Whirlpool AKP 282 NA Program Chart

Typ
Program Chart
AKP 282
KARTA OPISOWA URZ¥DZENIA
PL
5019 310 56056
1.
Panel sterowania
2.
Wentylator ch³odz¹cy (niewidoczny)
3.
Górny element grzewczy
4.
Element grilla
5.
Owietlenie tylne piekarnika
6.
Okr¹g³y element grzewczy (niewidoczny)
7.
Wentylator
8.
Dolny element grzewczy (niewidoczny)
9.
Zimne drzwiczki piekarnika
AKCESORIA
PANEL STEROWANIA
1. Pokrêt³o prze³¹cznika funkcji
2. Zegar analogowy
3. Pokrêt³o termostatu
4. Czerwona kontrolka termostatu
ZEGAR ANALOGOWY
Niniejszy programator elektromechaniczny pozwala na:
1. Wywietlanie aktualnego czasu. Aby ustawiæ aktualny czas, nale¿y nacisn¹æ
przycisk
(B)
i obróciæ go w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara.
2. Programowanie czasu rozpoczêcia pieczenia maksymalnie 12 godzin z góry
(np. NIE nale¿y ustawiaæ czasu na 7:00 rano aby proces pieczenia rozpocz¹³ siê
o godzinie 8:00 wieczorem poniewa¿ piekarnik w³¹czy siê o godzinie 8:00 rano).
3. Programowanie czasu trwania procesu pieczenia w zakresie od minimalnie
5 minut do maksymalnie 180 minut.
Pierwsza
Ostatnia
pó³ka
pó³ka
2 kratki: Tacka do ociekania:
W£¥CZANIE PIEKARNIKA
a) PIECZENIE W TRYBIE RÊCZNYM
1. Obracaæ przycisk
(B)
w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara (nie naciskaæ), dopóki nie pojawi siê symbol w okienku
(C)
.
2. Nacisn¹æ przycisk
(A)
i obróciæ go w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek
zegara, dopóki trójk¹t
(D)
nie wska¿e godziny
wywietlanej na zegarze (wskazówki godzinowe).
Po przekrêceniu we w³aciwe po³o¿enie przycisk zaskoczy.
3. Obróciæ pokrêt³o prze³¹cznika funkcji i ustawiæ na symbol ¿¹danej funkcji. Kontrolka piekarnika zawieci siê.
4. Obróciæ pokrêt³o termostatu w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i ustawiæ na ¿¹dan¹ temperaturê Czerwona kontrolka
termostatu zawieci siê.
5. Po zakoñczeniu pieczenia, ustawiæ pokrêt³a (prze³¹cznika funkcji oraz termostatu) na pozycjê OFF-0 lub  (w zale¿noci od modelu).
b) PIECZENIE W TRYBIE RÊCZNYM Z CZASEM ROZPOCZÊCIA PIECZENIA
1. Obracaæ przycisk
(B)
w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara (nie naciskaæ), dopóki nie pojawi siê symbol w okienku
(C)
.
2. Nacisn¹æ przycisk
(A)
i obracaæ w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek zegara
, dopóki trójk¹t
(D)
nie ustawi siê na godzinie, o
której powinno rozpocz¹æ siê pieczenie (np. tak jak widaæ na rysunku, na godz. 11.30).
3. Obróciæ pokrêt³o prze³¹cznika funkcji i ustawiæ na symbol ¿¹danej funkcji. Kontrolka piekarnika zawieci siê.
4. Obróciæ pokrêt³o termostatu w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i ustawiæ na ¿¹dan¹ temperaturê Czerwona kontrolka
termostatu zawieci siê.
5. Po zakoñczeniu pieczenia, ustawiæ pokrêt³a (prze³¹cznika funkcji oraz termostatu) na pozycjê OFF-0 lub  (w zale¿noci od modelu).
c) PIECZENIE PROGRAMOWE Z CZASEM ROZPOCZÊCIA I CZASEM TRWANIA PIECZENIA
1. Obracaæ przycisk
(B)
w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek zegara
(bez naciskania), dopóki w okienku
(C)
nie pojawi siê czas
trwania pieczenia (5 -180 min.).
2. Nacisn¹æ przycisk
(A)
i obracaæ w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek zegara
, dopóki trójk¹t
(D)
nie ustawi siê na godzinie, o
której powinno rozpocz¹æ siê pieczenie
(np. tak jak widaæ na rysunku, na godz. 11.30)
.
3. Obróciæ pokrêt³o prze³¹cznika funkcji i ustawiæ na symbol ¿¹danej funkcji.
4. Obróciæ pokrêt³o termostatu w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i ustawiæ na ¿¹dan¹ temperaturê
5. Po zakoñczeniu pieczenia, rozlegnie siê sygna³ dwiêkowy i
piekarnik wy³¹czy siê automatycznie
. Aby wy³¹czyæ sygna³ dwiêkowy, nale¿y
przekrêciæ przycisk
(B)
w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek
zegara (nie naciskaæ), dopóki nie pojawi siê symbol w okienku.
