Gorenje RBIU6092AW Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
PL
SZCZEGÓŁOWA
INSTRUKCJA
KORZYSTANIA Z
CHŁODZIARKO-
ZAMRAŻARKI
www.gorenje.comwww.gorenje.com
2
524968
Dziękujemy za zaufanie, jakim
obdarzyli nas Państwo, kupując nasze
urządzenie.
Życzy wiele satysfakcji podczas jego
użytkowania.
Urządzenie przeznaczone jest
wyłącznie do użytku w gospodarstwie
domowym.
Dolna część to chłodziarka,
przeznaczona do przechowywania
świeżej żywności w temperaturze
powyżej 0 °C.
Górna część to zamrażarka,
przeznaczona do zamrażania świeżej
żywności i długotrwałego
przechowywania zamrożonej żywności
(do roku, w zależności od rodzaju
żywności). Komora jest
oznaczona czterema gwiazdkami.
3
SPIS TREŚCI
524968
WSTĘP
OPIS
URZĄDZENIA
ROZMRAŻANIE
I CZYSZCZENIE
URZĄDZENIA
INNE
PRZECHO-
WYWANIE I
ZAMRAŻANIE
ŻYWNOŚCI
4 WAŻNE UWAGI I OSTRZEŻENIA
8 WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE OSZCZĘDNEGO ZUŻYCIA ENERGII
ELEKTRYCZNEJ W PRZYPADKU CHŁODZIARKO-ZAMRAŻAREK
9 OPIS URZĄDZENIA
10 MONTAŻ I PODŁĄCZENIE
11 OBSŁUGA URZĄDZENIA
13 WYPOSAŻENIE WEWNĄTRZ URZĄDZENIA
16 PRZECHOWYWANIE ŻYWNOŚCI W CHŁODZIARCE
17 ZAMRAŻANIE I PRZECHOWYWANIE ZAMROŻONEJ ŻYWNOŚCI
17 Procedura zamrażania
17 Ważne ostrzeżenia dotyczące zamrażania świeżej żywności
18 Przechowywanie gotowych mrożonek
18 Czas przechowywania zamrożonej żywności
18 Rozmrażanie zamrożonej żywności
19 ROZMRAŻANIE URZĄDZENIA
20 CZYSZCZENIE URZĄDZENIA
21 USUWANIE USTEREK
23 INFORMACJE DOTYCZĄCE HAŁASU POWODOWANEGO PRZEZ
URZĄDZENIE
4
WAŻNE
UWAGI I OSTRZEŻENIA
524968
Z niniejszego urządzenia mogą korzystać dzieci od 8 lat
wzwyż oraz osoby o ograniczonej sprawności fizycznej,
sensorycznej lub umysłowej lub też nie posiadające
doświadczenia i wiedzy, o ile będą one z niego korzystać
pod nadzorem lub przekazane zostaną im stosowne
instrukcje dotyczące bezpiecznej obsługi urządzenia i
zrozumieją związane z tym zagrożenia.
Dzieci nie mogą bawić się urządzeniem.
Dzieciom nie powinno powierzać się czyszczenia lub
konserwacji urządzenia, chyba że pod nadzorem.
Przed podłączeniem urządzenia do sieci elektrycznej
proszę dokładnie zapoznać się z instrukcją obsługi,
która opisuje zasady działania oraz prawidłowego i
bezpiecznego korzystania z urządzenia. Instrukcja ma
zastosowanie do kilku typów/modeli urządzeń, dlatego
też mogą być w niej opisane ustawienia lub elementy
wyposażenia, które są niedostępne w zakupionym
urządzeniu.
Urządzenia przeznaczone do zabudowy są dostarczane
z instrukcją montażu przeznaczoną dla fachowców
instalujących urządzenie w szafce kuchennej.
Zdjąć opakowanie zabezpieczające urządzenie lub
poszczególne elementy w czasie transportu.
5
524968
Przed podłączeniem urządzenia do sieci elektrycznej
pozostawić je w pozycji pionowej na ok. 2 godziny.
Ograniczy to możliwość wystąpienia usterek
spowodowanych wpływem transportu na układ
chłodniczy.
Urządzenie należy podłączyć do sieci elektrycznej
i uziemić zgodnie z obowiązującymi normami i
przepisami.
Urządzenia nie wolno używać na zewnątrz budynków i
narażać na wpływ opadów atmosferycznych.
Po zakończeniu montażu wtyczka urządzenia musi być
łatwo dostępna.
Nie przechowywać w urządzeniu substancji
wybuchowych takich jak puszki z aerozolem
zawierające łatwopalny gaz pędny.
Przed przystąpieniem do czyszczenia urządzenia
odłączyć je z prądu (wyjąć kabel zasilający z gniazdka
w ścianie).
W przypadku uszkodzenia kabla zasilającego musi
on zostać wymieniony przez serwisanta lub inną
odpowiednio przeszkoloną osobę.
Jeśli urządzenie ma nie być przez dłuższy okres
używane, wyłączyć je przy pomocy odpowiedniego
wyłącznika i odłączyć z prądu. Opróżnić, rozmrozić i
przeczyścić urządzenie oraz pozostawić drzwi otwarte
na oścież.
6
524968
Jeśli oświetlenie diodowe nie działa, wezwać
serwisanta. Nie próbować naprawiać oświetlenia
samemu, ponieważ istnieje niebezpieczeństwo
kontaktu z wysokim napięciem!
Dla ochrony środowiska zużyte urządzenie oddać do
autoryzowanego punktu zbiórki urządzeń AGD.
Opakowanie jest wykonane z materiałów przyjaznych
dla środowiska, które można odzyskiwać, utylizować
lub niszczyć bez zagrożenia dla środowiska.
Tabliczka znamionowa znajduje się wewnątrz
urządzenia. Jeśli język na płytce znamionowej nie
jest językiem preferowanym lub językiem danego
kraju, zastąpić tabliczkę znamionową w tym języku
dostarczoną wraz z urządzeniem tabliczką w innym
języku.
OSTRZEŻENIE! Chronić przed zatkaniem otwory
wentylacyjne w obudowie urządzenia lub we
wbudowanej konstrukcji.
OSTRZEŻENIE! Nie stosować urządzeń mechanicznych
lub innych środków przyśpieszających proces
rozmrażania, z wyjątkiem środków zalecanych przez
producenta.
OSTRZEŻENIE! Nie uszkodzić obwodu chłodniczego.
7
524968
OSTRZEŻENIE! W pojemnikach do przechowywania
żywności w urządzeniu nie przechowywać urządzeń
elektrycznych, chyba że są one zgodnez typem
zalecanym przez producenta.
OSTRZEŻENIE! Dla uniknięcia niebezpieczeństw
związanych z niestabilnością urządzenia upewnić się,
że zostało ono zamontowane w sposób podany w
instrukcji.
Symbol na produkcie lub jego opakowaniu oznacza, że produktu nie można traktować
jako zwykłego odpadu komunalnego. Produkt należy wywieźć na odpowiednie miejsce
zbierania w celu odzysku sprzętu elektrycznego i elektronicznego. Usuwając produkt w
prawidłowy sposób, pomaga się zapobiegać
ewentualnym negatywnym skutkom oraz wpływom na środowisko i zdrowie ludzi, które
mogłyby się pojawić w przypadku nieprawidłowego usuwania produktu. W celu uzyskania
dokładniejszych informacji o usuwaniu i odzysku produktu, należy zwrócić się do organu
administracji lokalnej, zajmującego się usuwaniem odpadów, przedsiębiorstwa komunalnego
lub sklepu, w którym produkt ten został zakupiony.
8
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE
OSZCZĘDNEGO ZUŻYCIA
ENERGII ELEKTRYCZNEJ W
PRZYPADKU CHŁODZIARKO-
ZAMRAŻAREK
524968
Urządzenie należy zamontować zgodnie z opisem, zamieszczonym w instrukcji
obsługi.
Nie należy otwierać drzwi urządzenia częściej, niż to jest konieczne.
Od czasu do czasu należy sprawdzić, czy możliwy jest swobodny przepływ powietrza
za urządzeniem.
Skraplacz na tylnej ściance powinien być zawsze czysty (patrz: rozdział Czyszczenie
urządzenia).
Uszkodzoną lub nieszczelną uszczelkę należy jak najszybciej wymienić.
Produkty żywnościowe należy przechowywać w zamkniętych pojemnikach lub
odpowiednio opakowa- ne.
Przed wstawieniem do urządzenia, produkty żywnościowe należy ochłodzić do
temperatury pokojowej.
Zamrożone produkty należy rozmrażać w chłodziarce.
Aby wykorzystać całą powierzchnię, wyjąć z komory zamrażarki w sposób opisany w
instrukcji niektóre z półek.
Klasyczną zamrażarkę należy rozmrozić, gdy na powierzchniach mrożących
zgromadzi się warstwa około 3-5 mm szronu bądź lodu.
Rozmieszczenie półek wewnątrz powinno być jak najbardziej równomierne, natomiast
produkty żywnościowe należy kłaść w taki sposób, aby zapewnić swobodne krążenie
powietrza (poleca się zastosować przedstawione w instrukcji obsługi rozmieszczenie
produktów żywnościowych).
W przypadku urządzeń z wentylatorem, należy uważać, aby nie zasłonić szczelin
wentylatora.
O ile wentylator lub jonizator nie są potrzebne, należy je wyłączyć, gdyż dodatkowo
zużywają energię elektryczną.
9
OPIS URZĄDZENIA
524968
• Wyposażenie wewnętrzne urządzenia może ulec zmianie w zależności od modelu.
B
A
1
2
3
4
7
8
9
6
5
A Chłodziarka
B Zamrażarka
1 Jednostka sterująca
2 Wewnętrzne oświetlenie
chłodziarki
3 Szklana półka (z regulacją
wysokości)
4 Wylot spływu
5 Tacka do serwowania
6 Pojemnik na owoce i
warzywa
7 Pojemnik drzwiowy z
regulacją wysokości
8 Pojemnik na butelki
9 Zbiornik na skropliny
10
MONTAŻ I PODŁĄCZENIE
524968
WYBÓR MIEJSCA
• Urządzenie należy postawić w suchym i dobrze wietrzonym pomieszczeniu. Prawidłowo
działa w temperaturach otoczenia, podanych w tabeli. Klasa jest podana na nalepce z
podstawowymi danymi urządzenia.
Klasa Temperatura
SN (subnormalni) od +10°C do +32°C
N (normalna) od +16°C do +32°C
ST (subtropikalna) od +16°C do +38°C
T (tropikalna) od +16°C do +43°C
Ostrzeżenie: Urządzenie należy postawić w wystarczająco dużym pomieszczeniu. Na 8
g czynnika chłodzącego powinno przypadać co najmniej 1 m
3
przestrzeni. Ilość czynnika
chłodzącego podana została w tabeli umieszczonej wewnątrz urządzenia.
PODŁĄCZENIE URZĄDZENIA
• Urządzenie należy podłączyć do sieci elektrycznej za pomocą kabla przyłączeniowego.
Gniazdo sieciowe powinno posiadać styk uziemiający (gniazdo z uziemieniem). Zalecane
napięcie znamionowe i częstotliwość są podane na nalepce z podstawowymi danymi o
urządzeniu.
• Podłączenie urządzenia do sieci elektrycznej i uziemienia powinno być przeprowadzone
zgodnie z obowiązującymi normami i przepisami. Urządzenie wytrzymuje krótkotrwałe
wahania napięcia znamionowego, jednak najwyżej od -6 % do +6 %.
USTAWIENIE URZĄDZENIA
• Urządzenie posiada 4 nóżki z regulacją wysokości, które umożliwiają ustawienie
wysokości urządzenia pomiędzy 82 cm i 90 cm.
Ustawić wysokość urządzenia, zanim zostanie ono zamontowane w otworze zabudowy
kuchennej. Wysokość urządzenia należy tak ustawić, by górna krawędź urządzenia
znajdowała się tuż pod blatem (patrz instrukcja montażu)
• Nie narażać urządzenia na bezpośrednie działanie światła słonecznego i nie umieszczać
go w pobliżu źródeł ciepła. Jeśli nie da się tego uniknąć, zamontować panel izolacyjny.
11
OBSŁUGA URZĄDZENIA
524968
OBRACANIE POKRĘTŁEM URZĄDZENIA
A Regulacja temperatury i pokrętło wyłącznika
Włączanie: Obrócić pokrętłem termostatu
w kierunku pozycji 7 zgodnie z ruchem
wskazówek zegara.
Wyłączanie: Obrócić pokrętłem z
powrotem do pozycji STOP (0).
12
524968
USTAWIANIE TEMPERATURY
Wybranie przy pomocy pokrętła wyższych
wartości (w kierunku 7odpowiada
niższym (chłodniejszym) temperaturom.
Temperatura we wnętrzu chłodziarki może
spaść poniżej 0°C. Wyższych ustawień
używać tylko, gdy potrzebna i zalecana jest
niższa temperatura lub gdy temperatura
otoczenia jest niższa niż 16°C. Przy
normalnej temperaturze otoczenia zaleca
się średnie ustawienie.
• Zmiana temperatury otoczenia ma wpływ
na temperaturę wewnątrz urządzenia.
Dlatego też należy odpowiednio ustawić
termostat.
• Gdy pokrętło termostatu zostanie
ustawione w pozycji STOP (0), urządzenie
nie będzie działać (wyłączony układ
chłodzenia), jednak urządzenie wciąż
będzie podłączone do prądu (po otwarciu
drzwiczek w środku chłodziarki palić się
będzie światło).
13
WYPOSAŻENIE WEWNĄTRZ
URZĄDZENIA
524968
(* Wyposażenie zależy od modelu urządzenia)
PÓŁKA
Półkę można ustawić według swojego upodobania przy pomocy prowadnic znajdujących
się we wnętrzu chłodziarki. Półka jest zabezpieczona przed jej całkowitym wyciągnięciem.
Aby zmienić położenie półki:
- Podnieść półkę ręką do góry i pociągnąć ją do siebie na odległość odpowiadającą
przerwie w prowadnicach.
- W przerwie prowadnic ustawić wysokość półki według swojego upodobania.
- Gdy półka będzie znajdować się już na żądanej wysokości, popchnąć ją z powrotem w
kierunku zakończenia prowadnic.
Aby wyjąć półkę z urządzenia:
- Podnieć półkę ręką do góry i i pociągnąć ją do siebie na odległość odpowiadającą
przerwie w prowadnicach.
- Gdy dotrze ona do przerwy w prowadnicach, podnieść lewą stronę półki do góry i
wyciągnąć półkę z urządzenia pod kątem.
- Przy zakładaniu półki z powrotem postępować w odwrotnej kolejności.
14
Wysokość pojemnika drzwiowego można
ustawić według swojego upodobania bez
konieczności wyjmowania go z urządzenia.
Ścisnąć przekładki z obu stron i przesunąć
pojemnik/półkę do góry lub w dół.
Aby wyjąć pojemnik z urządzenia, podnieść
go możliwie jak najbardziej do góry, a
następnie wyciągnąć go.
524968
POJEMNIK DRZWIOWY Z REGULACJĄ WYSOKOŚCI
POJEMNIK NA OWOCE I WARZYWA
WEWNĘTRZNA STRONA DRZWICZEK CHŁODZIARKI
Pojemniki umieszczone po wewnętrznej stronie drzwi chłodziarki są przeznaczone do
przechowywania sera, masła, jajek, jogurtu i innych małych opakowań, tubek, puszek, itp.
W dolnej części drzwi znajduje się półka na butelki.
TACKA DO SERWOWANIA
• Tacka do serwowania znajduje się
powyżej pojemnika na owoce i warzywa.
Można jej używać jako półki komory
chłodziarki lub tacki do serwowania.
• Pojemnik znajduje się na dnie komory
chłodziarki, pod tacką do serwowania.
Zapewnia to odpowiednią wilgotność,
która ma korzystny wpływ na
przechowywane owoce i warzywa (ich
wolniejsze wysuszanie się).
15
524968
POJEMNICZEK DO PRZECHOWYWANIA (MULTIBOX)*
• Pojemniczek MultiBox jest pomocny
do przechowywania różnego rodzaju
produkw żywnościowych o mocnym
zapachu oraz żywności, którą należy
zabezpieczyć przed nadmiernym
wysuszeniem, np. sery pleśniowe, świeże
kiełbasy, cebula, masło,...
• Pojemniczek, dzięki giętkiej pokrywce
można szczelnie zamknąć co zapobiega
wysuszaniu się żywności, a zapachy nie
rozchodzą się po całej chłodziarce.
• Giętką pokrywkę można zastosować również jako podstawkę do jajek lub pojemnik na
kostki lodu.
• Jeżeli giętką pokrywkę zastosuje się jako podstawkę do jajek, należy ją położyć
bezpośrednio na dnie półki na drzwiach, a otwartą dolną część pojmeniczka MultiBox
można wykorzystać do przechowywania żywności w mniejszych opakowaniach –
pasztetów, marmolady, mniejszych tubek,…
16
PRZECHOWYWANIE ŻYWNOŚCI
W CHŁODZIARCE
524968
WAŻNE OSTRZEŻENIA DOTYCZĄCE PRZECHOWYWANIA
ŻYWNOŚCI
Prawidłowe użytkowanie urządzenia, odpowiednie pakowanie
żywności, utrzymywanie odpowiedniej temperatury oraz
stosowanie zasad higieny w odniesieniu do żywności, decydująco
wpływają na jakość przechowywanej żywności.
Przestrzegać należy terminów trwałości żywności, oznaczonych
na opakowaniu produktu.
Przechowywana w chłodziarce żywność powinna znajdować się w
zamkniętych naczyniach bądź odpowiednio zapakowana tak, by nie
uchodziły z niej lub przedostawały się do niej zapach i wilgoć.
W chłodziarce nie należy przechowywać substancji zapalnych,
lotnych i wybuchowych.
Butelki z dużą zawartością alkoholu powinny być dokładnie
zamknięte i stać w pozycji pionowej.
Niektóre roztwory organiczne, olejki eteryczne w skórkach cytryn i
pomarańczy, kwas w maśle itp. mogą, w przypadku długotrwałego
kontaktu z plastykowymi powierzchniami lub uszczelką,
spowodować uszkodzenia oraz szybsze zużycie się materiałów.
Nieprzyjemny zapach jest sygnałem zabrudzenia urządzenia bądź
zepsutej zawartości chłodziarki (patrz: Czyszczenie urządzenia).
Przed wyjazdem z domu na dłuższy okres czasu, z chłodziarki
należy usunąć łatwo psującą się żywność.
OKRES PRZECHOWYWANIA ŻYWNOŚCI
Zalecany czas przechowywania w chłodziarce
Żywność Czas
jajka, marynaty, wędzone mięso do 10 dni
ser do 10 dni
warzywa korzeniowe do 8 dni
masło do 7 dni
słodycze, owoce, gotowe potrawy, surowe mięso w kawałku do 2 dni
ryby, surowe mielone mięso, owoce morza 1 dzień
17
ZAMRAŻANIE I
PRZECHOWYWANIE
ZAMROŻONEJ ŻYWNOŚCI
524968
Największa ilość świeżej żywności, która może zostać
naraz włożona do urządzenia, podana jest na nalepce z
podstawowymi danymi o urządzeniu. Jeżeli ilość ta jest większa,
jakość zamrażania jest gorsza, słabsza staje się również jakość
już zamrożonych produktów.
• Na 24 godzin przed zamreniem ustawić pokrętło termostatu w pozycji 5-7. Po upływie
24 godzin od włączenia funkcji przyśpieszania zamrażania umieścić świeżą żywność na
półce w komorze zamrażalki.
Mniej więcej po upływie 24 godzin od umieszczenia świeżej żywności w urządzeniu ustawić
pokrętło termostatu na normalną temperaturę roboczą (patrz rozdział „Wybór temperatury”).
Upewnić się, że świeża żywność nie ma kontaktu z żywnością, która jest już zamrona.
• Przy zamrażaniu mniejszych ilości żywności (do 1 kg) nie ma potrzeby zmieniania
ustawienia pokrętła termostatu (postępować zgodnie z instrukcjami podanymi w
rozdziale „Wybór temperatury”).
PROCEDURA ZAMRAŻANIA
W zamrażarce należy zamrażać jedynie odpowiednią do tego
żywność. Żywność zawsze powinna być świeża i wysokiej jakości.
Wybrać należy rodzaj opakowania, który najbardziej odpowiada
rodzajowi żywności i ją prawidłowo zapakować.
Opakowanie nie powinno przepuszczać wilgoci i powietrza tak, aby
żywność nie wysuszyła się i nie straciła witamin.
Na opakowaniu żywności należy zapisać informacje o rodzaju, ilośći
i dacie zamrażania.
Ważne jest, aby żywność jak najszybciej zamrozić, dlatego paczki nie
powinny być zbyt duże. Żywność należy ochłodzić przed zamrażaniem.
WAŻNE OSTRZEŻENIA DOTYCZĄCE
ZAMRAŻANIA ŚWIEŻEJ ŻYWNOŚCI
18
524968
PRZECHOWYWANIE GOTOWYCH MROŻONEK
• W związku z przechowywaniem i sposobem użycia mrożonek należy stosować się do
zaleceń producenta. Na opakowaniu zaznaczone są temperatura i czas przechowywania.
• Wybierać należy jedynie żywność w nieuszkodzonym opakowaniu, przechowywaną w
zamrażarce w temperaturze -18°C lub niższej.
• Nie należy kupować mrożonek pokrytych szronem, ponieważ te były już wielokrotnie
częściowo rozmrażane, wobec czego ich jakość jest gorsza.
• Podczas transportu mrożonki należy zabezpieczyć przed rozmrożeniem. Wyższa
temperatura skraca czas przechowywania i obniża ich jakość.
CZAS PRZECHOWYWANIA ZAMROŻONEJ
ŻYWNOŚCI
ZALECANY CZAS PRZECHOWYWANIA W ZAMRAŻARCE
Żywność Czas
owoce, wołowina od 10 do12 miesięcy
warzywa, cielęcina, drób od 8 do 10 miesięcy
dziczyzna od 6 do 8 miesięcy
wieprzowina od 4 do 6 miesięcy
mielone mięso 4 miesiące
chleb, ciasta, gotowe potrawy, chuda ryba 3 miesiące
podroby 2 miesiące
wędzone kiełbasy, tłusta ryba 1 miesiąc
ROZMRAŻANIE ZAMROŻONEJ ŻYWNOŚCI
Zamrażanie żywności nie niszczy mikroorganizmów. Po rozmrożeniu uaktywniają się one
w szybkim tempie i w krótkim czasie są w stanie zepsuć żywność. Dlatego częściowo
rozmrożoną bądź całkiem rozmrożoną żywność należy jak najszybciej zużyć.
Częściowe rozmrażanie zmniejsza wartość odżywczą żywności, a szczególnie owoców i
warzyw oraz gotowych potraw.
19
ROZMRAŻANIE URZĄDZENIA
524968
Zamrażarka nie potrzebuje zamrażania, ponieważ lód na tylnej wewnętrznej ściance topi
się automatycznie.
Nagromadzony lód topi się przy wyłączonej sprężarce. Kropelki wody zbierają się w
wyżłobieniu/rynience, są odprowadzane przez otwór do tacki znajdującej się w dolnej
części podstawy urządzenia.
W przypadku nagromadzenia się na tylnej ściance wnętrza chłodziarki nadmiernej
warstwy lodu (3-5 mm), wyłączyć urządzenie i rozmrozić urządzenie ręcznie.
Zaleca się wówczas także opróżnienie znajdującej się w dolnej części urządzenia tacki ze skroplinami.
AUTOMATYCZNE ROZMRAŻANIE ZAMRAŻARKI
ROZMRAŻANIE KLASYCZNEJ ZAMRAŻARKI
Zamrażarkę należy rozmrozić, gdy zgromadzi się warstwa szronu bądź lodu grubości 3-5 mm.
• Na 24 godziny przed rozmrażaniem należy włączyć intensywne zamrażanie, aby
żywność dodatkowo ochłodzić (patrz rozdział: Proces zamrażania).
Po upływie tego czasu zamrożoną żywność należy wyjąć z zamrażarki i ją zabezpieczyć
przed częściowym rozmrożeniem.
• Urządzenie należy wyłączyć (patrz rozdział: Włączenie/ wyłączenie urządzenia) i
wyciągnąć wtyczkę kabla przyłączeniowego z gniazdka.
• Do rozmrażania nie należy stosować środków do rozmrażania w spreju, ponieważ mogą
one topić elementy z plastyku bądź szkodzić zdrowiu.
• Do usuwania szronu lub lodu nie należy stosować noża czy innych ostrych przedmiotów,
ponieważ można uszkodzić system chłodzący.
• W celu przyspieszenia procesu rozmrażania można na szklanej półce ustawić garnek z
gorącą wodą.
Wnętrze urządzenia należy wyczyścić i wytrzeć do sucha (patrz: Czyszczenie urządzenia).
• Zanim do zamrażarki włoży się zamrożoną żywność, urządzenie należy włączyć i
pokrętło A przestawić ponownie na żądaną pozycję.
- Zdjąć płytę zabezpieczającą przed
kopnięciem.
- Złapać za otwory w tablicy rozdzielczej i
zwolnić zapadkę.
- Pociągnąć płytę do siebie i wyjąć ją.
- Wyjąć i opróżnić tackę ze skroplinami.
20
CZYSZCZENIE URZĄDZENIA
524968
Przed rozpoczęciem czyszczenia urządzenie należy odłączyć z sieci elektrycznej
- urządzenie należy wyłączyć (patrz rozdział: Włączenie/ wyłączenie urządzenia) i
wyciągnąć wtyczkę kabla przyłączeniowego z gniazdka.
Do czyszczenia wszystkich powierzchni należy używmiękkiej ściereczki. Środki czyszczące,
zawierające substancje ścierające, kwasy lub rozpuszczalniki, są nieodpowiednie, ponieważ
mogą uszkodzić powierzchnię!
Zewnętrzną część urządzenia należy czyścić wodą bądź delikatnym roztworem
środka myjącego. Możliwe jest również stosowanie środków czyszczących z mniejszą
zawartością alkoholu (np. środki czyszczące do szklanych powierzchni). Do czyszczenia
elementów z plastyku nie należy stosować środków czyszczących, zawierających alkohol.
Wewnętrzną część urządzenia należy czyścić letnią wodą z dodatkiem niewielkiej ilości octu.
• Pod płytą chłodzącą wnętrze chłodziarki,
znajdują się rynienka i otwór, do którego
odcieka woda z rozmrażania. Zarówno
rynienka jak i otwór nie powinny być
zapchane, dlatego należy je często
sprawdzać i, gdy zajdzie taka potrzeba,
wyczyścić (np. plastykową słomką).
Warstwa szronu lub lodu grubości
3-5 mm zwiększa zużycie energii
elektrycznej, dlatego należy je regularnie
usuwać. W tym celu nie należy stosow
ostrych przedmiotów, rozpuszczalników
czy sprejów.
• Aby odkurzyć kondensator:
- Zdjąć płytę zabezpieczającą przed
kopnięciem.
- Złapać za otwory w tablicy rozdzielczej
i zwolnić zapadkę.
- Pociągnąć płytę do siebie i wyjąć ją.
- Wyciągnąć tackę ze skroplinami.
- Odkurzyć kondensator przy użyciu
odkurzacza.
- Założyć tackę na skropliny i tablicę
rozdzielczą w odwrotnej kolejności.
Po zakończeniu czyszczenia, urządzenie
należy włączyć i włożyć żywność!
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Gorenje RBIU6092AW Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi