80
104 x 142 mm
Czasomierz
∙ Czasomierz może być używany do
ustawienia określonego czasu pracy (do
120 minut).
∙ Aby wyłączyć urządzenie, przekręcić
czasomierz z powrotem do pozycji OFF.
∙ Aby ustawić czas pracy krótszy niż 20
minut, najpierw przekręcić czasownik na
nieco wyższą pozycję, po czym powoli
przekręcić go z powrotem do żądanego
ustawienia.
∙ Po upływie zaprogramowanego czasu
słychać będzie sygnał dźwiękowy, który
informuje o wyłączeniu się elementów
grzejnych.
Podświetlane kółko czasomierza
Podświetlane kółko świeci się, kiedy
urządzenie jest włączone. Gaśnie, kiedy
upłynie zaprogramowany czas pracy lub
kiedy pokrętło zostanie ustawione w pozycji
OFF.
Obracający się rożen
∙ Podczas nadziewania produktu na
rożen należy zwrócić uwagę, aby
produkt nie stykał się ani z górnym ani z
dolnym elementem grzejnym – zostawić
odpowiednią odległość.
∙ Na obrotowy rożen nie należy
nadziewać więcej niż 3 kg produktu
spożywczego.
∙ Nadziać produkt na rożen w taki
sposób, aby rożen przechodził przez
środek produktu. W ten sposób produkt
nie będzie podchodzić zbyt blisko do
ścianek wewnętrznych ani elementów
grzejnych. Przytwierdzić produkt
zaczepami na środku rożna.
∙ Wszelkie wystające części (np.
skrzydełka kurczaka) należy przyczepić
wykałaczką, kawałkiem sznurka lub
w inny podobny sposób. Dzięki temu
żaden kawałek pieczonego produktu nie
będzie o nic zahaczać ani nie wypadnie
do środka w trakcie pieczenia.
∙ Wkładanie i wyjmowanie obracającego
się rożna:
∙ Umieścić rożen z produktem na
widełkach do zakładania rożna.
Zwrócić uwagę na to, czy rożen jest
bezpiecznie oparty na wgłębieniu w
uchwycie.
∙ Wsunąć końcówkę rożna, która
ma połączenie z mechanizmem
obrotowym, do mechanizmu
obrotowego (patrz rys. II).
∙ Włożyć drugą końcówkę na zaczep
mocujący po przeciwnej stronie (patrz
rys. I).
∙ Aby wyjąć obracający się rożen,
powtórzyć powyższe czynności w
odwrotnej kolejności.
Płyta kamionkowa na pizzę
∙ Płytę kamionkową zawsze należy
umieszczać na środku kratki grilla przed
wsunięciem jej do piekarnika.
∙ Rozgrzać piekarnik do odpowiedniej
temperatury, zgodnie z opisem w
punkcie Pieczenie.
∙ W przypadku niektórych pizz, wstępnie
upieczonych, wykonanych z lekkiego
ciasta, należy odpowiednio skrócić fazę
rozgrzewania, aby uniknąć przypalenia
dna pizzy.
∙ Po rozgrzaniu piekarnika otworzyć
drzwiczki i za pomocą łopatki umieścić