5 Ostrza tnące umieścić w misce
nasadki. Przekręcić i w razie
konieczności nacisnąć, aby
wpasować je na miejsce. Z
ostrzami tnącymi należy
obchodzić się ostrożnie – są
bardzo ostre. Trzymać je należy
za uchwyt.
6 Pokrój składniki i umieść w
misie, upewniając się, że są
rozprowadzone równomiernie.
7 Na misce zamocować pokrywę
– umieścić rurę podajnika za
uchwytem, a następnie nacisnąć
ją w kierunku zgodnym z
ruchem wskazówek zegara, aby
zablokować ją we właściwym
położeniu. Pokrywkę można
zamocować w czterech różnych
pozycjach.
l
W razie problemów z
zakładaniem pokrywy zdjąć
nasadkę i na chwilę włączyć
robot. Następnie ponownie
zamocować nasadkę.
8 Założyć popychacze.
9 Włączyć urządzenie i wybrać
odpowiednią prędkość.
Rozdrabniać składniki do
momentu uzyskania żądanej
konsystencji.
10 Wyłączyć urządzenie i wyjąć
wtyczkę z gniazda sieciowego.
11 Zdjąć nasadkę z głowicy napędu,
przekręcając ją w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek
zegara i unosząc. Rozmontować
nasadkę. (Aby zdjąć miskę z
części łączącej, chwycić podstawę
części łączącej, przekręcić
miskę w kierunku przeciwnym
do ruchu wskazówek zegara i
unieść ją 2. W razie problemów
z odłączeniem części łączącej
od miski, ponownie zamocować
miskę z częścią łączącą na
głowicy napędu. Przekręcać
złożone elementy w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek
zegara do momentu wyczucia
oporu, a następnie przekręcić
miskę dalej, aby odblokować ją z
części łączącej 3.)
wskazówki
l
Składniki należy pokroić przed
umieszczeniem w misce. Mięso,
chleb, warzywa i inne produkty
żywnościowe o podobnej
konsystencji należy pokroić
w kostkę o boku około 2 cm.
Herbatniki należy połamać
na kawałki i wrzucić do tuby
podającej podczas pracy miksera.
l
Aby zmiksować zupy, należy
odcedzić składniki i włożyć stałe
składniki do miski. Zmiksować, a
następnie dodać z powrotem do
składników płynnych.
l
Podczas przygotowywania ciasta
należy stosować stałe tłuszcze
pocięte w kostkę o boku 2 cm
z lodówki. Mieszać mąkę aż do
uzyskania kruszonki. Stopniowo
dodawać dostateczną ilość wody
do tuby podającej, aby uzyskać
ciasto. Natychmiast po połączeniu
się składników wyłączyć
urządzenie.
l
Przy stosowaniu ostrza tnącego
należy uważać, aby nadmiernie
nie zmiksować składników.
l
Lepsze wyniki przy mieszaniu
ciast uzyskuje się, stosując
ubijaczkę K w misce do
mieszania.
tarcze tnące
Do większości zastosowań
używać prędkości 1 do 2.
Gdy konieczne będzie użycie
większej mocy, zwiększyć
prędkość do 3.
Tarcza krojąca/trąca służy do
krojenia lub tarcia owoców,
warzyw i sera, a tarcza do
krojenia w słupki julienne do
krojenia warzyw np. ziemniaków i
marchwi.
uwaga – nie dopuścić, by
miska zapełniła się aż po tarczę
tnącą: miskę należy regularnie
opróżniać.
Poniższe tarcze są załączone
w zestawie. Każda tarcza
oznaczona jest numerem, który
ułatwia jej rozpoznanie:
83