- UmieÊciç tac´ z boku urzàdzenia w celu
odbierania pokrojonych produktów.
- Za pomocà pokr´t∏a regulacji gruboÊci
plastrów ustawiç ˝àdanà gruboÊç krojonych
produktów. Dopuszczalny zakres zawiera si´
w przedziale od 0 do 15 mm. Po u˝yciu
pokr´t∏o regulacji gruboÊci plastrów nale˝y
ustawiç z powrotem w po∏o˝eniu 0.
Krajalnica mo˝e s∏u˝yç do krojenia mi´sa,
szynki, kie∏basy, chleba, warzyw oraz sera.
Za∏o˝yç p∏yt´ dociskowà na podajniku.
UmieÊciç krojony produkt mi´dzy p∏ytà
dociskowà a p∏ytà pomocniczà. Nast´pnie
przesunàç podajnik do przodu w kierunku
ostrza. Przesuwaç podajnik do przodu i do
ty∏u. Trzymaç p∏yt´ równolegle do ostrza bez
dociskania, aby krojone kawa∏ki mia∏y takà
samà gruboÊç.
Zasady bezpieczeƒstwa:
- Zawsze u˝ywaç podajnika oraz p∏yty
dociskowej.
- WartoÊç napi´cia w sieci musi odpowiadaç
danym na tabliczce znamionowej na spodzie
urzàdzenia.
- Po zakoƒczeniu krojenia od∏àczyç zasilanie.
W celu zapewnienia bezpieczeƒstwa oraz
ochrony ostrza w trakcie przechowywania
urzàdzenia pokr´t∏o regulacji gruboÊci
plastrów powinno byç ustawione w po∏o˝eniu
0.
CZYSZCZENIE
- Od∏àczyç zasilanie.
- Przed czyszczeniem ustawiç pokr´t∏o
regulacji gruboÊci plastrów w po∏o˝eniu 0. W
tym po∏o˝eniu mo˝liwe jest wyj´cie p∏yty
pomocniczej, co u∏atwia czyszczenie.
- Pierwszà czynnoÊcià powinno byç zawsze
zdj´cie i umycie ostrza. Aby zdjàç ostrze w
celu jego umycia, nale˝y przekr´ciç uchwyt
za pomocà narz´dzia do∏àczonego do
urzàdzenia. Wyjàç ostrze, chwytajàc za
kraw´dê otworu w Êrodku no˝a.
- Ostrze, p∏yt´ dociskowà i tac´ mo˝na myç
delikatnym detergentem lub Êrodkiem
czyszczàcym w sprayu za pomocà mi´kkiej
szmatki lub gàbki.
- Zewn´trznà powierzchni´ zespo∏u silnika
nale˝y czyÊciç jedynie za pomocà wilgotnej
szmatki. Nie wolno zanurzaç krajalnicy w
wodzie. Silnik nie wymaga oliwienia.
- Nigdy nie nale˝y czyÊciç ˝adnego elementu
krajalnicy za pomocà we∏ny stalowej lub
proszku do czyszczenia.
- Po umyciu ostrze nale˝y zamocowaç w
zespole silnika przy u˝yciu pokr´t∏a blokady
ostrza. Nale˝y upewniç si´, ˝e pokr´t∏o
blokady ostrza jest poprawnie zamocowane.
PRZECHOWYWANIE
- Ustawiç pokr´t∏o regulacji gruboÊci plastrów
w po∏o˝eniu 0.
- Urzàdzenie powinno byç przechowywane w
miejscu suchym i niedost´pnym dla dzieci.
PRZYDATNE WSKAZÓWKI
- Przed krojeniem mi´sa na bardzo cienkie
plastry nale˝y je sch∏odziç.
- Mi´so przeznaczone do krojenia nie powinno
zawieraç koÊci. Owoce powinny byç
pozbawione nasion i pestek.
- Produkty ˝ywnoÊciowe o niejednorodnej
strukturze, takie jak ryba lub cienki stek,
mogà sprawiaç trudnoÊci w krojeniu. Przed
krojeniem nale˝y je cz´Êciowo zmroziç.
- Podczas przygotowywania konserw
krajalnica mo˝e s∏u˝yç do szybkiego krojenia
ogórków i cebuli na marynaty, a tak˝e jab∏ek
do placków czy warzyw przeznaczonych do
zamro˝enia.
OCHRONA RODOWISKA
JeÊli urzàdzenie nie nadaje si´ ju˝ do dalszego
u˝ytku, nale˝y si´ go pozbyç w sposób najmniej
szkodliwy dla Êrodowiska naturalnego. Nale˝y to
uczyniç zgodnie z obowiàzujàcymi lokalnie
przepisami lub dostarczyç do najbli˝szego
centrum utylizacji odpadów.
16
TSK-962_rev_IM 14/10/03 16:09 Side 16