AKP 230/02 KARTA PRODUKTU
PL
5019 310 01015
HUSKCZ GBHRSLROBG
PL
UWAGA:
Temperatury i czas pieczenia podane zostały jedynie orientacyjnie i dotyczą 4 porcji.
Tabela funkcji piekarnika
Funkcja Opis funkcji
0 PIEKARNIK
WYŁĄCZONY
-
OŚWIETLENIE
PIEKARNIKA
• Włączenie wewnętrznej żarówki piekarnika.
GRZAŁKA GÓRNA
I DOLNA
• Do pieczenia mięsa, ryb i drobiu na półce.
• Podgrzać piekarnik do żądanej temperatury i po zgaśnięciu czerwonej kontrolki
termostatu włożyć potrawę do piekarnika.
• Zaleca się umieszczenie potrawy na drugiej lub trzeciej półce.
PIECZENIE
KONWEKCYJNE
• Do pieczenia na maks. 2 półkach.
• W razie potrzeby, zaleca się zmieniać pozycję potrawy, co zapewni jej równomierne
pieczenie.
• Nie trzeba podgrzewać piekarnika (za wyjątkiem pizzy i ciast).
GRILL
• Do pieczenia kawałków mięsa (antrykotu, szaszłyków, kiełbasek), do zapiekania warzyw
oraz do przyrumieniania chleba.
• Podgrzewać piekarnik przez 3-5 min.
• Podczas pieczenia, drzwi piekarnika muszą być zamknięte.
• Piecząc mięso, dolać nieco wody do tacki na pierwszej półce, co zmniejszy ilość dymu i
rozpryskiwanie się tłuszczu.
• Zaleca się obracać potrawę w czasie gotowania.
TURBOGRILL
• Do grillowania dużych kawałków mięsa (rostbef, pieczenie).
• Podczas pieczenia, drzwi piekarnika muszą być zamknięte.
• Podczas pieczenia mięsa dolać nieco wody do tacki na pierwszej półce, co zmniejszy
ilość dymu i rozpryskiwanie się tłuszczu.
• Obracać mięso w czasie pieczenia.
ROZMRAŻANIE
• Do rozmrażania artykułów żywnościowych do temperatury otoczenia.
• Pozostawić potrawę w opakowaniu, aby uniknąć wysuszenia.
POTRAWY Funkcja
Półka
od dołu
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia
(min).
Baranina/cielęcina/wołowina/
wieprzowina
2 190-210 90-110
Kurczak/królik/kaczka
2 190-200 65-85
Indyk/gęś
2 190-200 140-180
Ryby
2 180-200 50-60
Faszerowane pomidory i papryki/
pieczone ziemniaki
2 180-200 50-60
Ciasta drożdżowe
2 170-180 45-55
Ciasta z nadzieniem
2 180-200 60-90
Biszkopty
2 170-180 35-45
Lasagne
2 190-200 45-55
Chleb/Pizza
2 200-225 40-50/15-18
To s ty
3/4 250 1,5-2,5
Kotlety/kiełbaski/szaszłyki
3/4 250 35-45
Zapiekanka warzywna
3 250 5-8
1/2 kurczaka
3 250 40-50
Kurczak w całości 2/3 200-225 55-65
Pieczeń wołowa 2 200-250 35-45
Pieczeń 2/3 200-225 60-70
Ryby (w całości) 3 190-200 40-50
1. Panel sterowania
1.1. Pokrętło wyboru funkcji
1.2. Programator czasu pieczenia/Pokrętło
minutnika
1.3. Pokrętło termostatu
1.4. Czerwona kontrolka termostatu
2. Wentylator chłodzący (niewidoczny)
3. Grzałka górna
4. Grzałka grilla/ Regulowana grzałka grilla
5. Tylna żarówka piekarnika
6. Wentylator
7. Grzałka dolna niewidoczna)
8. Zimne drzwiczki piekarnika
AKCESORIA
Ruszt - Tacka do ociekania - Aluminiowa blacha do ciast
JAK URUCHOMIĆ PIEKARNIK
Ustawić pokrętło wyboru funkcji na żądaną funkcję. Zapali się oświetlenie piekarnika.
Obrócić pokrętło termostatu w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i ustawić na żądanej
temperaturze. Zapala się czerwona kontrolka termostatu. Kontrolka się wyłączy w momencie
osiągnięcia ustawionej temperatury. Po zakończeniu pieczenia obrócić pokrętła w pozycję “0”.
PROGRAMATOR CZASU PIECZENIA
Programator pozwala na ustawienie czasu pieczenia w zakresie od 1 do 120 minut. Aby
zaprogramować długość czasu pieczenia, po wybraniu funkcji pieczenia należy wykonać
pokrętłem pełny obrót w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara, a następnie
ustawić na żądany czas pieczenia obracając pokrętłem w kierunku przeciwnym do ruchu
wskazówek zegara. Po upływie ustawionego czasu pieczenia, piekarnik się wyłącza, a programator
znajduje się w pozycji "0". Aby korzystać z piekarnika w trybie ręcznym, tj. bez ustawiania długości
czasu pieczenia, należy sprawdzić, czy pokrętło programatora jest ustawione w pozycji .
Uwaga: Jeśli programator jest ustawiony na “0”, nie można włączyć piekarnika. Aby włączyć piekarnik,
należy ustawić programator na symbol lub zaprogramować długość czasu pieczenia.
Pierwsza
Ostatnia
półka
półka