Gorenje RF4141ANW Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Ważne ostrzeżenia ..................................................... 88
Wskazówki dotyczące oszczędnego zużycia
energii elektrycznej w przypadku
chłodziarko-zamrażarek ............................................ 89
Opis urządzenia ......................................................... 90
Montaż i podłączenie ................................................. 91
Zmiana kierunku otwierania drzwi ........................... 92
Sterowanie urządzenia .............................................. 94
Zalecane rozmieszczenie
żywności w urządzeniu ............................................. 96
Przechowywanie żywności w chłodziarce .............. 97
Zamrażanie i przechowywanie
zamrożonej żywności ................................................ 99
Rozmrażanie urządzenia ......................................... 101
Czyszczenie urządzenia .......................................... 102
Usuwanie usterek .................................................... 103
Informacje dotyczące hałasu powodowanego
przez urządzenie ...................................................... 104
Dziękujemy za zaufanie, jakim obdarzyli nas Państwo, kupując nasze urządzenie.
Życzy wiele satysfakcji podczas jego użytkowania.
Urządzenie przeznaczone jest wyłącznie do użytku w gospodarstwie domowym.
Dolna część to chłodziarka, przeznaczona do przechowywania świeżej żywności w temperaturze
powyżej 0 °C.
Górna część to zamrażarka, przeznaczona do zamrażania świeżej żywności i długotrwałego
przechowywania zamrożonej żywności (do roku, w zależności od rodzaju żywności). Komora jest
oznaczona czterema gwiazdkami.
PL
Chłodziarka zamrażarka
87
Urządzenie jest wyprodukowane zgodnie z zalecanymi normami bezpieczeństwa, mimo tego nie
zalecamy, aby bez potrzebnego nadzoru użytkowały go osoby o zmniejszonych możliwościach
zycznych, motorycznych lub psychicznych bądź osoby o niedostatecznym doświadczeniu lub
wiedzy.
Przed podłączeniem urządzenia należy dokładnie zapoznać się z treścią instrukcji obsługi,
opisującej urządzenie oraz jego prawidłowe i bezpieczne użytkowanie. Instrukcja dostosowana
jest do różnych typów/ modeli urządzeń, dlatego może opisywać również ustawienia i akcesoria,
których zakupione urządzenie nie posiada.
Usunąć należy opakowanie, zabezpieczające urządzenie bądź poszczególne jego części w
czasie transportu.
Przed podłączeniem do sieci elektrycznej urządzenie powinno stać pionowo w jednym miejscu
przez około 2 godziny. W ten sposób zmniejsza się możliwość nieprawidłowego działania z
powodu wpływu transportu na system chłodzenia.
Podłączenie do sieci elektrycznej i uziemienie urządzenia powinny być wykonane według
obowiązujących norm i przepisów.
Urządzenia nie należy używać na zewnątrz i nie powinno ono stać na deszczu.
Urządzenie należy obowiązkowo odłączyć z sieci elektrycznej (wyciągnąć kabel przyłączeniowy
z gniazdka) przed czyszczeniem oraz wymianą żarówki.
Jeżeli kabel przyłączeniowy jest uszkodzony, powinien go wymienić pracownik serwisu lub
specjalnie wyszkolona osoba.
Jeżeli urządzenia ne zamierza się używać przez dłuższy okres czasu, należy je wyłączyć za
pomocą przycisku oraz przerwać dopływ energii elektrycznej do urządzenia. Urządzenie należy
wypróżnić, rozmrozić, wyczyścić i zostawić przymknięte drzwi.
W trosce o środowisko wyeksploatowane urządzenie należy oddać upoważnionym odbiorcom
wysłużonych urządzeń gospodarstwa domowego.
Do pakowania wykorzystywane są jedynie przyjazne dla środowiska materiały, które mogą być
bez szkody dla środowiska utylizowane, składowane lub niszczone.
Dziecko nie powinno bawić się urządzeniem.
Nalepka z podstawowymi danymi o urządzeniu znajduje się wewnątrz urządzenia. O ile
przyklejona nalepka nie jest w odpowiednim języku, należy ją wymienić na załączoną.
OSTRZEŻENIE! Szczeliny wentylacyjne na urządzeniu
bądź elemencie do zabudowy powinny być zawsze
czyste i drożne.
OSTRZEŻENIE! Rozmrażając, nie należy stosować
mechanicznych akcesoriów lub innych metod, za
wyjątkiem zalecanych przez producenta.
OSTRZEŻENIE! Podczas montażu, czyszczenia i
usuwania urządzenia należy uważać, aby nie uszkodzić
izolacji bądź elementów systemu chłodzenia. Dzięki temu
zapobiega się również zanieczyszczeniu środowiska.
88
Ważne ostrzeżenia
OSTRZEŻENIE! Nie należy stosować urządzeń
elektrycznych wewnątrz urządzenia, za wyjątkiem
zalecanych przez producenta chłodziarko-zamrażarki.
Symbol na produkcie lub jego opakowaniu oznacza, że produktu nie można traktować
jako zwykłego odpadu komunalnego. Produkt należy wywieźć na odpowiednie
miejsce zbierania w celu odzysku sprzętu elektrycznego i elektronicznego. Usuwając
produkt w prawidłowy sposób, pomaga się zapobiegać ewentualnym negatywnym
skutkom oraz wpływom na środowisko i zdrowie ludzi, które mogłyby się pojawić w
przypadku nieprawidłowego usuwania produktu. W celu uzyskania dokładniejszych
informacji o usuwaniu i odzysku produktu, należy zwrócić się do organu administracji
lokalnej, zajmującego się usuwaniem odpadów, przedsiębiorstwa komunalnego lub
sklepu, w którym produkt ten został zakupiony.
Urządzenie należy zamontować zgodnie z opisem, zamieszczonym w instrukcji obsługi.
Nie należy otwierać drzwi urządzenia częściej, niż to jest konieczne.
Od czasu do czasu należy sprawdzić, czy możliwy jest swobodny przepływ powietrza za urządzeniem.
Skraplacz na tylnej ściance powinien być zawsze czysty (patrz: rozdział Czyszczenie urządzenia).
Uszkodzoną lub nieszczelną uszczelkę należy jak najszybciej wymienić.
Produkty żywnościowe należy przechowywać w zamkniętych pojemnikach lub odpowiednio opakowa-
ne.
Przed wstawieniem do urządzenia, produkty żywnościowe należy ochłodzić do temperatury pokojowej.
Zamrożone produkty należy rozmrażać w chłodziarce.
Z zamrażarki należy usunąć szufl ady i drzwiczki, jak to opisano w instrukcji, aby móc wykorzystać całą
powierzchnię.
Klasyczną zamrażarkę należy rozmrozić, gdy na powierzchniach mrożących zgromadzi się warstwa
około 3-5 mm szronu bądź lodu.
Rozmieszczenie półek wewnątrz powinno być jak najbardziej równomierne, natomiast produkty
żywnościowe należy kłaść w taki sposób, aby zapewnić swobodne krążenie powietrza (poleca się
zastosować przedstawione w instrukcji obsługi rozmieszczenie produktów żywnościowych).
W przypadku urządzeń z wentylatorem, należy uważać, aby nie zasłonić szczelin wentylatora.
89
Wskazówki dotyczące oszczędnego zużycia energii
elektrycznej w przypadku chłodziarko-zamrażarek
A Komora zamrażarki
1 Półka
B Komora chłodziarki
2 Jednostka sterująca
3 Półka (z regulacją wysokości)
4 Rowek/rynienka
odprowadzająca wodę
5 Pojemnik/szufl ada na owoce i
warzywa
6 Półka w drzwiach (głęboka i
płytka)
7 Nóżki poziomujące
A
B
1
2
3
4
5
6
7
90
Opis urządzenia
Urządzenie należy postawić w suchym i dobrze wietrzonym
pomieszczeniu. Prawidłowo działa w temperaturach
otoczenia, podanych w tabeli. Klasa jest podana na nalepce z
podstawowymi danymi o urządzeniu.
Klasa Temperatura
SN (subnormalna) od +10°C do +32°C
N (normalna) od +16°C do +32°C
ST (subtropikalna) od +16°C do +38°C
T (tropikalna) od +16°C do +43°C
Przy ustawianiu urządzenia powinny współpracować
przynajmniej dwie osoby, zapobiegając w ten sposób
uszkodzeniom ciała lub urządzenia.
Urządzenie powinno stać równo i stabilnie na wystarczająco
twardym podłożu. W przedniej części urządzenia znajdują
się dwie regulowane nóżki, za pomocą których należy
wypoziomować urządzenie.
Element nad urządzeniem powinien znajdować się w
odległości co najmniej 5 cm, co gwarantuje zadowalające
chłodzenie kondensatora.
Urządzenia nie należy wystawiać na bezpośrednie działanie
promieni słonecznych ani ustawić go w pobliżu źródeł ciepła.
O ile nie można tego uniknąć, należy wbudować płytę
izolacyjną.
Urządzenie należy podłączyć do sieci elektrycznej za
pomocą kabla przyłączeniowego. Gniazdo sieciowe powinno
posiadać styk uziemiający (gniazdo z uziemieniem). Zalecane
napięcie znamionowe i częstotliwość są podane na nalepce z
podstawowymi danymi o urządzeniu.
Podłączenie urządzenia do sieci elektrycznej i uziemienia
powinno być przeprowadzone zgodnie z obowiązującymi
normami i przepisami.
Urządzenie wytrzymuje krótkotrwałe wahania napięcia
znamionowego, jednak najwyżej od -6 % do +6 %.
Wybór miejsca
Montaż urządzenia
Podłączenie urządzenia
91
Montaż i podłączenie
Wymagane narzędzia: śrubokręt krzyżakowy Philips/śrubokręt płaski/klucz imbusowy.
1) Zdjąć pokrywę prawego górnego zawiasu (A).
2) Przy użyciu śrubokręta krzyżakowego wymontować śruby (B) przymocowujące górny zawias.
3) Przełożyć górny zawias, blok ograniczający górną część drzwi i tulejkę łożyska drzwi na drugą
stronę.
a) Zdjąć nakrętkę z nasadką. Zdjąć podkładkę, a następnie przełożyć na drugą stronę i
przymocować ośki.
b) Wyjąć blok ograniczający drzwi.
c) Wyjąć blok ograniczający drugie drzwi, wraz ze śrubą przymocowującą go do drzwi.
4) Przy użyciu śrubokręta krzyżakowego wymontować śruby przymocowujące dolny zawias (C).
Uwaga: kąt nachylenia chłodziarko-zamrażarki wynosi maksymalnie 45°.
5) Wymienić tulejkę łożyska dolnych drzwi wraz z ograniczającym je blokiem.
6) Przełożyć dolny zawias na drugą stronę i przymocować go śrubami.
7) Wymienić zawias środkowy.
8) Ustawić dolne drzwi w odpowiedniej pozycji, przymocować zawias środkowy.
9) Wymienić górny zawias.
10) Ustawić górne drzwi w odpowiedniej pozycji, przymocować górny zawias i pokrywę.
11) Założyć nasadki na cztery śruby i dwa zaczepy w odpowiadającej im pozycji.
·Upewnić się, że urządzenie zostało wyłączone z prądu i opróżnione.
·Obie nóżki poziomujące ustawić w ich najwyższym położeniu.
·Zalecamy wzięcie sobie kogoś do pomocy.
92
Zmiana kierunku otwierania drzwi
1.
2.
3.
a.
b.
4.
C
B
A
c.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
93
A
Włączenie: pokrętło A należy obrócić w kierunku zgodnym z
ruchem wskazówek zegara.
Wyłączenie: pokrętło A należy obrócić w przeciwną stronę
tak, aby pozycja strzałki znalazła się przy symbolu (uwaga:
urządzenie wciąż znajduje się pod napięciem elektrycznym).
Włączenie/wyłączenie
urządzenia
A Pokrętło ustawienia temperatury i włączenia/ wyłączenia urządzenia
94
Sterowanie urządzenia
Żądaną temperaturę należy ustawić za pomocą pokrętła A, a
mianowicie, obracając pokrętło zgodnie z ruchem wskazówek
zegara, a więc w prawo.
Zmiana temperatury otoczenia wpływa na temperaturę
wewnątrz urządzenia. Odpowiednio do tego należy
dostosować ustawienie pokrętła A. Pozycje w kierunku
szerszej linii oznaczenia oznaczają niższą temperaturę w
urządzeniu (chłodniej), a pozycje w kierunku cieńszej linii
oznaczenia, wyższą temperaturę (cieplej).
Jeżeli temperatura otoczenia, w którym znajduje się
urządzenie, wynosi poniżej 16°C, zalecamy ustawienie
pokrętła na najszerszej linii oznaczenia.
Wybór temperatury w
urządzeniu
95
Strefy w chłodziarce:
- górna część: jedzenie konserwowane, chleb, wina, ciasta …
- środkowa część: produkty mleczne, gotowa żywność,
słodycze, soki, piwo, gotowa gotowana żywność ...
- dolna część: mięso, produkty mięsne, delikatesowe …
- pojemniki na warzywa: świeże owoce, warzywa, sałata,
warzywa korzeniowe, ziemniaki, cebula, czosnek, pomidory,
tropikalne owoce, kwaszona kapusta, rzepa ...
Strefy na drzwiach chłodziarki:
- górna/ środkowa część drzwi: jajka, masło, sery …
- dolna część drzwi: napoje, puszki, butelki …
Strefa zamrażalnika:
- zamrażanie, przechowywanie zamrożonej żywności (patrz:
rozdział Zamrażanie i przechowywanie zamrożonej żywności).
Zalecane rozmieszczenie
żywności w urządzeniu
96
Zalecane rozmieszczenie żywności w urządzeniu
Prawidłowe użytkowanie urządzenia, odpowiednie
pakowanie żywności, utrzymywanie odpowiedniej
temperatury oraz stosowanie zasad higieny w
odniesieniu do żywności, decydująco wpływają na
jakość przechowywanej żywności.
Przestrzegać należy terminów trwałości żywności,
oznaczonych na opakowaniu produktu.
Przechowywana w chłodziarce żywność powinna
znajdować się w zamkniętych naczyniach bądź
odpowiednio zapakowana, tak, by nie wydostawał się z
niej zapach i wilgoć.
W chłodziarce nie należy przechowywać substancji
zapalnych, lotnych i wybuchowych.
Butelki z dużą zawartością alkoholu powinny być
dokładnie zamknięte i stać w pozycji pionowej.
Niektóre roztwory organiczne, olejki eteryczne
znajdujące się w skórkach cytryn i pomarańczy,
kwasy w maśle itp. mogą, w przypadku długotrwałego
kontaktu z plastykowymi powierzchniami lub uszczelką,
spowodować uszkodzenia oraz szybsze zużycie się
materiałów.
Nieprzyjemny zapach jest sygnałem zabrudzenia
urządzenia bądź zepsutej zawartości chłodziarki (patrz:
Czyszczenie urządzenia).
Przed wyjazdem z domu na dłuższy okres czasu, z
chłodziarki należy usunąć łatwo psującą się żywność.
Wyposażenie różni się w zależności od modelu.
Półkę można dowolnie ustawić w prowadnicach, znajdujących
się wewnątrz chłodziarki. Półki są zabezpieczone przeciw
niekontrolowanemu wysunięciu. Wyjmując półkę z chłodziarki,
należy ją w przedniej części nieco unieść, ewentualnie wygiąć
i wysunąć. Łatwo psującą się żywność należy przechowywać
na półce w głębi, ponieważ tam jest najchłodniej.
Pojemnik na dnie chłodziarki pod szklaną półką przeznaczony
jest do przechowywania owoców i warzyw. Gwarantuje
utrzymanie wilgoci, a więc mniejsze wysuszanie się żywności.
Żywność powinna być odpowiednio zapakowana, aby nie
oddawała ani nie wchłaniała zapachów i wilgoci.
Wewnętrzna strona drzwi chłodziarki wyposażona jest
w miejsca (półki lub pojemniczki), przeznaczone do
przechowywania sera, masła, jajek, jogurtu oraz innych
mniejszych paczuszek, tubek, konserw itp. W dolnej części
drzwi znajduje się pólka na butelki.
Ważne ostrzeżenia
dotyczące
przechowywania
żywności
Wyposażenie wewnątrz
chłodziarki
97
Przechowywanie żywności w chłodziarce
Zalecany czas przechowywania w chłodziarce
Żywność Czas
jajka, peklowane, wędzone mięso do 10 dni
ser do 10 dni
warzywa korzeniowe do 8 dni
masło do 7 dni
słodycze, owoce, gotowe potrawy, surowe
mięso w kawałku
do 2 dni
ryby, surowe mielone mięso, owoce morza maks. 1 dzień
Czas przechowywania
żywności
98
Największa ilość świeżej żywności, która może zostać
naraz włożona do urządzenia, podana jest na nalepce
z podstawowymi danymi o urządzeniu. Jeżeli ilość ta
jest większa, jakość zamrażania jest gorsza, słabsza
staje się również jakość już zamrożonych produktów.
Na 24 godziny przed zamrażaniem świeżej żywności należy
pokrętło A należy przestawić w kierunku najszerszej linii
oznaczenia.
Świeża żywność nie powinna dotykać już zamrożonej żywności!
Przed zamrażaniem mniejszych ilości świeżej żywności
(1-2 kg), nie jest konieczne nastawienie intensywnego
zamrażania.
Po zakończeniu procesu zamrażania, pokrętło A należy
przestawić ponownie na żądaną pozycję.
W zamrażarce należy zamrażać jedynie odpowiednią do
tego żywność. Żywność zawsze powinna być świeża i
wysokiej jakości.
Wybrać należy rodzaj opakowania, który najbardziej
odpowiada rodzajowi żywności i ją prawidłowo
zapakować.
Opakowanie nie powinno przepuszczać wilgoci i
powietrza tak, aby żywność nie wysuszyła się i nie
straciła witamin.
Na opakowaniu żywności należy zapisać informacje o
rodzaju, ilośći i dacie zamrażania.
Ważne jest, aby żywność jak najszybciej zamrozić,
dlatego paczki nie powinny być zbyt duże. Żywność
należy ochłodzić przed zamrażaniem.
W związku z przechowywaniem i sposobem użycia mrożonek
należy stosować się do zaleceń producenta. Na opakowaniu
zaznaczone są temperatura i czas przechowywania.
Wybierać należy jedynie żywność w nieuszkodzonym
opakowaniu, przechowywaną w zamrażarce w temperaturze
18 °C lub niższej.
Nie należy kupować mrożonek pokrytych szronem, ponieważ
te były już wielokrotnie częściowo rozmrażane, wobec czego
ich jakość jest gorsza.
Podczas transportu mrożonki należy zabezpieczyć
przed rozmrożeniem. Wyższa temperatura skraca czas
przechowywania i obniża ich jakość.
Ważne ostrzeżenia
dotyczące zamrażania
świeżej żywności
Przechowywanie
gotowych mrożonek
Proces zamrażania
99
Zamrażanie i przechowywanie zamrożonej żywności
Zalecany czas przechowywania w zamrażarce
Żywność Czas
owoce, wołowina od 10 do12 miesięcy
warzywa, cielęcina, drób od 8 do 10 miesięcy
dziczyzna od 6 do 8 miesięcy
wieprzowina od 4 do 6 miesięcy
mielone mięso 4 miesiące
chleb, ciasta, gotowe potrawy, chuda
ryba
3 miesiące
podroby 2 miesiące
wędzone kiełbasy, tłusta ryba 1 miesiąc
Zamrażanie żywności nie niszczy mikroorganizmów. Po
rozmrożeniu się one w szybkim tempie uaktywniają i w krótkim
czasie są w stanie zepsuć żywność. Dlatego częściowo
rozmrożoną bądź całkiem rozmrożoną żywność należy jak
najszybciej zużyć.
Częściowe rozmrażanie zmniejsza wartość odżywczą żywności,
a szczególnie owoców i warzyw oraz gotowych potraw.
Czas przechowywania
zamrożonej żywności
Rozmrażanie mrożonek
100
Chłodziarki nie trzeba rozmrażać, gdyż lód, gromadzący się na
tylnej ściance wewnątrz chłodziarki, rozmraża się automatycznie.
Powstały lód rozmraża się w czasie przerwy w działaniu
sprężarki. Kropelki ściekają przez otwór w tylnej ściance
chłodziarki do parownika nad sprężarką, gdzie wyparowują.
O ile się na tylnej ściance wewnątrz chłodziarki zgromadzi zbyt
gruba warstwa lodu (3-5 mm), urządzenie należy wyłączyć i lód
ręcznie rozmrozić.
Zamrażarkę należy rozmrozić, gdy zgromadzi się warstwa
szronu bądź lodu grubości 3-5 mm.
Na 24 godziny przed rozmrażaniem pokrętło A należy
przestawić w kierunku najszerszej linii oznaczenia.
Po upływie tego czasu zamrożoną żywność należy wyjąć z
zamrażarki i ją zabezpieczyć przed częściowym rozmrożeniem.
Urządzenie należy wyłączyć - pokrętło termostatu A należy
przestawić na pozycję
i wyciągnąć wtyczkę kabla
przyłączeniowego z gniazda sieciowego.
Drzwiczki należy pozostawić otwarte na tyle czasu, aby
szron bądź lód można było z łatwością usunąć z powierzchni
zamrażalnika. Przy tym należy sobie pomagać, na przykład
plastykową skrobaczką, należy jednak uważać, aby nie
uszkodzić wewnętrznych powierzchni zamrażalnika. Szron czy
też lód należy usunąć z zamrażalnika za pomocą ściereczki,
jeszcze zanim się roztopi.
Urządzenia nie należy rozmrażać za pomocą urządzeń
elektrycznych (suszarki do włosów itp.).
Do rozmrażania nie należy stosować środków do rozmrażania
w spreju, ponieważ mogą one topić elementy z plastyku bądź
szkodzić zdrowiu.
Wnętrze urządzenia należy wyczyścić i wytrzeć do sucha
(patrz: Czyszczenie urządzenia).
Zanim do zamrażarki włoży się zamrożoną żywność,
urządzenie należy włączyć i pokrętło A przestawić ponownie
na żądaną pozycję.
Automatyczne
rozmrażanie chłodziarki
Rozmrażanie klasycznej
zamrażarki
101
Rozmrażanie urządzenia
Przed rozpoczęciem czyszczenia urządzenie należy odłączyć
z sieci elektrycznej - pokrętło termostatu A należy przestawić
na pozycję
i wyciągnąć wtyczkę kabla przyłączeniowego z
gniazda sieciowego.
Do czyszczenia wszystkich powierzchni należy używać
miękkiej ściereczki. Środki czyszczące, zawierające
substancje ścierające, kwasy lub rozpuszczalniki, nie są
odpowiednie, ponieważ mogą uszkodzić powierzchnię!
Zewnętrzną część urządzenia należy czyścić wodą bądź
delikatnym roztworem środka myjącego.
Powierzchnie lakierowane i aluminiowe można czyścić letnią
wodą z dodatkiem delikatnego środka czyszczącego. Możliwe
jest również stosowanie środków czyszczących z mniejszą
zawartością alkoholu (np. środki czyszczące do szklanych
powierzchni).Do czyszczenia elementów z plastyku nie zaleca
się stosowania środków czyszczących zawierających alkohol.
Wewnętrzną część urządzenia należy czyścić letnią wodą z
dodatkiem niewielkiej ilości octu.
Pod płytą chłodzącą wnętrze chłodziarki, znajdują się rynna i
otwór, do którego odcieka woda z rozmrażania. Zarówno rynna
jak i otwór nie powinny być zapchane, dlatego należy je często
sprawdzać i, gdy zajdzie taka potrzeba, wyczyścić (np. plastykową
słomką).
Warstwa szronu lub lodu grubości 3-5 mm zwiększa zużycie
energii elektrycznej, dlatego je należy regularnie usuwać. W tym
celu nie należy stosować ostrych przedmiotów, rozpuszczalników
czy sprejów.
Po zakończeniu czyszczenia, urządzenie należy włączyć i włożyć
żywność.
102
Czyszczenie urządzenia
Problem: Przyczyna lub środek zaradczy:
Chłodziarka nie działa: • Kabel zasilający został wyjęty z gniazdka.
• Pokrętło termostatu zostało ustawione w pozycji OFF.
Nie działa oświetlenie: • Kabel zasilający został wyjęty z gniazdka.
• Bezpiecznik lub samoczynny wyłącznik domowej instalacji
elektrycznej wyłączył się automatycznie.
• Żarówka rusza się w oprawce.
• Spaliła się żarówka.
Zmrożona żywność w komorze
chłodziarki:
• Pokrętłem termostatu ustawiona została zbyt niska
temperatura.
• Żywność przechowywana w chłodziarce dotyka regulatora
mocy na tylnej ściance chłodziarki.
Brak chłodzenia żywności w
komorze chłodziarki:
• Otwory wentylacyjne w komorze chłodziarki zapchały się.
Uniemożliwia to przepływ chłodnego powietrza.
• Drzwi są zbyt często otwierane lub nie zostały prawidłowo
domknięte.
• Do chłodziarki lub komory chłodziarki włożona została
niedawno duża ilość żywności.
• Pokrętłem termostatu ustawiona została zbyt niska
temperatura.
Wyciek rozmrożonego lodu
wewnątrz lub na dnie komory
chłodziarki:
• Zablokował się wlot otworu odpływowego.
• Włożone jest naczynie parownika.
Wydaje się, że pracy chłodziarki
towarzyszy nietypowy dźwięk:
• Chłodziarka została wypoziomowana względem podłogi.
• Chłodziarka dotyka swoim korpusem ściany.
• Tacka ociekowa nie została odpowiednio założona.
Wewnątrz chłodziarki gromadzi
się wilgoć:
• Otwory wentylacyjne chłodziarki zapchały się.
• Drzwi są często otwierane.
• W pomieszczeniu panuje wilgoć.
• Żywność nie została dobrze zapakowana.
• Układ sterowania nie został prawidłowo ustawiony względem
warunków otoczenia.
Drzwi nie domykają się: • Półki nie są dobrze założone.
• Brudne uszczelki.
• Chłodziarka nie została wypoziomowana.
Jeśli opisane powyżej środki zaradcze okażą się nieskuteczne, to w celu uzyskania pomocy proszę
skontaktować się niezwłocznie z działem serwisowym.
103
Usuwanie usterek
ZASTRZEGAMY SOBIE PRAWO DO ZMIAN NIE
WPŁYWAJĄCYCH NA FUNKCJONALNOŚĆ
URZĄDZENIA.
Chłodzenie w chłodziarko-zamrażarkach jest możliwe dzięki
systemowi chłodzenia ze sprężarką (w niektórych urządzeniach
również z wentylatorem), a to powoduje również określony
hałas. Natężenie hałasu zależy od umieszczenia, prawidłowego
użytkowania i okresu eksploatacji urządzenia.
Po włączeniu urządzenia działanie sprężarki (szum
płynów) bądź przelewanie się płynu chłodniczego może być
głośniejsze. Nie oznacza to usterki i nie ma wpływu na długość
okresu eksploatacyjnego urządzenia. Z czasem, wraz z
działaniem urządzenia, głośność tych szumów się zmniejsza.
Czasem, podczas działania urządzenia, pojawiają się
również niezwykłe lub głośniejsze szumy, które nie są
charakterystyczne dla urządzenia i na ogół są skutkiem
nieprawidłowego ustawienia:
- Urządzenie powinno stać równo i stabilnie na twardym
podłożu.
- Nie powinno dotykać się ścian lub sąsiednich elementów.
- Sprawdzić należy, czy wyposażenie wewnątrz urządzenia
znajduje się na właściwym miejscu bądź czy przypadkiem
nie stukają puszki, butelki i inne naczynia, wzajemnie się
dotykając.
104
Informacje dotyczące hałasu powodowanego przez
urządzenie
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18

Gorenje RF4141ANW Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi