Whirlpool AKP 235 NB Program Chart

Typ
Program Chart
AKP 235
KARTA OPISOWA URZ¥DZENIA
PL
5019 310 56019
1. Panel sterowania
2. Wentylator ch³odz¹cy (niewidoczny)
3. Górny element grzewczy
4. Element grilla
5. Owietlenie tylne piekarnika
6. Wentylator
7. Dolny element grzewczy (niewidoczny)
8. Drzwiczki piekarnika*
*Wa¿ne:
W serwisie technicznym mo¿na
zamówiæ opcjonalny zestaw zawieraj¹cy szklany
panel na drzwiczki oraz odpowiednie komponenty
monta¿owe. Zestaw pozwala na obni¿enie
temperatury zewnêtrznej czêci drzwiczek
piekarnika i jest zalecany w obecnoci dzieci.
Kod nr
4819 310 39186
.
AKCESORIA
PANEL STEROWANIA
1. Pokrêt³o prze³¹cznika funkcji
2. Minutnik
3. Pokrêt³o termostatów
4. Czerwona kontrolka termostatu
Pierwsza
Ostatnia
pó³ka
pó³ka
Grill:
Tacka do ociekania:
U¯YWANIE PIEKARNIKA
Obróciæ pokrêt³o prze³¹cznika funkcji i ustawiæ na symbol ¿¹danej funkcji.
Zapala siê owietlenie piekarnika.
Obróciæ pokrêt³o termostatu w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i ustawiæ na
¿¹dan¹ temperaturê. Zapala siê czerwona lampka kontrolna termostatu i wy³¹cza po osi¹gniêciu
wybranej temperatury.
Po zakoñczeniu pieczenia:
Obróciæ pokrêt³o na pozycjê
0
.
MINUTNIK
Minutnik pozwala na zaprogramowanie czasu w przedziale od 1 do 60 minut. Aby zaprogramowaæ
minutnik, zaleca siê wykonaæ pokrêt³em pe³ny obrót w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek
zegara, a nastêpnie wybraæ ¿¹dany czas. Po up³ywie zaprogramowanego czasu, rozlegnie siê
sygna³ akustyczny.
Tabela funkcji piekarnika
Funkcja Opis funkcji
0 PIEKARNIK
WY£¥CZONY
-
OSWIETLENIE
PIEKARNIKA
W³¹czenie wewnêtrznej ¿arówki piekarnika.
FUNKCJA
STATYCZNA
Do gotowania miêsa, ryb i drobiu na pó³ce.
Podgrzaæ piekarnik do ¿¹danej temperatury i, po wy³¹czeniu czerwonej kontrolki
termostatu, w³o¿yæ potrawê do piekarnika.
Zaleca siê u¿ywanie pó³ek na drugim lub trzecim poziomie.
WENTYLATOR +
STATYCZNA
Do pieczenia na maks. 2 pó³kach.
W razie potrzeby, zaleca siê zmieniaæ pozycjê potrawy, co zapewni jej równomierne
pieczenie.
Nie trzeba podgrzewaæ piekarnika (za wyj¹tkiem pizzy i ciast).
FUNKCJA GRILL
Do pieczenia kawa³ków miêsa (antrykotu, kie³basek) oraz na ro¿nie, do podpiekania
warzyw oraz do przyrumieniania chleba.
Podgrzewaæ piekarnik przez 3-5 min.
Podczas pieczenia, drzwiczki piekarnika musz¹ byæ zamkniête.
Piecz¹c miêso, dolaæ nieco wody do tacki na pierwszej pó³ce, co zmniejszy iloæ
dymu i rozpryskiwanie siê t³uszczu.
Zaleca siê obracaæ potrawê w czasie gotowania.
TURBOGRILL
Do grillowania du¿ych kawa³ków miêsa (rostbef, pieczenie).
Podczas pieczenia, drzwiczki piekarnika musz¹ byæ zamkniête.
Piecz¹c miêso, dolaæ nieco wody do tacki na pierwszej pó³ce, co zmniejszy iloæ
dymu i rozpryskiwanie siê t³uszczu.
Obracaæ miêso w czasie pieczenia.
FUNKCJA
ROZMRA¯ANIA
Do rozmra¿ania artyku³ów ¿ywnociowych do temperatury otoczenia.
Pozostawiæ potrawê w opakowaniu, aby unikn¹æ wysuszenia.
TABELE GRILLOWANIA
Uwaga:
Wskazane czasy i temperatury pieczenia podane s¹ jedynie informacyjnie.
ARTYKU£Y Funkcja Podgrzewanie
Pó³ka
od do³u
Temperatura
(°C)
Czas
pieczenia
min
To s ty X 3-4 200-225 10 - 15
Antrykot X 3-4 200-225 30 - 40
Kotlety X 3-4 200-225 30 - 40
Kie³baski X 3 200-225 30 - 40
Kotlety pieczone na ¿arze X 3 200-225 30 - 40
Ryby (w kawa³kach) X 3 200-225 30 - 40
Udka kurczaka X 3 200-225 40 - 50
Ro¿en X 3 200-225 40 - 50
¯eberka X 3 200-225 40 - 50
1/2 kurczaka X 3 200-225 40 - 50
1/2 kurczaka - 3 200-225 40 - 50
Kurczak w ca³oci - 2-3 200-225 60 - 70
Pieczeñ
wieprzowa, wo³owa
- 2-3 200-225 60 - 80
Kaczka - 1-2 200-225 60 - 80
Udziec jagniêcy - 1-2 200-225 80 - 100
Rostbef - 2 200-225 60 - 70
Pieczone ziemniaki - 2-3 200-225 40 - 50
Ryby, np. dorada, pstr¹g - 3 190-200 40 - 50
TABELE PIECZENIA
ARTYKU£Y Funkcja Podgrzewanie
Pó³ka
od do³u
Temperatura
(°C)
Czas
pieczenia
min
MIÊSO
Jagniê, kolê, baranina
X 2 200 90 - 110
X 2 200 100 - 110
Cielêcina, wo³owina, wieprzowina
X 2 200 90 - 110
X 2 200 90 - 110
Kurczak,
królik,
kaczka
X 2 200 70 - 80
X 2 200 70 - 80
Indyk
(3-5 kg)
X 2 210 160 - 180
X 2 200 170 - 180
Gê
(2 kg)
X 2 210 100 - 130
X 2 200 100 - 130
RYBY
(1 kg)
dorada, labraks, tuñczyk, ³oso,
dorsz
X 2 200 60 - 80
X 2 190 60 - 80
RYBY
(<1 kg - kawa³ki)
siod³ak, tuñczyk
X 2 190 50 - 60
X 2 190 50 - 60
WARZYWA
Papryka, pomidory, pieczone
ziemniaki
X 2
190
50 - 60
X 2
190
50 - 60
S£ODYCZE, CIASTA, ITP.
Ciasta dro¿d¿owe
X 2
180 40 - 50
X 2
180 40 - 50
Ciasta z nadzieniem
serowym
X 2
190 60 - 90
X 2
180 60 - 90
Ta r ta
X 2
190 40 - 50
X 2
180 40 - 50
Strudel, naleniki
X 2
200 50 - 60
X 2
190 50 - 60
Biszkopty, obwarzanki, kruche ciasto
X 2
180 20 - 30
X 2
180 30 - 40
Beza, ciasteczka
X 2
180 35 - 45
X 2
180 35 - 45
S³one ciasta, ciasta z nadzieniem
owocowym, np. ananasem,
brzoskwini¹
X 2
200 50 - 60
X 2
190 45 - 55
Lasagne, zapiekanka z ziemniaków,
cannelloni, zapiekanki w ciecie
X 2
200 40 - 50
X 2
190 40 - 50
Chleb
X 2
210 30 - 40
X 2
210 30 - 40
Pizza
X 2
225 15 - 20
X 2
210 20 - 30
Vol-au-vent
X 2
210 20 - 30
X 2
200 30 - 40
Suflet
X 2
200 40 - 50
X 2
190 50 - 60
  • Page 1 1
  • Page 2 2

Whirlpool AKP 235 NB Program Chart

Typ
Program Chart