Gaggia New Classic Instrukcja obsługi

Kategoria
Ekspresy do kawy
Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

• 56 •
POLSKI
GRATULUJEMY WYBORU!
Kupując nowy ekspres Gaggia Classic, wybrałeś model urządzenia, który pozwoli ci stać się prawdziwym baristą we
własnym domu, bowiem przy każdej przerwie na kawę będziesz mógł wykonywać czynności typowe dla specjalistów
od espresso. Korzystanie z modelu Classic wymaga szczególnej dbałości o każdy szczegół, podobnie jak w przypadku
profesjonalnego ekspresu do kawy: urządzenie musi być dobrze rozgrzane, a uchwyt  ltra musi być zawsze zamon-
towany, aby utrzymać jednolitą temperaturę w całym bloku zaparzającym. Kawa powinna być zmielona drobno,
ale nie zbyt mocno. Należy wsypać odpowiednią ilć kawy mielonej do  ltra i odpowiednio ubić, nie zbyt słabo,
aby uniknąć zbyt szybkiego wydostania się kawy, ale też nie zbyt mocno, bowiem utrudniłoby to właściwe parzenie.
Nowy ekspres Classic jest wyposażony w uchwyt  ltra i dyszę pary, które nawiązują do tych z urządzeń profesjonalnych.
SPIS TREŚCI
OPIS ....................................................................................................................................57
CO NALEŻY WIEDZIEĆ ............................................................................................................57
WSTĘP.................................................................................................................................58
FILTRY Z WYPOSAŻENIA .........................................................................................................58
Filtr „crema perfetta” na 1 lub 2  liżanki (Rys. 5). ..................................................................................................58
Filtr tradycyjny na 2  liżanki (Rys. 7). ....................................................................................................................58
Filtr tradycyjny na 1  liżankę/saszetkę jednodawkową (Rys. 6). ...........................................................................58
PIERWSZA INSTALACJA .........................................................................................................58
Napełnianie obwodu. ............................................................................................................................................58
Przy pierwszym użyciu lub po okresie nieużytkowania trwającym dłużej niż 2 tygodnie. .....................................58
PRZYGOTOWYWANIE ESPRESSO Z KAWY MIELONEJ ..................................................................59
Dalszy ciąg przygotowywania espresso: ................................................................................................................59
PRZYGOTOWYWANIE ESPRESSO Z KAWY W SASZETKACH ...........................................................60
PRZYGOTOWYWANIE CAPPUCCINO .........................................................................................60
NALEWANIE GORĄCEJ WODY ..................................................................................................61
JAK OBNIŻYĆ TEMPERATURĘ BOJLERA ....................................................................................61
FUNKCJA AUTOMATYCZNEGO WYŁĄCZANIA SIĘ .........................................................................61
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA ................................................................................................62
Czyszczenie dyszy pary .........................................................................................................................................62
Czyszczenie uchwytu  ltra i  ltrów ......................................................................................................................62
Czyszczenie kratki i tacy ociekowej .......................................................................................................................62
Czyszczenie pojemnika na wodę ...........................................................................................................................62
Czyszczenie sitka bojlera ......................................................................................................................................62
Pierwsze użycie lub użycie po okresie nieużytkowania ..........................................................................................62
ODWAPNIANIE .....................................................................................................................62
W PRZYPADKU NIEPRAWIDŁOWEGO DZIAŁANIA .......................................................................64
• 57 •
POLSKI
OPIS
GŁÓWNE ELEMENTY URZĄDZENIA RYS. 1
1 Przycisk kawy
2 Przycisk włączania/wączania
3 Przycisk pary
4 Kontrolka sygnalizująca, że urządzenie jest włączo-
ne
5 Kontrolka temperatury kawy
6 Kontrolka temperatury pary
7 Pokrętło pary/gorącej wody
8 Blok zaparzający kawę
9 Rurka spustowa
10 Kratka
11 Taca ociekowa
12 Pokrywa pojemnika na wodę
13 Pojemnik na wodę (wyjmowany)
14 Dysza pary/gorącej wody z zabezpieczającym
gumowym uchwytem
15 Filtr „crema perfetta” na 1 i 2  liżanki
Stosować wyłącznie z zaworem  ltra (Rys. 1-16)
16 Zawór ltra
17 Uchwyt ltra
18 Filtr tradycyjny na 2  liżanki
19 Filtr tradycyjny na 1  liżankę/saszetki
20 Miarka
21 Tamper
22 Przewód zasilający i wtyczka
23 Dysza pary
CO NALEŻY WIEDZIEĆ
1. Smak espresso zależy od ilci i rodzaju użytej kawy.
2. Specyficzny smak ziaren kawy zależy od różnych
czynników, ale jej smak i aromat są efektem procesu
prażenia. Dłużej prażone ziarna kawy, w wyższych
temperaturach mają ciemniejszy kolor. Ciemniejsze
ziarna uwalniają więcej aromatu niż ziarna jasne. Na
rynku dostępne są kawy o różnej jakości. W przypadku
każdego procesu prażenia ziarna poddawane są
działaniu specy cznej temperatury, w efekcie czego
wydobywa się z nich specy czny aromat.
Występują kawy bezkofeinowe, które zawierają tylko
2% kofeiny. Najlepiej wypróbować w swoim ekspresie
wiele różnych rodzajów dostępnej na rynku kawy.
Można w ten sposób odkryć aromat lepszy od tego,
jaki zapewnia dotychczas stosowana mieszanka
ziaren.
3. Ekspresy wyposażone w pompkę wymagają drobno
zmielonej mieszanki. Należy się upewnić, że zakupio-
na mieszanka posiada odpowiedni stopień mielenia,
odpowiedni do użycia z tego typu ekspresami do
kawy. Lepiej jest używać młynka żarnowego aniżeli
ynka ostrzowego, ponieważ ten ostatni powoduje
zbyt mocne sproszkowanie kawy i powstała mieszan-
ka ma nieregularną konsystencję.
4. Idealnym rozwiązaniem jest mielenie kawy tuż
przed użyciem. Nie należy zapominać, że musi ona
być zmielona tak, aby nadawała się do ekspresu z
pompką.
5. Kawę mieloną lub w ziarnach dobrze jest przecho-
wywać w hermetycznych pojemnikach w lodówce.
Kawa mielona łatwo pochłania zapachy.
6. Prawdziwe espresso można rozpoznać po ciemnym
kolorze, bogatym smaku i typowej „naturalnej
piance”.
7. Cappuccino to specy czne połączenie kawy espresso
i gorącego spienionego mleka. Można je podawać z
posypką z cynamonu, gałki muszkatołowej lub kakao.
8. Kawę espresso należy podawać natychmiast po
przygotowaniu.
9. Kawę espresso należy serwować w liżankach do
espresso, a cappuccino w  liżankach śniadaniowych.
• 58 •
POLSKI
WSTĘP
Przed pierwszym uruchomieniem urządzenia należy
przeczytać uważnie dołączoną osobno ulot dotyczą
bezpieczeństwa i zachować ją w razie potrzeby skorzysta-
nia z niej w przyszłości.
FILTRY Z WYPOSAŻENIA
Filtr „crema perfetta” na 1 lub 2  liżanki (Rys. 5).
Filtr ten jest od razu zamontowany na uchwycie  ltra i
pozwala na zaparzenie espresso z pianką nawet podczas
pierwszego użycia urządzenia.
Ważne: ltr ten powinien być używany wyłącznie w
połączeniu z zaworem  ltra. (Rys. 1-16).
Filtr tradycyjny na 2  liżanki (Rys. 7).
Filtr tradycyjny na 1 filiżankę/saszetkę
jednodawkową (Rys. 6).
Filtry te są podobne do  ltrów stosowanych w profesjo-
nalnych urządzeniach barowych i wymagają zręczności
oraz doświadczenia.
Ważne:  l t r ó w t y c h nie należy stosować z zaworem
ltra. (Rys. 1-16).
Zalecamy zacząć od  ltra „crema perfetta” i dopiero po
nabyciu zręczności oraz doświadczenia skorzystać z  ltrów
tradycyjnych, aby docenić obsługę urządzenia godną
prawdziwego baristy.
PIERWSZA INSTALACJA
1. Zdjąć pokrywę pojemnika na wodę (Rys. 2) i napełnić
ją zimną wodą do poziomu MAX zaznaczonego na
pojemniku (Rys. 1-13).
2. Włożyć wtyczkę do gniazda zasilania na tylnej części
urządzenia (Rys. 9), a przeciwległą końcówkę kabla
zasilającego do ściennego gniazdka prądowego o
odpowiednim napięciu.
