8 Włącz i przerabiaj do uzyskania
potrzebnej konsystencji. Dla
większości operacji siekania
polecamy wysoką szybkość.
●
Używaj pulsacji (P) dla pracy w
krótkich seriach. Pulsacja będzie
dokonywana tak długo, jak długo w
tej pozycji będzie trzymany
przełącznik.
9Wyłącz i wyjmij wtyczkę z gniazda.
10 Zdejmij urządzenie.
11 Po użyciu przykryj pokrywką
wyjścia średniej szybkości.
wskazówki
●
Składniki należy pokroić przed
umieszczeniem w misce. Mięso,
chleb, warzywa i inne produkty
żywnościowe o podobnej
konsystencji należy pokroić w
kostkę o boku około 2 cm.
Herbatniki należy połamać na
kawałki i wrzucić do tuby podającej
podczas pracy miksera.
●
Zioła najlepiej jest siekać w
czystym i suchym stanie.
●
Nie należy łączyć ze sobą płynnych
składników, gdyż mogą one
wyciekać wokół wieczka. Do tego
celu służy nasadka miksująca.
Podczas przecierania zup i tym
podobnych dań należy odcedzić
składniki stałe, zmiksować je, a
następnie z powrotem dodać do
składników płynnych.
●
Przy stosowaniu ostrza tnącego
należy uważać, aby nadmiernie nie
zmiksować składników.
●
Nie używaj ostrza noża do
mieszania takich ciężkich ładunków,
jak ciasto chlebowe, ponieważ
może to doprowadzić do
uszkodzenia miksera. Używaj w
misce do mieszania mieszadeł do
ciasta przy robieniu chleba i wieńca
w misce do robienia tortów i
ciastek.
●
Nie używaj ostrza noża to siekania
kostek lodu lub innych twardych
produktów żywnościowych, jak
substancje aromatyczne, ponieważ
one mogą uszkodzić urządzenie.
●
Przy dodawaniu do mieszanek
esencji migdałowej lub przysmaków
unikaj kontaktu z tworzywem
sztucznym, ponieważ może to
pozostawić trwałe ślady.
maksymalne załadowanie
●
mięso 400g (14 uncji)
Aby przygotować mięso mielone,
usuń zbędny tłuszcz i pokrój mięso
w 2-cm kostki, a następnie włóż do
miski i uruchom malakser na ok. 20
sekund lub na tak długo, aż
osiągnie pożądaną konsystencję. Im
dłużej, tym delikatniejsza
konsystencja.
płyty do krajania/rozdrabniania i
płyta tarkowa
Używaj płyt do
krajania/rozdrabniania w celu
krojenia/rozdrobnienia owoców,
warzyw i sera, zaś płyty tarkowej do
nacierania sera Parmezan i
ziemniaków dla niemieckich
pierogów ziemniaczanych.
91