• 67 •
Polski
• (Rys.11) - Obracać uchwyt fi ltra od lewej do prawej
strony, aż do momentu zablokowania. Wypuścić rączkę
uchwytu fi ltra „Crema”, rączka obraca się lekko w lewym
kierunku. Ten ruch gwarantuje poprawne funkcjonowanie
uchwytu fi ltra.
• (Rys.13) - Ogrzać wstępnie uchwyt fi ltra „Crema” na-
ciskając wyłącznik kawy (4), woda zacznie wypływać
z uchwytu fi ltra „Crema” (czynność ta jest niezbędna
jedynie do parzenia pierwszej kawy).
• Po wypłynięciu pewnej ilości wody nacisnąć ponownie
wyłącznik kawy, (4) aby zatrzymać nalewanie gorącej
wody.
• (Rys.15) - Wyjąć uchwyt fi ltra z urządzenia obracając
go od prawej do lewej strony i wylać pozostałą wodę.
Przy użyciu specjalnego uchwytu do fi ltra (14), w który
jest wyposażone urządzenie, nie trzeba zmieniać
fi ltra
by otrzymać jedną lub dwie kawy.
• (Rys.8B) - Wsypać 1 lub 2 płaskie miarki kawy mielonej,
aby otrzymać jedną lub dwie kawy; oczyścić brzeg
uchwytu fi ltra z resztek kawy.
• (Rys.10) - Włożyć od dołu uchwyt fi ltra (14) do bloku
zaparzającego (8)
• (Rys.11) - Obracać uchwyt fi ltra od lewej do prawej
strony, aż do momentu zablokowania.
• (Rys.12) - Wziąć 1 lub 2 fi liżanki wstępnie ogrzane i
ustawić je pod uchwytem fi ltra „Crema”, sprawdzić czy są
poprawnie umieszczone pod otworami wylotu kawy.
• (Rys.13) - Nacisnąć przycisk kawy(4).
• Po otrzymaniu pożądanej ilości kawy, nacisnąć ponow-
nie przycisk kawy (4), aby zatrzymać parzenie i zabrać
fi liżanki z kawą (Rys.14).
• (Rys.15) - Po zakończeniu parzenia odczekać jeszcze
kilka sekund, wyciągnąć uchwyt fi ltra „Crema” i opróżnić
go z pozostałych fusów.
Uwaga: w uchwycie fi ltra pozostanie niewielka
ilość wody; to jest normalne zjawisko związane
z właściwościami uchwytu fi ltra.
Uwaga dotycząca czyszczenia: przeprowadzać
czyszczenie fi ltra uchwytu fi ltra „Crema” wy-
ciągając go ze swojej oprawy i myjąc go pitną wodą
(Rys.16).
5.2 Przy użyciu kawy w saszetkach
• (Rys.8A) - Wyjąć fi ltr do kawy mielonej (15) z uchwytu
fi ltra „Crema” (14) pociągając go w górnym kierunku.
• (Rys.9) - Włożyć wkładkę do kawy w saszetkach (17) do
uchwytu fi ltra „Crema” (14), z częścią wypukłą zwróconą
w dół; następnie włożyć także fi ltr (18).
• (Rys.10) - Włożyć od dołu uchwyt fi ltra „Crema” do bloku
zaparzającego (8).
• (Rys.11) - Obracać uchwyt fi ltra od lewej do prawej
strony, aż do momentu zablokowania.
• Wypuścić rączkę uchwytu fi ltra „Crema”. System auto-
matyczny obróci teraz rączkę lekko w lewym kierunku.
Ten ruch gwarantuje poprawne funkcjonowanie uchwytu
fi ltra „Crema”.
• (Rys.13) - Ogrzać wstępnie uchwyt fi ltra „Crema” na-
ciskając wyłącznik kawy (4), woda zacznie wypływać
z uchwytu fi ltra „Crema” (czynność ta jest niezbędna
jedynie do parzenia pierwszej kawy).
• Po wypłynięciu pewnej ilosci wody nacisnąć ponownie
wyłącznik kawy, (4) aby zatrzymać nalewanie gorącej
wody.
• (Rys.15) - Wyjąć uchwyt fi ltra „Crema” z urządzenia
obracając go od prawej do lewej strony i wylać pozostałą
wodę.
• Włożyć saszetkę do uchwytu do fi ltra; upewnić się czy
papier saszetki nie wystaje z uchwytu.
• (Rys.10) - Włożyć od dołu uchwyt fi ltra „Crema” do bloku
zaparzającego (8).
• (Rys.11) - Obracać uchwyt fi ltra od lewej do prawej
strony, aż do momentu zablokowania.
• (Rys.12) - Wziąć 1 fi liżankę wstępnie ogrzaną i ustawić
ją pod uchwytem fi ltra, sprawdzić czy jest poprawnie
umieszczona pod otworami wylotu kawy.
• (Rys.13) - Nacisnąć przycisk kawy(4).
• Gdy została osiągnięta pożądana ilości kawy, nacisnąć
ponownie przycisk kawy (4), aby zatrzymać parzenie
kawy i zabrać fi liżankę z kawą (Rys.14).
• (Rys.15) - Po zakończeniu parzenia odczekać jeszcze
kilka sekund, wyciągnąć uchwyt fi ltra i usunąć zużytą
saszetkę.
Uwaga dotycząca czyszczenia: przeprowadzać
czyszczenie fi ltra uchwytu fi ltra „Crema” wy-
ciągając go ze swojej oprawy i myjąc go pitną wodą
(Rys.16).
6 WYBÓR TYPU KAWY - PORADY
W zasadzie możliwe jest stosowanie każdego typu kawy
dostępnej w sprzedaży. Pomimo wszystko, kawa to
produkt naturalny i może zmieniać smak w zależności od
pochodzenia i rodzaju mieszanki; z tego powodu zaleca
się spróbowanie różnych jej typów, aby znaleźć ten gatu-
nek, który najlepiej odpowiada osobistym upodobaniom.
W celu otrzymania jak najlepszych rezultatów, w każdym
przypadku zaleca się stosowanie mieszanek przygotowa-
nych wyłącznie dla ekspresów do kawy. Kawa powinna
zawsze wypływać regularnie z uchwytu fi ltra pod ciś-
nieniem, bez ściekania kroplami. Szybkość wypływania
kawy może być zmodyfi kowana przez niewielką zmianę
dawki kawy w fi ltrze i/lub przez zastosowanie kawy o
innym stopniu zmielenia. W celu zapewnienia lepszego
wyniku w fi liżance i ułatwienia czynności czyszczenia
i przygotowywania, Saeco zaleca stosować kawę w
saszetkach ze znakiem ESE na opakowaniu.