Nacisnąć przycisk włączania/wyłączania (Rys. 1-2),
wtedy kontrolka sygnalizująca, że urządzenie jest
włączone zaświeci się (Rys. 1-4).
Napełnianie obwodu.
Uwaga! Nie naciskać przycisku kawy bez wcześniej-
szego napełnienia obwodu.
1. Umieścić pustą  liżankę pod blokiem zaparzającym
(Rys. 1-8), nie wkładając uchwytu  ltra, i nacisnąć
przycisk kawy (Rys. 1-1).
ychać będzie dźwięk włączanej pompki i po kilku
sekundach woda zacznie wypływać z bloku zaparza-
jącego (Rys. 1-8).
2. Po napełnieniu  liżanki (około 150 cm3) ponownie
nacisnąć przycisk kawy (Rys. 1-1).
Ważne: me się zdarzyć, że funkcja samoczynnego urucha-
miania się pompki tymczasowo nie będzie działać z powodu
„pęcherzyków powietrza”.
Gdyby woda nie wypływała z bloku zaparzającego (Rys.
1-8), należy:
1. Umieść  liżankę pod dyszą pary (Rys. 1-14).
2. Obróć pokrętłem (Rys. 1-7) w kierunku przeciwnym
do ruchu wskazówek zegara, aby otworzyć zawór
dozowania pary/gorącej wody.
3. Nacisnąć przycisk kawy (Rys. 1-1), aby włączyć pomp-
kę.
4. Po kilku sekundach woda zacznie wydobywać się
przez dyszę pary.
Napełnić wodą około jednej  liżanki wody.
5. Zamknąć pokrętło dozowania pary/gorącej wody (Rys.
1-7).
6. Nacisnąć ponownie przycisk kawy (Rys. 1-1).
Przy pierwszym użyciu lub po okresie
nieużytkowania trwającym dłużej niż 2
tygodnie.
Ważne: wodę nalaną podczas tej czynności należy wylać i
nie należy jej stosować do celów spożywczych. Jeżeli pojem-
nik napełni się podczas cyklu, należy zatrzymać nalewanie i
opróżnić go przed kontynuowaniem czynności.
1. Wypłukać pojemnik na wodę (Rys. 2) (patrz punkt
„Czyszczenie pojemnika na wodę”) i napełnić go
świeżą pitną wodą.
• 59 •
POLSKI
2. Ustawić pojemnik pod dyszą pary (Rys. 1-14).
3. Otworzyć powoli pokrętło pary/gorącej wody (Rys.
1-7), obracając nim w kierunku przeciwnym do ruchu
wskazówek zegara.
4. Nacisnąć przycisk kawy (Rys. 1-1) i przycisk pary (Rys.
1-3).
5. Wylać całą zawartość pojemnika na wodę poprzez
dyszę pary.
6. Aby zakończyć nalewanie, należy nacisnąć ponownie
przycisk kawy (Rys. 1-1) i przycisk pary (Rys. 1-3).
7. Zamknąć pokrętło zaworu (Rys. 1-7), obracając nim
w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara.
8. Napełnić pojemnik świeżą pitną wodą (Rys. 2).
9. Od dołu włożyć uchwyt ltra (Rys. 3) do bloku za-
parzającego i przekręcić nim od lewej do prawej do
momentu zablokowania (Rys. 4).
10. Ustawić odpowiedni pojemnik pod uchwytem  ltra.
11. Nacisnąć przycisk kawy (Rys. 1-1) i wylać całą znajdu-
jącą się w pojemniku wo.
12. Po wylaniu całej wody zatrzymać nalewanie, po-
nownie naciskając przycisk kawy (Rys. 1-1) i opróżnić
pojemnik.
13. Wyjąć uchwyt  ltra z bloku, przekręcając nim od
prawej do lewej i opłukać go świeżą pitną wodą.
14. Urządzenie jest gotowe do użytku.
PRZYGOTOWYWANIE ESPRESSO Z KAWY
MIELONEJ
Dołączony do urządzenia fabryczny uchwyt  ltra to tak
zwany  ltr „crema perfetta” do przygotowania jednej
lub dwóch kaw.
Uwaga! Jeśli  ltr „crema perfetta” zostanie użyty
bez zaworu, kawa będzie nalewana zbyt gwałtownie,
co może doprowadzić do poparzenia użytkownika.
Ważne: jeśli użytkownik woli korzystać z tradycyjnego  ltra
(Rys. 6/7), powinien wyjąć zarówno  ltr „crema perfetta”
(Rys. 5), jak i zawór  ltra (Rys. 1-16).
Aby zaparzyć pierwszą kawę, należy najpierw podgrzać
uchwyt ltra (Rys. 1-17):
1. Włożyć uchwyt  ltra (Rys. 1-17) do bloku zaparzają-
cego (Rys. 1-8), wykonując ruch w lewo pod kątem
45°, a następnie obracając w prawo, aby zablokować
go na swoim miejscu. Rączka uchwytu ltra musi
być ustawiona prostopadle do urządzenia lub lekko
przesunięta w prawo.
2. Umieścić dużą  liżankę pod uchwytem  ltra (Rys.
1-17) i nacisnąć przycisk kawy (Rys. 1-1).
3. Po napełnieniu  liżanki wodą (około 150 cm3), po-
nownie nacisnąć przycisk kawy i odczekać kilka minut,
aż urządzenie osiągnie prawidłową temperaturę z
założonym uchwytem  ltra.
Ważne: wewnątrz  ltra może pozostać pewna ilość wody,
którą należy usunąć przed napełnieniem  ltra mieloną kawą.
Dalszy ciąg przygotowywania espresso:
4. Wyjąć uchwyt  ltra (Rys. 1-17) i napełnić go mieloną
kawą za pomocą miarki dołączonej do urządzenia
(Rys. 1-20).
Należy uwzględnić jedną miarkę na jedną  liżankę
kawy.
Ważne: zaleca się zamawiać w palarni kawy lub kupować
kawę drobno mieloną najlepiej nadającą się do tego typu
ekspresów do kawy.
5. Ubić, posługując się specjalnym tamperem (Rys.
1-21). Ubijanie powinno być wykonywane w sposób
jednolity, aby uzyskać dobrze wypoziomowaną i
równą powierzchnię.
6. Oczyścić krawędź uchwytu  ltra (Rys. 1-17) z resztek
kawy.
7. Włożyć uchwyt  ltra (Rys. 1-17) do bloku zaparzają-
cego (Rys. 1-8), wykonując ruch w lewo pod kątem
45°, a następnie obracając w prawo, aby zablokować
go na swoim miejscu. Rączka uchwytu ltra musi
być ustawiona prostopadle do urządzenia lub lekko
przesunięta w prawo.
8. Poczekać na zaświecenie się kontrolki (Rys. 1-5).
• 60 •
POLSKI
9. Nacisnąć przycisk kawy (Rys. 1-1).
10. Gdy filiżanki będą wypełnione w 3/4, ponownie
nacisnąć przycisk kawy (Rys. 1-1).
W zależności od ilości użytej wody kawa będzie
mniej lub bardziej intensywna, a jeśli zostanie
przygotowana zgodnie z właściwą procedurą, będzie
miała typową „naturalną piankę” w orzechowym/
brązowym kolorze.
Aby przygotować kolejne espresso, należy powoli i
ostrożnie wyjąć uchwyt  ltra, przesuwając go w lewo.
Uważać, aby nie poparzyć się wodą pozostałą na fusach.
Po wyjęciu uchwytu  ltra niewielka ilość wody nadal
będzie kapać. Jest to spowodowane ciśnieniem wody
występującym w układzie. Usunąć fusy z  ltra i ewen-
tualne pozostałości z sitka bojlera (Rys. 16).
Ważne: zalecamy pozostawianie czystego uchwytu  ltra
zamontowanego na urządzeniu, bez zbytniego dokręcania
go, aby zawsze zapewniać optymalną temperaturę całego
bloku zaparzającego.
PRZYGOTOWYWANIE ESPRESSO Z KAWY
W SASZETKACH
Ważne: aby używać saszetek, należy stosować wyłącznie
tradycyjny  ltr na 1  liżankę (Rys. 6).
Postępować zgodnie z instrukcjami przygotowywania
espresso z kawy mielonej, używając zamiast kawy mie-
lonej jednodawkowej saszetki z kawą. Włożyć saszetkę do
uchwytu ltra (Rys. 1-17), upewniając się, że krawędzie
saszetki nie wystają poza uchwyt  ltra.
PRZYGOTOWYWANIE CAPPUCCINO
Do przygotowywania tradycyjnego cappuccino zaleca s:
- stosowanie świeżego zimnego mleka pełnotłustego,
najlepiej wysokiej jakości. Gęstość spienionego mleka
zależy od zawartości tłuszczu w mleku;
- stosowanie dzbanków na mleko ze stali nierdzewnej,
okrągłych, z wypukłym dnem i przewężeniem w
części górnej oraz z dzióbkiem niezbędnym w celu
wykonywania dekoracji na cappuccino.
Dysza pary (Rys. 1-14) wytworzy całą parę niezbędną
do spienienia mleka, nie doprowadzając go do wrzenia.
Wystarczą dwie lub trzy próby i odrobina wysiłku, by stać
się ekspertem w przygotowywaniu cappuccino.
Przed rozpoczęciem ważne jest, aby dyszę pary przesunąć
delikatnie na zewnątrz, co umożliwi włożenie dzbanka
bezpośrednio pod dyszę pary i ułatwi ruchy niezbędne
do prawidłowego spienienia mleka.
Należy wówczas wykonać następujące czynności:
1. Przygotować espresso w dużej  liżance na cappucci-
no, zgodnie z opisem w punkcie „Przygotowywanie
espresso z kawy mielonej”.
2. Nacisnąć przycisk pary (Rys. 1-3).
3. Po 15 – 20 sekundach i zaświeceniu się kontrolki
temperatury pary (Rys. 1-6).
4. Obrócić delikatnie w kierunku przeciwnym do ruchu
wskazówek zegara pokrętłem pary/gorącej wody, aby
usunąć z dyszy skropliny i zamknąć pokrętło.
5. Umieścić dzbanek wypełniony do połowy zimnym
mlekiem pod dyszą pary.
6. Umieścić dyszę tuż pod powierzchnią mleka. Jeśli jest
zbyt głęboko, mleko nie spienia się, jeśli jest zbytnio
na zewnątrz, powstają duże pęcherzyki, które później
szybko opadają.
Ważne jest, aby dysza nie znajdowała się na samym
środku, a bliżej krawędzi dzbanka, pod takim kątem,
przy którym powstaje jednostajny wir (Rys. 8-1).
7. Obrócić pokrętłem zaworu wytwarzania pary (Rys. 1-7)
w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara,
aby rozpocząć wydobywanie się pary. Na tym etapie
następuje maksymalne pochłanianie powietrza. Mleko
powinno być spieniane niemal „na zimno”.
Ważne: ciśnienie pary wzrasta wraz z obracaniem pokrętła.
Ważne. zaleca się wytwarzanie pary przez maksymalnie
60 sekund.
Ciągłe wytwarzanie pary przez ponad 60 sekund może
spowodować całkowite opróżnienie bojlera. Należy wów-
czas postępować zgodnie z opisem w punkcie „Napełnianie
obwodu”.
Ważne: aby prawidłowo spienić mleko, dysza pary (Rys.
1-23) musi cały czas stykać się z mlekiem, a nie z warstwą
spienioną (Rys. 8-2). Dlatego, gdy spieniona warstwa
zwiększa swoją objętość, należy unieść delikatnie dzbanek,
starając się utrzymać kontakt dyszy z mlekiem, nie dotykając
dna dzbanka (Rys. 8-A).
• 61 •
POLSKI
8. Po uzyskaniu pożądanej ilości spienionego mleka dy-
s pary należy wsunąć głębiej, aby dobrze podgrzać
mleko.
Ważne: zaleca się zawsze trzymać dłoń na wypukłej części
dzbanka, aby wyczuć wzrost temperatury tej części mleka,
która nie jest spieniona.
9. Po uzyskaniu pożądanego rezultatu zamknąć, w
kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara,
pokrętło pary, aby przerwać wytwarzanie pary i wyjąć
dzbanek.
Ważne: po zakończeniu spieniania mleka, aby je zagęścić,
z
aleca się delikatnie stuknąć dzbankiem o blat i pozostawić
na co najmniej 30 sekund. Mleko staje się wtedy bardziej
jednolite.
Uwaga! Ważne jest, aby spieniać tylko taką ilość mleka,
jaka jest potrzebna. Gorące mleko, które pozostaje w
dzbanku, nie powinno być ponownie używane; wpły-
nęłoby bowiem niekorzystnie na konsystencję napoju, a
przede wszystkim na smak cappuccino. Można go jednak
użyć do innych celów.
10. Nacisnąć przycisk pary (Rys. 1-3).
Wlać spienione mleko do kawy. Udekorować w
dowolny sposób, cynamonem, kakao lub gał
muszkatołową.
Aby natychmiast przygotować kolejną kawę, należy ob-
niżyć temperaturę bojlera poprzez wypuszczenie gorącej
wody z bloku zaparzającego kawę (Rys. 1-8). Postępować
zgodnie z instrukcjami podanymi w punkcie „Jak obniż
temperaturę”, w przeciwnym razie będzie smakować,
jakby była przypalona.
Uwaga! Dysza pary podczas korzystania z niej i po jej
użyciu może mieć wysoką temperaturę. Aby uniknąć opa-
rzeń, należy poruszać dyszą pary jedynie umieszczając
palce na zamontowanym na niej gumowym uchwycie.
Uwaga! Jeśli kawa zostanie zaparzona bez obniżenia
temperatury poprzez odpuszczenie wody, istnieje
niebezpieczeństwo poparzeń!
NALEWANIE GORĄCEJ WODY
1. Włączyć urządzenie i odczekać kilka minut do
momentu zaświecenia kontrolki prawidłowej tem-
peratury kawy (Rys. 1-5).
2. Umieścić  liżankę pod profesjonalną dyszą.
3. Powoli przekręć pokrętło pary (Rys. 1-7) w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek zegara i nacisnąć
równocześnie przycisk kawy (Rys. 1-1) i przycisk pary
(Rys. 1-3), aby umożliwić nalewanie gorącej wody.
4. Po uzyskaniu pożądanej ilości gorącej wody przerwać
nalewanie, naciskając ponownie równocześnie
przycisk kawy (Rys. 1-1) i przycisk pary (Rys. 1-3), a
następnie obrócić pokrętłem pary w kierunku zgod-
nym z ruchem wskazówek zegara.
Aby natychmiast przygotować kolejną kawę, należy ob-
niżyć temperaturę bojlera poprzez wypuszczenie gorącej
wody z bloku zaparzającego kawę (Rys. 1-8). Postępować
zgodnie z instrukcjami podanymi w punkcie „Jak obniż
temperaturę bojlera”, w przeciwnym razie będzie smako-
wać, jakby była przypalona.
Ważne: zaleca się wytwarzanie pary przez maksymalnie
60 s
ekund.
Uwaga! Dysza pary podczas korzystania z niej i po jej
użyciu może mieć wysoką temperaturę. Aby uniknąć
oparzeń, należy poruszać dyszą pary jedynie umieszczając
palce na zamontowanym na niej gumowym uchwycie.
JAK OBNIŻYĆ TEMPERATURĘ BOJLERA
1. Nie wkładać uchwytu  ltra.
2. Umieścić pustą  liżankę na kratce.
3. Nacisnąć przycisk kawy (Rys. 1-1) i napełnić  liżankę
wodą.
4. Nacisnąć ponownie przycisk kawy (Rys. 1-1).
Urządzenie jest teraz gotowe do parzenia kolejnej kawy.
FUNKCJA AUTOMATYCZNEGO WYŁĄCZANIA SIĘ
Urządzenie to jest wyposażone w funkcję zapewniającą
oszczędność energii. Po upływie 20 minut bezczynności
urządzenie automatycznie się wyłącza. Aby ponownie je
włączyć, należy nacisnąć przycisk włączania/wyłączania.
• 62 •
POLSKI
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
Regularne czyszczenie i konserwacja pozwalają na utrzy-
manie urządzenia w optymalnym stanie i przez długi czas
gwarantują dobry smak kawy, stały przepływ kawy oraz
doskonałą piankę mleka.
Czyszczenie dyszy pary
Po każdym spienieniu mleka należy:
1. Oczyścić dyszę pary wilgotną ściereczką. W celu
dokładniejszego oczyszczenia jej można odkręcić
dyszę (Rys. 13) i umyć ją pod bieżącą wodą.
2. Otworzyć pokrętło pary, pozwalając parze wydosta-
wać się przez jedną lub dwie sekundy, aby udrożnić
otwór dyszy (Rys. 1-23).
Czyszczenie uchwytu  ltra i  ltrów
Filtry należy utrzymywać w czystości, aby zapewnić
doskonały rezultat.
Uwaga! Filtr można wymienić tylko wtedy, gdy sitko
ltra jest całkowicie schłodzone, aby uniknąć oparzeń.
Codziennie wyjmować  ltr z uchwytu  ltra zgodnie z
opisem na (Rys. 14) i myć ciepłą wodą.
W razie zauważenia nieprawidło-
wego działania podczas parzenia
kawy, należy zanurzyć  ltry na 10
minut we wrzącej wodzie, a następ-
nie spłukać je pod bieżącą wodą.
Aby lepiej oczyścić  ltry, zalecamy
zakupić pastylki czyszczące GAGGIA
zaprojektowane specjalnie z myślą
o utrzymywaniu w czystości opisy-
wanego urządzenia.
Czyszczenie kratki i tacy ociekowej
Wyjąć tacę ociekową i kratkę (Rys. 1-10, 11) i umyć je pod
bieżącą wodą. Nie stosować środków ściernych.
Czyszczenie pojemnika na wodę
Uwaga! Pojemnik należy czyścić tylko przy wyłączonym
urządzeniu, aby uniknąć oparzeń. Podczas działania
rurka spustowa (Rys. 11) może osiągać wysokie tem-
peratury.
Wyjąć pojemnik na wodę (Rys. 1-13) i umyć go bieżącą
wodą. Aby wyjąć pojemnik na wodę, najpierw należy
wyjąć tacę ociekową (Rys. 1-11), a następnie wysunąć
rurkę spustową (Rys. 11) poprzez pociągnięcie jej w dół.
Ważne: podczas wkładania pojemnika na miejsce należy s
upewnić, że silikonowe rurki znajdują się w zbiorniku i że ani
nie są poskręcane, ani zablokowane (Rys. 12).
Czyszczenie sitka bojlera
Należy regularnie usuwać z sitka bojlera (Rys. 16) wszelkie
resztki fusów z kawy za pomocą szczoteczki i czyścić
gorącą wodą zgodnie z instrukcjami opisanymi w punkcie
„Jak obniżyć temperaturę”.
Pierwsze użycie lub użycie po okresie nie-
użytkowania
Jeśli urządzenie nie będzie użytkowane przez dłuższy
czas (ponad dwa tygodnie), należy postępow zgodnie
z instrukcjami podanymi w punkcie „Przy pierwszym
yciu lub po okresie nieużytkowania trwającym dłużej
niż 2 tygodnie.
ODWAPNIANIE
Tworzenie się kamienia jest na-
turalną konsekwencją użytkowa-
nia urządzenia. Należy stosować
wyłącznie środek odwapniający
GAGGIA. Został on opracowany
specjalnie w celu utrzymania jak
najlepszej wydajności i funkcjonal-
ności urządzenia przez cały okres
jego użytkowania, jak również, aby
uniknąć sytuacji, w których – mimo
iż jest ono prawidłowo użytkowane
• 63 •
POLSKI
– dochodziłoby do zmian parzonego produktu. Nigdy
nie używać octu ani innych produktów zapobiegających
osadzaniu się kamienia.
Odwapnianie jest wymagane co 2 miesiące użytkowania
urządzenia.
Uwaga! Nie pić roztworu odwapniającego ani nalewa-
nych produktów aż do zakończenia cyklu.
1. Od dołu włożyć uchwyt ltra do bloku zaparzającego
(Rys. 1-8) i przekręcić go od lewej do prawej strony,
do momentu zablokowania.
2. Wyjąć i opróżnić pojemnik na wodę (patrz rozdział
„Czyszczenie pojemnika na wodę”).
3. Wlać POŁOWĘ zawartości butelki odwapniacza
GAGGIA do pojemnika na wodę i napełnić go świeżą
pitną wodą aż do poziomu MAX.
4. Włączyć urządzenie poprzez naciśnięcie przycisku
włączania (Rys. 1-2).
Nalać przez dyszę pary 2  liżanki wody (około 150
ml kda) (patrz rozdział „Przygotowywanie gorącej
wody”) i wyłączyć urządzenie, naciskając przycisk
włączania (Rys. 1-2).
5. Poczekać około 20 minut, gdy urządzenie jest wyłą-
czone, aż odwapniacz zadziała.
6. ączyć urządzenie poprzez naciśnięcie przycisku
ączania (Rys. 1-2).
