AKZ 444 KARTA OPISOWA URZ¥DZENIA
PL
5019 310 56006
1. Panel sterowania
2. Wentylator ch³odz¹cy [niewidoczny]
Wentylator ch³odz¹cy za³¹cza siê jedynie
wówczas, gdy piekarnik osi¹gnie okrelon¹
temperaturê i mo¿e w dalszym ci¹gu pracowaæ,
nawet po wy³¹czeniu piekarnika, przez kilka minut.
3. Górny element grzewczy (mo¿e byæ obni¿ony)
4. Owietlenie piekarnika
5. Okr¹g³y element grzewczy (niewidoczny)
6. Wentylator piekarnika
7. Dolny element grzewczy (nie widoczny)
8. Drzwi piekarnika
AKCESORIA
PANEL STEROWANIA
1. Pokrêt³o wyboru: s³u¿y do wybrania funkcji
piekarnika.
2. Przycisk s³u¿¹cy do wybierania i zatwierdzania
ró¿nych operacji (uruchamia siê po jednorazowym
wciniêciu).
3. Pokrêt³o s³u¿¹ce do ustawiania: aktualnej godziny,
czasu pieczenia, godziny wy³¹czenia pieczenia,
temperatur, poziomów mocy i rodzaju pieczenia
(Funkcja P).
Pokrêt³a wciskane-zwalniane
Aby uruchomiæ taki typ pokrêt³a, nale¿y je wcisn¹æ
do po³owy.
Ustawiæ pokrêt³o na ¿¹dane po³o¿enie.
Gdy pieczenie jest zakoñczone, obróciæ pokrêt³o z
powrotem w po³o¿enie off (wy³¹czone) i nacisn¹æ je
ponownie, aby przywróciæ pocz¹tkowe ustawienie.
Pierwsze
Ostatnie
poziom
poziom
Tacka do pieczenia:
Pó³ka druciana:
Taca do ociekania:
Panele katalityczne:
Tabela funkcji piekarnika
Funkcja
Wczeniej
zadana
temperatura
Zakres
regulacji
temperatury
Opis funkcji
-
Piekarnik wy³¹czony
- - -
Owietlenie piekarnika
- - S³u¿y do za³¹czenia owietlenia piekarnika.
MLTF
(Podtrzymanie ciep³a)
35C - 60C -
S³u¿y do utrzymania sta³ej temperatury w piekarniku.
35°: S³u¿y do wyroniêcia ciasta na chleb lub
pizzê.
60°: S³u¿y do utrzymania ciep³a ju¿ upieczonej
¿ywnoci.
Zalecane jest u¿ycie pierwszego poziomu.
STATYCZNA
200C 50°C - 250°C
S³u¿y do pieczenia miêsa, ryb i drobiu na rodkowym
poziomie. Ogrzaæ piekarnik do uzyskania ¿¹danej
temperatury, w³o¿yæ potrawê w momencie, gdy zawiec¹
siê wszystkie wskaniki na termostacie,
°C__
.
FUNKCJA STATYCZNA
+ WENTYLATOR
175C 50°C - 250°C
S³u¿y do pieczenia na dwóch poziomach. Nie jest
konieczne podgrzewanie piekarnika. Zamieniæ
po³o¿enie potraw w piekarniku podczas pieczenia.
WENTYLATOR
160C 50°C - 250°C
S³u¿y do pieczenia ró¿nych potraw jednoczenie na
wiêcej ni¿ jednym poziomie, w tej samej temperaturze
[np.: ryb, warzyw, deserów) bez przenoszenia siê
zapachu z jednych artyku³ów ¿ywnociowych na
drugie. Nale¿y wybieraæ potrawy, które wymagaj¹ tej
samej temperatury pieczenia.
TURBOWENTYLATOR
160C 50°C - 250°C
S³u¿y do pieczenia na 2 poziomach [np.: du¿e ciasta,
placki, duszone jarzyny, drób o wadze wiêkszej ni¿ 3
kg). Nie jest konieczne podgrzewanie piekarnika.
Grill
3 -
Funkcja grill s³u¿y do pieczenia ma³ych kawa³ków
miêsa (befsztyki z polêdwicy, kebaby, kie³baski) i do
przyrz¹dzania tostów. Funkcja pozwala na ró¿ne
ustawienia (1 minimum- 5 maksimum). Podgrzewaæ
piekarnik przez 3 do 5 min. Podczas pieczenia drzwi
musz¹ pozostaæ zamkniête. Podczas opiekania miêsa,
nale¿y wlaæ do tacy do ociekania trochê wody, aby
zapobiec rozpryskiwaniu siê t³uszczu i powstawaniu
dymu. Odwróciæ miêso na drug¹ stronê podczas
grillowania.
Funkcja ta jest dostêpna wówczas, gdy wybrany jest
równie¿ ro¿en [jeli zastosowano].
TURBOGRILL
(GRILL + WENTYLATOR)
3 -
Funkcja nadaje siê idealnie do przygotowywania
kawa³ków miêsa [pieczeni wo³owej, sztuk miêsa].
Funkcja pozwala na ró¿ne ustawienia (1 minimum- 5
maksimum). Podgrzewaæ piekarnik przez 3 do 5 min.
Podczas pieczenia drzwi musz¹ pozostaæ zamkniête.
Podczas opiekania miêsa, nale¿y wlaæ do tacy do
ociekania trochê wody, aby zapobiec rozpryskiwaniu
siê t³uszczu i powstawaniu dymu. Odwróciæ miêso
podczas grillowania.
PROGRAM
-
P1- 300°C
P2- 220°C
P3- 220°C
S³u¿y do pieczenia pizzy, chleba i placków. Dla
ka¿dego programu mo¿na wyszukaæ przepis w
dostarczonej ksi¹¿ce kucharskiej.
PODGRZEWANIE
(BOOSTER)
200C 50°C - 250°C
S³u¿y do szybkiego wczeniejszego podgrzania
piekarnika. Przy wzrocie temperatury zawiec¹ siê
kolejno wskaniki -----°C. Funkcja podgrzewania
[booster] wy³¹cza siê automatycznie, kiedy zostanie
osi¹gniêta zaprogramowana temperatura. W³¹czy siê
sygna³ akustyczny i urz¹dzenie za³¹czy funkcjê
gotowania
STATIC
. Stosowaæ do miêsa, ryb i drobiu.