Kenwood AT640 Instrukcja obsługi

Kategoria
Akcesoria do miksera / robota kuchennego
Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

English 2 - 5
Nederlands 6 - 10
Français 11 - 15
Deutsch 16 - 20
Italiano 21 - 25
Português 26 - 30
Español 31 - 35
Dansk 36 - 39
Svenska 40 - 43
Norsk 44 - 47
Suomi 48 - 51
Türkçe 52 - 55
Ïesky 56 - 59
Magyar 60 - 64
Polski 65 - 69
Русский 70 - 74
Ekkgmij 75 - 79
UNFOLD
´¸∂w
80 - 83
Nasadka do miksera przeznaczona
jest do rozdrabniania, krojenia,
szatkowania i siekania.
bezpieczeństwo
Ostrza i tarcze tnące są ostre,
dlatego należy obchodzić się z nimi
ostrożnie. Zarówno podczas użycia,
jak i czyszczenia ostrze tnące
należy trzymać za uchwyt palcowy
znajdujący się w górnej części, z
dala od krawędzi tnącej.
Nie wkładaj rąk ani sztućców do
miski, kiedy mikser jest podłączony
do prądu.
Nigdy nie wkładać palców do
podajnika. Zawsze używ
dostarczonego popychacza(czy).
Wyłączyć urządzenie i wyjąć
wtyczkę:
przed dołączeniem lub wyjęciem
jakiejś części
po użyciu
przed czyszczeniem
Ostrze tnące należy zawsze wyjąć
przed wylaniem zawartości z miski.
Nigdy nie zdejmuj pokrywy z
urządzenia, dopóki noże albo płyty
tnące całkowicie się nie zatrzymają.
Podczas krojenia/szatkowania lub
cięcia nie należy pozwolić, aby
miska napełniła się do poziomu
tarczy tnącej. Należy ją regularnie
opróżniać.
W przypadku pojawienia się zbyt
silnych drgań podczas korzystania
z tej nasadki należy zmniejszyć
prędkość lub wyłączyć mikser i
usunąć zawartość.
Nigdy nie korzystaj z uszkodzonego
urządzenia. Oddaj go do
sprawdzenia albo do naprawy.
Nie pozwalaj dzieciom korzystać
albo bawić się urządzeniem,
Urządzenie jest przeznaczone
wyłącznie do użytku domowego.
Firma Kenwood nie ponosi żadnej
odpowiedzialności w przypadku
niewłaściwego korzystania z
urządzenia lub nieprzestrzegania
niniejszych instrukcji.
ostrze tnące
Ostrze tnące służy do rozdrabniania
surowego i gotowanego mięsa,
gotowanych jajek, warzyw,
orzechów, pasztetów i gęstych
sosów, a także do przygotowywania
tartej bułki i tartych ciastek. Ostrze
można również stosować do
przygotowania kruchego ciasta i
kruszonki.
Nie należy rozdrabniać kostek lodu
ani innych twardych produktów
żywnościowych, takich jak
przyprawy, gdyż może to
doprowadzić do uszkodzenia
nasadki.
Nie używaj noży do mieszania
grubych składników, takich jak
ciasto – możesz uszkodzić
końcówki lub urządzenie. Korzystaj
z końcówki do zagniatania ciasta.
Nie należy łączyć ze sobą płynnych
składników, gdyż mogą one
wyciekać wokół wieczka. Do tego
celu służy nasadka miksująca.
65
Polski
Przed czytaniem prosimy roz¢o¯yç pierwszå stronë, zawierajåcå ilustracje
Podczas przecierania zup i tym
podobnych dań należy odcedzić
składniki stałe, zmiksować je, a
następnie z powrotem dodać do
składników płynnych.
Krajarka/szatkownica/siekacz
Krajarka/szatkownica służy do
krojenia lub szatkowania owoców,
warzyw i sera, a siekacz do
krojenia w paski warzyw, np. kartofli
i owoców.
legenda
popychacze: duży i mały
tuba podajnikowa
wieczko nasadki
ostrze tnące
miska nasadki
część łącząca
gruboziarnista
krajarka/szatkownica
drobnoziarnista
krajarka/szatkownica
drobnoziarnisty siekacz (kroi w
cienkie paski)
supergruboziarnista szatkownica
numer części 707347
tarcza tnąca
numer części 639150
standardowy siekacz
numer części 705753
przed pierwszym użyciem
1 Usunąć wszystkie elementy
opakowania, w tym plastikowe
osłony ostrza z ostrza tnącego.
Należy zachować ostrożność,
ponieważ ostrza są bardzo ostre.
Osłony należy wyrzucić, gdyż ich
funkcja polega tylko na
zabezpieczaniu ostrza podczas
produkcji i transportu.
2 Umyć części (patrz nagłówek
„czyszczenie”).
korzystanie z ostrza
tnącego
1 Zdejmij klapę z napędu na średnią
prędkość .
2 Umieść część łączącą na
mechanizmie napędowym tak, żeby
trójkąt był odwrócony w twoim
kierunku, przekręć zgodnie z
ruchem wskazówek zegara, aż się
domknie.
3 Umieść misę na części łączącej.
Upewnij się, że rowki w misie
nakładają się na odpowiednie
wcięcia w części łączącej.
4 Unieść zasuwkę zatrzasku do
właściwego położenia.
5 Pokrój składniki i umieść w misie,
upewniając się, że są
rozprowadzone równomiernie.
6 Przykryj misę pokrywką i kręć, aż
się wyrównają strzałki. Pokrywkę da
się umieścić w czterech różnych
pozycjach.
Jeśli masz problemy z
dopasowaniem pokrywy, wyjmij
końcówkę i na krótko uruchom
mikser. Wstaw końcówkę
ponownie.
7 Założyć popychacze.
8 Włączyć mikser. Używać ustawień
prędkości 2 do 4. Pozostawić
urządzenie włączone aż do
uzyskania pożądanych rezultatów.
9Wyłączyć mikser i zdjąć nasadkę.
10 Po użyciu wyjąć wtyczkę z
gniazdka elektrycznego.
66
wskazówki
Składniki należy pokroić przed
umieszczeniem w misce. Mięso,
chleb, warzywa i inne produkty
żywnościowe o podobnej
konsystencji należy pokroić w
kostkę o boku około 2 cm.
Herbatniki należy połamać na
kawałki i wrzucić do tuby podającej
podczas pracy miksera.
Aby zmiksować zupy, należy
odcedzić składniki i włożyć stałe
składniki do miski. Zmiksować, a
następnie dodać z powrotem do
składników płynnych.
Podczas przygotowywania ciasta
należy stosować stałe tłuszcze
pocięte w kostkę o boku 2 cm z
lodówki. Mieszać mąkę aż do
uzyskania kruszonki. Stopniowo
dodawać dostateczną ilość wody do
tuby podającej, aby uzyskać ciasto.
Po połączeniu się składników
natychmiast wyłączyć mikser.
Przy stosowaniu ostrza tnącego
należy uważać, aby nadmiernie nie
zmiksować składników.
Lepsze wyniki przy mieszaniu ciast
uzyskuje się, stosując ubijaczkę K
w misce do mieszania.
maksymalna pojemność
ciasto (waga mąki) 300g
mięso 340g
korzystanie z
krajarki/szatkownicy/sie
kacza
funkcja tarcz tnących
krajarka/szatkownica
Tarcze i są odwracalne: jedna
strona kroi, a druga szatkuje.
Można kroić ser, marchew,
ziemniaki, kapustę, ogórki, cukinię,
buraki i cebulę. Ponadto można
szatkować ser, marchew, ziemniaki
i produkty żywnościowe o podobnej
konsystencji. Wybrana przez
użytkownika strona tnąca
powinna znajdować się w
najwyższym położeniu.
drobnoziarnisty siekacz (kroi w
cienkie paski)
Ta tarcza kroi ziemniaki na cienkie
paski podobne do frytek oraz
twardsze składniki do sałatek,
przybrania, zapiekanek i potraw
smażonych na sposób chiński (np.
marchewka, brukiew, cukinia i
ogórki).
supergruboziarnista szatkownica
Szatkuje na grubo ser i marchew.
tarcza tnąca
Ściera parmezan i ziemniaki na
kopytka.
standardowy siekacz
Tnie ziemniaki na cienkie frytki i
twardsze składniki na sałatki i gęste
sosy (np. brukiew, ogórek).
67
1 Zdejmij klapę z napędu na średnią
prędkość .
2 Umieść część łączącą na
mechanizmie napędowym tak, żeby
trójkąt był odwrócony w twoim
kierunku, przekręć zgodnie z
ruchem wskazówek zegara, aż się
domknie.
3 Umieść misę na części łączącej.
Upewnij się, że rowki w misie
nakładają się na odpowiednie
wcięcia w części łączącej.
4 Umieść płytę tnącą na napędzie
części łączącej. Wybrana przez
ciebie strona tnąca musi być
zwrócona ku górze. Trzymaj płyty
tnące bardzo ostrożnie – są
bardzo ostre. Trzymaj je za
środkowe części.
5 Umieść pokrywę na misie, żeby
rurka do podawania składników
znalazła się z tyłu, naciśnij i
przekręć zgodnie z ruchem
wskazówek zegara, aż wyrównają
się strzałki .
Jeśli masz problemy z
dopasowaniem pokrywy, wyjmij
końcówkę i na krótko uruchom
mikser. Wstaw końcówkę
ponownie.
6Wybrać tubę podającą, która ma
zostać użyta. Popychacz zawiera
mniejszą tubę podającą do
przetwarzania pojedynczych
produktów lub drobnoziarnistych
składników.
korzystanie z małej tuby
podającej
Najpierw umieścić duży popychacz
wewnątrz tuby podającej.
korzystanie z dużej tuby
podającej
Użyć jednocześnie obu
popychaczy.
7 Umieścić składniki w tubie
podającej.
8 Włączyć i dopychać równomiernie
popychaczem. Nigdy nie wkładać
palców do tuby podającej. Dla
większości operacji ustawić
prędkość 1 lub 2. Jeśli wymagana
jest większa moc, zwiększyć
prędkość do 3.
Po zakończeniu korzystania z
urządzenia podnieś i opuść kilka
razy tłuczek – pomoże to
zmniejszyć ilość resztek jedzenia
na płycie tnącej.
9Wyłączyć mikser i wyjąć wtyczkę z
gniazda elektrycznego.
wskazówki
Używać świeżych składników.
Nie należy nadmiernie rozdrabniać
składników. Napełnić dużą tubę
podającą równomiernie prawie do
pełna. Zapobiegnie to
wydostawaniu się składników
bokiem podczas miksowania.
Alternatywnie można użyć małej
rurki podającej.
Podczas stosowania tarczy
siekacza należy umieścić
drobnoziarniste składniki w
położeniu poziomym.
Podczas krojenia lub szatkowania
składniki umieszczone pionowo
stają się krótsze niż umieszczone
poziomo.
Po użyciu tarczy tnącej zawsze
pozostanie odrobina resztek na
tarczy lub w żywności.
68
czyszczenie
Nigdy nie zanurzaj części łączącej
w wodzie, wycieraj wilgotną ścierką.
Pozostałe części myj w gorącej
wodzie z płynem, później wycieraj
do sucha. Zachowaj ostrożność,
ponieważ noże i płyty tnące są
ostre. Można również zmywać w
zmywarce (wyłącznie na górnej
półce).
69
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86

Kenwood AT640 Instrukcja obsługi

Kategoria
Akcesoria do miksera / robota kuchennego
Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla