150°C wskazanej na pokrętle. Włączy się czerwona lampka sygnalizująca działanie
rezystorów (RYS.1, Pkt 1);
4)
Pozostawić uruchomiony piec na ok. 1 h;
5)
Wyłączyć rezystory ustawiając termostaty (RYS.1, Pkt2) w pozycji „0”, kontrolka wyłączy
się;
6)
Otworzyć drzwi i pozostawić je otwarte przez około 15 min., aby usunąć parę i zapach;
7)
Zamknąć drzwi i powtórzyć czynności opisane w pkt 4, ustawiając termostat (RYS.1, Pkt 2)
do temperatury 400°C wskazanej na pokrętle;
8)
Pozostawić uruchomiony piec na ok. 1 h;
9)
Wyłączyć elementy grzewcza ustawiając termostaty (RYS. 1 - pkt 2) w położeniu „0”,
kontrolka włączy się. wyłączyć piec w sposób przedstawiony w pkt 4.4;
4.3. Włączanie pieca
1)
Podłączyć wtyczkę kabla zasilającego do gniazdka sieciowego;
2)
Włączyć elementy grzewcze ustawiając termostaty (RYS.1, Pkt 2) na żądaną
temperaturę. Włączy się czerwona lampka sygnalizująca działanie elementów
grzewczych (RYS.1, Pkt 1);
3)
Gdy piec osiągnął żądaną temperaturę (patrz punkt 9 obecnego akapitu), widoczną
na termometrze (RYS. 1 Pkt 3) można włożyć pizzę do pieca;
4)
Ręcznie otworzyć drzwi pieca chwytając za uchwyt;
5)
Aby włączyć oświetlenie komory, nacisnąć włącznik oświetlenia pieca (RYS.1, Pkt 4);
6)
Włożyć pizzę do pieca przy pomocy odpowiednich przyborów. Nie należy pozostawiać
otwartych drzwiczek pieca przez dłuższy czas, ponieważ uciekające z pieca ciepło
powoduje spadek temperatury w komorze.
7)
Zamknąć drzwi i kontrolować proces pieczenia przez przeszklenie;
8)
Temperatura pieczenia pizzy może być różna w zależności od tego, czy pizza umieszczona
jest bezpośrednio na ogniotrwałym kamieniu, czy też na blasze. W pierwszym przypadku
zaleca się ustawić temperaturę pieczenia na 280°C dla dolnego elementu i 320°C
dla elementu górnego. W drugim przypadku należy ustawić 320°C dla dolnego elementu
i 280°C dla górnego.
9)
Po zakończeniu pieczenia otworzyć drzwi, wyjąć pizzę i zamknąć drzwi.
4.4. Wyłączanie pieca
Po zakończeniu pieczenia, należy kolejno:
Wyłączyć piec obracając pokrętła regulujące termostaty do poz. „0” (RYS. 1 - pkt 2);