17
PL
Montaż ścienny (opcjonalny)
Przed montażem należy sprawdzić, czy płytka nie
jest uszkodzona. Należy również sprawdzić uchwyt
służący do montażu ściennego pod kątem wgnie-
ceń lub wygięć. Uwaga: Śruby i osprzęt służący do
montażu ściennego nie jest dołączony do urządze-
nia.
• Uwaga: w przypadku ściany z karton-gipsu lub
pokrytej panelami, uchwyt ścienny należy zamo-
cować do profilu szkieletu wewnętrznego ściany!
• Do naciśnięcia dźwigni krajalnicy potrzebna jest
znaczna siła, dlatego też musi być ona bezpiecz-
nie przymocowana do centralnej części piono-
wego profilu szkieletu ściennego przy pomocy
trzech śrub 1/4”1ag (przełożonych przez trzy
otwory pionowe) oraz do ściany przy pomocy śrub
kotwiących 1/4” (przełożonych przez kolejne trzy
otwory pionowe). Elementy mocujące sprzeda-
wane są osobno.
• Lokalizowanie profilu szkieletu ściennego: dzięki
bezpiecznemu zamontowaniu krajalnicy na profi-
lu szkieletu ściennego, urządzenie nie spadnie ze
ściany podczas pracy. Profile szkieletu umiesz-
czone są co 40-60 cm i przebiegają od podłogi do
sufitu, tworząc część drewnianej konstrukcji bu-
dynku. W celu zlokalizowania profili drewnianych
lub metalowych, zaleca się użycie elektrycznego
wykrywacza profili (sprzedawanego osobno) –
pozwoli on na szybkie i precyzyjne odnalezienie
profilu, na którym można umieścić uchwyt ścien-
ny urządzenia. Uwaga: należy zwrócić uwagę, że
za ścianą stanowiska roboczego mogą znajdować
się kanały wentylacyjne, przewody elektryczne i
rury. Podczas montażu połączeń należy zacho-
wać szczególną ostrożność.
• By bezpiecznie zamontować uchwyt ścienny do
innych powierzchni, np. betonu lub cegły, zasię-
gnij porady dowolnego sklepu z elementami me-
talowymi odnośnie właściwych sposobów monta-
żu na ścianach betonowych lub ceglanych.
• Po zamontowaniu uchwytu krajalnicy, urządzenie
należy wsunąć w uchwyt od góry. Pod krajalnicą
należy umieścić odpowiedni pojemnik na frytki
lub inne pokrojone warzywa.
Obsługa urządzenia
Poprawnie zamontowana krajalnica jest gotowa do
użycia.
1 Ziemniaki należy umyć i osuszyć. Warzywa moż-
na obrać, ale nie jest to konieczne. W krajalni-
cy można ciąć również inne twarde warzywa,
których również można użyć do przygotowania
frytek. Urządzenie pomieści warzywa do 11 cm
średnicy i 15 cm długości.
2 Zaleca się ścięcie końcówki dużych ziemniaków.
3 Ziemniaka (skierowanego ściętym końcem do
dołu) umieścić pomiędzy ostrzem a dociskaczem.
4 Jeśli warzywo jest zbyt duże lub zostało umiesz-
czone pod kątem w stosunku do ostrza, jego
skrojenie w całości może być utrudnione. Dla ła-
twiejszego krojenia, zaleca się wstępne pokroje-
nie dużego warzywa na mniejsze kawałki.
5 Należy bezwzględnie pamiętać, by nie kłaść dłoni
na ostrzu.
6 Pod urządzeniem należy umieścić naczynie lub
pojemnik na pokrojone warzywa.
7 Przesunąć dźwignię jednym szybkim ruchem,
używając obu dłoni.
8 Po użyciu krajalnicę należy umyć zgodnie ze
wskazówkami dotyczącymi czyszczenia zawarty-
mi w niniejszej instrukcji.