7
•
Napoje gazowane (np. napoje bezalkoholowe, woda mineralna oraz
szampan) nie powinny być przechowywane w zamrażarce; ich butelki
mogą tam eksplodować. Nie należy zamrażać plastykowych butelek.
•
Nie wolno nigdy dawać dzieciom lodów prosto z zamrażarki; niska
temperatura może spowodować urazy.
•
Nie należy dotykać zimnych części metalowych lub wewnętrznych
ścianek urządzenia, gdyż mogą one spowodować odmrożenia.
•
Nie wolno nigdy dotykać mokrymi rękoma zimnych części metalowych
lub zamrożonej żywności, gdyż kontakt z bardzo zimną powierzchnią
powoduje szybkie zamarzanie wilgoci na rękach.
JAK ROBIĆ KOSTKI LODU
Napełnić wodą pojemnik na lód do 3/4 wysokości i włożyć go do
zamrażarki. Kostki lodu można łatwo wyjąć wstawiając pojemnik z lodem na
kilka sekund pod strumień zimnej bieżącej wody.
ODMRAŻANIE
Chłodziarka
Odmranianie chłodziarki następuje całkowicie
samoczynnie za każdym razem, gdy termostat zatrzyma silnik sprężarki. Nie
jest przy tym konieczna żadna interwencja użytkownika.
Powstała w wyniku rozmrażania woda zbiera się w rynience ściekowej
umieszczonej na sprężarce, gdzie jest odparowywana przez ciepło
wytwarzane przez sprężarkę.
WAŻNE!
Kolektor wodny i wąż odprowadzający należy utrzymywać w czystości,
aby umożliwić swobodny odpływ wody powstałej podczas odszraniania.
Należy sprawdzać, czy koniec węża odpływowego znajduje się zawsze
wewnątrz rynienki ściekowej na sprężarce, aby zapobiec wylewaniu się wody
na okablowanie elektryczne lub na podłogę.
Należy regularnie sprawdzać grubość osadzonego lodu wewnątrz
zamrażarki
. Odszranianie należy wykonywać, gdy grubość osadu lodu
osiągnie 6-8mm (co się zdarza raz lub dwa razy w roku); jest to konieczne,
gdyż lód jest izolatorem ciepła i powoduje zmniejszenie wydajności
zamrażania, a co za tym idzie - zwiększenie zużycia energii elektrycznej.
Przed rozpoczęciem odszraniania należy ustawić pokrętło termostatu
na maksimum, w celu głębokiego zamrożenia żywności. Następnie należy
wyjąć zamrożoną żywność, owinąć ją w papier i położyć w zimnym miejscu.
Drzwiczki zamrażarki należy pozostawić otwarte, a do jej wnętrza wstawić
pojemniki z gorącą wodą (o temperaturze maks. 80°C); przyśpieszy to proces
odszraniania.
Nie należy usuwać lodu przy użyciu ostrych przedmiotów metalowych.
Nie należy przyspieszać odszraniania przy użyciu suszarek do włosów
lub innych elektrycznych urządzeń.
Wodę ze stopionego lodu należy usunąć suchą gąbką lub szmatką.