, ogrzewania i podgrzewania
produktów spoywczych. W urzdzeniu naley
montowa wycznie oryginalne czci (blacha do
pieczenia, kratka do pieczenia, obrotowy roen,
kamionkowa pyta do pizzy).
Urzdzenie przeznaczone jest do zastosowa
domowych lub podobnych, jak np. w
sklepach, biurach i innych podobnych miejscach
pracy – przez pracowników;
hotelach, motelach itp. oraz innych podobnych
lokalach (przez klientów);
agroturystyce;
pensjonatach.
Uycie urzdzenia do jakiegokolwiek innego
celu naley uzna za nieprawidowe, które
moe doprowadzi do obrae ciaa lub szkód
materialnych.
Nieprawidłowe użytkowanie
• Nie przyrzdza w piekarniku produktów, które
z duym prawdopodobiestwem mog zetkn
si z elementami grzejnymi lub wewntrznymi
ciankami.
• Urzdzenie nie jest przystosowane do bycia
uruchamianym przy uyciu zewntrznego
czasomierza lub odrbnego systemu zdalnego
sterowania.
Piekarnik nie jest przeznaczony do suszenia
odziey czy innych przedmiotów bd narzdzi.
184
PL
• Piekarnik moe by wczany wycznie wraz
z prawidowo zaoon tack pod elementami
grzejnymi.
• Nie podgrzewa w piekarniku produktów, które s
nadal szczelnie zamknite w konserwach.
• Przyrzdzajc produkty, które zwiksz swoj
objto (np. ciasto drodowe), naley zapewni
odpowiedni odlego od elementów grzejnych
(zob. te Punkt 4Ustawianie piekarnika”).
• Urzdzenie nie jest ogrzewaczem elektrycznym.
Urządzenie elektryczne
Urzdzenie jest zasilane prdem elektrycznym,
zatem zawsze stwarza zagroenie poraenia
prdem. W zwizku z powyszym naley
zachowywa nastpujce rodki ostronoci:
• Urzdzenie naley podcza do sieci elektrycznej
wycznie do prawidowo zainstalowanego
gniazdka z uziemieniem (bezpiecznik minimum
10 A).
• Naley sprawdzi, czy napicie sieciowe
zgadza si z napiciem podanym na tabliczce
znamionowej urzdzenia.
• Nie ama ani nie ciska przewodu zasilajcego.
Trzyma przewód zasilajcy oraz samo
urzdzenie z dala od róde ciepa (np. pyta
grzewcza kuchenki, pomie gazowy).
• Wyjmujc wtyczk z gniazdka elektrycznego
nigdy nie nale
y cign za przewód, a jedynie
za wtyczk. Nie podnosi urzdzenia cignc za
przewód zasilajcy.
• Nie zanurza urzdzenia w wodzie ani innej
cieczy, nie my go pod biec wod ani w
zmywarce. Blach i kratk do pieczenia, obrotowy
roen i uchwyty mona my w zmywarce po
zdemontowaniu ich.
• Nie uywa odkurzaczy parowych do czyszczenia
piekarnika.
• Nie chwyta wtyczki mokrymi domi.
• Urzdzenie nie nadaje si do uytku na wolnym
powietrzu.
185
PL
• Wyjmujc produkt spoywczy z piekarnika nie
uywa adnych metalowych przedmiotów.
Najpierw naley odczy urzdzenie od zasilania,
a potem uy tpego, drewnianego narzdzia.
• Urzdzenie jest pod napiciem, jeeli jest
podczone do zasilania, równie wtedy kiedy jest
wyczone.
• Po zakoczeniu czynnoci naley zawsze wyj
wtyczk z kontaktu.
• W nagych wypadkach lub w przypadku
nieprawidowego dziaania urzdzenia naley
je natychmiast odczy od zasilania. Dlatego
te wtyczka przewodu zasilajcego urzdzenie
powinna by atwo dostpna, aby w kadej chwili
mona j byo wyj z kontaktu.
• Przed przyst
pieniem do czyszczenia lub
konserwowania urzdzenia zawsze naley
najpierw wyj wtyczk z kontaktu.
• Nie otwiera, nie demontowa urzdzenia ani
nie podejmowa prób wprowadzenia w nim
jakichkolwiek technicznych mody kacji.
Gorące powierzchnie i gorący tłuszcz
Kiedy piekarnik jest wczony, a take po
zakoczeniu pracy, niektóre dostpne elementy
mog by bardzo gorce. Gorca ywno take
stwarza ryzyko oparzenia:
• Pod adnym pozorem nie dotyka gorcych,
wewntrznych powierzchni ani elementów
grzejnych.
• Nie wkada rk do wczonego piekarnika. Aby
wyj przyrzdzany produkt, zawsze naley
uywa uchwytów z zestawu przeznaczonych
do chwytania blachy do pieczenia, kratki i
obrotowego rona. W razie potrzeby uy rkawic
kuchennych.
• Nie dotyka zewntrznych powierzchni
piekarnika, kiedy jest wczony.
Kiedy piekarnik jest wczony, mona dotyka
wycznie uchwytu drzwiczek oraz panelu
sterujcego.
Podczas otwierania drzwiczek naley zachowa
ostrono ze wzgldu na wylatuj
c gorc
par.
186
PL
Przestroga: Nie wlewa do rozgrzanego wntrza
wody ani innych cieczy, poniewa spowoduje to
wytworzenie si gorcej pary.
• Nie przenosi ani nie przesuwa wczonego
piekarnika.
• Nie dotyka metalowych powierzchni ani
elementów grzejnych bezporednio po
zakoczeniu pracy.
• Po zakoczeniu pracy tack mona wyj po
odczekaniu co najmniej 30 minut. Przestroga:
Tuszcz zachowuje wysok temperatur bardzo
dugo i nie naley nic z nim robi, dopóki nie
ostygnie.
Higiena
Brak odpowiedniej higieny moe doprowadzi do
pojawienia si w urzdzeniu drobnoustrojów:
• Tack naley regularnie oprónia i czyci.
• Nie zostawia w wyczonym piekarniku adnej
ywnoci.
Stosowanie nieodpowiednich rodków czyszczcych
równie stwarza zagroenie dla zdrowia:
Do mycia elementów wchodzcych w kontakt
z produktami spoywczymi naley stosowa
wycznie odpowiednie rodki czyszczce.
187
PL
Niebezpieczeństwo uszkodzenia urządzenia
Nieprawidowa obsuga urzdzenia moe
spowodowa jego uszkodzenie:
• Urzdzenie naley ustawia suchym, równym,
nie liskim i odpornym na wysokie temperatury
blacie.
• Nie ustawia urzdzenia na gorcych
powierzchniach ani w pobliu róde silnego
ciepa.
• Zwraca uwag, aby przewód zasilajcy nie
zwisa swobodnie ani przez krawd stou.
• Nie uywa do czyszczenia urzdzenia rodków
czystoci czy narzdzi innych ni wymienione w
instrukcji czyszczenia.
Przed odstawieniem urzdzenia wyj wtyczk
przewodu zasilajcego z kontaktu i odczeka, a
urzdzenie cakowicie ostygnie.
Niesprawny piekarnik
Niesprawny piekarnik moe spowodowa obraenia
ciaa i straty materialne:
• Przed kadym uyciem piekarnika sprawdzi
go pod ktem ewentualnych uszkodze.
W przypadku stwierdzenia jakiegokolwiek
uszkodzenia w wyniku transportu prosz
skontaktowa si ze sprzedawc, u którego
produkt zosta zakupiony.
• W adnym wypadku nie uruchamia
uszkodzonego lub wadliwego piekarnika. Nie
uywa piekarnika, jeeli uleg upadkowi.
W przypadku stwierdzenia jakiegokolwiek
uszkodzenia przewodu zasilajcego, musi on
zosta wymieniony przez producenta lub jego
dzia obsugi klienta albo inn, wykwali kowan
osob, aby zapobiec zwizanym z tym
zagroeniom.
188
PL
• Urzdzenie nie zawiera adnych komponentów,
które uytkownik mógby samodzielnie
konserwowa lub naprawia. Wszelkie naprawy
mog by wykonywane wycznie przez Serwis
rmy SEVERIN.
2 Dane techniczne
Kategoria i typ urzdzenia Piekarnik-toster, TO2061
Napicie zasilania 220–240 V~, 50/60 Hz
Moc wyjciowa/zuycie energii ok. 1500 W
Wymiary (Sz x W x G) 440 mm x 292 mm x 385 mm
Waga 5,87 kg
5-pozycyjny przełącznik
OFF
Górne grzanie
Górne grzanie + roen
Górne i dolne grzanie
Dolne grzanie
Ustawiany czas pracy 01:00 – 60:00 min.
Ustawiana temperatura 100 – 230 °C
Oznaczania specjalne
PRZESTROGA – Gorce powierzchnie.
Zostawi urzdzenie i jego elementy do
ostygnicia.
Nie wyrzuca wraz z domowymi
odpadami.
Niniejszy wyrób zgodny jest z
obowizujcymi w UE przepisami
dotyczcymi oznakowania produktu.
189
PL
3 Opis i elementy urządzenia
Elementy piekarnika
2
6
7
8
9
10
11
12
1
43 5
Ilustr. 1: Piekarnik-toster i jego akcesoria – opis ogólny
Lp. Opis/Funkcja
1 niewidoczne na ilustracji:
2 górne elementy grzejne
2 dolne elementy grzejne
2 Piekarnik
3 Drzwiczki
4. Uchwyt drzwiczek
5 Panel sterowania (zob. str. 190)
6 Kratka do pieczenia
7 Blacha do pieczenia
8 Tacka
9 Uchwyt na obrotowy roen
10 Obrotowy roen z widekami
11 Uchwyt na blach i kratk do pieczenia
12 Kamionkowa pyta do pizzy
190
PL
Elementy panelu sterowania
1
2
3
4
Ilustr. 2: Elementy panelu sterowania
Lp. Opis/Funkcja
1 Lampka sygnalizacyjna
(wieci, kiedy piekarnik jest wczony)
2 Regulator temperatury
(100 – 230 °C)
3 5-pozycyjny przecznik
OFF
Górne grzanie
Górne grzanie + roen
Górne i dolne grzanie
Dolne grzanie
4 Czasomierz
(01:00 – 60:00 min)
4 Ustawianie piekarnika
OSTRZEŻENIE
Zagroenie poarowe! Temperatura wytwarzana
przez piekarnik jest wystarczajco wysoka, aby
doprowadzi do zapalenia si atwopalnych
przedmiotów w pobliu urzdzenia.
Piekarnika nie mona montowa ani uywa w
szafce lub obudowie.
Nie ustawia piekarnika bezporednio pod
szafk lub pók.
Naley zapewni odpowiedni odlego od
innych urzdze, nawisów, su tu lub innych
przedmiotów.
Zapewni odpowiedni i cig wentylacj wokó urzdzenia. Urzdzenie
naley ustawi w miejscu, które spenia nastpujce wymogi:
• w pobliu uziemionego gniazdka zasilajcego (z bezpiecznikiem co
najmniej 10 A),
ustawienie poziome i ochrona przed wstrz
sami oraz wibracjami,
• odporno na wysokie temperatury
• odpowiednia odlego (> 1 m) od grzejnych lub atwopalnych
powierzchni i przedmiotów
Naley zapewni co najmniej nastpujce odlegoci od cian i innych
przedmiotów:
• Boki: 12 cm
• Ty: 12 cm
• Góra: 30 cm
191
PL
5 Pierwsze uruchomienie piekarnika
Zanim piekarnik zostanie uyty do przyrzdzenia ywnoci, naley go
uruchomi na pusto, tj. bez produktów spoywczych w rodku. Pomoe to
pozby si obcych zapachów.
1. Ustawi piekarnik zgodnie z opisem w Punkcie 4Ustawianie
piekarnika”.
OSTRZEŻENIE
Zagroenie poarowe! Pozostawione elementy
opakowania lub inne materiay mog zapali si.
Przed uyciem zdj wszystkie elementy
opakowania. Naley take wyj wszelkie
materiay opakunkowe z wntrza piekarnika.
2. Woy wtyczk do kontaktu.
3. Ustawi regulator temperatury na 200°C.
4. Ustawi 5-pozycyjny przecznik na pozycj
(grzanie góra/dó).
5. Ustawi czasomierz na 10 minut.
Ü Piekarnik zacznie si rozgrzewa.
Ü Automatycznie wczy si termoobieg.
Ü Czasomierz zacznie cicho tyka.
WSKAZÓWKA:
Po pierwszym wczeniu z urzdzenia moe
wydobywa si specy czny zapach. Jest to
zjawisko zupenie normalne, które po chwili ustanie.
Naley zadba o odpowiedni wentylacj
pomieszczenia.
6. Odczeka, a upynie zaprogramowany czas i pojawi si sygna
dwikowy.
Ü Elementy grzejne wycz si automatycznie.
6 Przyrządzanie jedzenia w piekarniku
OSTRZEŻENIE
Zagroenie poarowe! Resztki produktów wewntrz
piekarnika rozgrzewaj si do bardzo wysokiej
temperatury i mog ulec spaleniu, zwaszcza jeeli
produkt cechuje si wysok zawartoci tuszczu.
Naley dba o to, by wntrze, a zwaszcza
elementy grzejne, oraz wszystkie akcesoria byy
wolne od resztek jedzenia.
Wszelkie zabrudzenia naley usuwa zgodnie
z instrukcj w Punkcie 7Czyszczenie
piekarnika”.
W przypadku pojawienia si dymu naley
niezwocznie wyczy piekarnik: w tym celu
wystarczy ustawi 5-pozycyjny przecznik w
pozycji
(OFF).
Do przyrzdzania produktów spoywczych mona uywa 4 poziomów
grzania:
Grzanie góra (tylko 2 górne elementy grzejne s wczone)
Grzanie góra + roen (wczone s tylko górne elementy
grzejne i roen)
Grzanie góra i dó (wczone s wszystkie elementy grzejne)
Grzanie dó (tylko 2 dolne elementy grzejne s wczone)
192
PL
WSKAZÓWKA:
Wybór poziomu grzania
To, który poziom grzania jest najbardziej
odpowiedni, uzalenione jest gównie od rodzaju
przyrzdzanego produktu spoywczego. Podane
poniej czasy przyrzdzania maj wic charakter
jedynie orientacyjny. Zawsze naley postpowa
zgodnie z przepisem podanym przez producenta
produktu.
Produkt Poziom grzania/temperatura Czas gotowania
Drób
(roen)
180 °C
60 min.
Pizza
(mroona)
200 °C
9 – 10 min.
Hawaii toast 220 °C
10 – 14 min.
Tost hawajski
(mroona)
200 °C
14 – 15 min.
6.1 Używanie blachy lub kratki do pieczenia
1. Tacka musi by prawidowo wstawiona pod dwoma dolnymi elementami
grzejnymi.
2. Podczy urzdzenie do zasilania.
3. Za pomoc regulatora temperatury ustawi dan temperatur.
WSKAZÓWKA:
Rozgrzewanie piekarnika
W zalenoci od przepisu moe by konieczne
wczeniejsze rozgrzanie piekarnika. Jeeli przepis
nie wymaga wyranie wczeniejszego rozgrzania,
omin czynnoci 4 – 6.
4. Wybra górny/dolny element grzejny
.
5. Ustawi czasomierz na 10 minut.
Ü Piekarnik zacznie si rozgrzewa.
Ü Automatycznie wczy si termoobieg.
Ü Czasomierz zacznie cicho tyka.
6. Odczeka, a upynie zaprogramowany czas i pojawi si sygna
dwikowy.
Ü Piekarnik jest rozgrzany.
7. Umieci produkt spoywczy na blasze lub kratce.
WSKAZÓWKA:
Przyrzdzajc produkty z wysok zawartoci
tuszczu, zawsze naley korzysta z blachy do
pieczenia, aby nie dopuci do kapania produktu na
wewntrzne elementy urzdzenia.
193
PL
WSKAZÓWKA:
Przyrzdzajc pizz najlepiej uy kamionkowej
pyty z zestawu.
–Pooy pyt z pizz na rodku kratki do
pieczenia.
Aby nie dopuci do kapania stopionego sera
na elementy wewntrz piekarnika, naley tak
uoy ciasto, aby nie wychodzio poza krawd
pyty kamionkowej.
8. Wsun kratk lub blach w odpowiednie prowadnice i zamkn
drzwiczki.
WSKAZÓWKA:
Mona przyrzdza jednoczenie dwa róne
produkty wsuwajc kratk i blach w róne
prowadnice. Wówczas czas przyrzdzania moe
si nieco przeduy.
9. Ustawi dany poziom grzania.
10. Za pomoc czasomierza ustawi dany czas pieczenia.
Ü Piekarnik zacznie si rozgrzewa.
Ü Automatycznie wczy si termoobieg.
Ü Czasomierz zacznie cicho tyka.
11. Podczas pieczenia naley regularnie sprawdza poziom zarumienienia,
spogldajc przez okienko w drzwiczkach. Kiedy danie bdzie ju
gotowe wystarczy ustawi 5-pozycyjny przecznik z powrotem w
pozycji
(OFF).
12. W przeciwnym razie odczeka, a upynie zaprogramowany czas i
pojawi si sygna dwikowy.
Ü Proces pieczenia dobieg koca.
Ü Elementy grzejne wycz si automatycznie.
Podawanie dań
OSTRZEŻENIE
Grozi oparzeniem: Po zakoczeniu pieczenia
piekarnik, blacha i kratka s nadal bardzo gorce.
Otworzy drzwiczki uywajc uchwytu. Nie
zblia gowy ani innych czci ciaa, poniewa
z wewntrz moe wydoby si gorca para.
Aby wyj przyrzdzany produkt, zawsze naley
uywa uchwytu z zestawu przeznaczonego do
chwytania blachy do pieczenia i kratki.
Podczas wyjmowania produktu nie dotyka
wewntrznych powierzchni piekarnika.
W razie potrzeby uy rkawic kuchennych.
1. Powoli otworzy drzwiczki.
2.
Wsun doln cz uchwytu na rodku krawdzi
blachy lub kratki, tak daleko jak si da. Uchwyt
zatrzanie si wówczas na krawdzi blachy lub
kratki.
3. Trzymajc za uchwyt ostronie wyj blach lub kratk.
4. Pooy blach lub kratk na powierzchni odpornej na wysokie
temperatury.
194
PL
OSTRZEŻENIE
Grozi oparzeniem: Wyjte danie jest bardzo
gorce.
Nie dotyka produktu goymi rkami.
W razie potrzeby zostawi do ostygnicia przed
podaniem.
5. Zdj opieczony produkt z blachy lub kratki i przygotowa danie wedug
przepisu.
6. Po zakoczeniu czynnoci naley zawsze wyj wtyczk z kontaktu.
7. Jeeli piekarnik nie bdzie ponownie uywany tego samego dnia:
• Odczeka 30 minut, a ostygnie do temperatury pokojowej.
• Wyczyci poszczególne elementy (zob. Punkt 7Czyszczenie
piekarnika” na stronie 196).
6.2 Używanie obrotowego rożna
Kiedy pracuje obrotowy roen wczone s tylko górne elementy grzejne,
poniewa na dolne moe kapa tuszcz. Napd rona zapewnia pynne
obracanie si produktu ze sta prdkoci.
OSTRZEŻENIE
Zagroenie poarowe! Produkty spoywcze z
wysok zawartoci mog zapali si, jeeli zetkn
si z elementami grzejnymi.
Wybierajc lub przygotowujc produkt do
pieczenia naley zwróci uwag, aby nie
by zbyt duy i zmieci si w piekarniku.
Przyrzdzany produkt nie moe styka si z
górnym ani dolnym elementem grzejnym.
Aby nie dopuci do zetknicia si produktu
z elementami grzejnymi, wszelkie odstajce
czci produktu (np. skrzydeka kurczaka)
naley zabezpieczy wykaaczk, nitk lub w
inny odpowiedni sposób.
1. Tacka musi by prawidowo wstawiona pod dwoma dolnymi elementami
grzejnymi.
2. Podczy
urzdzenie do zasilania.
3. Nadzia produkt na roen w taki sposób, aby roen przechodzi przez
rodek produktu. Ma to suy zapewnieniu odpowiedniej odlegoci
pomidzy produktem wewntrz piekarnika a elementami grzejnymi i
ciankami urzdzenia.
4. Przytwierdzi produkt zaczepami na rodku rona.
5. Woy roen w odpowiednie oprawki wewntrz piekarnika:
Wsun kocówk rona w przegub napdu po
prawej stronie.
Nastpnie drug kocówk wsun do uchwytu po
przeciwnej stronie.
195
PL
6. Zamkn drzwiczki piekarnika.
7. Za pomoc regulatora temperatury ustawi dan temperatur.
8. Ustawi 5-pozycyjny przecznik w pozycji
(górne grzanie + roen).
9. Za pomoc czasomierza ustawi dany czas pieczenia.
Ü Wcz si górne elementy grzejne.
Ü Automatycznie wczy si termoobieg.
Ü Roen zacznie si obraca.
Ü Czasomierz zacznie cicho tyka.
10. Podczas pieczenia:
Regularnie sprawdza poziom przyrumienienia spogldajc przez
okienko w drzwiczkach. Kiedy danie bdzie ju gotowe wystarczy
ustawi 5-pozycyjny przecznik z powrotem w pozycji
(OFF).
11. Odczeka, a upynie zaprogramowany czas i pojawi si sygna
dwikowy.
Ü Elementy grzejne wycz si automatycznie.
Ü Roen przestanie si obraca.
Podawanie dań
OSTRZEŻENIE
Grozi oparzeniem: Piekarnik i roen s bardzo
gorce po wyczeniu si.
Otworzy drzwiczki uywajc uchwytu.
Do wyjmowania rona zawsze naley uywa
przeznaczonego do tego celu uchwytu z
zestawu.
Podczas wyjmowania produktu nie dotyka
wewntrznych cianek piekarnika.
W razie potrzeby uy rkawic kuchennych.
12. Powoli otworzy drzwiczki.
13. Delikatnie wsun uchwyt pod roen. Obie obejmy uchwytu musz
zaczepi si w odpowiednich wgbieniach na ronie.
14. Wyj ostronie roen w nastpujcy sposób:
Najpierw podnie roen, wysuwajc go z oprawki po lewej stronie
piekarnika.
Nastpnie wysun go z przegubu napdu po prawej stronie.
15. Pooy ro
en z upieczonym produktem na powierzchni odpornej na
wysokie temperatury.
OSTRZEŻENIE
Grozi oparzeniem: Produkt na ronie moe by
bardzo gorcy.
Nie dotyka produktu goymi rkami.
–Uywajc odpowiednich narzdzi zdj produkt
z rona.
W razie potrzeby zostawi do ostygnicia przed
podaniem.
16. Ostronie zdj produkt z rona. Przygotowa danie zgodnie z
przepisem.
17. Po zakoczeniu czynnoci naley zawsze wyj wtyczk z kontaktu.
18. Jeeli piekarnik nie bdzie ponownie uywany tego samego dnia:
• Odczeka 30 minut, a ostygnie do temperatury pokojowej.
• Wyczyci poszczególne elementy (zob. Punkt 7Czyszczenie
piekarnika” na stronie 196).
196
PL
7 Czyszczenie piekarnika
OSTRZEŻENIE
Grozi oparzeniem
Przed przystpieniem do czyszczenia: wyczy
piekarnik
, wyj wtyczk z kontaktu i
zostawi piekarnik z akcesoriami do cakowitego
ostygnicia (co najmniej 30 minut).
OSTRZEŻENIE
Ryzyko obraenia ciaa i uszkodzenia piekarnika.
Nie zanurza piekarnika w wodzie.
Nie uywa odkurzaczy parowych do
czyszczenia piekarnika.
OSTRZEŻENIE
Stosowanie nieodpowiednich rodków
czyszczcych równie stwarza zagroenie dla
zdrowia.
Do mycia elementów wchodzcych w kontakt
z produktami spoywczymi naley stosowa
wycznie odpowiednie rodki czyszczce.
PRZESTROGA
Nie stosowa substancji ciernych, rcych
roztworów czyszczcych ani narzdzi, które mog
spowodowa rysy na powierzchni czyszczonego
elementu.
7.1 Po zakończeniu pracy
Piekarnik i wszystkie akcesoria naley wyczyci po kadym cyklu pracy:
OSTRZEŻENIE
Zagroenie poarowe! Resztki produktów
pozostae wewntrz, zwaszcza na elementach
grzejnych, rozgrzej si do bardzo wysokiej
temperatury podczas kolejnego uycia i mog si
zapali.
–Wntrze piekarnika oraz elementy grzejne
naley zawsze utrzymywa w czystoci.
1. Resztki produktów oraz krople tuszczu mona usuwa z wewntrznych
cianek i elementów grzejnych wilgotn ciereczk. Aby uatwi sobie
usuwanie ladów z akcesoriów, mona je najpierw namoczy w wodzie.
2. Kratk, blach i roen naley my w nastpujcy sposób:
Najpierw usun wilgotn ciereczk wszelkie resztki produktów
spoywczych.
Umy akcesoria pod biec wod
, uywajc delikatnego
detergentu albo w zmywarce.
3. Kamionkow pyt do pizzy naley umy po kadym uyciu.
PRZESTROGA
Kamionkowa pyta nie nadaje si do mycia w
zmywarce i mona j my tylko rcznie.
Najpierw za pomoc suchej ciereczki usun z pyty due plamy
tuszczu i resztki.
Wytrze pyt wilgotn ciereczk z dodatkiem delikatnego
detergentu.
Odoy do wyschnicia w suchym, dobrze wentylowanym miejscu.
4. Umy tack.
197
PL
Wyj tack z piekarnika.
Najpierw za pomoc suchej ciereczki usun due plamy tuszczu.
Umy pod biec wod, uywajc delikatnego detergentu albo w
zmywarce.
5. Wytrze od rodka okienko w drzwiczkach wilgotn ciereczk.
6. Po umyciu wytrze do sucha wszystkie akcesoria i sam piekarnik
ciereczk kuchenn.
7.2 Czyszczenie obudowy i panelu sterowania (w
miarę potrzeb)
1. Wytrze obudow wraz z panelem sterowania lekko wilgotn, gadk
ciereczk.
2. W razie potrzeby mona naoy na ciereczk nieco delikatnego
detergentu.
3. Wytrze such ciereczk.
8 Rozwiązywanie problemów
Samodzielne rozwiązywanie problemów
OSTRZEŻENIE
Niebezpieczestwo obraenia ciaa. Urzdzenie nie
zawiera adnych komponentów, które uytkownik
mógby samodzielnie konserwowa lub naprawia.
–W adnym wypadku nie uywa wadliwego
urzdzenia.
Nie podejmowa prób samodzielnej naprawy.
W przypadku stwierdzenia wady, naley
skontaktowa si z dziaem obsugi klienta.
Przed skontaktowaniem si z dziaem obsugi klienta lub odesaniem
urzdzenia, prosz skorzysta z poniszej tabeli w celu sprawdzenia, czy
mona rozwiza problem samodzielnie.
Problem Przyczyna Rozwiązanie
Piekarnik nie
chce si wczy.
Wtyczka nie
jest woona /
urzdzenie nie jest
podczone do
sieci.
Woy wtyczk do kontaktu.
W trakcie
eksploatacji
pojawia si dym.
Na elementy
grzejne kapie
tuszcz.
• Wyczy piekarnik.
• Zostawi do cakowitego
ostygnicia.
• Wyczyci elementy grzejne.
198
PL
Problem Przyczyna Rozwiązanie
Produkty s
za mocno
przypieczone
/ zbyt
zarumienione.
Ustawiony czas
jest zbyt dugi /
temperatura jest za
wysoka.
• Wyczy piekarnik.
• Wyrzuci spalony produkt.
• W nastpnym cyklu ustawi
krótszy czas pieczenia lub
nisz temperatur.
Po upyniciu
ustawionego
czasu
produkt jest
niedopieczony.
Ustawiony czas
jest za krótki.
W nastpnym cyklu pieczenia
ustawi duszy czas.
Ustawiono zbyt
nisk temperatur.
W nastpnym cyklu pieczenia
ustawi wysz temperatur.
WSKAZÓWKA:
–Jeeli wykonanie czynnoci z tabeli nie przynosi
oczekiwanego rezultatu i problem nie ustpuje,
naley skontaktowa si z dziaem obsugi
klienta.
–Czci zamienne i akcesoria do urzdzenia
mona znale w naszym sklepie internetowym,
w czci „Service /Ersatzteil-Shop”, w witrynie
www.severin.de.
Akcesoria i części zamienne
Czci zamienne oraz akcesoria mona zamawia przez Internet w naszej
witrynie http://www.severin.de, w czci „Service /Ersatzteil-Shop”.
Utylizacja piekarnika
Urzdzenia oznaczone powyszym symbolem naley
utylizowa osobno, a nie wraz ze zwykymi odpadkami
z gospodarstwa domowego. Urzdzenia takie zawieraj
bowiem cenne materiay, które mona podda recyklingowi.
Odpowiednia utylizacja takich urzdze pomaga w ochronie
rodowiska i zdrowia czowieka. Szczegóowych informacji
na ten temat udzielaj lokalne wadze lub sklepy prowadzce
sprzeda detaliczn.
199
PL
9 Gwarancja
Gwarancja na produkt obejmuje wady materiau i wykonania przez okres
dwóch lat od daty zakupu produktu. W ramach gwarancji producent
zobowizuje si do naprawy lub wymiany wszelkich wadliwych elementów,
pod warunkiem, e produkt zostanie odniesiony prze klienta do punktu
zakupu, a póniej odesany przez sklep do serwisu centralnego w Opolu,
prowadzonego przez rm Serv- Serwis Sp.z o.o. Aby gwarancja zachowaa
wano, urzdzenie musi by uywane zgodnie z instrukcj i nie moe
by mody kowane, naprawiane lub w jakikolwiek sposób naruszane
przez nieupowanion do tego osob, ani te uszkodzone w wyniku
nieprawidowego uycia.
Gwarancja nie obejmuje naturalnego zuycia, ani elementów atwo tukcych
si, jak szko, elementy z tworzyw sztucznych, arówki itd. Niniejsza
gwarancja nie ogranicza ustawowych praw konsumenta ani innych praw,
jakie konsument posiada zgodnie z obowizujcymi przepisami, które
dotycz zakupu przedmiotów uytkowych. Jeeli urzdzenie przestanie
dziaa prawidowo i musi zosta odesane, naley je dok
adnie zapakowa
i doczy imi, nazwisko i adres nadawcy oraz przyczyn odesania. Jeli
urzdzenie jest nadal na gwarancji, prosz take doczy paragon zakupu,
lub faktur zakupow.
10 Zgodność
Produkt spenia wymagania dyrektyw dotyczcych oznakowania CE.
/