Progress PHN1310X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
instrukcja obsługi
Piekarnik do zabudowy pod blatem
PHN 1310
Spis treści
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
2
Opis urządzenia 3
Przed pierwszym użyciem 5
Eksploatacja 6
Wskazówki i tabele pieczenia 8
Konserwacja i czyszczenie 13
Co zrobić, gdy… 17
Dane techniczne 18
Instalacja 18
Utylizacja 21
Może ulec zmianie bez powiadomienia
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
Niniejszą instrukcję obsługi należy prze-
chowywać wraz z urządzeniem. W przy-
padku sprzedaży lub przekazania urzą-
dzenia innej osobie albo przeprowadzki
i pozostawienia urządzenia w dotych-
czasowym miejscu należy pamiętać o
tym, aby nowy użytkownik miał dostęp
do instrukcji obsługi oraz wszystkich
dodatkowych informacji.
Niniejsze ostrzeżenia mają na celu za-
pewnienie bezpieczeństwa użytkowni-
kowi i domownikom. W związku z tym
należy je uważnie przeczytać przed in-
stalacją i/lub rozpoczęciem użytkowa-
nia urządzenia.
Instalacja
Wszystkie czynności związane z instalacją
muszą być wykonane przez wykwalifiko-
waną osobę zgodnie z obowiązującymi
przepisami. Poszczególne czynności
związane z instalacją urządzenia opisano
w rozdziale "Instrukcje dla instalatora".
Instalację i podłączenie urządzenia zlecić
wykwalifikowanej osobie posiadającej od-
powiednią wiedzę, która wykona wszyst-
kie czynności zgodnie z przepisami.
Wszelkie modyfikacje domowej instalacji
zasilającej, wymagane w celu instalacji
urządzenia, mogą być wykonywane wy-
łącznie przez wykwalifikowanego elektry-
ka.
•W zależności od wersji, piekarnik może
być używany jako urządzenie niezależne
lub w połączeniu z elektryczną płytą ku-
chenną z zasilaniem 1-, 2- lub 3-fazowym
230V. Podłączenie do kilku faz bez prze-
wodu neutralnego (400V) prowadzi do zni-
szczenia piekarnika oraz podłączonych
pól grzejnych.
Obsługa
Piekarnik służy wyłącznie do przygotowy-
wania potraw; nie należy go używać do in-
nych celów.
Podczas obsługi piekarnika należy zacho-
wać ostrożność. Bardzo gorą
ce grzałki
powodują nagrzewanie się blach i rusztu
oraz innych części urządzenia.
•Jeśli z jakichkolwiek przyczyn w piekarniku
przygotowuje się potrawy w folii aluminio-
wej, nie wolno dopuścić, aby bezpośred-
nio stykała się ona z dnem piekarnika.
Podczas czyszczenia piekarnika należy
zachować ostrożność: nie wolno rozprys-
kiwać żadnych środków na filtr tłuszczu
(jeśli jest zainstalowany), grzałki ani czujnik
termostatu.
•Zmiany urządzenia lub modyfikacje jego
parametrów stwarzają zagrożenie dla
użytkownika.
Podczas pieczenia i grillowania szyba w
drzwiach piekarnika oraz inne jego części
mocno się rozgrzewają. Dlatego nie wolno
pozwalać małym dzieciom na przebywa-
nie przy urządzeniu. W przypadku podłą-
czania urządzeń elektrycznych do gniazd-
ka obok piekarnika, należy upewnić się, że
ich przewody nie stykaj
ą się z gorącymi
częściami piekarnika ani nie zaczepiają o
drzwi piekarnika.
Podczas wyjmowania z piekarnika naczyń
żaroodpornych należy zawsze korzystać z
rękawic do pieczenia.
Regularne czyszczenie pozwala utrzymać
powierzchnie urządzenia w dobrym stanie.
Przed rozpoczęciem czyszczenia piekar-
nika wyłączyć zasilanie lub wyjąć wtyczkę
z gniazdka.
Sprawdzić, czy po zakończeniu pieczenia
piekarnik został wyłączony.
2 progress
Do czyszczenia urządzenia nie należy sto-
sować pary ani parowych urządzeń czy-
szczących.
•Nie należy stosować ściernych środków
czyszczących ani ostrych skrobaków me-
talowych. Mogą one porysować powierz-
chnię szyby drzwi piekarnika, co może
spowodować jej pęknięcie.
Bezpieczeństwo użytkownika
•Urządzenie jest przeznaczone do obsługi
przez osoby dorosłe. Korzystanie z urzą-
dzenia przez dzieci lub zabawa dzieci z
urządzeniem są niebezpieczne.
Dzieci nie powinny zbliżać się do pracują-
cego piekarnika. Drzwi piekarnika pozos-
tają przez długi czas gorące nawet po wy-
łączeniu piekarnika.
Niniejsze urządzenie nie jest przeznaczone
do użytku przez osoby (w tym dzieci) o og-
raniczonych zdolnościach fizycznych,
sensorycznych czy umysłowych, a także
nieposiadające wiedzy lub doś
wiadczenia
w użytkowaniu tego typu urządzeń, chyba,
że będą one nadzorowane lub zostaną po-
instruowane na temat korzystania z tego
urządzenia przez osobę odpowiedzialną
za ich bezpieczeństwo.
Serwis
Kontrole i/lub naprawy powinny być prze-
prowadzane przez serwis producenta lub
autoryzowany przez producenta punkt
serwisowy z wykorzystaniem wyłącznie
oryginalnych części.
•Nie próbować samodzielnie naprawiać
urządzenia w razie awarii lub uszkodzenia.
Wykonywanie napraw przez osoby nie-
wykwalifikowane może być przyczyną
uszkodzeń urządzenia lub obrażeń ciała.
Opis urządzenia
1
10
11
12
13
2 53 4
6 987
14
1 Panel sterowania
2 Pokrętło przedniego lewego pola grzej-
nego
3 Pokrętło tylnego lewego pola grzejnego
4 Kontrolka temperatury
progress 3
5 Pokrętło wyboru temperatury
6 Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
7 Kontrolka zasilania
8 Pokrętło tylnego prawego pola grzejne-
go
9 Pokrętło przedniego prawego pola grzej-
nego
10 Otwory wylotowe powietrza chłodzące-
go
11 Grill
12 Oświetlenie wewnętrzne
13 Wentylator piekarnika
14 Tabliczka znamionowa
Akcesoria
Ociekacz do tłuszczu
Blacha do pieczenia
Ruszt piekarnika
Obsługa
Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
Piekarnik jest wyłączony.
Pieczenie z nawiewem gorącego po-
wietrza
Pieczenie tradycyjne – góra i dolna
grzałka
Dolna grzałka
Grill turbo
Grill
Rozmrażanie
Kontrolka zasilania
Kontrolka zasilania zapala się po obróceniu
pokrętła wyboru funkcji piekarnika.
Pokrętło wyboru temperatury
Aby ustawić temperaturę w zakresie od 50°C
do 250°C, należy obracać pokrętło wyboru
temperatury w kierunku przeciwnym do ru-
chu wskazówek zegara.
Kontrolka temperatury
Ta kontrolka zapala się po obróceniu pokręt-
ła wyboru temperatury.
Pozostaje ona zapalona do momentu osiąg-
nięcia ustawionej temperatury. Następnie cy-
4 progress
klicznie zapala się i gaśnie sygnalizując utrzy-
mywanie temperatury.
Pokrętła regulacyjne pól grzejnych
Pokrętła czterech pól grzejnych płyty ku-
chennej znajdują się na panelu sterowania.
Pola grzejne są sterowane 9-stopniowymi
pokrętłami, na których można wybrać nastę-
pujące poziomy:
0 = WYŁ.
1 = Minimalny
9 = Maksymalny
Włączanie podwójnego pola grzejnego
(patrz lista urządzeń w rozdziale „Dane
techniczne”)
Aby włączyć rozszerzenie podwójnego pola
grzejnego należy obrócić pokrętło z poziomu
9 w położenie "
" (w kierunku zgodnym
z ruchem wskazówek zegara);
Słyszalne będzie kliknięcie.
Obydwie części pola grzejnego zostaną jed-
nocześnie włączone.
Następnie można ustawić żądany poziom
(obracając w tym celu pokrętło w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek zegara).
Urządzenia nigdy nie należy pozostawiać bez
nadzoru podczas smażenia przy użyciu ole-
jów lub tłuszczów (np. podczas smażenia
frytek), ponieważ olej lub tłuszcz mogą łatwo
zapalić się w przypadku nadmiernego roz-
grzania.
Termostat bezpieczeństwa
Aby zapobiec niebezpiecznemu przegrzaniu
(w wyniku nieprawidłowego użycia urządze-
nia lub wad komponentów), piekarnik został
wyposażony w termostat bezpieczeństwa,
który w razie potrzeby wyłącza zasilanie. Pie-
karnik włącza się ponownie automatycznie
po obniżeniu temperatury.
Jeśli termostat bezpieczeństwa zadziała z
powodu nieprawidłowej eksploatacji urzą-
dzenia, wystarczy naprawić błąd po ostyg-
nięciu piekarnika. Jeśli natomiast termostat
zadziała z powodu wadliwego komponentu,
należy skontaktować się z autoryzowanym
serwisem.
Wentylator chłodzący
Piekarnik wyposażony jest w wentylator, któ-
ry chłodzi panel sterowania, pokrętła i uchwyt
drzwi piekarnika. Wentylator uruchamia się
automatycznie po włączeniu piekarnika.
Ciepłe powietrze jest wydmuchiwane przez
otwór w pobliżu uchwytu drzwi piekarnika.
Wentylator chłodzący wyłącza się, gdy prze-
łącznik funkcji piekarnika znajduje się w po-
łożeniu " 0 ".
Przed pierwszym użyciem
Ostrzeżenie! Przed rozpoczęciem
użytkowania piekarnika należy
usunąć wszystkie materiały
opakowaniowe, zarówno te
znajdujące się wewnątrz, jak i na
zewnątrz urządzenia.
Przed pierwszym użyciem należy rozgrzać
pusty piekarnik.
W tym czasie może być wyczuwalny nieprzy-
jemny zapach. Jest to zjawisko normalne.
Zapach powodują pozostałości z procesu
produkcyjnego.
W związku z tym, należy zapewnić właściwą
wentylację w kuchni.
progress 5
1. Ustawić pokrętło wyboru funkcji piekar-
nika na Pieczenie z nawiewem gorącego
powietrza
2. Ustawić pokrętło wyboru temperatury na
250°C.
3. Otworzyć okno w celu zapewnienia od-
powiedniej wentylacji pomieszczenia.
4. Odczekać ok. 45 minut bez wkładania
potraw do piekarnika.
Powtórzyć tę procedurę przy funkcji górna i
dolna grzałka
oraz grill turbo przez
około 5-10 minut.
Po wykonaniu tej operacji należy odczekać
aż piekarnik ostygnie, a następnie wytrzeć
komorę piekarnika miękką szmatką zamo-
czoną w ciepłej wodzie z mydłem.
Przed pierwszym pieczeniem należy również
dokładnie umyć akcesoria piekarnika.
Aby otworzyć drzwi piekarnika, należy za-
wsze chwytać za środkową część uchwytu,
aż do ich całkowitego otworzenia.
Eksploatacja
Korzystanie z piekarnika
Ważne! Nie umieszczać folii aluminiowej,
form do pieczenia itp. na dnie piekarnika,
gdyż skumulowane ciepło może
doprowadzić do zniszczenia emaliowanej
powierzchni piekarnika. Naczynia, naczynia
żaroodporne oraz tace aluminiowe należy
ustawiać na ruszcie umieszczonym w
bocznych prowadnicach. Przy
podgrzewaniu potraw powstaje para,
podobnie jak ma to miejsce w czajniku. Przy
kontakcie pary ze szkłem w drzwiach
piekarnika następuje kondensacja i powstają
krople wody.
Aby ograniczyć zjawisko kondensacji,
należy zawsze rozgrzewać pusty piekar-
nik przez 10 minut.
Zalecamy wycieranie kropel wody po każ-
dym pieczeniu.
Ważne! Podczas pieczenia drzwi
piekarnika powinny być zawsze
zamknięte.
Przy otwieraniu drzwi należy zachować os-
trożność. Nie pozwalać, aby drzwi same
opadały przy otwieraniu piekarnika - należy
zawsze trzymać drzwi za uchwyt aż do ich
zupełnego otwarcia.
Piekarnik posiada cztery poziomy umie-
szczania potraw.
4
3
2
1
Poziom umieszczania potraw liczy się od
dołu piekarnika - patrz rysunek.
Wsuwane elementy należy umieszczać
prawidłowo (patrz rysunek).
Nie stawiać garnków ani naczyń bezpo-
średnio na dnie piekarnika.
Pieczenie z nawiewem gorącego
powietrza
Żywność pieczona jest przy użyciu podgrza-
nego powietrza, rozprowadzanego równo
wewnątrz piekarnika za pomocą wentylatora
położonego na tylnej ścianie piekarnika.
Ciepło jest szybko i równomiernie rozprowa-
dzane po całym piekarniku. Pozwala to na
6 progress
jednoczesne pieczenie różnych potraw
umieszczonych na różnych poziomach.
Zalety pieczenia z użyciem tej funkcji to:
Szybsze nagrzewanie wstępne
Ponieważ wentylator piekarnika szybko
zapewnia osiągnięcie temperatury, nie jest
konieczne wstępne podgrzewanie, cho-
ciaż może zajść potrzeba wydłużenia cza-
su pieczenia o dodatkowe 5-7 minut. Do
pieczenia takich potraw jak chleb, paszte-
ciki, rożki, suflety, itp., które wymagają wy-
ższych temperatur, najlepsze wyniki są
osiągane, gdy piekarnik jest wstępnie pod-
grzany.
Niższe temperatury
Pieczenie z użyciem wentylatora zazwy-
czaj wymaga niższych temperatur niż pie-
czenie tradycyjne.
Należy przestrzegać temperatur pod-
anych w tabeli potraw. Należy pamiętać,
aby obniżyć temperatury podane dla pie-
czenia tradycyjnego o około 20-25°C dla
własnych przepisów, które wymagają pie-
czenie tradycyjnego.
Równomierne nagrzewanie przy pie-
czeniu
Pieczenie z udziałem wentylatora umożli-
wia równomierne ogrzewanie potraw
umieszczonych na wszystkich poziomach.
Oznacza to, że jednocześnie mogą być
pieczone w piekarniku większe ilości tej
samej potrawy. Jednak potrawa umie-
szczona na górnej półce może zarumienić
się szybciej niż ta umieszczona na niższej.
Jest to zjawisko zupełnie normalne. Nie
dochodzi do przenikania zapachów mię-
dzy potrawami.
Pieczenie tradycyjne
–Poziom środkowy pozwala na optymalne
rozprowadzenie ciepła. Aby zwiększyć
przyrumienienie potrawy od spodu, należy
korzystać z niższego poziomu. Aby zwięk-
szyć przyrumienienie góry potrawy, należy
umieścić ją na wyższym poziomie.
Zarumienienie potrawy na dole zależy od
materiału, z którego jest wykonana forma
i naczynie do pieczenia oraz od ich wy-
kończenia. Naczynia emaliowane, naczy-
nia ciemne, ciężkie lub naczynia z powłoką
zapobiegającą przywieraniu potraw zwięk-
szają przyrumienienie spodu potrawy, na-
tomiast szklane naczynia żaroodporne,
błyszczą
ce blachy z aluminium lub polero-
wanej stali odbijają ciepło powodując tym
samym mniejsze przyrumienienie spodu
potrawy.
Naczynia należy ustawiać centralnie na
ruszcie, aby zapewnić równomierne przy-
rumienienie.
–Potrawy należy umieszczać w formach o
odpowiednich rozmiarach, aby uniknąć
rozpryskiwania na dno piekarnika, co ułat-
wi utrzymanie jego w czystości.
Nie umieszczać naczyń, form lub
blach do pieczenia bezpośrednio na
dnie piekarnika , gdyż staje się ono bar-
dzo gorące i może wystąpić uszkodzenie.
Przy stosowaniu tej funkcji energia cieplna
pochodzi z grzałki dolnej i górnej. Pozwala
to na pieczenie na jednym poziomie. Jest
to szczególnie przydatne do przyrządzania
potraw, które powinny być mocno przyru-
mienione na spodzie jak. np. potrawy typu
"quiche" i tarty.
Zapiekanki, lasagne oraz duszone mięsa,
które powinny być mocniej przyrumienione
na górze, również dobrze pieką się w przy
wykorzystaniu funkcji pieczenia tradycyjne-
go.
Jak korzystać z górnej i dolnej grzałki:
1. Obrócić pokrętło wyboru funkcji piekar-
nika na żądaną pozycję
2. Ustawić wybraną temperaturę za pomo-
cą pokrętła regulacji temperatury.
Dolna grzałka
Ta funkcja jest szczególnie przydatna do pie-
czenia ciast i spodów do ciast oraz do do-
piekania potraw typu "quiche" lub tart, aby
zapewnić ich dobre wypieczenie.
Kontrolka temperatury pali się aż do
osiągnięcia właściwej temperatury. A
następnie cyklicznie włącza się i wyłą-
cza, co oznacza, że temperatura jest
utrzymywana.
Grillowanie
–Większość potraw można umieszczać
bezpośrednio na ruszcie w z ociekaczem
do tłuszczu, aby zapewnić maksymalną
cyrkulację powietrza oraz zapewnić ście-
kanie tłuszczu lub soków. Produkty takie
jak ryby, wątróbka i nerki można położyć
bezpośrednio na ociekaczu.
progress 7
Potrawy powinny być całkowicie osuszo-
ne przed grillowaniem, aby zminimalizo-
wać rozpryskiwanie. Chude mięso i ryby
należy lekko posmarować olejem lub roz-
topionym masłem przy użyciu pędzelka,
aby uniknąć nadmiernego ich wysuszenia.
Przy grillowaniu mięsa dodatki, np. pomi-
dory i grzyby, można umieścić pod ru-
sztem.
Podczas opiekania chleba zaleca się ko-
rzystanie z najwyższego poziomu.
W czasie pieczenia potrawę należy obró-
cić na drugą stronę (zgodnie z wymaga-
niami).
Używanie grilla
Grill zapewnia szybkie wytworzenie ciepła w
środkowej części rusztu czy też ociekacza.
Najlepsze wyniki osiąga się przy grillowaniu
małych porcji. Pozwala to również na
oszczędzanie energii.
1. Obrócić pokrętłem programatora piekar-
nika, aby włączyć piekarnik
2. Ustawić wybraną temperaturę za pomo-
cą pokrętła regulacji temperatury.
3. Włożyć blachę do grillowania na odpo-
wiednim poziomie umieszczania potrawy
w zależności od grubości grillowanych
produktów. Następnie postępować
zgodnie ze wskazówkami dla grillowania.
Grzałka grilla jest sterowana za pomocą ter-
mostatu. W czasie grillowania grzałka grilla
włącza się i wyłącza się naprzemiennie, aby
uniknąć przypalenia.
Turbo grill
Funkcja turbo grill umożliwia pieczenie po-
traw, które zazwyczaj są przygotowywane
na konwencjonalnym grillu. Grzałka grilla i
wentylator pracują jednocześnie, tworząc
obieg gorącego powietrza wokół potrawy.
Nie ma konieczności częstego sprawdzania
i przewracania potraw.
Funkcja turbo grill pomaga ograniczyć zapa-
chy, powstające w kuchni podczas piecze-
nia.
Za pomocą funkcji turbo grill można przygo-
towywać wszystkie potrawy, które normalnie
są
przygotowywanie na grillu konwencjonal-
nym, za wyjątkiem tostów i krwistych ste-
ków.
Proces pieczenia jest delikatniejszy. Stąd też
przygotowanie potrawy wymaga odrobinę
więcej czasu niż ma to miejsce w przypadku
tradycyjnego grillowania.
Jedną z zalet tej funkcji jest możliwość jed-
noczesnego pieczenia większej ilości po-
traw.
1. Obrócić pokrętłem programatora piekar-
nika, aby włączyć piekarnik
2.
Ważne! Dla funkcji grill turbo należy
ustawiać maksymalną temperaturę
(200°C).
Rozmrażanie
Wentylator piekarnika pracuje bez nagrze-
wania, powodując wewnątrz piekarnika cyr-
kulację powietrza o temperaturze pokojowej.
Przyspiesza to proces rozmrażania.
Jednakże należy pamiętać, że temperatura
w pomieszczeniu będzie miała wpływ na
szybkość rozmrażania.
Funkcja jest odpowiednia do rozmrażania
delikatnych potraw, które mogłyby zostać
uszkodzone w wyższej temperaturze, np.
ciasta wypełnione kremem, ciasta z polewą,
paszteciki, chleb oraz produkty zawierające
drożdże.
Pokrętło regulacji temperatury musi być us-
tawione w położeniu "WYŁ".
Wskazówki i tabele pieczenia
Pieczenie ciast:
Ciasta zazwyczaj piecze się w średniej tem-
peraturze (150°C-200°C).
Dlatego konieczne jest wstępne rozgrzanie
piekarnika przez ok. 10 minut.
Drzwi piekarnika nie należy otwierać przed
upływem co najmniej 3/4 ustawionego czasu
pieczenia.
Ciasto kruche powinno być pieczone w for-
mie lub na blasze przez 2/3 całego wyma-
ganego czasu pieczenia, a następnie odpo-
wiednio przybrane przed całkowitym upie-
czeniem.
Dalszy czas pieczenia zależy od rodzaju i
ilości przybrania lub nadzienia.
Ciasta biszkoptowe powinny z trudnością
odklejać się od łyżki.
Czas pieczenia będzie niepotrzebnie wydłu-
żony, jeśli ciasto jest zbyt płynne.
Jeśli do piekarnika wkłada się dwie blachy z
ciastem lub herbatnikami jednocześnie, na-
8 progress
leży zostawić jeden poziom wolny między
blachami.
Jeśli do piekarnika wkłada się dwie blachy z
ciastem lub herbatnikami jednocześnie, na-
leży zamienić blachy miejscami, a także od-
wrócić blachy, po upływie około 2/3 czasu
pieczenia.
Pieczenie mięs:
Nie piec kawałków mięsa mniejszych niż 1
kg.
Mniejsze kawałki mięsa mogą wyschnąć
podczas pieczenia.
Ciemne mięso, które musi być dobrze wy-
pieczone z zewnątrz, a średnio lub lekko wy-
pieczone wewnątrz, powinno być pieczone
w wyższej temperaturze (200°C-250°C).
Natomiast białe mięso, drób i ryby wymagają
niższej temperatury (150°C- 175°C).
Składniki sosów powinny być dodawane do
brytfanny na początku, jeśli czas pieczenia
jest krótki.
W przeciwnym razie, należy dodać je w ciągu
ostatnich 30 minut.
Można użyć
łyżki, aby sprawdzić, czy mięso
się upiekło: jeśli po naciśnięciu mięsa łyżką
daje się wyczuć opór oznacza to, że mięso
jest upieczone.
Rostbefy i filety, które mają pozostaćżowe
w środku, muszą być pieczone w wyższej
temperaturze przez krótszy czas.
Jeśli mięso jest pieczone bezpośrednio na
ruszcie piekarnika, poniżej rusztu należy wło-
żyć ociekacz do tłuszczu.
Aby mięso było soczyste, po jego upiecze-
niu, zaleca się odczekać przynajmniej 15 mi-
nut przed jego pokrojeniem.
Aby zmniejszyć ilość dymu w piekarniku, za-
leca się dodanie niewielkiej ilości wody do
ociekacza.
Aby zapobiec zjawisku kondensacji, wodę
należy dodawać kilka razy.
Przed podaniem przygotowane potrawy
można utrzymywać ciepłe w piekarniku.
Ważne! Podczas pieczenia nie wolno
stawiać na spodzie piekarnika żadnych
przedmiotów ani przykrywać żadnych
części piekarnika folią aluminiową; w
przeciwnym razie może dojść do
nadmiernego wzrostu temperatury,
powodującego uszkodzenie
emaliowanej powłoki piekarnika.
Czasy pieczenia
Czas pieczenia zależy od składu, składników
oraz ilości płynów w poszczególnych da-
niach.
Zaleca się zapamiętanie wyników uzyska-
nych przy pierwszym pieczeniu w piekarniku,
aby zyskać doświadczenie do przygotowa-
nia takich samych potraw w przyszłości.
W oparciu o własne doświadczenie będzie
można zmieniać wartości podane w tabe-
lach.
Tabela pieczenia
CIASTA
RODZAJ PO-
TRAWY
Pieczenie tra-
dycyjne
Pieczenie z na-
wiewem gorą-
cego powietrza
Czas pie-
czenia
[minuty]
Uwagi
Po-
ziom
Tem-
peratu-
ra [°C]
Po-
ziom
Tem-
peratu-
ra [°C]
Ciasta ukręcane 2 170 2 (1 i 3) 165 45-60 W foremce do ciasta
Kruche ciasto 2 170 2 (1 i 3) 160 24-34 W foremce do ciasta
Sernik 1 170 2 165 60-80 W foremce do ciasta o
średnicy 26 cm
Jabłecznik
(szarlotka)
1 170 2 po le-
wej i po
prawej
160 100-120 2 foremki do ciasta o śred-
nicy 20 cm na ruszcie pie-
karnika
Strudel 2 175 2 150 60-80 Na blasze do pieczenia
progress 9
RODZAJ PO-
TRAWY
Pieczenie tra-
dycyjne
Pieczenie z na-
wiewem gorą-
cego powietrza
Czas pie-
czenia
[minuty]
Uwagi
Po-
ziom
Tem-
peratu-
ra [°C]
Po-
ziom
Tem-
peratu-
ra [°C]
Tarta z dżemem 2 170 2 po le-
wej i po
prawej
160 30-40 W foremce do ciasta o
średnicy 26 cm
Ciasto z owoca-
mi
2 170 2 155 60-70 W foremce do ciasta o
średnicy 26 cm
Ciasto biszkop-
towe (ciasto
biszkoptowe
bez tłuszczu)
2 170 2 160 35-45 W foremce do ciasta o
średnicy 26 cm
Keks/ciasto
owocowe
2 170 2 160 50-60 W foremce do ciasta o
średnicy 20 cm
Ciasto ze śliw-
kami
2 170 2 165 50-60
W formie do chleba
1)
Małe ciasta 3 170 3 (1 i 3) 165 20-30 Na płytkiej blasze do pie-
czenia
Kruche ciastka 3 150 3 (1 i 3) 140 20-30 Na płytkiej blasze do pie-
czenia
1)
Bezy 3 100 3 115 90-120 Na płytkiej blasze do pie-
czenia
Bułeczki 3 190 3 180 15-20 Na płytkiej blasze do pie-
czenia
1)
Ciasto na ptysie 3 190 3 (1 i 3) 180 25-35 Na płytkiej blasze do pie-
czenia
1)
Tarty płaskie 3 180 2 170 45-70 W foremce do ciasta o
średnicy 20 cm
Biszkopt królo-
wej Wiktorii
1 lub 2 180 2 170 40-55 Po lewej i po prawej w fo-
remce do ciasta o średnicy
20 cm
1) Rozgrzewać wstępnie piekarnik przez 10 minut.
CHLEB I PIZZA
RODZAJ PO-
TRAWY
Pieczenie tra-
dycyjne
Pieczenie z na-
wiewem gorą-
cego powietrza
Czas pie-
czenia
[minuty]
Uwagi
Po-
ziom
Tem-
peratu-
ra [°C]
Po-
ziom
Tem-
peratu-
ra [°C]
Biały chleb 1 190 1 195 60-70
1-2 sztuki po 500 g
1)
Chleb żytni 1 190 1 190 30-45 W formie do chleba
Bułki 2 190 2 (1 i 3) 180 25-40 6-8 bułek na płytkiej blasze
do pieczenia
1)
Pizza 1 190 1 190 20-30 Na głębokiej blasze do pie-
czenia
1)
10 progress
RODZAJ PO-
TRAWY
Pieczenie tra-
dycyjne
Pieczenie z na-
wiewem gorą-
cego powietrza
Czas pie-
czenia
[minuty]
Uwagi
Po-
ziom
Tem-
peratu-
ra [°C]
Po-
ziom
Tem-
peratu-
ra [°C]
Babeczki 3 200 2 190 10~20 Na płytkiej blasze do pie-
czenia
1)
1) Rozgrzewać wstępnie piekarnik przez 10 minut.
TARTY
RODZAJ PO-
TRAWY
Pieczenie tra-
dycyjne
Pieczenie z na-
wiewem gorą-
cego powietrza
Czas pie-
czenia
[minuty]
Uwagi
Po-
ziom
Tem-
peratu-
ra [°C]
Po-
ziom
Tem-
peratu-
ra [°C]
Zapiekanka ma-
karonowa
2 180 2 180 40-50 W formie
Tarta warzywna 2 200 2 200 45-60 W formie
Quiche 1 190 1 190 40-50 W formie
Lazania 2 200 2 200 25-40 W formie
Cannelloni 2 200 2 200 25-40 W formie
Pudding York-
shire
2 220 2 210 20-30
6 foremek do puddingu
1)
1) Rozgrzewać wstępnie piekarnik przez 10 minut.
MIĘSO
RODZAJ PO-
TRAWY
Pieczenie trady-
cyjne
Pieczenie z na-
wiewem gorą-
cego powietrza
Czas pie-
czenia
[minuty]
Uwagi
Po-
ziom
Tem-
peratu-
ra [°C]
Po-
ziom
Tem-
peratu-
ra [°C]
Wołowina 2 200 2 190 50-70 Na ruszcie piekarnika i głę-
bokiej blasze do pieczenia
Wieprzowina 2 180 2 180 90-120 Na ruszcie piekarnika i głę-
bokiej blasze do pieczenia
Cielęcina 2 190 2 175 90-120 Na ruszcie piekarnika i głę-
bokiej blasze do pieczenia
Rostbef (krwis-
ty)
2 210 2 200 44-50 Na ruszcie piekarnika i głę-
bokiej blasze do pieczenia
Rostbef (średnio
wypieczony)
2 210 2 200 51-55 Na ruszcie piekarnika i głę-
bokiej blasze do pieczenia
Rostbef (dobrze
wypieczony)
2 210 2 200 55-60 Na ruszcie piekarnika i głę-
bokiej blasze do pieczenia
Łopatka wie-
przowa
2 180 2 170 120-150 Na głębokiej blasze do pie-
czenia
progress 11
RODZAJ PO-
TRAWY
Pieczenie trady-
cyjne
Pieczenie z na-
wiewem gorą-
cego powietrza
Czas pie-
czenia
[minuty]
Uwagi
Po-
ziom
Tem-
peratu-
ra [°C]
Po-
ziom
Tem-
peratu-
ra [°C]
Goleń wieprzo-
wa
2 180 2 160 100-120 2 kawałki na głębokiej bla-
sze do pieczenia
Jagnięcina 2 190 2 190 110-130 Udziec
Kurczak 2 200 2 200 70-85 W całości, na głębokiej bla-
sze do pieczenia
Indyk 1 180 1 160 210-240 W całości, na głębokiej bla-
sze do pieczenia
Kaczka 2 175 2 160 120-150 W całości, na głębokiej bla-
sze do pieczenia
Gęś 1 175 1 160 150-200 W całości, na głębokiej bla-
sze do pieczenia
Królik 2 190 2 175 60-80 W kawałkach
Zając 2 190 2 175 150-200 W kawałkach
Bażant 2 190 2 175 90-120 W całości, na głębokiej bla-
sze do pieczenia
RYBY
RODZAJ PO-
TRAWY
Pieczenie tra-
dycyjne
Pieczenie z na-
wiewem gorą-
cego powietrza
Czas pie-
czenia
[minuty]
Uwagi
Po-
ziom
Tem-
peratu-
ra [°C]
Po-
ziom
Tem-
peratu-
ra [°C]
Pstrąg/Dorada 2 190 2 (1 i 3)
2 (1 i 3)
175 40-55 3-4 ryby
Tuńczyk/Łosoś 2 190 2 (1 i 3) 175 35-60 4-6 filetów
Grillowanie
Podane czasy pieczenia nie obejmują
czasu wstępnego nagrzewania.
Pusty piekarnik należy zawsze rozgrze-
wać przez 10 minut.
Ilość Grillowanie Czas pieczenia w minu-
tach
RODZAJ POTRA-
WY
Kawałki g
poziom
Temp.
(°C)
1. strona 2. strona
Steki 4 800 3 250 12-15 12-14
Befsztyki 4 600 3 250 10-12 6-8
Kiełbaski 8 / 3 250 12-15 10-12
Kotlety wieprzowe 4 600 3 250 12-16 12-14
Kurczak (połówki) 2 1000 3 250 30-35 25-30
Kebab 4 / 3 250 10-15 10-12
Pierś drobiowa 4 400 3 250 12-15 12-14
Hamburger 6 600 3 250 20-30
12 progress
Ilość Grillowanie Czas pieczenia w minu-
tach
RODZAJ POTRA-
WY
Kawałki g
poziom
Temp.
(°C)
1. strona 2. strona
Wstępnie rozgrze-
wać przez 5 min
Filet z ryby 4 400 3 250 12-14 10-12
Zapiekane kanapki 4-6 / 3 250 5-7 /
Tosty 4-6 / 3 250 2-4 2-3
Grill turbo
Ostrzeżenie! Dla grilla turbo ustawić
temperaturę maksymalnie 200°C.
Ilość Grillowanie Czas pieczenia w minu-
tach
RODZAJ POTRA-
WY
Kawałki g poziom Temp.
(°C)
1. strona 2. strona
Panierowana pie-
czeń (indyk)
1 1000 3 200 30-40 20-30
Kurczak (połówki) 2 1000 3 200 25-30 20-30
Kurze udka 6 - 3 200 15-20 15-18
Przepiórka 4 500 3 200 25-30 20-25
Zapiekanka warzyw-
na
- - 3 200 20-25 -
kawałki. Małże - - 3 200 15-20 -
Makrela 2-4 - 3 200 15-20 10-15
Filety rybne 4-6 800 3 200 12-15 8-10
Podane wartości temperatur służą jedy-
nie orientacji. Jeśli to konieczne, podane
temperatury mogą zostać dostosowane
do indywidualnych preferencji.
Konserwacja i czyszczenie
Ostrzeżenie! Przed rozpoczęciem
czyszczenia należy wyłączyć
piekarnik i poczekać, aż ostygnie.
Ostrzeżenie! Do czyszczenia
urządzenia nie należy używać
urządzeń czyszczących
strumieniem pary lub parą
przegrzaną.
Ważne: Przed rozpoczęciem czyszczenia
urządzenie należy odłączyć od zasilania elek-
trycznego.
Aby zagwarantować długą trwałość urzą-
dzenia, należy stosować się do poniższych
zaleceń:
Czyszczenie wykonywać dopiero po os-
tygnięciu piekarnika.
•Części emaliowane należy myć w wodzie
z dodatkiem mydła.
Nie należy stosować środków ściernych.
•Osuszyć części ze stali nierdzewnej i szkła
za pomocą mi
ękkiej ściereczki.
W przypadku uporczywych plam można
zastosować dostępne na rynku produkty
przeznaczone do czyszczenia stali nie-
rdzewnej lub ciepły ocet.
Emalia piekarnika jest bardzo trwała i nie-
przepuszczalna.
Gorące kwasy z owoców (np. cytryny, śli-
wek, itp.) mogą jednak pozostawić trudne do
progress 13
usunięcia, matowe i szorstkie plamy na po-
wierzchniach emaliowanych.
Jednak takie plamy na dobrze wypolerowa-
nej powierzchni emaliowanej nie mają wpły-
wu na pracę piekarnika.
Piekarnik należy dobrze wyczyścić po każ-
dym użyciu.
Jest to najłatwiejszy sposób czyszczenia za-
brudzeń. Zapobiega on przypalaniu zabru-
dzeń.
Środki czyszczące
Przed zastosowaniem środków czyszczą-
cych należy sprawdzić, czy nadają się one do
czyszczenia piekarnika i czy są zalecane
przez producenta.
NIE należy stosować środków czyszczących
zawierających wybielacz, ponieważ mogą
one spowodować zmatowienie powierzchni.
Nie należy również stosować ściernych środ-
ków czyszczących.
Czyszczenie powierzchni zewnętrznych
Należy regularnie przecierać panel sterowa-
nia, drzwi piekarnika oraz uszczelkę drzwio-
wą stosuj
ąc do tego celu delikatną szmatkę
zwilżoną ciepłą wodą z dodatkiem detergen-
tu w płynie.
Aby uniknąć uszkodzenia lub osłabienia szy-
by w drzwiach, nie należy stosować:
Detergentów i wybielaczy
Impregnowanych myjek, które nie nadają
się do mycia garnków z powłoką zabez-
pieczającą przed przywieraniem potraw.
Myjek Brillo/Ajax lub myjek metalowych
Myjek do piekarników nasączonych środ-
kami chemicznymi lub aerozoli
Zmywaczy rdzy
Odrdzewiaczy do wanien/umywalek
Wyczyścić zewnętrzną i wewnętrzną szybę
drzwi ciepłą wodą z mydłem.
W przypadku mocnego zabrudzenia wew-
nętrznej szyby drzwi zaleca się stosowanie
środków czyszczących, takich jak Hob Brite.
Do usuwania zabrudzeń nie należy używać
skrobaków do farb.
Komora piekarnika
Emaliowane dno piekarnika najlepiej jest
myć, gdy piekarnik jest wciąż ciepły.
Po każdym użyciu przetrzeć
piekarnik mięk-
ką szmatką zamoczoną w ciepłej wodzie z
mydłem. Okresowo należy wykonać bardziej
dokładne czyszczenie. W tym celu należy
stosować dostępne w handlu środki do czy-
szczenia piekarników.
Grill
Ten model został wyposażony w grzałkę gril-
la zamocowaną na zawiasach, aby ułatwić
czyszczenie sufitu komory piekarnika.
Ostrzeżenie! Przed wykonaniem
poniższych czynności należy
sprawdzić, czy piekarnik ostygł oraz
czy jest odłączony od zasilania
elektrycznego.
1. Odkręcić śrubę mocującą grzałkę
grilla (patrz rysunek). Podczas prze-
prowadzania tej operacji po raz
pierwszy, zaleca się użycie śrubok-
rętu.
2. Następnie ostrożnie pociągnąć
grzałkę grilla do dołu aż do uzyskania
dostępu do sufitu piekarnika (patrz
rysunek).
3. Wyczyścić sufit komory piekarnika
odpowiednim środkiem i wytrzeć do
sucha przed włożeniem grzałki grilla
z powrotem.
4. Delikatnie wcisnąć grzałkę grilla na
właściwe miejsce i przykręcić śrubę
mocującą.
14 progress
Ostrzeżenie! Upewnić się, że śruba
mocująca grzałkę grilla jest
prawidłowo dokręcona, tak aby nie
spadła podczas używania
piekarnika.
Wymiana żarówki piekarnika
Ważne! Odłączyć urządzenie od
zasilania poprzez wyłączenie
bezpiecznika.
Jeśli żarówka wymaga wymiany, nowa ża-
rówka musi mieć następujące parametry:
Moc: 15W / 25W
–Napięcie zasilania: 230 V (50 Hz)
Żaroodporność do temperatury 300°C
–Typ podłączenia: E14
Żarówkę do wymiany można nabyć w skle-
pie, w którym zakupiono urządzenie.
Wymiana żarówki piekarnika:
1. Przed przystąpieniem do tej czynności
należy sprawdzić, czy piekarnik ostygł
oraz czy jest od
łączony od zasilania elek-
trycznego.
2. Nacisnąć szklany klosz i obrócić go w
kierunku przeciwnym do ruchu wskazó-
wek zegara.
3. Wykręcić spaloną żarówkę, a w jej miejs-
ce wkręcić nową.
4. Z powrotem przykręcić szklany klosz i
podłączyć zasilanie.
Drzwi piekarnika
Drzwi piekarnika składają się z dwóch szyb.
Dla ułatwienia czyszczenia, można zdjąć
drzwi piekarnika i wyjąć wewnętrzne szyby.
Ostrzeżenie! Drzwi piekarnika należy
zdjąć przed ich czyszczeniem. Przy
demontażu wewnętrznych szyb przed
zdemontowaniem drzwi może dojść do
nagłego zamknięcia drzwi.
W tym celu należy:
1. Całkowicie otworzyć drzwi.
2. Zlokalizować dwa zawiasy.
3. Odblokować i obrócić dźwignie znajdu-
jące się na obu zawiasach.
4. Przytrzymać drzwi po bokach i powoli je
przymknąć (nie zamykać drzwi CAŁKO-
WICIE).
5. Pociągnąć drzwi do przodu, wyjmując je
z miejsca osadzenia.
progress 15
6. Umieścić drzwi na stabilnej powierzchni
przykrytej miękką szmatką, aby nie usz-
kodzić powierzchni uchwytu.
7. Zwolnić system blokujący, aby wymon-
tować wewnętrzne szyby.
8. Obrócić 2 elementy mocujące o 90° i wy-
jąć je z gniazd.
90°
9. Ostrożnie podnieść górną szybę trochę
do góry i wyjąć szybę z obramowaniem z
każdej strony.
1
2
Wyczyścić drzwi piekarnika delikatną szmat-
ką zwilżoną w letniej wodzie z mydłem. Nie
używać ściernych środków czyszczących,
myjek metalowych, szorstkich gąbek ani
kwasów, gdyż mogą one uszkodzić specjal-
ną powierzchnię szyby wewnętrznej, która
odbija energię cieplną.
Po wyczyszczeniu szybę wewnętrzną należy
z powrotem zamontować w drzwiach. Za-
montować drzwi do piekarnika; czynności
należy wykonywać w odwrotnej kolejności.
Należy pamiętać o właściwym wyrównaniu
szyb.
W celu prawidłowego wykonania tej
czynności, należy postępować zgodnie z
poniższymi zaleceniami:
1. Wewn
ętrzną szybę z obramowaniem na-
leży zamontować w taki sposób, aby
ramka była zwrócona na zewnątrz pie-
karnika. Dotknąć powierzchni szyby. Je-
żeli w okolicach ramki nie ma nierównoś-
ci, oznacza to, że szyba została zamon-
towana prawidłowo.
16 progress
2. Sposób włożenia szyby wewnętrznej na
miejsce przedstawia rysunek.
Po włożeniu szyb do drzwi piekarnika należy
je zamocować, wykonując czynności opisa-
ne w punkcie 8 w odwrotnej kolejności.
Ważne! Nie wolno czyścić drzwi
piekarnika, gdy są jeszcze gorące,
ponieważ może to spowodować
pęknięcie szyb. W przypadku
zauważenia zarysowania lub pęknięć
szyb, należy niezwłocznie
skontaktować się z autoryzowanym
serwisem i zlecić wymianę szyb.
Modele wykonane ze stali nierdzewnej
lub aluminium:
Drzwi piekarnika i panel sterowania wykona-
ne ze stali nierdzewnej lub aluminium należy
czyścić przy użyciu wilgotnej gąbki, a na-
stępnie ostrożnie wytrzeć je miękką szmatką.
Do czyszczenia nie wolno używać myjek me-
talowych, kwasów ani środków do szorowa-
nia, gdyż mogą one porysować powierzch-
nię.
Czyszczenie uszczelek w drzwiach
piekarnika
Wokół brzegów komory piekarnika znajduje
się uszczelka.
Ważne! Należy regularnie sprawdzać
stan uszczelki.
W przypadku zauważenia uszkodzenia
uszczelki, należy niezwłocznie skontak-
tować się z najbliższym punktem serwi-
sowym. Nie należy używać piekarnika
do momentu wymiany uszczelki.
Co zrobić, gdy…
Jeśli urządzenie nie działa prawidłowo, przed
skontaktowaniem się z lokalnym punktem
serwisowym Electrolux, należy wykonać na-
stępujące kontrole.
PROBLEM ROZWIĄZANIE
Piekarnik się nie włącza. •Sprawdzić, czy została wybrana funkcja pie-
czenia i temperatura
lub
•sprawdzić, czy urządzenie zostało prawidłowo
podłączone oraz czy wyłącznik w gniazdku lub
główny wyłącznik zasilania jest włączony.
•Nie świeci się kontrolka temperatury piekarnika. •Za pomocą pokrętła regulacji ustawić tempe-
raturę
lub
•ustawić funkcję piekarnika za pomocą pokrętła
wyboru funkcji.
•Nie działa oświetlenie piekarnika. •Ustawić funkcję piekarnika za pomocą pokrętła
wyboru funkcji
lub
•sprawdzić żarówkę i w razie potrzeby wymienić
ją (patrz „Wymiana żarówki piekarnika”).
progress 17
PROBLEM ROZWIĄZANIE
•Potrawy pieką się za długo lub za szybko. •Dostosować ustawienie temperatury
lub
•zapoznać się z treścią niniejszej instrukcji, a w
szczególności z rozdziałem „Wskazówki i tabe-
le pieczenia”.
Na potrawach i w komorze piekarnika osiada
skroplona para wodna.
Nie pozostawiać potraw w piekarniku na dłużej
niż 15-20 minut po zakończeniu pieczenia.
•Zbyt głośna praca wentylatora. •Sprawdzić, czy blacha, ruszt lub naczynie do
pieczenia nie wibrują z powodu stykania się z
tylną ścianą piekarnika.
Dane techniczne
Moc znamionowa grzałek
Dolna grzałka 1000 W
Górna i dolna grzałka 1800 W
Gorące powietrze 1825 W
Grill turbo 1650 W
Grill 1650 W
Oświetlenie piekarnika 25 W
Silnik wentylatora gorącego po-
wietrza
25 W
Silnik wentylatora chłodzącego 25 W
Całkowita moc znamionowa 1875 W
Napięcie zasilania (50 Hz) 230 V-400 V
3N~
Wymiary wnęki
Wysokość 600 mm
Szerokość 560 mm
Głębokość 550 mm
Komora piekarnika
Wysokość 335 mm
Szerokość 395 mm
Głębokość 400 mm
Pojemność piekarnika 56 l
Urządzenie można łączyć z
następującymi płytami kuchennymi i
płytami ceramicznymi do zabudowy:
Typy płyt cera-
micznych:
Całkowita
moc przy-
łączenio-
wa
Napięcie
zasilania
(50 Hz)
PEM 6000 E 6000 W 230V
PEM 6000 E 5800 W 230V
PEM 6060 E 7600 W 230V
Maksymalna znamionowa moc grzejna:
Piekarnik + płyta ceramiczna 9475 W
Instalacja
Instrukcje dla instalatora
Ważne!
Instalację i podłączenie należy wykonać
zgodnie z obowiązującymi przepisami.
Wszelkie prace należy wykonywać po
wyłączeniu urządzenia. Naprawy
urządzenia mogą być przeprowadzane
wyłącznie przez autoryzowanego
serwisanta .
Producent nie ponosi żadnej odpowie-
dzialności za niezastosowanie się do
wskazówek dotyczących bezpieczeń-
stwa.
Podłączenie do zasilania elektrycznego
Przed podłączeniem do zasilania elektrycz-
nego należy pamiętać, że:
Bezpiecznik oraz domowa instalacja elek-
tryczna muszą być przystosowane do
maksymalnego obciążenia przez urządze-
nie (patrz tabliczka znamionowa).
Domowa instalacja elektryczna musi być
właściwie uziemiona zgodnie z obowiązu-
jącymi przepisami.
Gniazdko lub przełącznik wielobiegunowy
muszą być ł
atwo dostępne po zakończe-
niu instalacji urządzenia.
Urządzenie zostało dostarczone bez prze-
wodu zasilającego. W związku z tym, w za-
18 progress
leżności od typu dostępnego zasilania, do
urządzenia należy podłączyć przewód ze
standardową wtyczką odpowiednią do mocy
podanej na tabliczce znamionowej. Włożyć
wtyczkę do gniazdka podłączonego zgodnie
z wymaganiami odpowiednich przepisów.
Mogą być stosowane następujące rodzaje
przewodów zasilających, uwzględniając od-
powiedni przekrój znamionowy przewodu:
H07RN-F, H05RN-F, H05RR-F, H05VVF,
H05V2V2-F (T90), H05BB-F.
Jeśli urządzenie podłączane jest bez wtyczki
lub jeśli wtyczka nie jest dostępna, między
urządzeniem a kablem zasilającym należy
zainstalować przełącznik wielobiegunowy
(np. bezpieczniki, wyłącznik) z zachowaniem
minimalnej przerwy 3 mm pomiędzy stykami.
Wyłącznika nie wolno umieszczać w obwo-
dzie przewodu uziemiającego. Żółto-zielony
przewód ochronny powinien by
ć o 2-3 cm
dłuższy od pozostałych przewodów.
Przewód zasilający musi być tak ułożony,
aby nie osiągał on w żadnym swoim punkcie
temperatury wyższej o 50°C od temperatury
otoczenia.
Po wykonaniu podłączenia należy włączyć
grzałki i przez 3 minuty kontrolować, czy pra-
cują prawidłowo.
Listwa zaciskowa
Urządzenie jest wyposażone w łatwo do-
stępną 6-drożną listwę zaciskową, z podłą-
czeniami już przystosowanymi do pracy przy
napięciu 400 V z przewodem neutralnym
(patrz rysunek).
W przypadku innego napięcia w sieci, mostki
na listwie zaciskowej muszą zostać zmienio-
ne zgodnie ze schematem pokazanym na ry-
sunku.
Przewód ochronny jest podłączony do zaci-
sku
.
Po podłączeniu, zamocować przewód zasi-
lający do listwy zaciskowej za pomocą obej-
my dla odciążenia mechanicznego.
1 2
3
4
5
Podłączenie elektryczne do płyty
kuchennej
Ważne! Należy przestrzegać instrukcji
instalacji płyty kuchennej, kuchni do
zabudowy lub sterownika!
Urządzenie można podłączyć do modeli płyt
kuchennych podanych w rozdziale "Dane
techniczne".
Gniazdko do podłączenia płyty znajduje się
na obudowie piekarnika.
Z płyty kuchennej odchodzą przewody przy-
łączeniowe grzałek oraz przewód ochronny;
przewody te są wyposażone we wtyczki.
Wtyki przewodów przyłączeniowych należy
włożyć do odpowiednich gniazd.
Zapobiega to ryzyku niewłaściwego przyłą-
czenia.
Producent nie ponosi żadnej odpowie-
dzialności za niezastosowanie się do
wskazówek dotyczących bezpieczeń-
stwa.
progress 19
Instrukcja instalacji
Aby zapewnić bezproblemowe korzystanie z
urządzenia, nisza, w której urządzenie ma
być zainstalowane, powinna mieć odpo-
wiednie wymiary.
Zgodnie z obowiązującymi przepisami,
wszystkie elementy zapewniające ochronę
przed porażeniem przez części znajdujące
się pod napięciem lub części izolowane mu-
szą być zamocowane w taki sposób, aby nie
dało się ich odczepić bez użycia narzędzi.
Dotyczy to również osłon montowanych na
początku lub końcu zabudowy kuchennej.
Ochrona przed porażeniem musi być zapew-
niona w każdym przypadku przez zabudo-
wanie piekarnika.
Urządzenie należy umieścić tyłem lub bokiem
do wysokich mebli kuchennych, urządzeń
lub ścian. Jednakże, pod drugiej stronie mo-
gą być umieszczane jedynie inne urządzenia
lub meble o takiej samej wysokości co opi-
sywane urządzenie.
Wymiary piekarnika (patrz rysunek)
594
7
20
570
590
540
560
550 min
600
560-570
80÷100
Instrukcja zabudowy
Aby zapewnić bezproblemowe korzystanie z
urządzenia, nisza, w której urządzenie ma
być zainstalowane, powinna mieć odpo-
wiednie wymiary.
Przymocowanie piekarnika do szafki
1. Otworzyć drzwi piekarnika.
2. Umieścić piekarnik w przeznaczonym do
tego miejscu i włożyć cztery tulejki (patrz
rysunek - A ).
Pasują one dokładnie do otworów w ra-
mie. Następnie wkręcić cztery, dostar-
czone w komplecie z urządzeniem, wkrę-
ty do drewna (patrz rysunek B ).
A
B
20 progress
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Progress PHN1310X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi