48
zasilajcego swobodnie zwisajcego bez
nadzoru.
∙ Przed przestawieniem lub schowaniem
urzdzenia naley zawsze sprawdzi, czy
ju zupenie ostygo.
∙ Naley zawsze stawia urzdzenie na
odpowiednio duej powierzchni, odpornej
na wysokie temperatury, zacieki i plamy.
∙ Nie zostawia opiekacza bez nadzoru ani
nie ustawia go w pobliu zason, fi ranek,
szafek ciennych oraz jakichkolwiek
atwopalnych materiaów.
∙ Za szkody wynike z nieprawidowego
uywania sprztu lub uytkowania
niezgodnego z instrukcj obsugi
odpowiedzialno ponosi wycznie
uytkownik.
Schowek na przewód zasilający
Przewód zasilajcy mona zwin w
schowku znajdujcym si w dnie urzdzenia.
Przed uyciem urzdzenia rozwin
przewód w caoci.
Przed ponownym zwiniciem przewodu
naley zawsze odczeka, a urzdzenie
cakowicie ostygnie.
Przed pierwszym użyciem
∙ Wyj urzdzenie i zdj z niego
wszystkie elementy opakowania.
∙ W czy urzdzenie i zostawi je
zamknite, by si nagrzewao przez okoo
10 minut. W ten sposób usun mona
charakterystyczny zapach, który wydziela
si przy pierwszym wczeniu nowego
urzdzenia. Naley wówczas zapewni
odpowiedni wentylacj pomieszczenia.
∙ Po zakoczeniu czynnoci oczyci
opiekacz wedug instrukcji podanej w
punkcie Konserwacja i czyszczenie.
Obsł
uga
∙ W oy wtyczk do kontaktu. Zapali si
wówczas gówna lampka kontrolna.
∙ Po okoo 5 minutach rozgrzewania
opiekacz jest gotowy do pracy. Po
osigniciu przez urzdzenie wymaganej
temperatury zapali si zielona lampka
stanu gotowoci.
∙ Otworzy opiekacz.
∙ U oy przygotowane kanapki na dolnej
pycie opiekajcej i delikatnie przycisn
je górn pyt.
∙ Przycisn do siebie obydwie pyty,
trzymajc za uchwyty, po czym
zablokowa je zatrzaskiem. Uwaga: nie
zamyka pyt na si. Jeli ich zamknicie
jest utrudnione, naley zmniejszy ilo
ywnoci przeznaczonej do zapiekania.
∙ Zazwyczaj kanapki s gotowe po 3-4
minutach, w zalenoci od rodzaju
pieczywa i nadzienia.
∙ Po zakoczeniu opiekania odblokowa
i otworzy urzdzenie, po czym wyj
grzanki. Aby unikn porysowania i
uszkodzenia tefl onowych pyt, nie naley
uywa do wyjmowania kanapek ostrych
lub spiczastych narzdzi.
∙ Przed przystpieniem do
przygotowywania nastpnej partii
kanapek naley zamkn pyt górn i
poczeka do ponownego zapalenia si
zielonej lampki stanu gotowoci.
∙ Po zakoczeniu pracy wyj wtyczk
z kontaktu. Gówna lampka kontrolna
zganie. Po zakoczeniu pracy wyczyci
urzdzenie.
Konserwacja i czyszczenie
∙ Przed przystpieniem do czyszczenia
naley urzdzenie wyczy z sieci i
poczeka a zupenie ostygnie. Opiekacz