1.Ogólne zasady bezpieczeństwa
użytkowania urządzenia do kremowania
Przed rozpoczęciem użytkowania urządzenia należy
przeczytać instrukcję użytkowania i postępować według
wskazówek w niej zawartych. Producent nie odpowiada za
szkody spowodowane użytkowaniem urządzenia niezgodnie
z jego przeznaczeniem lub niewłaściwą jego obsługą.
1.1. Zasady użytkowania
1. Urządzenie przeznaczone jest do kremowania miodu.
2. Urządzenie przed użyciem należy dokładnie umyć
gorącą wodą z dodatkiem preparatów dopuszczonych
do kontaktu ze sprzętem używanym w przemyśle
spożywczym i później dokładnie spłukujemy czystą
wodą, pamiętając o zabezpieczeniu elementów
elektronicznych i łożysk przed zamoczeniem!!!
1.2. BEZPIECZEŃSTWO ELEKTRYCZNE
a) Przed rozpoczęciem użytkowania urządzenia przeczytać
instrukcję użytkowania i postępować według wskazówek
w niej zawartych. Producent nie odpowiada za szkody
spowodowane użytkowaniem urządzenia niezgodnie z
jego przeznaczeniem lub niewłaściwą jego obsługą.
b) Urządzenie należy podłączyć do gniazda z uziemieniem o
napięciu określonym na tabliczce znamionowej wyrobu.
c) Instalacja elektryczna zasilająca musi być wyposażona w
wyłącznik różnicowo-prądowy o znamionowym prądzie
zadziałania In nie wyższym niż 30mA. Okresowo należy
sprawdzać działanie wyłącznika nadprądowego.
d) Okresowo sprawdzaj stan przewodu zasilającego. Jeżeli
przewód zasilający nieodłączalny ulegnie uszkodzeniu i
trzeba go wymienić, to czynność ta powinna być
wykonana u gwaranta lub przez specjalistyczny zakład
naprawczy albo przez wykwalifikowaną osobę w celu
uniknięcia zagrożenia. Nie używać urządzenia, gdy
przewód zasilający jest uszkodzony.
e) W przypadku uszkodzenia urządzenia, w celu uniknięcia
zagrożenia, naprawę może przeprowadzić tylko
specjalistyczny zakład naprawczy albo wykwalifikowana
osoba.
1.3. BEZPIECZEŃSTWO UŻYTKOWANIA
a) Podłoże, na którym stoi urządzenie powinno być suche!
b) Nie należy przestawiać urządzenia do kremowania
podczas pracy.
c) Należy chronić silnik oraz sterowanie przed wilgocią;
(również podczas przechowywania)
d) Niniejszy sprzęt nie jest przeznaczony do użytkowania
przez osoby (w tym dzieci) o ograniczonej zdolności
fizycznej, czuciowej lub psychicznej lub osoby nie mające
doświadczenia lub znajomości sprzętu, chyba, że odbywa
się to pod nadzorem lub zgodnie z instrukcją użytkowania
sprzętu, przekazanej przez osoby odpowiadające za ich
bezpieczeństwo. Należy zwracać uwagę na dzieci, aby
nie bawiły się urządzeniem.
e) Zabrania się ciągnąć za przewód zasilający. Przewód
zasilający należy trzymać z dala od źródeł ciepła, ostrych
krawędzi oraz dbać o jego dobry stan.
f) Zabrania się prowadzić jakichkolwiek prac
konserwacyjnych podczas pracy urządzenia.
g) W przypadku jakiegokolwiek zagrożenia należy
bezzwłocznie odłączyć urządzenie od napięcia. Ponowne
uruchomienie urządzenia do kremowania może nastąpić
po wyeliminowaniu zagrożenia.
h) Urządzenie może być uruchamiane tylko wewnątrz
pomieszczeń. Urządzenie nie jest przystosowane do
pracy na zewnątrz pomieszczeń.
Zakaz naprawiania urządzenia w ruchu
Zakaz zdejmowania osłon podczas pracy urządzenia
Zabronione jest wykonywanie jakichkolwiek czynności
umożliwiających kontakt z mieszadłem przy włączonym
zasilaniu sterownika.
2. Instrukcja użytkowania urządzenia do
kremowania
2.1. Ogólne zasady przygotowania urządzenia do
pracy
Przed każdym sezonem należy dokonać dodatkowego
przeglądu pod względem technicznym i użytkowym.
Umieścić urządzenie w miejscu do tego przeznaczonym.
Dokładnie umyć, a następnie zalać miodem i rozpocząć proces
kremowania
3. Schemat urządzenia do kremowania
Legenda:
Zdj.1
1 2 3 4 5