przyłączeniowego. Jeśli urządzenie
wymaga naprawy, prosimy je wysłać do
jednego z naszych działów obsługi
klientów. Odpowiednie adresy znajdują
się na karcie gwarancyjnej w języku
polskim.
Czynności wykonywane przez krajalnicę
Krajalnica jest przeznaczona do krojenia
chleba, wędlin, szynki, sera, zimnych
pieczeni i innej żywności nadającej się do
pokrojenia na plastry.
Ograniczony czas czynności krajalnicy
Krajalnica jest przeznaczona wyłącznie do
wykonywania czynności w krótkim czasie,
to znaczy nie można jej używać dłużej niż
przez 10 minut. Jeśli krojenie wymaga
dłuższego czasu, należy po 10 minutach
krajalnicę wyłączyć, poczekać aż się wystudzi
i ponownie włączyć.
Ustawianie krajalnicy
Urządzenie powinno być ustawione na
równej, gładkiej i stabilnej powierzchni.
Zamontowanie tacy przesuwnej
Na zewnętrznej stronie płyty podstawy
znajduje się wyżłobienie. Brzeg tacy należy
umieścić w tym wyżłobieniu poczym wsunąć
ją do środka. Należy zwrócić szczególną
uwagę aby pokrywały się następujące znaki:
▲ na spodzie płyty ochronnej ostrza i ▲ na
płycie podstawy.
Dobieranie grubości krojonych plastrów
Grubość tę nastawiamy odpowiednim
pokrętłem regulatora bezstopniowego. Po
zakończeniu czynności należy zawsze
ustawić płytkę ustalającą w pozycji
spoczynkowej (zero).
Blokada włącznika
Aby włączyć silnik, należy przycisnąć dwa
przełączniki jednocześnie. Silnik przestanie
pracować w momencie wyłączenia jednego z
nich.
Krajanie w plastry
Po zapoznaniu się i ścisłym przestrzeganiu
powyższych instrukcji bezpieczeństwa
możemy zacząć posługiwać się krajalnicą.
-
Wybierz pokrętłem regulatora
odpowiednią grubość plastrów.
-
Umieść tacę zbiorczą od spodem
urządzenia.
-
Prawą ręką wsuń na tacę przesuwną
żywność przeznaczoną do krojenia i
przyciśnij ją mocno do płytki ustalającej.
-
Umocuj uchwyt do podtrzymywania
żywności w odpowiednim miejscu na tacy
przesuwnej, tak aby część okołkowana
znajdowała się vis a vis tarczy ostrza.
-
Jednocześnie wciśnij oba przełączniki
lewą ręką i poruszaj tacę przesuwną w
kierunku obracającej się tarczy krojącej.
W tym samym czasie lekko przyciskaj
uchwyt, trzymający kawałek żywności
przeznaczony do krojenia.
-
Uchwyt ten zapewnia bezpieczeństwo, w
czasie kiedy odbywa się krojenie
żywności na plastry.
-
Pokrojone plastry zbierają się na tacy do
tego przeznaczonej.
● Ze względu na bezpieczeństwo należy
zawsze po zakończeniu czynności
ustawić płytkę ustalającą w pozycji
spoczynkowej (zero), tak aby była na tej
samej powierzchni co tarcza ostrza.
Porady praktyczne
-
Przy krojeniu bochenka chleba, który
ma dobrze wypieczoną skórkę, należy
tak umieścić go w krajalnicy, aby dobrze
wypieczona powierzchnia bochenka
ustawiona była przodem do tarczy
krojącej.
-
Przy krojeniu sera, albo przy krojeniu
czegokolwiek na bardzo cienkie plastry,
należy przed przystąpieniem do
wykonywania czynności przetrzeć tarczę
ostrza wilgotną ściereczką. Ułatwia to
proces krojenia.
-
Przy krojeniu szynki, należy uważać aby
była ona ustawiona tłustą częścią do
góry.
33