SEVERIN SA 2969 Instrukcja obsługi

Kategoria
Opiekacze do kanapek
Typ
Instrukcja obsługi

Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla

www.severin.com
DE Gebrauchsanweisung
GB Instructions for use
FR Mode d’emploi
NL Gebruiksaanwijzing
ES Instrucciones de uso
IT Manuale d’uso
DK Brugsanvisning
SE Bruksanvisning
FI Käyttöohje
PL Instrukcja obsugi
GR O 
RU   
Sandwich-Toaster 4
Sandwich Toaster 9
Appareil à croque-monsieur / grill sandwich 14
Sandwich Toaster 19
Sandwichera-Tostadora 24
Tostiera 29
Sandwichtoaster 34
Smörgåsgrill 38
Voileipägrilli 42
Opiekacz do grzanek 46
 51
 56
46
Opiekacz do grzanek
Szanowni Klienci!
Przed uyciem urzdzenia prosz dokadnie
zapozna si z ponisz instrukcj,
któr naley zachowa do póniejszego
wgldu. Urzdzenie moe by obsugiwane
wycznie przez osoby, które zapoznay si z
niniejsz instrukcj.
Podłączenie do sieci zasilającej
Urzdzenie naley podcza do sieci
elektrycznej wycznie przez prawidowo
zainstalowane gniazdko z uziemieniem.
Naley sprawdzi, czy napicie sieciowe
zgadza si z napiciem podanym na
tabliczce znamionowej urzdzenia. Niniejszy
wyrób zgodny jest z obowizujcymi w
UE przepisami dotyczcymi oznakowania
produktu.
Zestaw
1. Korpus
2. Zielona lampka stanu gotowoci
3. G
ówna lampka kontrolna (czerwony)
4. Uchwyt
5. Zatrzask
6. Górna pyta opiekajca
7. Dolna pyta opiekajca
8. Tabliczka znamionowa (na spodzie
urzdzenia)
9. Schowek na przewód zasilajcy (na
spodzie urzdzenia)
10. Przewód zasilajcy z wtyczk
Instrukcja bezpieczeństwa
Aby zachowa bezpieczestwo,
wszelkie naprawy tego elektrycznego
urzdzenia oraz przewodu
zasilajcego musz by wykonywane
przez nasz serwis. Jeli urzdzenie
wymaga naprawy, prosimy wysa
je do naszego dziau obsugi klienta
(zob. zacznik).
Przed przystpieniem do
czyszczenia, naley sprawdzi, czy
urzdzenie zupenie ostygo i jest
wyczone z sieci elektrycznej.
Aby nie dopuci do poraenia
prdem, nie czyci urzdzenia
cieczami ani nie zanurza go.
P yty opiekajce czyci delikatn,
wilgotn ciereczk.
Szczegóowe informacje na temat
czyszczenia urzdzenia znajduj
si w punkcie Konserwacja i
czyszczenie.
Urzdzenie nie jest przystosowane
do uruchamiania go przy uyciu
zewntrznego zegara lub odrbnego
systemu zdalnego sterowania.
Uwaga: Ten symbol oznacza, e
w trakcie pracy urzdzenia dostpne
elementy obudowy rozgrzewaj
si do wysokiej temperatury. Nie
dotyka adnej czci urzdzenia
poza uchwytem, a w razie potrzeby
PL
47
uywa odpowiednich rkawic.
Urzdzenie przeznaczone jest
do zastosowa domowych lub
podobnych, jak np. w
- kuchniach biurowych lub innych
miejscach pracy;
- agroturystyce;
- hotelach, motelach itp. oraz
innych podobnych lokalach (przez
klientów);
- pensjonatach.
Osoby o ograniczonych zdolnociach
zycznych, czuciowych lub
psychicznych albo nieposiadajce
stosownego dowiadczenia lub
wiedzy, a take dzieci (w wieku co
najmniej 8 lat), mog korzysta
z urzdzenia, pod warunkiem e
znajduj si pod nadzorem lub
zostay poinstruowane, jak uywa
urzdzenia i s w peni wiadome
wszelkich zagroe i wymaganych
rodków ostronoci.
Nie dopuszcza do uywania
urzdzenia jako zabawki przez
dzieci.
Nie pozwala dzieciom na
wykonywanie jakichkolwiek prac
zwizanych bezporednio z
konserwacj lub czyszczeniem
urzdzenia, a jeeli ju, to dziecko
musi mie co najmniej 8 lat i by
nadzorowane przez osob doros.
Nie dopuszcza do urzdzenia i
jego przewodu zasilajcego dzieci w
wieku poniej 8 lat.
Uwaga: Nie pozwala, aby dzieci miay
dostp do elementów opakowania,
poniewa mog one spowodowa
zagroenie, np. uduszenia.
Przed uyciem naley dokadnie
sprawdzi, czy gówny korpus urzdzenia
i wszystkie elementy czynnociowe s
sprawne i nie nosz ladów uszkodzenia.
Jeeli urzdzenie np. spado na tward
powierzchni albo przewód zasilajcy
zosta naraony na zbyt silne szarpnicie,
nie nadaje si ono do dalszego uytku:
nawet najmniejsza, niewidoczna usterka
powstaa z tego powodu, moe mie
ujemny wpyw na dziaanie urzdzenia i
bezpieczestwo uytkownika.
Urzdzenie oraz przewód sieciowy
nie mog styka si z gorcymi
powierzchniami, ani te by poddawane
dziaaniu wysokich temperatur.
Wtyczkę należy wyjąć z gniazdka
elektrycznego:
- po zakończeniu pracy;
- w przypadku stwierdzenia usterki
urządzenia;
- i przed przystąpieniem do
czyszczenia.
Wyjmujc wtyczk z gniazdka nigdy nie
naley szarpa za przewód.
Nie naley pozostawia przewodu
48
zasilajcego swobodnie zwisajcego bez
nadzoru.
Przed przestawieniem lub schowaniem
urzdzenia naley zawsze sprawdzi, czy
ju zupenie ostygo.
Naley zawsze stawia urzdzenie na
odpowiednio duej powierzchni, odpornej
na wysokie temperatury, zacieki i plamy.
Nie zostawia opiekacza bez nadzoru ani
nie ustawia go w pobliu zason, ranek,
szafek ciennych oraz jakichkolwiek
atwopalnych materiaów.
Za szkody wynike z nieprawidowego
uywania sprztu lub uytkowania
niezgodnego z instrukcj obsugi
odpowiedzialno ponosi wycznie
uytkownik.
Schowek na przewód zasilający
Przewód zasilajcy mona zwin w
schowku znajdujcym si w dnie urzdzenia.
Przed uyciem urzdzenia rozwin
przewód w caoci.
Przed ponownym zwiniciem przewodu
naley zawsze odczeka, a urzdzenie
cakowicie ostygnie.
Przed pierwszym użyciem
Wyj urzdzenie i zdj z niego
wszystkie elementy opakowania.
W czy urzdzenie i zostawi je
zamknite, by si nagrzewao przez okoo
10 minut. W ten sposób usun mona
charakterystyczny zapach, który wydziela
si przy pierwszym wczeniu nowego
urzdzenia. Naley wówczas zapewni
odpowiedni wentylacj pomieszczenia.
Po zakoczeniu czynnoci oczyci
opiekacz wedug instrukcji podanej w
punkcie Konserwacja i czyszczenie.
Obsł
uga
W oy wtyczk do kontaktu. Zapali si
wówczas gówna lampka kontrolna.
Po okoo 5 minutach rozgrzewania
opiekacz jest gotowy do pracy. Po
osigniciu przez urzdzenie wymaganej
temperatury zapali si zielona lampka
stanu gotowoci.
Otworzy opiekacz.
U oy przygotowane kanapki na dolnej
pycie opiekajcej i delikatnie przycisn
je górn pyt.
Przycisn do siebie obydwie pyty,
trzymajc za uchwyty, po czym
zablokowa je zatrzaskiem. Uwaga: nie
zamyka pyt na si. Jeli ich zamknicie
jest utrudnione, naley zmniejszy ilo
ywnoci przeznaczonej do zapiekania.
Zazwyczaj kanapki s gotowe po 3-4
minutach, w zalenoci od rodzaju
pieczywa i nadzienia.
Po zakoczeniu opiekania odblokowa
i otworzy urzdzenie, po czym wyj
grzanki. Aby unikn porysowania i
uszkodzenia te onowych pyt, nie naley
uywa do wyjmowania kanapek ostrych
lub spiczastych narzdzi.
Przed przystpieniem do
przygotowywania nastpnej partii
kanapek naley zamkn pyt górn i
poczeka do ponownego zapalenia si
zielonej lampki stanu gotowoci.
Po zakoczeniu pracy wyj wtyczk
z kontaktu. Gówna lampka kontrolna
zganie. Po zakoczeniu pracy wyczyci
urzdzenie.
Konserwacja i czyszczenie
Przed przystpieniem do czyszczenia
naley urzdzenie wyczy z sieci i
poczeka a zupenie ostygnie. Opiekacz
49
powinien stygn w pozycji otwartej.
Aby nie dopuci do poraenia prdem,
nie czyci urzdzenia cieczami ani nie
zanurza go.
Do czyszczenia nie naley stosowa
adnych silnych rodków cierajcych
czy roztworów, ani ostrych narzdzi
czyszczcych.
Te onowe pyty wymagaj utrzymania
tylko w niewielkim zakresie. Wystarczy je
wyciera delikatn i wilgotn ciereczk
lub delikatn szczoteczk.
Zewntrzn obudow urzdzenia mona
czyci wilgotn, niepozostawiajc
kaczków ciereczk.
Przepisy
Informacje ogólne
Kanapka powinna skada si z dwóch
kromek chleba tostowego z nadzieniem w
rodku.
Mona uywa wszystkich rodzajów
chleba tostowego.
Jeeli do przyrzdzania kanapki uywane
jest biae pieczywo, najlepiej aby byo ono
z poprzedniego dnia. Okroi skórk, jeeli
jest.
Nadzienie (ser, szynka itp.) powinno by
pokrojone w taki sposób, aby dopasowa
je do ksztatu kanapki.
Przed opiekaniem cienko posmarowa
masem zewntrzne strony kanapki, tj. te
które stykaj si z pytkami opiekacza.
Dziki temu kanapka opieka si na zoty
kolor i atwiej zdejmuje z pytki.
Kanapka z szynką i serem
Składniki:
4 kromki chleba, maso, 4 plasterki szynki, 2
plasterki ótego sera, papryka w proszku.
Przygotowanie:
Zewntrzne strony kromek posmarowa
cienko masem. Na kad kromk pooy
po jednym plasterku szynki i sera, posypa
papryk, zoy kromki w kanapk i opiec je.
Kanapki z serem
Składniki:
4 kromki chleba, 70 g masa, 125 tartego
ótego sera, 2 ótka, papryka w proszku,
drobno posiekana natka pietruszki.
Przygotowanie:
Zewntrzne strony kromek posmarowa
cienko masem. Kad kromk posmarowa
past serow, zoy kromki w kanapk i
opiec. Podawa na ciepo.
Przygotowanie pasty serowej:
Najpierw naley rozetrze maso na pulchn
mas, nastpnie doda
tarty ser i ótka.
Doprawi do smaku sol, papryk i natk
pietruszki.
Kanapka z rybą
Składniki:
4 kromki chleba do opiekania, 1 puszka
tuczyka, 4 plasterki ótego sera, 6-8
nadziewanych oliwek (w plasterkach).
Przygotowanie:
Posmarowa z zewntrznej strony kad
kromk, naoy 2 plastry sera, tuczyka i
plastry oliwek, nastpnie naoy pozostae
2 plastry sera i przykry pozostaymi dwiema
kromkami.
50
Utylizacja
Urzdzenia oznaczone
powyszym symbolem naley
usuwa osobno, a nie wraz
ze zwykymi odpadkami z
gospodarstwa domowego. Urzdzenia takie
zawieraj bowiem cenne materiay, jakie
mona podda recyklingowi. Odpowiednia
utylizacja takich urzdze przyczynia si
do ochrony rodowiska i zdrowia ludzkiego.
Szczegóowych informacji na ten temat
udzielaj lokalne wadze lub sklepy
prowadzce sprzeda detaliczn.
Gwarancja
Gwarancja na produkt obejmuje wady
materiau i wykonania przez okres dwóch
lat od daty zakupu produktu. W ramach
gwarancji producent zobowizuje si do
naprawy lub wymiany wszelkich wadliwych
elementów, pod warunkiem, e produkt
zostanie odniesiony prze klienta do punktu
zakupu, a póniej odesany przez sklep do
serwisu centralnego w Opolu, prowadzonego
przez rm Serv- Serwis Sp.z o.o. Aby
gwarancja zachowaa wano, urzdzenie
musi by uywane zgodnie z instrukcj i
nie moe by mody kowane, naprawiane
lub w jakikolwiek sposób naruszane przez
nieupowanion
do tego osob, ani te
uszkodzone w wyniku nieprawidowego
uycia.
Gwarancja nie obejmuje naturalnego
zuycia, ani elementów atwo tukcych si,
jak szko, elementy z tworzyw sztucznych,
arówki itd. Niniejsza gwarancja nie
ogranicza ustawowych praw konsumenta
ani innych praw, jakie konsument posiada
zgodnie z obowizujcymi przepisami, które
dotycz zakupu przedmiotów uytkowych.
Jeeli urzdzenie przestanie dziaa
prawidowo i musi zosta odesane, naley
je dokadnie zapakowa i doczy imi,
nazwisko i adres nadawcy oraz przyczyn
odesania. Jeli urzdzenie jest nadal na
gwarancji, prosz take doczy paragon
zakupu, lub faktur zakupow.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64

SEVERIN SA 2969 Instrukcja obsługi

Kategoria
Opiekacze do kanapek
Typ
Instrukcja obsługi
Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla