Lyson W2004 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

INSTRUKCJA OBSŁUGI
Urządzenia do kremowania miodu 230V na
wiadro polipropylenowe 18 lub 33L.
Przedsiębiorstwo Pszczelarskie Tomasz Łysoń
Spółka z o.o. Spółka Komandytowa
34-125 Sułkowice, ul. Racławicka 162, Polska
www.lyson.com.pl, email; [email protected]
tel. 33/875-99-40, 33/870-64-02
Siedziba Firmy Klecza Dolna 148, 34-124 Klecza Górna
Instrukcja obejmuje urządzenia o kodach:
W200400, W200401
Instrukcja obsługi
1. Ogólne zasady bezpieczeństwa użytkowania urządzenia do kremowania
1.1. Zasady użytkowania
1.2. Bezpieczeństwo elektryczne
1.3. Bezpieczeństwo użytkowania
2. Instrukcja użytkowania urządzenia do kremowania
2.1. Ogólne zasady przygotowania urządzenia do pracy
3. Schemat urządzenia do kremowania
3.1.Parametry techniczne urządzeń do kremowania z zasilaniem 230V
4. Charakterystyka procesu kremowania
4.1. Ustawienie cyklu mieszania
5. Przechowywanie urządzeń do kremowania
6. Konserwacja i czyszczenie urządzeń
7. Utylizacja
8. Gwarancja
1.Ogólne zasady bezpieczeństwa
użytkowania urządzenia do kremowania
Przed rozpoczęciem użytkowania urządzenia należy
przeczytać instrukcję użytkowania i postępować według
wskazówek w niej zawartych. Producent nie odpowiada za
szkody spowodowane użytkowaniem urządzenia niezgodnie
z jego przeznaczeniem lub niewłaściwą jego obsługą.
1.1. Zasady użytkowania
1. Urządzenie przeznaczone jest do kremowania miodu.
2. Urządzenie przed użyciem należy dokładnie umyć
gorącą wodą z dodatkiem preparatów dopuszczonych
do kontaktu ze sprzętem używanym w przemyśle
spożywczym i później dokładnie spłukujemy czystą
wodą, pamiętając o zabezpieczeniu elementów
elektronicznych i łożysk przed zamoczeniem!!!
1.2. BEZPIECZEŃSTWO ELEKTRYCZNE
a) Przed rozpoczęciem użytkowania urządzenia przeczytać
instrukcję użytkowania i postępować według wskazówek
w niej zawartych. Producent nie odpowiada za szkody
spowodowane użytkowaniem urządzenia niezgodnie z
jego przeznaczeniem lub niewłaściwą jego obsługą.
b) Urządzenie należy podłączyć do gniazda z uziemieniem o
napięciu określonym na tabliczce znamionowej wyrobu.
c) Instalacja elektryczna zasilająca musi być wyposażona w
wyłącznik różnicowo-prądowy o znamionowym prądzie
zadziałania In nie wyższym niż 30mA. Okresowo należy
sprawdzać działanie wyłącznika nadprądowego.
d) Okresowo sprawdzaj stan przewodu zasilającego. Jeżeli
przewód zasilający nieodłączalny ulegnie uszkodzeniu i
trzeba go wymienić, to czynność ta powinna być
wykonana u gwaranta lub przez specjalistyczny zakład
naprawczy albo przez wykwalifikowaną osobę w celu
uniknięcia zagrożenia. Nie używać urządzenia, gdy
przewód zasilający jest uszkodzony.
e) W przypadku uszkodzenia urządzenia, w celu uniknięcia
zagrożenia, naprawę może przeprowadzić tylko
specjalistyczny zakład naprawczy albo wykwalifikowana
osoba.
1.3. BEZPIECZEŃSTWO UŻYTKOWANIA
a) Podłoże, na którym stoi urządzenie powinno być suche!
b) Nie należy przestawiać urządzenia do kremowania
podczas pracy.
c) Należy chronić silnik oraz sterowanie przed wilgocią;
(również podczas przechowywania)
d) Niniejszy sprzęt nie jest przeznaczony do użytkowania
przez osoby (w tym dzieci) o ograniczonej zdolności
fizycznej, czuciowej lub psychicznej lub osoby nie mające
doświadczenia lub znajomości sprzętu, chyba, że odbywa
się to pod nadzorem lub zgodnie z instrukcją użytkowania
sprzętu, przekazanej przez osoby odpowiadające za ich
bezpieczeństwo. Należy zwracać uwagę na dzieci, aby
nie bawiły się urządzeniem.
e) Zabrania się ciągnąć za przewód zasilający. Przewód
zasilający należy trzymać z dala od źródeł ciepła, ostrych
krawędzi oraz dbać o jego dobry stan.
f) Zabrania się prowadzić jakichkolwiek prac
konserwacyjnych podczas pracy urządzenia.
g) W przypadku jakiegokolwiek zagrożenia należy
bezzwłocznie odłączyć urządzenie od napięcia. Ponowne
uruchomienie urządzenia do kremowania może nastąp
po wyeliminowaniu zagrożenia.
h) Urządzenie może być uruchamiane tylko wewnątrz
pomieszczeń. Urządzenie nie jest przystosowane do
pracy na zewnątrz pomieszczeń.
Zakaz naprawiania urządzenia w ruchu
Zakaz zdejmowania osłon podczas pracy urządzenia
Zabronione jest wykonywanie jakichkolwiek czynności
umożliwiających kontakt z mieszadłem przy włączonym
zasilaniu sterownika.
2. Instrukcja użytkowania urządzenia do
kremowania
2.1. Ogólne zasady przygotowania urządzenia do
pracy
Przed każdym sezonem należy dokonać dodatkowego
przeglądu pod względem technicznym i użytkowym.
Umieścić urządzenie w miejscu do tego przeznaczonym.
Dokładnie umyć, a następnie zalać miodem i rozpocząć proces
kremowania
3. Schemat urządzenia do kremowania
Legenda:
Zdj.1
1 2 3 4 5
1. Silnik
2. Przekładnia
3. Mieszadło
4. Belka
5. Zbiornik
3.1. Parametry techniczne urządzeń do
kremowania z zasilaniem 230V
zbiornik: wiadro polipropylenowe 18 lub 33L.
zasilanie 230V/50Hz
silnik 0,18kW
programator czasowy
prędkość obrotowa mieszadła: 36 obr./min.
4.Charakterystyka procesu kremowania
Świeży miód jest gęsty i przeźroczysty. Po pewnym czasie
ulega naturalnej krystalizacji. Właściwa temperatura
krystalizacji to 16-18ºC. W wyższych temperaturach proces
krystalizacji zachodzi wolniej a kryształki osiągają większe
rozmiary.
Podgrzanie miodu do temperatury 40ºC i utrzymywanie jej
przez kilka dni, powoduje przejście miodu ze stanu
skrystalizowanego (krupiec) do płynnego (patoka).
Kremowanie (szczepienie) prostą metodą produkcji miodu
kremowego. Polega na dodaniu do świeżo odwirowanego,
klarownego, płynnego miodu (patoki) skrystalizowanego
(krupca) w celu zapoczątkowania kontrolowanej,
drobnoziarnistej (kremowej) krystalizacji. Proces kremowania
powinien przebiegać w powtarzalnych cyklach:
-praca mieszadła - 15 min; postój mieszadła 1h.
Urządzenie do kremowania posiada specjalne mechaniczne
mieszadło, które pozwala na przeprowadzenie procesu
rekrystalizacji, po którym miód uzyska konsystencję podob
do kremów czekoladowych.
Proces ten polega na cyklicznym mieszaniu miodu przez kilka
dób, aż do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji. Miód ten
przechowywany w stałej temperaturze zachowuje tą
konsystencję przez wiele miesięcy.
Mieszanie przeprowadza się kilkukrotnie w ciągu
doby przez okres około 15 minut.
"Kremowanie" ma na celu wytworzenie wielu drobnych
zarodków krystalizacji i niedopuszczenie do rozrostu już
istniejących kryształków miodu.
Jest to mechaniczne "ucieranie kryształków" miodu.
4.1. USTAWIENIE „CYKLU MIESZANIA”
Programator czasowy ustawiamy w cykl pracy 15 min. oraz
1 godz. przerwy i tak cyklicznie przez 48 godz. Sam cyk pracy
ustawia się poprzez wciśnięcie plastikowej zapadki (1 zapadka
= 15 min. pracy). Kolejne 4 niewciśnięte zapadki dają nam
przerwę w pracy 1 godz. Po ustawieniu całej tarczy
programatora należy obrócić zgodnie z ruchem wskazówek
zegara na aktualgodzinę i minutę (aktualna godzina musi się
znaleźć przy strzałce, prawy górny róg). Po ustawieniu
programatora podłączamy go do gniazda sieciowego 230V
(rozpoczęcie pracy kremownicy).
Zdj.2
1 2
1- gniazdo 230V zasilania kremownicy
2- tarcza programatora
5. Przechowywanie urządzeń do kremowania
Po zakończeniu pracy urządzenie należy dokładnie wyczyścić
i osuszyć.
Przed uruchomieniem urządzenia, w przypadku, gdy zostało
ono przeniesione z pomieszczenia o niższej temperaturze do
pomieszczenia o wyższej temperaturze, należy odczekać aż
osiągnie ono temperaturę otoczenia. Przechowywać w
suchych pomieszczeniach w temperaturze powyżej 0º C
Przed każdym sezonem należy dokonać dodatkowego
przeglądu pod względem technicznym a w razie wykrycia
usterki należy skontaktować się z serwisem.
6. Konserwacja i czyszczenie urządzeń
WAŻNE!
Przed rozpoczęciem konserwacji należy wyciągnąć
wtyczkę sieciową!!!
Przed pierwszym użyciem urządzenia do kremowania należy
dokładnie umyć i wysuszyć.
Urządzenie do kremowania myjemy gorącą wodą za pomocą
miękkiej flanelowej tkaniny z dodatkiem preparatów
dopuszczonych do kontaktu ze sprzętem używanym w
przemyśle spożywczym i później dokładnie spłukujemy czystą
wodą, pamiętając o zabezpieczeniu elementów
elektronicznych i łożysk przed zamoczeniem!!!
Urządzenie przechowujemy w suchym pomieszczeniu.
Żadnych elementów urządzenia nie konserwujemy środkami
chemicznymi.
7.Utylizacja
Zużyty produkt podlega obowiązkowi usuwania jako odpady
wyłącznie w selektywnej zbiórce odpadów organizowanych
przez Sieć Gminnych Punktów Zbiórki Odpadów Elektrycznych
i Elektronicznych. Konsument ma prawo do zwrotu zużytego
sprzętu w sieci dystrybutora sprzętu elektrycznego, co
najmniej nieodpłatnie i bezpośrednio, o ile zwracane
urządzenie jest właściwego rodzaju i pełni tę samą funkcję, co
nowo zakupione urządzenie.
8.Gwarancja
Produkty zakupione w firmie Łysoń” objęte s gwaranc
producenta.
Okres gwarancji wynosi 24 miesiące
Na zakupione produkty wystawiany jest paragon lub faktura
VAT.
Szczegóły gwarancji na www.lyson.com.pl
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5

Lyson W2004 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla