7
PL
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
Pozakupiesprzętuorazjegorozpakowaniunależywszystkieprzystawkiiakcesoriaumyćwciepłej
wodzie.Samejjednostkiroboczejniewolnozanurzaćwwodzieorazinnychpłynach,należytylko
wytrzećwilgotnąściereczką.
FUNKCJA MIESZANIA CIASTA
Najednostkęroboczą„A”(rys.A)montujemypojemnikmalaksera„B1”(rys.B).Pojemnikmalakse-
raumieszczamynawałkunapędowymjednostkiroboczej„A1”(rys.A)zrączkąskierowanąwnaszą
stronęiprzekręcamywkierunkuprzeciwnymdoruchuwskazówekzegara,ażdozatrzaśnięciazacze-
pówmocujących.Następniedopojemnikamalakserawkładamymieszakhakowydociasta„F1”(rys.
F).Wpojemnikumalakseraumieszczamyproduktyspożywczektórebędziemymieszaćanastępnie
zakładamypokrywęmalaksera„B2”(rys.B)przekręcającjąwkierunkuprzeciwnymdoruchuwska-
zówekzegara,ażdomomentuzatrzaśnięciazaczepówmocujących.Takprzygotowanymalakserjest
gotowydopracy.Pozostałeproduktyspożywczedodajemyprzezotwórwpokrywiemalakseraiw
raziepotrzebypopychamyjezapomocąpopychaczamalaksera„B3”(rys.B).Popychaczmalaksera
„B3”(rys.B)możemyrównieżwykorzystaćdoodmierzaniasypkichipłynnychskładników.Prawi-
dłowakolejnośćmontażuzostałaprzedstawionanarysunkach(1,3,4,5).
UWAGA!Podczaswyrabianiaciastaniemożnadopuścićdotego,abyzbiłosięonowkulę,gdyż
możetodoprowadzićdouszkodzeniaurządzenia.
Zalecaneprędkości:wpoczątkowejfaziemieszaniaciastawskazanejestustawienieregulatorapręd-
kościA3(patrzrys.2)nadrugimlubtrzecimbiegu,adopieropokilkusekundachpracyprzełączyć
nawyższebiegiwzależnościodrodzajuwyrabianegociasta.
FUNKCJA SIEKANIA
Dosiekaniaużywamypojemnikamalaksera„B1”(rysB),montujemygopostępującdokładnietak
samojakwfunkcjimieszaniaciasta,używajączamiastmieszakahakowegonóżmetalowydomięsai
warzyw„F2”(rys.F).Korzystającztejprzystawkimożemyposiekaćmięsolubwarzywa.Prawidło-
wakolejnośćmontażuzostałaprzedstawionanarysunkach(1,3,4,5).
Zalecanaprędkość:podczassiekanianależykorzystaćz5–8biegu(patrzrys.2)orazmożnasko-
rzystaćzpozycjiPULSE–„A7”(rys.2).Produkty,którewkładamydopojemnikamalakseraprzez
otwórwpokrywiewraziepotrzebypopychamywyłączniezapomocąpopychaczamalaksera„B3”
(rys.B).
FUNKCJA MIKSOWANIA
Najednostkęroboczą„A”(rys.A)montujemydzbanekmiksera„G2”(rys.G)anastępnieprzekręca-
mygowkierunkuprzeciwnymdoruchuwskazówekzegara,ażdomomentuzatrzaśnięciazaczepów
mocujących.Wdzbankumikseraumieszczamyskładnikiprzeznaczonedozmiksowania.Zakłada-
mypokrywę„G1”(rys.G).Prawidłowakolejnośćmontażuzostałaprzedstawionanarysunku11.
UWAGA!Nienależynapełniaćdzbankamikseragorącymipłynami.
Nienależywlewaćdodzbankamikserawięcejniż1,0lpłynów.
Zalecanaprędkość:prędkośćobrotowąmikseranależyustawićzgodniezprzepisemkulinarnymlub
wedługwłasnychpotrzeb.
FUNKCJA UBIJANIA PIANY
Głowicęubijakapiany„I1”wrazzkońcówkąubijakapiany„I2”(rys.I)montujemydopojemnika
malaksera„B1”(rys.B)na wałku napędowym„A1”(rys.A) iprzykrywamypokrywąmalaksera
„B2”(rys.B),którąprzekręcamywkierunkuprzeciwnymdoruchuwskazówekzegara,ażdomo-
mentuzatrzaśnięciazaczepówmocujących.Prawidłowakolejnośćmontażuzostałaprzedstawiona
narysunku7.
UWAGA!Ubijakiemdopianymożemyprzygotowaćwyłączniepianęzbiałekbezcukru.
Wmomenciekiedyubijakiemdopianybędziemypróbowalimieszaćnawetnajdelikatniejszeciasto,
możedojśćdouszkodzeniagłowicyubijaka„I1”ijesttotraktowanejakonaprawaodpłatna.