6. Po zakoñczeniu czasu pieczenia, pieczenie mo¿na przed³u¿yæ postêpuj¹c zgodnie z powy¿szymi instrukcjami lub stosuj¹c
procedurê pieczenia rêcznego.
d) PIECZENIE PROGRAMOWE Z CZASEM TRWANIA PIECZENIA
1. Obracaæ przycisk
(B)
w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek zegara
(bez naciskania), dopóki w okienku
(C)
nie pojawi siê czas
trwania pieczenia (5 -180 min.).
2. Nacisn¹æ przycisk
(A)
i obróciæ go w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek zegara
, dopóki trójk¹t
(D)
nie wska¿e godziny
wywietlanej na zegarze (wskazówki godzinowe).
Po przekrêceniu we w³aciwe po³o¿enie przycisk zaskoczy.
3. Obróciæ pokrêt³o prze³¹cznika funkcji i ustawiæ na symbol ¿¹danej funkcji. Kontrolka piekarnika zawieci siê.
4. Obróciæ pokrêt³o termostatu w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i ustawiæ na ¿¹dan¹ temperaturê
Czerwona kontrolka
termostatu zawieci siê.
5. Po zakoñczeniu pieczenia, rozlegnie siê sygna³ dwiêkowy i
piekarnik wy³¹czy siê automatycznie.
Aby wy³¹czyæ sygna³ dwiêkowy, nale¿y
przekrêciæ przycisk
(B)
w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek
zegara (nie naciskaæ), dopóki nie pojawi siê symbol w okienku.
6. Po zakoñczeniu czasu pieczenia, pieczenie mo¿na przed³u¿yæ postêpuj¹c zgodnie z powy¿szymi instrukcjami lub stosuj¹c
procedurê pieczenia rêcznego.
Tabela funkcji piekarnika
Funkcja Opis funkcji
0 PIEKARNIK WY£¥CZONY
-
OWIETLENIE PIEKARNIKA
W³¹czenie wewnêtrznej ¿arówki piekarnika.
FUNKCJA STATYCZNA
Do gotowania miêsa, ryb i drobiu na pó³ce.
Podgrzaæ piekarnik do ¿¹danej temperatury i, po wy³¹czeniu czerwonej kontrolki termostatu, w³o¿yæ
potrawê do piekarnika.
Zaleca siê u¿ywanie pó³ek na drugim lub trzecim poziomie.
WENTYLATOR + STATYCZNA
Do pieczenia na maks. 2 pó³kach.
W razie potrzeby, zaleca siê zmieniaæ pozycjê potrawy, co zapewni jej równomierne pieczenie.
Nie trzeba podgrzewaæ piekarnika (za wyj¹tkiem pizzy i ciast).
FUNKCJA GRILL
Do pieczenia kawa³ków miêsa (antrykotu, kie³basek) oraz na ro¿nie, do podpiekania warzyw oraz do
przyrumieniania chleba.
Podgrzewaæ piekarnik przez 3-5 min.
Podczas pieczenia, drzwiczki piekarnika musz¹ byæ zamkniête.
Piecz¹c miêso, dolaæ nieco wody do tacki na pierwszej pó³ce, co zmniejszy iloæ dymu i rozpryskiwanie
siê t³uszczu.
Zaleca siê obracaæ potrawê w czasie gotowania.
TURBOGRILL
Do grillowania du¿ych kawa³ków miêsa (rostbef, pieczenie).
Podczas pieczenia, drzwiczki piekarnika musz¹ byæ zamkniête.
Piecz¹c miêso, dolaæ nieco wody do tacki na pierwszej pó³ce, co zmniejszy iloæ dymu i
rozpryskiwanie siê t³uszczu.
Obracaæ miêso w czasie pieczenia.
FUNKCJA ROZMRA¯ANIA
Do rozmra¿ania artyku³ów ¿ywnociowych do temperatury otoczenia.
Pozostawiæ potrawê w opakowaniu, aby unikn¹æ wysuszenia.
TERMOWENTYLATOR
Do pieczenia bez wstêpnego podgrzewania piekarnika, na jednej lub wiêcej pó³kach - artyku³y
¿ywnociowe, które wymagaj¹ takiej samej temperatury pieczenia (np.: ryby, warzywa, ciasta), bez
wzajemnego przenikania zapachów
TURBOWENTYLATOR
Do pieczenia na jednej pó³ce (np.: owoce, ciasta, zapiekanki, warzywa, pizza, drób).
TABELE PIECZENIA
POTRAWY Funkcja Podgrzewanie
Pó³ka
od do³u
Poziom
Przyrumienianie
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia
(minuty)
MIÊSO
Jagniê, kolê, baranina
X 2 2 200 95 - 110
X 3 2 200 100 - 110
X 2 - 200 100 - 110
Pieczeñ
(cielêcina, wieprzowina, wo³owina)
(kg. 1)
X 2 2 200 95 - 110
X 3 3 200 100 - 110
X 2 - 200 90 - 100
Kurczak, królik,
kaczka
X 2 3 200 80 - 90
X 2 3 190 80 - 90
X 2 - 200 85 - 95
Indyk
(kg. 4-6) + poziom 3
przypieczenia
X 1 3 200 160 - 180
X 1 3 200 160 - 180
X 1 - 210 180 - 190
Gê ( 2kg)
X 2 3 210 100 - 130
X 1 3 200 100 - 130
X 2 - 200 100 - 130
RYBY
(W CA£OCI)
(1-2 kg)
Dorada, labraks, tuñczyk,
³oso, dorsz
X 2 1 200 45 - 55
X 3 1 190 45 - 55
X 2 - 200 50 - 60
RYBY
(W KAWA£KACH)
(1 kg.)
Siod³ak, tuñczyk
X 2 2 200 40 - 50
X 3 2 190 40 - 50
X 3 - 200 40 - 50
WARZYWA
Nadziewane papryki i pomidory
X 2 - 220 50 - 60
X 2 - 200 50 - 60
X 2 - 200 50 - 60
Pieczone ziemniaki
X 2 3 220 50 - 60
X 2 3 200 50 - 60
S£ODYCZE, CIASTA, ITP.
Ciasta dro¿d¿owe
X 2 - 190 40 - 50
X 1 - 180 40 - 50
X 2 - 180 40 - 50
Ciasta
z nadzieniem serowym
X 2 - 190 80 - 90
X 2 - 180 70 - 80
X 2 - 180 80 - 90
Tar ta
X 2 - 190 40 - 50
X 2 - 180 40 - 50
X 2 - 180 40 - 50
Strudel
X 2 - 200 50 - 55
X 1 - 3 - 200 50 - 55
X 2 - 200 50 - 55
Biszkopty
X 2 - 170 20 - 30
X 1 - 3 - 200 20 - 30
X 2 - 200 20 - 30
Bezy
X 2 - 180 35 - 45
X 1 - 3 - 180 35 - 45
X 2 - 180 40 - 50
TABELE GRILLOWANIA
Uwaga:
W przypadku pieczenia miês w funkcji Wentylowana i Statyczna, zaleca siê dodanie funkcji Przyrumienianie na
poziomie od 1 do 3.
Czasy i temperatury pieczenia s¹ podane orientacyjnie.
POTRAWY Funkcja Podgrzewanie
³ka
od do³u
Poziom
Przyrumienianie
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia
(minuty)
S³one ciasta
X 2 - 200 40 - 50
X 2 - 190 40 - 50
X 2 - 190 40 - 50
Lasagne
X 2 1 200 45 - 60
X 2 1 200 45 - 60
X 2 - 200 45 - 60
Ciasta z nadzieniem owocowym
np. ananasem, brzoskwini¹
X 2 - 190 50 - 60
X 2 - 190 40 - 50
X 2 - 190 40 - 50
Bezy
X 2 - 120 120 - 150
- 1 - 3 - 120 120 - 150
- 2 - 120 120 - 150
Vol-au-vent
X 2 - 200 35 - 45
X 1 - 3 - 190 35 - 45
X 2 - 190 35 - 45
Suflet
X 2 - 200 40 - 50
X 2 - 190 45 - 55
X 2 - 190 45 - 55
POTRAWY Funkcja Podgrzewanie
Pó³ka
od do³u
Poziom
Mocy
Czas pieczenia
(minuty)
Antrykot X 4 5 35 - 45
Kotlety X 4 5 30 - 40
Kie³baski X 3 - 4 5 30 - 40
Kotlety pieczone na ¿arze X 4 5 35 - 45
Ryby (w kawa³kach) X 3 - 4 5 35 - 45
Udka kurczaka X 3 - 4 5 40 - 50
Ro¿en X 3 - 4 5 40 - 50
¯eberka X 3 - 4 5 35 - 45
1/2 kurczaka X 3 5 45 - 55
1/2 kurczaka X 3 5 45 - 55
Kurczak w ca³oci X 3 5 60 - 70
Pieczeñ
wieprzowa, wo³owa
X 2 5 60 - 70
Kaczka X 2 5 70 - 80
Udziec jagniêcy X 3 5 70 - 80
Rostbef X 3 5 50 - 60
Pieczone ziemniaki X 3 5 50 - 60
Ryby (dorada, pstr¹g) X 3 5 50 - 60
  • Page 1 1
  • Page 2 2

Whirlpool AKP 282 NA Program Chart

Typ
Program Chart