Whirlpool AKP 230 NB Program Chart

Typ
Program Chart

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

AKP 230
KARTA OPISOWA URZ¥DZENIA
PL
5019 310 56119
1.
Panel sterowania
2.
Wentylator ch³odz¹cy (niewidoczny)
3.
Górny element grzewczy
4.
Element grzewczy do grillowania
(mo¿e byæ obni¿ony)
5.
Owietlenie piekarnika
6.
Wentylator
7.
Dolny element grzewczy (nie widoczny)
8.
Drzwi piekarnika
Wa¿ne:
W Serwisie jest dostêpny opcjonalny
zestaw zawieraj¹cy szybê drzwi i elementy
monta¿owe. Zastosowanie tego zestawu
zmniejsza zewnêtrzn¹ temperaturê piekarnika i
jest szczególnie zalecane, gdy w domu s¹ ma³e
dzieci.
Nr kodowy: 4819 310 39186.
AKCESORIA
PANEL STEROWANIA
1. Pokrêt³o wyboru
2. Automatyczne wy³¹czenie mechaniczne
3. Pokrêt³o termostatu piekarnika
4. Czerwona kontrolka temperatury piekarnika
Pierwsze
Ostatnie
poziom
poziom
Aluminiowa tacka do pieczenia:
Druciana pó³ka:
Taca do ociekania:
U¯YTKOWANIE KUCHENKI
Ustawiæ pokrêt³o wyboru piekarnika na ¿¹dan¹ funkcjê.
Kontrolka piekarnika zawieci siê.
Obróciæ pokrêt³o termostatu w kierunku ruchu wskazówek zegara na ¿¹dan¹ temperaturê.
Czerwona kontrolka termostatu zawieci siê. Po uzyskaniu wymaganej temperatury czerwona
kontrolka zganie.
Po zakoñczeniu pieczenia:
Przekrêciæ pokrêt³a z powrotem na 0.
USTAWIANIE CZASU GOTOWANIA
1.
Obróciæ pokrêt³o do oporu w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek
zegara.
2.
Obróciæ pokrêt³o termostatu na ¿¹dan¹ temperaturê.
3.
Po up³ywie nastawionego czasu pieczenia piekarnik wy³¹czy siê.
4.
Aby korzystaæ z piekarnika bez programowania czasu gotowania, nale¿y
ustawiæ pokrêt³o na .
Uwaga
: Jeli programator jest ustawiony na 0, piekarnik nie za³¹czy siê: aby
w³¹czyæ piekarnik nale¿y ustawiæ programator na lub na ¿¹dany czas gotowania.
Tabela funkcji piekarnika
Funkcja Opis funkcji
0 PIEKARNIK WY£¥CZONY
-
OWIETLENIE
PIEKARNIKA
S³u¿y do za³¹czenia owietlenia piekarnika.
STATYCZNA
S³u¿y do pieczenia wszelkich produktów ¿ywnociowych.
Podgrzaæ piekarnik do uzyskania ¿¹danej temperatury, a gdy tylko
zganie czerwona kontrolka termostatu, w³o¿yæ potrawê.
Zalecane jest u¿ycie drugiego poziomu.
FUNKCJA STATYCZNA
+ WENTYLATOR
S³u¿y do pieczenia na dwóch poziomach.
Nie trzeba podgrzewaæ piekarnika (za wyj¹tkiem pizzy i placków).
Zamieniæ po³o¿enie potraw w piekarniku podczas pieczenia.
GRILL
Funkcja grill s³u¿y do pieczenia ma³ych kawa³ków miêsa (befsztyki
z polêdwicy, kebaby, kie³baski) i do przyrz¹dzania tostów.
Podgrzewaæ piekarnik przez 3 do 5 minut.
Podczas opiekania miêsa, nale¿y wlaæ do tacy do ociekania troc
wody, aby zapobiec rozpryskiwaniu siê t³uszczu i powstawaniu dymu.
Odwróciæ miêso podczas grillowania.
TURBOGRILL
Funkcja nadaje siê idealnie do przygotowywania kawa³ków miêsa
[pieczeni wo³owej, sztuk miêsa].
Podgrzewaæ piekarnik przez 3 do 5 minut.
Podczas pieczenia drzwi musz¹ pozostaæ zamkniête.
Podczas opiekania miêsa, nale¿y wlaæ do tacy do ociekania troc
wody, aby zapobiec rozpryskiwaniu siê t³uszczu i powstawaniu dymu.
Odwróciæ miêso podczas grillowania.
ODMRA¯ANIE
Nadaje siê idealnie do rozmra¿ania zamro¿onej ¿ywnoci do
temperatury pokojowej.
Pozostawiæ ¿ywnoæ w opakowaniu, aby zapobiec jej wysuszeniu.
TABELA GOTOWANIA
STATYCZNA STATYCZNA + WENTYLATOR
UWAGA:
Czasy gotowania i temperatury s¹ wy³¹cznie orientacyjne.
PRODUKTY
Poziom
(od do³u
piekarnika)
Temperatura
(°C)
Czas
pieczenia
(minuty)
Temperatura
°C
Poziom
(od do³u
piekarnika)
Czas
pieczenia
(minuty)
Miêso
Jagniê (1,5 kg) 2 200 90-120 180 2 80-110
Kolê (1,5 kg) 2 200 90-120 180 2 80-110
Baranina (1,5 kg) 2 200 90-120 180 2 80-110
Cielêcina (1,5 kg) 2 180 90-120 170 2 80-110
Wo³owina (1 kg) 2 180 90-120 170 2 80-110
Wieprzowina (1 kg) 2 180 100-130 170 2 90-120
Królik (1,5 kg) 2 180 100-110 170 2 90-120
Kurczak (1 kg) 2 200 65-75 200 2 65-75
Indyk (3 kg) 2 180 180-200 180 2 180-200
Gê (2 kg) 2 180 140-160 180 2 140-160
Kaczka (1,5 kg) 2 180 90-120 180 2 90-110
Ryba (~ 1 kg)
Dorada 2 180 45-55 170 2 45-55
Okoñ 2 180 60-80 170 2 60-80
£oso 2 180 60-80 170 2 60-80
Tu ñczyk 2 180 60-80 170 2 60-80
Pstr¹g 2 180 45-55 170 2 45-55
Kotlety rybne (1kg.)
Miecznik 2 170 35-45 170 2 35-45
Tu ñczyk 2 170 35-45 170 2 35-45
£oso 2 170 35-45 170 2 35-45
Dorsz 2 170 35-45 170 2 35-45
Jarzyny
Nadziewana papryka 2 180 50-70 170 2 50-70
Nadziewane pomidory 2 180 50-70 170 2 50-70
Pieczone ziemniaki 2 180 40-50 180 2 40-50
Surowe, zapiekane jarzyny 2 180 40-50 180 2 40-50
Desery, itp.
Ciasta do wyroniêcia 2 150 35-45 150 2 35-45
Ciasto z nadzieniem
(owoce - ser)
2 160 60-80 160 2 60-80
Ciasta owocowe 2 170 30-40 170 2 30-40
Strudel z jab³kami 2 180 40-50 180 2 40-50
Herbatniki 2 140 20-35 140 2-4 20-35
mietankowe ciasto francuskie 2 150 30-40 150 2-4 30-40
Placki 2 160 50-60 160 2 50-60
Chleb 2 180 30-40 180 2 30-40
pizzy 2 225 10-15 225 2 10-15
Lasagne 2 180 35-45 180 2 35-45
Paszteciki 2 180 15-25 180 2-4 15-25
Suflety 2 160 40-50 160 2 40-50
GRILL
TURBOGRILL
PRODUKTY
Temperatura
(°C)
Poziom
(od do³u
piekarnika)
Czas
pieczenia
(minuty)
Temperatura
(°C)
Poziom
(od do³u
piekarnika)
Czas
pieczenia
(minuty)
Befsztyk z polêdwicy 200 4 25-35 225 3 20-30
Kotlety 200 4 20-30 225 3 15-25
Kie³baski 200 4 25-35 225 3 20-30
Kotlety wieprzowe 200 4 20-30 225 3 15-25
RYBY 200 4 20-30 220 3 15-25
Pa³eczki z kurczaka 200 4 30-40 200 3 30-40
Kebaby 200 4 25-35 200 3 25-35
¯eberka 200 4 35-45 200 3 35-45
Po³ówki kurczaka 200 3 45-55 200 3 45-55
Kurczak w ca³oci - - - 200 3 60-70
Pieczeñ (wieprzowa, wo³owa,
cielêca) (ok. 1 kg)
- - - 175 2 90-100
Kaczka - - - 180 2 90-120
Udziec z jagniêcia - - - 200 2 80-100
Pieczeñ wo³owa - - - 200 2 40-60
  • Page 1 1
  • Page 2 2

Whirlpool AKP 230 NB Program Chart

Typ
Program Chart
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla