Instalacja i obsługa
300749 15 / 28
Pakowanie próżniowe nie zastępuje zamrażania lub głębokiego mrożenia!
Każdy psujący się produkt spożywczy, który wymaga zamrożenia przed
zapakowaniem próżniowym, musi zostać schłodzony i zamrożony również
po zapakowaniu próżniowym.
Pakowanie próżniowe z przeznaczeniem do zamrażarki
• W przypadku prawidłowego przechowywania urządzenie pomaga utrwalić
świeżość potraw. Potrawy należy pakować w stanie możliwie świeżym.
• Wrażliwe produkty spożywcze lub takie, które mają zachować kształt i wygląd,
mogą ulec uszkodzeniu podczas pakowania próżniowego świeżego produktu.
Delikatne produkty, jak mięso, ryby, poziomki, kanapki itp., należy poddać
mrożeniu wstępnemu. Mogą one być mrożone przez 24 godziny zanim pojawi
się oparzelina mrozowa. Po wstępnym zamrożeniu produktów można je
zapakować próżniowo w woreczkach i przechowywać przez dłuższy czas w
zamrażarce, aby zachować zarówno smak jak i wartość odżywczą
zapakowanych produktów.
• Aby zapakować próżniowo potrawy płynne, jak zupy, dania jednogarnkowe czy
zapiekanki, należy je najpierw zamrozić w formie do zapiekanek lub misce,
następnie zapakować próżniowo i w stanie zamrożonym przechowywać w
zamrażarce.
• Świeże warzywa należy umyć lub obrać i przed zapakowaniem próżniowym
poddać krótkiemu blanszowaniu we wrzącej wodzie (ewentualnie sparzyć w
kuchence mikrofalowej), ale zachowując jędrność warzyw i nie dopuszczając do
rozgotowania. Po ostygnięciu zapakować próżniowo w dowolnych porcjach.
• Do pakowania potraw niezamrożonych należy wziąć ok. 5 cm więcej folii, aby
skompensować w ten sposób rozszerzalność potraw w stanie zamrożonym.
Ułożyć mięso lub rybę na ręczniku papierowym i zapakować próżniowo w
woreczku wraz z ręcznikiem papierowym. Dzięki temu zostanie wchłonięty sok z
produktu.
• Przed zapakowaniem próżniowym potraw takich jak pita, naleśniki czy
hamburgery należy poszczególne sztuki oddzielić papierem do pieczenia lub
folią do żywności. Ułatwia to wyjmowanie pojedynczych sztuk i ponowne
szczelne zamknięcie reszty do przechowywania w zamrażarce.
Pakowanie próżniowe z przeznaczeniem do lodówki
• Posiłki można przygotować wcześniej w odpowiednich porcjach i przechowywać
zapakowane próżniowo w lodówce, a następnie podgrzewać w miarę potrzeb.
Pakowanie próżniowe z przeznaczeniem do spiżarni
• Pakowanie próżniowe może nieść korzyści również w przypadku produktów
spożywczych, które można przechowywać w temperaturze pokojowej (kawa,
mąka, produkty mączne, cukier itp.). Jeżeli produkty te nie będą używane przez