Nalać przez dyszę pary 2  liżanki wody (około 150
ml każda), wyłączyć urządzenie, naciskając przycisk
ączania (Rys. 1-2) i pozostawić wyłączone przez
3 minuty.
7. Powtórzyć nalewanie wody, jak opisano w punkcie 6,
aż do całkowitego opróżnienia pojemnika na wo.
8. Wypłukać pojemnik i napełnić go świeżą pitną wo.
9. Ustawić pojemnik pod dyszą pary. Otworzyć powoli
pokrętło pary/gorącej wody (Rys. 1-7), obracając nim
w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara.
Nacisnąć przycisk kawy (Rys. 1-1) i przycisk pary
(Rys. 1-3).
10. Wylać całą zawartość pojemnika na wodę poprzez
dyszę pary. Aby zakończyć nalewanie, należy nacisnąć
ponownie przycisk kawy (Rys. 1-1) i przycisk pary (Rys.
1-3), aby zamknąć pokrętło zaworu, obracając nim w
kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara.
11. Napełnić pojemnik świeżą pitną wodą.
12. Ustawić odpowiedni pojemnik pod uchwytem  ltra.
13. Nacisnąć przycisk kawy (Rys. 1-1) i wylać całą
znajdującą się w pojemniku wodę. Po wylaniu całej
wody zatrzymać nalewanie, ponownie naciskając
przycisk kawy (Rys. 1-1) i przycisk pary (Rys. 1-3). Po
zakończeniu opróżnić pojemnik.
14. Wyjąć uchwyt  ltra z bloku, przekręcając nim od
prawej do lewej i opłukać go świeżą pitną wodą.
15. Powtórzyć jeszcze raz opisane czynności od punktu 8
dla 8 kolejnych pojemników. Wtedy urządzenie
będzie gotowe do użytku.
16. W ten sposób cykl odwapniania został zakończony.
17. Ponownie napełnić pojemnik świeżą wodą. W razie
konieczności wykonać napełnianie obwodu, jak
opisano w rozdziale „Napełnianie obwodu”.
• 64 •
POLSKI
W PRZYPADKU NIEPRAWIDŁOWEGO DZIAŁANIA
Problem: Sprawdzić:
Parzenie kawy nie następuje.
Czy w pojemniku jest woda.
Czy  ltr nie jest zatkany, ponieważ mieszanina jest zbyt drobna lub kawa jest zbyt
mocno dociśnięta.
Czy sitko bojlera jest czyste.
Parzenie kawy odbywa się zbyt
szybko (mniej niż 20 sekund).
Czy kawa nie została zmielona zbyt grubo.
Czy kawa została ubita tamperem.
Pompka pracuje zbyt głośno.
Czy w pojemniku znajduje się woda.
Czy pompka uruchomiła się (patrz „Napełnianie obwodu”).
Czy ilość kawy jest wystarczająca.
Nadmierna utrata wody z uchwy-
tu  ltra.
Czy uchwyt  ltra został prawidłowo włożony (Rys. 1-17).
Czy uszczelka nie jest zabrudzona (Rys. 16).
Czy na krawędzi uchwytu  ltra nie ma resztek kawy.
Espresso ma zbyt mało pianki.
Czy kawa nie została zmielona zbyt grubo.
Czy kawa została ubita tamperem.
Czy kawa nie jest zbyt stara lub sucha.
Czy został użyty tradycyjny  ltr z zaworem (Rys. 1-16).
Kawa jest zbyt zimna.
Czy urządzenie rozgrzało się.
Czy kawa nie została zmielona zbyt grubo.
Czy kawa nie została zaparzona do zimnych  liżanek. Zaleca się nalewanie kawy
zawsze do ciepłych  liżanek.
Czy nie zostało wykonane wstępne podgrzanie uchwytu  ltra (tylko w przypadku
pierwszej kawy).
Mleko nie jest wystarczająco
spienione.
Czy dysza pary nie jest zatkana.
Czy dysza pary nie została włożona do dzbanka zbyt głęboko.
Czy mleko nie jest zbyt gorące.
Urządzenie rozbryzguje kawę
przez uchwyt  ltra.
Czy w przypadku  ltra „crema perfetta” został zamontowany zawór.
Obudowa urządzenia i rurka
spustowa są bardzo gorące.
Czy przycisk pary jest w pozycji wyłączonej.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96

Gaggia New Classic Instrukcja obsługi

Kategoria
Ekspresy do kawy
Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla