Prawidłowe użytkowanie urządzenia, odpowiednie
pakowanie żywności, utrzymywanie odpowiedniej
temperatury oraz stosowanie zasad higieny w
odniesieniu do żywności, decydująco wpływają na
jakość przechowywanej żywności.
Przestrzegać należy terminów trwałości żywności,
oznaczonych na opakowaniu produktu.
Przechowywana w chłodziarce żywność powinna
znajdować się w zamkniętych naczyniach bądź
odpowiednio zapakowana, tak, by nie wydostawał się z
niej zapach i wilgoć.
W chłodziarce nie należy przechowywać substancji
zapalnych, lotnych i wybuchowych.
Butelki z dużą zawartością alkoholu powinny być
dokładnie zamknięte i stać w pozycji pionowej.
Niektóre roztwory organiczne, olejki eteryczne
znajdujące się w skórkach cytryn i pomarańczy,
kwasy w maśle itp. mogą, w przypadku długotrwałego
kontaktu z plastykowymi powierzchniami lub uszczelką,
spowodować uszkodzenia oraz szybsze zużycie się
materiałów.
Nieprzyjemny zapach jest sygnałem zabrudzenia
urządzenia bądź zepsutej zawartości chłodziarki (patrz:
Czyszczenie urządzenia).
Przed wyjazdem z domu na dłuższy okres czasu, z
chłodziarki należy usunąć łatwo psującą się żywność.
Wyposażenie różni się w zależności od modelu.
• Półkę można dowolnie ustawić w prowadnicach, znajdujących
się wewnątrz chłodziarki. Półki są zabezpieczone przeciw
niekontrolowanemu wysunięciu. Wyjmując półkę z chłodziarki,
należy ją w przedniej części nieco unieść, ewentualnie wygiąć
i wysunąć. Łatwo psującą się żywność należy przechowywać
na półce w głębi, ponieważ tam jest najchłodniej.
• Pojemnik na dnie chłodziarki pod szklaną półką przeznaczony
jest do przechowywania owoców i warzyw. Gwarantuje
utrzymanie wilgoci, a więc mniejsze wysuszanie się żywności.
Żywność powinna być odpowiednio zapakowana, aby nie
oddawała ani nie wchłaniała zapachów i wilgoci.
• Wewnętrzna strona drzwi chłodziarki wyposażona jest
w miejsca (półki lub pojemniczki), przeznaczone do
przechowywania sera, masła, jajek, jogurtu oraz innych
mniejszych paczuszek, tubek, konserw itp. W dolnej części
drzwi znajduje się pólka na butelki.
Ważne ostrzeżenia
dotyczące
przechowywania
żywności
Wyposażenie wewnątrz
chłodziarki
92
Przechowywanie żywności w chłodziarce