Whirlpool AKP 234/01 IX Program Chart

Typ
Program Chart
AKP 234
KARTA OPISOWA URZ¥DZENIA
PL
5019 310 56014/A
1.
Panel sterowania
2.
Wentylator ch³odz¹cy (niewidoczny)
3.
Górny element grzewczy
4.
Element grilla
5.
Owietlenie tylne piekarnika
6.
Wentylator
7.
Dolny element grzewczy (niewidoczny)
8.
Drzwiczki piekarnika *
*
Wa¿ne:
W serwisie technicznym mo¿na
zamówiæ opcjonalny zestaw zawieraj¹cy szklany
panel na drzwiczki oraz odpowiednie
komponenty monta¿owe. Zestaw pozwala na
obni¿enie temperatury zewnêtrznej czêci
drzwiczek piekarnika i jest zalecany w obecnoci
dzieci.
Kod nr 4819 310 39186.
AKCESORIA
PANEL STEROWANIA
1. Pokrêt³o prze³¹cznika funkcji
2. Zegar analogowy
3. Pokrêt³o termostatu
4. Czerwona kontrolka termostatu
ZEGAR ANALOGOWY
Zastosowanie zegara analogowego:
1) Wskazywanie aktualnej godziny. Aby nastawiæ aktualn¹ godzinê, nale¿y
nacisn¹æ przycisk
(B)
i obróciæ go w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek
zegara.
2) Programowanie czasu rozpoczêcia pieczenia. Czas rozpoczêcia pieczenia
mo¿na opóniæ o maksymalnie 12 godzin.
3) Programowanie d³ugoci czasu pieczenia. Funkcja pozwala na
zaprogramowanie piekarnika (przy dowolnej funkcji) w taki sposób, aby po
up³ywie okrelonego czasu piekarnik wy³¹czy³ siê automatycznie. D³ugoæ
pieczenia mo¿na zaprogramowaæ w zakresie od 5 minut do 180 minut.
Pierwsza
Ostatnia
pó³ka
pó³ka
2 kratki:
Tacka do ociekania:
W£¥CZANIE PIEKARNIKA
a) PIECZENIE W TRYBIE RÊCZNYM
1) Obróciæ pokrêt³o
(B)
w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara (bez wciskania) do chwili, gdy w okienku pojawi siê symbol .
2) Nacisn¹æ przycisk
(A)
i przekrêciæ go
w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara
do chwili, gdy trójk¹t
(D)
bêdzie wskazywa³ czas
wywietlany na zegarze (wskazówka godzin).
Po przekrêceniu we w³aciwe po³o¿enie przycisk zaskoczy.
3) Ustawiæ pokrêt³o wyboru na odpowiedni symbol. Kontrolka piekarnika zawieci siê.
4) Obróciæ pokrêt³o termostatu w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara na ¿¹dan¹ temperaturê. Czerwona kontrolka termostatu
zawieci siê.
5) Po zakoñczeniu pieczenia
obróciæ pokrêt³a w po³o¿enie OFF (0
-
)
, poniewa¿ w trybie rêcznym piekarnik NIE wy³¹czy siê
automatycznie.
b) PIECZENIE W TRYBIE RÊCZNYM Z CZASEM ROZPOCZÊCIA PIECZENIA
1) Obróciæ przycisk
(B)
w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara (bez naciskania) a¿ w okienku pojawi siê symbol .
2) Nacisn¹æ przycisk
(A)
i obróciæ go
w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara
a¿ trójk¹t
(D)
wska¿e godzinê, o której ma
siê rozpocz¹æ pieczenie (np. na rysunku: 11:30).
3) Ustawiæ pokrêt³o wyboru na odpowiedni symbol.
4) Obróciæ pokrêt³o termostatu w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara na ¿¹dan¹ temperaturê.
5) Po zakoñczeniu pieczenia
obróciæ pokrêt³a w po³o¿enie OFF (0
-
)
, poniewa¿ w trybie rêcznym piekarnik NIE wy³¹czy siê
automatycznie.
c) PIECZENIE PROGRAMOWE Z CZASEM ROZPOCZÊCIA I CZASEM TRWANIA PIECZENIA
1) Obróciæ przycisk
(B)
w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara
(bez wciskania) a¿ w okienku pojawi siê ¿¹dany czas
trwania pieczenia
(C)
(5 - 180 minut).
2) Nacisn¹æ przycisk
(A)
i obracaæ
w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara
a¿ trójk¹t
(D)
wska¿e godzinê, o której ma siê
rozpocz¹æ pieczenie (np. na rysunku: 11:30).
3) Ustawiæ pokrêt³o wyboru na odpowiedni symbol.
4) Obróciæ pokrêt³o termostatu w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara na ¿¹dan¹ temperaturê.
5) Przy koñcu ustawionego czasu pieczenia zostanie wygenerowany sygna³ akustyczny, a
piekarnik wy³¹czy siê automatycznie.
Aby
wy³¹czyæ sygna³ akustyczny, nale¿y przekrêciæ przycisk
(B)
w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara
(bez naciskania) a¿
w okienku pojawi siê symbol .
6) Po up³ywie ustawionego czasu pieczenia, pieczenie mo¿na wyd³u¿yæ, wykonuj¹c instrukcje podane powy¿ej lub korzystaj¹c z
procedury pieczenia w trybie rêcznym.
d) PIECZENIE PROGRAMOWE Z CZASEM TRWANIA PIECZENIA
1) Obróciæ przycisk
(B)
w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara
(bez naciskania) a¿ w okienku zostanie wywietlony ¿¹dany
czas trwania pieczenia
(C)
(5 - 180 minut).
2) Nacisn¹æ przycisk
(A)
i obróciæ go
w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara
a¿ trójk¹t
(D)
wska¿e czas na zegarze
(wskazówka godzin).
Po obróceniu we w³aciwe po³o¿enie przycisk zaskoczy.
3) Ustawiæ pokrêt³o wyboru na odpowiedni symbol. Kontrolka piekarnika zawieci siê.
4) Obróciæ pokrêt³o termostatu w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara na ¿¹dan¹ temperaturê.
Czerwona kontrolka termostatu
zawieci siê.
5) Przy koñcu ustawionego czasu pieczenia zostanie wygenerowany sygna³ akustyczny, a
piekarnik wy³¹czy siê automatycznie.
Aby
wy³¹czyæ sygna³ akustyczny, nale¿y przekrêciæ przycisk
(B)
w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara
[bez naciskania) a¿ w
okienku pojawi siê symbol .
6) Po up³ywie ustawionego czasu pieczenia, pieczenie mo¿na wyd³u¿yæ, wykonuj¹c instrukcje podane powy¿ej lub korzystaj¹c z
procedury pieczenia w trybie rêcznym.
Tabela funkcji piekarnika
Funkcja Opis funkcji
- Piekarnik wy³¹czony
0
Owietlenie piekarnika
W³¹czenie wewnêtrznej ¿arówki piekarnika.
FUNKCJA STATYCZNA
Do pieczenia ka¿dego rodzaju ¿ywnoci.
Podgrzaæ piekarnik do ¿¹danej temperatury i, po wy³¹czeniu czerwonej kontrolki termostatu, w³o¿yæ
potrawê do piekarnika.
Zaleca siê u¿ywanie pó³ek na drugim lub trzecim poziomie.
FUNKCJA WENTYLATOR
Do pieczenia na maks. 2 pó³kach.
W razie potrzeby, zaleca siê zmieniaæ pozycjê potrawy, co zapewni jej równomierne pieczenie. Nie
trzeba podgrzewaæ piekarnika (za wyj¹tkiem pizzy i ciast).
FUNKCJA GRILL
Do pieczenia kawa³ków miêsa (antrykotu, kie³basek) oraz na ro¿nie, do podpiekania warzyw oraz do
przyrumieniania chleba.
Podgrzewaæ piekarnik przez 5 min. Podczas pieczenia, drzwiczki piekarnika musz¹ byæ zamkniête.
Piecz¹c miêso, dolaæ nieco wody do tacki na pierwszej pó³ce, co zmniejszy iloæ dymu i
rozpryskiwanie siê t³uszczu. Obracaæ miêso w czasie pieczenia.
FUNKCJA TURBOGRILL
(GRILL + WENTYLATOR)
Do grillowania du¿ych kawa³ków miêsa (rostbef, pieczenie).
Podczas pieczenia, drzwiczki piekarnika musz¹ byæ zamkniête.
Piecz¹c miêso, dolaæ nieco wody do tacki na pierwszej pó³ce, co zmniejszy iloæ dymu i
rozpryskiwanie siê t³uszczu. Obracaæ miêso w czasie pieczenia.
FUNKCJA ROZMRA¯ANIA
Do rozmra¿ania artyku³ów ¿ywnociowych do temperatury otoczenia.
Pozostawiæ potrawê w opakowaniu, aby unikn¹æ wysuszenia.
TABELE PIECZENIA TABELE GRILLOWANIA
Uwaga:
Wskazane czasy i temperatury pieczenia podane s¹ jedynie
informacyjnie.
ARTYKU£Y Funkcja Podgrzewanie
³ka
od do³u
Temperatura
(°C)
Czas
pieczenia
min
MIÊSO
Jagniê, kolê,
baranina
X 2 200 90 - 110
X 2 200 100 - 110
Cielêcina,
wo³owina,
wieprzowina
X 2 200 90 - 110
X 2 200 90 - 110
Kurczak,
królik,
kaczka
X 2 200 70 - 80
X 2 200 70 - 80
Indyk
(3-5 kg)
X 2 210 160 - 180
X 2 200 170 - 180
Gê
(2 kg)
X 2 210 100 - 130
X 2 200 100 - 130
RYBY
(1 kg)
dorada, labraks,
tuñczyk, ³oso,
dorsz
X 2 200 60 - 80
X 2 190 60 - 80
RYBY
(<1 kg - kawa³ki)
siod³ak, tuñczyk
X 2 190 50 - 60
X 2 190 50 - 60
WARZYWA
Papryka,
pomidory,
pieczone ziemniaki
X 2
190
50 - 60
X 2
190
50 - 60
S£ODYCZE,
CIASTA, ITP.
Ciasta dro¿d¿owe
X 2
180 40 - 50
X 2
180 40 - 50
Ciasta z
nadzieniem
serowym
X 2
190 60 - 90
- 2
180 60 - 90
Ta r ta
X 2
190 40 - 50
X 2
180 40 - 50
Strudel, naleniki
X 2
200 50 - 60
X 2
190 50 - 60
Biszkopty,
obwarzanki,
kruche ciasto
X 2
180 20 - 30
X 2
180 30 - 40
Beza, ciasteczka
X 2
180 35 - 45
X 2
180 35 - 45
S³one ciasta, ciasta
z nadzieniem
owocowym, np.
ananasem,
brzoskwini¹
X 2
200 50 - 60
X 2
190 45 - 55
Lasagne,
zapiekanka z
ziemniaków,
cannelloni,
zapiekanki w
ciecie
X 2
200 40 - 50
X 2
190 40 - 50
Chleb
X 2
210 30 - 40
X 2
210 30 - 40
Pizza
X 2
225 15 - 20
X 2
210 20 - 30
Vol-au-vent
X 2
210 20 - 30
X 2
200 30 - 40
Suflet
X 2
200 40 - 50
X 2
190 50 - 60
ARTYKY Funkcja Podgrzewanie
³ka
od do³u
Temperatura
(°C)
Czas
pieczenia
min
To st y X 3-4 200-225 10 - 15
Antrykot X 3-4 200-225 30 - 40
Kotlety X 3-4 200-225 30 - 40
Kie³baski X 3 200-225 30 - 40
Kotlety pieczone
na ¿arze
X 3 200-225 30 - 40
Ryby (w
kawa³kach)
X 3 200-225 30 - 40
Udka kurczaka X 3 200-225 40 - 50
Ro¿en X 3 200-225 40 - 50
¯eberka X 3 200-225 40 - 50
1/2 kurczaka X 3 200-225 40 - 50
1/2 kurczaka - 3 200-225 40 - 50
Kurczak w
ca³oci
- 2-3 200-225 60 - 70
Pieczeñ
wieprzowa,
wo³owa
- 2-3 200-225 60 - 80
Kaczka - 1-2 200-225 60 - 80
Udziec jagniêcy - 1-2 200-225 80 - 100
Rostbef - 2 200-225 60 - 70
Pieczone
ziemniaki
- 2-3 200-225 40 - 50
Ryby, np.
dorada, pstr¹g
- 3 190-200 40 - 50
  • Page 1 1
  • Page 2 2

Whirlpool AKP 234/01 IX Program Chart

Typ
Program Chart