53 54
Szatkownica/tarka ciągła służy
do do krojenia i rozdrabniania
składników takich jak marchewka,
ogórek, ser, ziemniaki, kapusta,
orzechy i czekolada. Szatkownica/
tarka ciągła służy także do
do krojenia i rozdrabniania
składników takich jak marchewka,
ogórk, ser, ziemniaki, kapusta,
orzechy i czekolada.
Tarek do krojenia w słupki można
używać do krojenia ziemniaków
i innych twardych warzyw i
owoców.
l
Urządzenie spełnia wymogi
rozporządzenia Wspólnoty
Europejskiej nr 1935/2004
dotyczącego materiałów i
wyrobów przeznaczonych do
kontaktu z żywnością.
przed pierwszym użyciem
1 Umyć części (zob. ustęp pt.
„czyszczenie”).
legenda
a popychacze: duży i mały
b gardziel zasypowa
c pokrywa
d sprzęgło
e tarka
f ramię nagarniające
g korpus
h otwór wylotowy
i układ napędowy
j osłona otworu wylotowego
dostępne tarki
Poniższe tarki są załączone w
zestawie. Każda tarka oznaczona
jest numerem, który ułatwia jej
rozpoznanie:
Tarka 1 – tarcie na bardzo drobne
wiórka. Przeznaczona do tarcia
parmezanu, czekolady, orzechów
(np. laskowych).
Tarka 2 – tarcie na drobne
wiórka. Przeznaczona do sera,
czekolady, orzechów i twardych
owoców lub warzyw.
Tarka 3 – tarcie na grube wiórka.
Przeznaczona do sera i twardych
owoców lub warzyw.
Tarka 4 – do krojenia na cienkie
plasterki. Przeznaczona do sera i
twardych owoców lub warzyw.
Tarka 5 – do krojenia na grube
plastry. Przeznaczona do sera i
twardych owoców lub warzyw.
Tarka 6 – do krojenia w bardzo
cienkie słupki (tzw. julienne).
Umożliwia pokrojenie ziemniaków
na bardzo cienkie frytki, a także
krojenie składników sałatek,
potraw duszonych i potraw z
warzywami na sposób chiński (np.
marchwi, cukinii, ogórków).
Tarka 7 – do krojenia w słupki
standardowej grubości. Umożliwia
krojenie ziemniaków na cienkie
frytki oraz składników na potrawy
duszone oraz dipy (np. ogórków,
jabłek, gruszek).
montaż i obsługa
1 Zdjąć pokrywę głowicy napędu
szybkoobrotowego 1.
2 Założyć układ napędowy na
mikser 2.
3 Na sprzęgło nasadzić
odpowiednią tarkę 3. Każda
tarka oznaczona jest numerem,
co ułatwia ich rozpoznawanie.
Tarkę na sprzęgło należy założyć
tak, by powierzchnia z numerem
znajdowała się na wierzchu.
4 Nasadzić ramię nagarniające na
sprzęgło 4 w taki sposób, by
jego płaska strona przylegała do
tarki.
l
Używając tarek do krojenia
oraz krojenia w słupki najlepszy
rezultat osiąga się zakładając
ramię nagarniające tak, by
stanowiło przedłużenie linii ostrza
tnącego (zob. rys. poniżej).
5 Założyć pokrywę na korpus
tak, by symbol
na pokrywie
przylegał do symbolu
na
korpusie, a następnie przekręcić
w kierunku symbolu
, by
zablokować ją w odpowiednim
miejscu 5.