AKP 232/01 KARTA OPISOWA URZĄDZENIA
5019 310 56662
1. Panel sterowania
2. Wentylator chłodzący (niewidoczny)
3. Grzałka górna
4. Grzałka grilla (regulowana)
5. Tylna żarówka piekarnika
6. Grzałka okrągła (niewidoczna)
7. Wentylator
8. Grzałka dolna (niewidoczna)
9. Zimne drzwiczki piekarnika
AKCESORIA
PANEL STEROWANIA
1. Pokrętło wyboru funkcji
2. Przycisk programatora czasu pieczenia
3. Pokrętło termostatu
4. Czerwona kontrolka termostatu
Pokrętła ukryte:
• Aby skorzystać z pokrętła, należy je nacisnąć na środku.
• Pokrętło się wysuwa.
• Ustawić pokrętło na żądanej pozycji.
Po zakończeniu pieczenia ustawić pokrętło na pozycji 0 i nacisnąć na środku, aby ponownie wróciło na swoje
miejsce.
Tacka do pieczenia
(aluminiowa):
Grill:
Tacka do ociekania:
JAK URUCHOMIĆ PIEKARNIK
• Ustawić pokrętło wyboru funkcji na żądaną funkcję.
Zapali się oświetlenie piekarnika.
• Obrócić pokrętło termostatu w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i ustawić na żądanej
temperaturze. Zapali się czerwona kontrolka termostatu. Kontrolka zgaśnie w momencie osiągnięcia
wybranej temperatury.
Po zakończeniu pieczenia:
• Ustawić pokrętło na pozycji “0”.
PROGRAMATOR CZASU PIECZENIA
Programator pozwala na ustawienie czasu pieczenia w zakresie od 1 do 120 minut.
Aby zaprogramować czas pieczenia, po wybraniu funkcji pieczenia należy wykonać pokrętłem
pełny obrót w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara, a następnie ustawić na
żądany czas pieczenia obracając pokrętłem w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek
zegara. Po upływie ustawionego czasu pieczenia piekarnik się wyłącza, a programator
znajduje się w pozycji “0”. Aby korzystać z piekarnika w trybie ręcznym, tj. bez ustawiania
długości czasu pieczenia, należy sprawdzić, czy pokrętło programatora jest ustawione w
pozycji .
Uwaga: Jeśli programator jest ustawiony na “0”, nie można włączyć piekarnika.
Aby włączyć piekarnik, należy ustawić programator na symbol lub zaprogramować
długość czasu pieczenia.
Tabela funkcji piekarnika
Funkcja Opis funkcji
0 PIEKARNIK
WYŁĄCZONY
-
OŚWIETLENIE
PIEKARNIKA
• Włączenie wewnętrznej żarówki piekarnika.
KONWENCJONALNE
• Do przyrządzania mięsa, ryb i drobiu na jednej półce.
• Podgrzać piekarnik do żądanej temperatury i po zgaśnięciu czerwonej kontrolki
termostatu włożyć potrawę do piekarnika.
• Zaleca się pieczenie potraw na drugiej lub trzeciej półce.
PIECZENIE
KONWEKCYJNE
• Do pieczenia na maksymalnie 2 półkach.
• W razie potrzeby zaleca się zmianę pozycji potrawy, co zapewni jej równomierne
upieczenie.
• Nie trzeba podgrzewać piekarnika (za wyjątkiem pizzy i ciast).
GRILL
• Do pieczenia kawałków mięsa (antrykotu, szaszłyków, kiełbasek), do zapiekania
warzyw oraz do przyrumieniania chleba.
• Podgrzewać piekarnik przez 3-5 min.
• Podczas pieczenia drzwi piekarnika muszą być zamknięte.
• Podczas pieczenia mięsa dolać nieco wody do tacki na pierwszej półce, co
zmniejszy ilość dymu i rozpryskiwanie się tłuszczu.
• Zaleca się obracanie potrawy podczas pieczenia.
TURBOGRILL
• Do grillowania dużych kawałków mięsa (rostbef, pieczenie).
• Podczas pieczenia drzwi piekarnika muszą być zamknięte.
• Podczas pieczenia mięsa dolać nieco wody do tacki na pierwszej półce, co
zmniejszy ilość dymu i rozpryskiwanie się tłuszczu.
• Obracać mięso w czasie pieczenia.
ROZMRAŻANIE
• Do rozmrażania artykułów żywnościowych do temperatury otoczenia.
• Pozostawić potrawę w opakowaniu, aby uniknąć wysuszenia.
TERMOOBIEG
• Do pieczenia bez wstępnego podgrzewania piekarnika na jednej lub kilku
półkach potraw, które wymagają takiej samej temperatury pieczenia (np: ryby,
warzywa, ciasta), bez wzajemnego przenikania zapachów.
TURBOWENTYLATOR
• Do pieczenia na jednej półce (np: owoce, ciasta, zapiekanki, warzywa, pizza,
drób).
GRZAŁKA DOLNA
• Do wykańczania ciast owocowych lub serowych, a także do zagęszczania sosów.
• Zalecamy stosowanie funkcji podczas ostatnich 10/15 minut pieczenia.