Krojenie
Po zapoznaniu się z powyższą instrukcją
można zacząć korzystanie z krajalnicy,
pamiętając o stałym przestrzeganiu zasad
bezpieczeństwa.
Ustawić pokrętłem regulatora –
odpowiednią grubość plastrów.
Prawą ręką umieścić na tacce przesuwnej –
żywność przeznaczoną do krojenia i
przycisnąć ją do ścianki ustalającej.
Nałożyć płytkę do przyciskania żywności –
na odpowiednie miejsce na tacce
przesuwnej, tak aby strona z wypustkami
znalazła się na przeciw tarczy ostrza.
Lewą ręką wcisnąć przycisk zwalniający i, –
prawie jednocześnie, włącznik, po czym
przesuwać tackę wzdłuż obracającej się
tarczy ostrza. W tym samym czasie lekko
przyciskać płytkę dociskającą krojony
kawałek żywności.
Płytka do przyciskania z osłoną na palce –
zapewnia bezpieczne krojenie.
Ze względu na bezpieczeństwo, po z
zakończeniu czynności należy zawsze
ustawić ściankę ustalającą w pozycji
spoczynku (zero), czyli tak aby była w tej
samej płaszczyźnie co ostrze.
Porady praktyczne
Krojąc bochenek chleba, który ma dobrze –
wypieczoną skórkę, należy tak go umieścić
w krajalnicy, aby dobrze wypieczona
powierzchnia ustawiona była przodem do
tarczy krojącej.
Krojąc ser, lub inny produkt, na bardzo –
cienkie plastry, należy najpierw przetrzeć
tarczę ostrza wilgotną ściereczką. Dzięki
temu proces krojenia jest łatwiejszy.
Krojąc szynkę, najlepiej ustawić ją tłustą –
częścią do góry.
Konserwacja i czyszczenie
Zasady ogólne
Urządzenie należy wyłączyć z z
sieci przed przystąpieniem do
wymontowywania jakichkolwiek
elementów czynnościowych oraz przed
czyszczeniem.
Po wyłączeniu urządzenia należy zawsze z
poczekać, aż tarcza krojąca całkowicie
się zatrzyma. Następnie ustawić ściankę
ustalającą w pozycji spoczynku (zero),
czyli tak aby była w tej samej płaszczyźnie
co ostrze.
Nie zanurzać sprzętu w wodzie, ani z
nie myć go wodą, ponieważ grozi to
porażeniem prądem.
Do czyszczenia nie wolno używać z
żadnych środków trących, ani żrących
środków czyszczących. W razie potrzeby,
obudowę urządzenia można przetrzeć
lekko wilgotną, gładką ściereczką. Płytkę
do przyciskania i tackę przesuwną można
myć w gorącej wodzie z delikatnym
detergentem (nie myć w zmywarce do
naczyń).
Odczepianie korpusu
Aby ułatwić sobie czyszczenie korpus
(składający się ze ścianki ustalającej i ostrza)
można odczepić. Ustawić ściankę ustalającą
w pozycji spoczynkowej i zdjąć płytkę do
przyciskania oraz tackę przesuwną. Zwolnić
przesuwaną blokadę i złożyć korpus z ostrzem
i ścianką ustalającą w dół ku podstawie.
Wyjąć przewód zasilający ze schowka.
Ustawić urządzenie poziomo, nacisnąć
przycisk zamykający (patrz ilustracja) i
przesunąć podstawę najpierw lekko w lewo
a następnie w tył. Po wyczyszczeniu złożyć
urządzenie wykonując te same czynności w
odwrotnej kolejności.
Zdejmowanie i czyszczenie ostrza
Uwaga! Ta część jest bardzo ostra, z
nieostrożne obchodzenie się z nią grozi
poważnymi obrażeniami ciała.
Ostrze można czyścić przy użyciu lekko
wilgotnej, gładkiej ściereczki.
Powierzchnie wokół ostrza również należy
od czasu do czasu czyścić. Aby zdjąć ostrze,
poluzować śrubę mocującą znajdującą się na
środku, przekręcając w prawo o 90°, po czym
wyjąć ostrze.
Po zakończeniu czyszczenia należy założyć
41