Aeg-Electrolux BE3003001B Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
BE3003001 PL PIEKARNIK INSTRUKCJA OBSŁUGI
Z MYŚLĄ O PERFEKCYJNYCH REZULTATACH
Dziękujemy za wybór tego produktu AEG.
Zaprojektowaliśmy go z myślą o wieloletniej bezawaryjnej
pracy i wyposażyliśmy w innowacyjne technologie, które
ułatwiają życie — nie wszystkie te funkcje można znaleźć
w zwykłych urządzeniach. Prosimy o poświęcenie kilku
minut na lekturę w celu zapewnienia najlepszego
wykorzystania urządzenia.
AKCESORIA I MATERIAŁY EKSPLOATACYJNE
W sklepie internetowym AEG można znaleźć wszystko co
niezbędne do utrzymania urządzeń AEG w doskonałym
stanie technicznym i wizualnym. Wśród szerokiej gamy
akcesoriów, zaprojektowanych i wyprodukowanych
zgodnie z wysokimi standardami jakości, oferujemy
specjalistyczne naczynia kuchenne, kosze na sztućce,
półki na butelki oraz torby do delikatnego prania...
Odwiedź sklep internetowy pod adresem
www.aeg-electrolux.com/shop
2
SPIS TREŚCI
4 Informacje dotyczące
bezpieczeństwa
8 Opis urządzenia
9 Przed pierwszym użyciem
10 Codzienna eksploatacja
11 Funkcje zegara
12 Korzystanie z akcesoriów
13 Dodatkowe funkcje
13 Przydatne rady i wskazówki
23 Konserwacja i czyszczenie
26 Co zrobić, gdy…
27 Ochrona środowiska
W niniejszej instrukcji użyte zostały
następujące symbole:
Ważne informacje dotyczące
bezpieczeństwa użytkownika oraz
prawidłowej eksploatacji urządzenia.
Informacje i wskazówki ogólne
Informacje dot. ochrony środowiska
Producent zastrzega sobie możliwość
wprowadzenia zmian bez wcześniejszego
powiadomienia
Spis treści
3
INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Przed instalacją i eksploatacją urządzenia należy uważnie przeczytać tę instrukcję obsługi:
Ze względu na własne bezpieczeństwo oraz bezpieczeństwo mienia
Ze względu na dbałość o środowisko
Aby zapewnić prawidłowe działanie urządzenia.
Instrukcję należy przechowywać wraz z urządzeniem – również w przypadku jego sprzeda‐
ży lub przeprowadzki.
Producent nie ponosi odpowiedzialności za uszkodzenia spowodowane nieprawidłową in‐
stalacją lub eksploatacją urządzenia.
Bezpieczeństwo dzieci i osób o ograniczonych zdolnościach ruchowych,
sensorycznych lub umysłowych
Urządzenie może być obsługiwane przez dzieci w wieku 8 lat lub starsze oraz osoby o
ograniczonych zdolnościach fizycznych, sensorycznych lub umysłowych, a także niepo‐
siadające wiedzy lub doświadczenia, jeśli będą one nadzorowane lub zostaną poinstruo‐
wane w zakresie bezpiecznego korzystania z tego urządzenia i będą świadome związa‐
nych z tym zagrożeń. Dzieci nie mogą bawić się urządzeniem.
Wszystkie opakowania należy przechowywać poza zasięgiem dzieci. Występuje ryzyko
uduszenia lub urazów ciała.
Podczas pracy urządzenia lub gdy jego drzwi są otwarte, dzieci i zwierzęta domowe po‐
winny znajdować się w bezpiecznej odległości od urządzenia. Istnieje ryzyko odniesienia
obrażeń mogących skutkować trwałym kalectwem.
Jeśli urządzenie posiada funkcję blokady uruchomienia lub blokady przycisków (blokada
sterowania), należy jej użyć. Zapobiega to przypadkowemu włączeniu urządzenia przez
dzieci lub zwierzęta domowe.
Ogólne zasady bezpieczeństwa
Nie zmieniać parametrów technicznych urządzenia. Istnieje ryzyko odniesienia obrażeń i
uszkodzenia urządzenia.
Nie pozostawiać włączonego urządzenia bez nadzoru.
Wyłączać urządzenie po każdym użyciu.
Instalacja
Instalację i podłączenie urządzenia może przeprowadzić jedynie uprawniony elektryk.
Należy skontaktować się z autoryzowanym punktem serwisowym. Pozwoli to uniknąć ry‐
zyka istotnych uszkodzeń lub obrażeń ciała.
Należy upewnić się, że urządzenie nie zostało uszkodzone podczas transportu. Uszko‐
dzonego urządzenia nie należy podłączać. W razie konieczności należy skontaktować się
z dostawcą.
Przed pierwszym użyciem należy usunąć z urządzenia cały materiał opakowaniowy, na‐
klejki i folię. Nie usuwać tabliczki znamionowej. Może to spowodować utratę gwarancji.
Upewnić się, że podczas instalacji urządzenie jest odłączone od źródła zasilania.
4 Informacje dotyczące bezpieczeństwa
Zachować ostrożność podczas przenoszenia urządzenia. Urządzenie jest ciężkie. Za‐
wsze używać rękawic ochronnych. Nigdy nie podnosić urządzenia za uchwyt.
W instalacji elektrycznej należy zastosować wyłącznik obwodu umożliwiający odłączenie
urządzenia od zasilania na wszystkich biegunach. Wyłącznik obwodu musi mieć rozwar‐
cie styków wynoszące minimum 3 mm.
Konieczne jest również zastosowanie odpowiednich wyłączników obwodu zasilania, ta‐
kich jak: wyłączniki automatyczne, bezpieczniki topikowe (typu wykręcanego - wyjmowa‐
ne z oprawki), wyłączniki różnicowo-prądowe (RCD) oraz styczniki.
Przed montażem należy upewnić się, że wnęka w zabudowie kuchennej ma odpowiednie
wymiary.
Należy zadbać o zainstalowanie urządzenia w meblach spełniających odpowiednie wy‐
mogi bezpieczeństwa.
Zachować minimalne odstępy od innych urządzeń i mebli.
Urządzenie nie jest przystosowane do ustawienia na cokole.
Piekarniki i płyty grzejne przeznaczone do zabudowy są łączone za pomocą specjalnego
systemu połączeniowego. Aby nie dopuścić do uszkodzenia urządzenia, należy łączyć je
tylko z urządzeniami tego samego producenta.
Podłączenie do sieci elektrycznej
Urządzenie musi zostać uziemione.
Należy sprawdzić, czy parametry elektryczne podane na tabliczce znamionowej są zgod‐
nie z parametrami sieci elektrycznej.
Informacja dotycząca wymaganego napięcia znajduje się na tabliczce znamionowej.
Należy zawsze używać prawidłowo zamontowanych gniazd sieciowych z uziemieniem.
Nie używać rozgałęziaczy, łączników ani przedłużaczy. Istnieje ryzyko pożaru.
Nie zmieniać ani nie wymieniać samodzielnie przewodu zasilającego. Należy skontakto‐
wać się z punktem serwisowym.
Należy zwrócić uwagę, aby nie przygnieść ani nie uszkodzić wtyczki (jeśli ma zastosowa‐
nie) oraz przewodu zasilającego, za urządzeniem.
Przy odłączaniu urządzenia nigdy nie ciągnąć za przewód zasilający. Zawsze ciągnąć za
wtyczkę (jeśli dotyczy).
Eksploatacja
Urządzenie jest przeznaczone tylko do użytku domowego. Nie należy używać urządzenia
do celów komercyjnych ani przemysłowych.
Używać urządzenia wyłącznie do przygotowywania potraw w domu. Pozwoli to uniknąć
ryzyka odniesienia obrażeń lub uszkodzenia mienia.
Nie używać urządzenia jako powierzchni roboczej lub miejsca do przechowywania przed‐
miotów.
W trakcie pracy wnętrze urządzenia oraz akcesoria stają się gorące. Istnieje ryzyko po‐
parzenia. Podczas wkładania i wyjmowania naczyń lub akcesoriów należy używać ręka‐
wic ochronnych.
Podczas wyjmowania i wkładania akcesoriów należy zachować ostrożność, aby nie usz‐
kodzić emalii.
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
5
Przy otwieraniu drzwi urządzenia podczas jego pracy należy stać możliwie jak najdalej od
urządzenia. Może dojść do uwolnienia gorącej pary. Istnieje ryzyko poparzenia skóry.
Aby zapobiec uszkodzeniu lub odbarwieniu się emalii:
nie należy kłaść żadnych przedmiotów bezpośrednio na dnie urządzenia ani przykry‐
wać go folią aluminiową;
nie wolno wlewać gorącej wody bezpośrednio do urządzenia;
nie należy pozostawiać wilgotnych naczyń ani potraw w urządzeniu po zakończeniu
pieczenia.
Odbarwienie emalii nie ma wpływu na działanie urządzenia, nie stanowi więc wady w ro‐
zumieniu warunków gwarancji.
Nie opierać się na otwartych drzwiach urządzenia.
Drzwi urządzenia należy zawsze zamykać podczas pieczenia, nawet podczas grillowa‐
nia..
Konserwacja i czyszczenie
Przed przeprowadzeniem konserwacji należy wyłączyć urządzenie i odłączyć je od źródła
zasilania.
Przed przystąpieniem do konserwacji należy upewnić się, że urządzenie jest zimne. Ist‐
nieje ryzyko poparzenia. Istnieje ryzyko pęknięcia szyb w drzwiach urządzenia.
Urządzenie należy zawsze utrzymywać w czystości. Osad z tłuszczu lub resztek potraw
może stać się przyczyną pożaru.
Regularne czyszczenie pozwala utrzymać powierzchnie urządzenia w dobrym stanie.
W przypadku bardzo wilgotnych ciast należy używać głębokiej blachy do pieczenia, aby
zapobiec trwałemu zabrudzeniu urządzenia przez sok z owoców.
Ze względu na bezpieczeństwo własne oraz mienia należy czyścić urządzenie wyłącznie
wodą z mydłem. Nie stosować łatwopalnych produktów lub produktów powodujących ko‐
rozję.
Nie czyścić urządzenia za pomocą myjek parowych, myjek wysokociśnieniowych, ostrych
przedmiotów, środków ściernych, szorstkich gąbek ani odplamiaczy.
W przypadku stosowania aerozolu do piekarników, należy przestrzegać instrukcji produ‐
centa.
Nie czyścić szyby w drzwiach piekarnika ściernymi środkami czyszczącymi ani metalowy‐
mi skrobakami. Może dojść do uszkodzenia i pęknięcia żaroodpornej powierzchni szyby
wewnętrznej.
Uszkodzenia szyb powodują osłabienie szkła grożące jego pęknięciem. Konieczna jest
ich wymiana. Należy skontaktować się z punktem serwisowym.
Zachować ostrożność przy demontażu drzwi urządzenia. Drzwi są ciężkie!
Nie czyścić emalii katalitycznej (jeśli jest w wyposażeniu).
Niebezpieczeństwo pożaru
Ostrożnie otwierać drzwi. Stosowanie składników zawierających alkohol może spowodo‐
wać mieszankę alkoholu i powietrza. Istnieje ryzyko pożaru.
Nie wolno zbliżać iskrzących przedmiotów lub otwartego płomienia do urządzenia pod‐
czas otwierania drzwi.
6 Informacje dotyczące bezpieczeństwa
Nie umieszczać w urządzeniu, na nim lub w jego pobliżu produktów łatwopalnych, przed‐
miotów nasączonych produktami łatwopalnymi i/lub przedmiotów z materiałów topliwych
(plastiku lub aluminium).
Oświetlenie piekarnika
Do oświetlenia urządzenia zastosowano specjalne żarówki przeznaczone wyłącznie do
urządzeń domowych. Nie można ich używać do pełnego ani miejscowego oświetlania po‐
mieszczeń.
Jeżeli konieczna będzie wymiana żarówki, należy wymienić ją na żarówkę o takiej samej
mocy i przeznaczoną wyłącznie do urządzeń domowych.
Przed przystąpieniem do wymiany żarówki oświetlenia piekarnika należy odłączyć urzą‐
dzenie od zasilania. Istnieje ryzyko porażenia prądem.
Serwis
Wszelkie naprawy i prace przy urządzeniu może wykonywać tylko uprawniony pracownik
serwisu. Należy skontaktować się z autoryzowanym punktem serwisowym.
Do napraw należy używać wyłącznie oryginalnych części zamiennych.
Utylizacja starego urządzenia
Aby uniknąć ryzyka odniesienia obrażeń lub uszkodzeń:
Odłączyć urządzenia od źródła zasilania.
Odciąć i wyrzucić przewód zasilający.
Usunąć zamek w drzwiach. Zapobiega to zatrzaśnięciu się wewnątrz urządzenia
dziecka lub małego zwierzęcia. Istnieje ryzyko uduszenia.
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
7
OPIS URZĄDZENIA
Widok urządzenia
4 632 5
1
13
7
8
9
10
11
12
5
4
3
2
1
1 Panel sterowania
2 Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
3 Kontrolka/symbol zasilania
4 Sterowanie elektroniczne
5 Pokrętło regulacji temperatury
6 Kontrolka/symbol/wskaźnik temperatury
7 Grzałka
8 Oświetlenie piekarnika
9 Wentylator
10 Grzałka na tylnej ściance piekarnika
11 Dolna grzałka
12 Prowadnice blach, wyjmowane
13 Poziomy umieszczania potraw
8 Opis urządzenia
Akcesoria piekarnika
Druciana półka
Do ustawiania naczyń, form do ciast oraz
pieczenia mięs.
Blacha uniwersalna
Do ciast i ciastek. Do pieczenia mięsa lub
ciasta oraz do zbierania skapującego tłusz‐
czu.
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
OSTRZEŻENIE!
Zapoznać się z rozdziałem „Informacje dotyczące bezpieczeństwa”.
Czyszczenie wstępne
Wyjąć wszystkie akcesoria z urządzenia.
Przed pierwszym użyciem należy wyczyścić urządzenie.
Patrz rozdział „Konserwacja i czyszczenie”.
Ustawianie czasu
Piekarnik działa wyłącznie po ustawieniu aktualnej godziny.
Przed pierwszym użyciem 9
Po podłączeniu urządzenia do zasilania, a także w
przypadku przerwy w dostawie energii, zacznie
automatycznie migać wskaźnik aktualnej godziny.
Aby ustawić aktualną godzinę, należy użyć przyci‐
sku „ + ” lub „ - ”.
Po około 5 sekundach miganie ustaje, a na wy‐
świetlaczu widoczna jest ustawiona godzina.
Nie można ustawiać aktualnej godziny przy włą‐
czonych funkcjach automatycznych (Czas
lub
Koniec
).
CODZIENNA EKSPLOATACJA
OSTRZEŻENIE!
Zapoznać się z rozdziałem „Informacje dotyczące bezpieczeństwa”.
Aby użyć urządzenia, należy nacisnąć pokrętło sterujące. Pokrętło wysunie się.
Włączanie i wyłączanie urządzenia
1. Obrócić pokrętło wyboru funkcji piekarnika, aby wybrać żądaną funkcję.
2. Obrócić pokrętło regulacji temperatury, aby wybrać temperaturę.
3. Aby wyłączyć urządzenie, należy obrócić pokrętło wyboru funkcji piekarnika i pokrętło
regulacji temperatury do położenia wyłączenia.
Symbol pokrętła, wskaźnik lub kontrolka (zależnie od modelu – patrz widok urządzenia):
Wskaźnik włącza się, gdy piekarnik się nagrzewa.
Kontrolka zapala się, gdy urządzenie pracuje.
Symbol informuje czy za pomocą pokrętła modyfikowane są ustawienia dotyczące które‐
goś z pól grzejnych, funkcji piekarnika lub temperatury.
Funkcje piekarnika
Funkcja piekarnika Zastosowanie
Oświetlenie Służy do oświetlania wnętrza piekarnika.
Termoobieg Do równoczesnego pieczenia na maksymalnie trzech pozio‐
mach. Ustawić temperaturę piekarnika o 20-40°C niższą od
temperatury używanej podczas pieczenia przy użyciu funk‐
cji pieczenia tradycyjnego. Służy również do suszenia po‐
traw.
Pizza Do pieczenia na jednym poziomie dań wymagających inten‐
sywnego przyrumienienia i kruchego spodu. Ustawić tempe‐
raturę piekarnika o 20-40°C niższą od temperatury używa‐
nej podczas pieczenia tradycyjnego.
Pieczenie tradycyjne Do pieczenia mięsa lub ciasta na jednym poziomie.
10 Codzienna eksploatacja
Funkcja piekarnika Zastosowanie
Grzałka dolna Do pieczenia ciast na kruchym lub chrupkim spodzie oraz
do robienia przetworów
Rozmrażanie Do rozmrażania potraw.
Grill Do grillowania płaskich potraw na środku grilla i do opieka‐
nia pieczywa.
Szybki grill Do grillowania większej ilości płaskich potraw i do opiekania
pieczywa.
Turbo grill Pieczenie większych kawałków mięsa lub drobiu na jednym
poziomie. Również do przyrumieniania potraw, np. zapieka‐
nek.
Sterowanie elektroniczne
1 Wskaźniki funkcji
2 Wyświetlacz zegara
3 Wskaźniki funkcji
4 Przycisk „ +
5 Przycisk wyboru
6 Przycisk „ -
1 2 3
456
FUNKCJE ZEGARA
Ustawianie funkcji zegara
1. Ustawić funkcję piekarnika i temperaturę (konieczne w przypadku funkcji Czas i Ko‐
niec).
2. Naciskać przycisk wyboru, dopóki nie za‐
cznie migać wskaźnik żądanej funkcji.
3. Aby ustawić funkcję Minutnik
, Czas
lub Koniec , należy użyć przycisku +
lub „ - ”.
Włączy się odpowiedni wskaźnik funkcji.
Po upływie ustawionego czasu wskaźnik
funkcji zacznie migać i przez 2 minuty
emitowany będzie sygnał dźwiękowy.
Jeśli włączono funkcję Czas lub Koniec
piekarnik wyłączy się automatycznie.
Funkcje zegara 11
4. Aby wyłączyć sygnał dźwiękowy, należy nacisnąć dowolny przycisk.
5. Obrócić pokrętło wyboru funkcji piekarnika i pokrętło regulacji temperatury do położenia
wyłączenia.
Funkcja zegara Zastosowanie
Czas dobowy Pokazuje aktualną godzinę. Służy do ustawiania, zmieniania i spraw‐
dzania aktualnej godziny.
Minutnik Służy do odliczania ustawionego czasu.
Po upływie ustawionego czasu emitowany jest sygnał dźwiękowy.
Funkcja nie ma wpływu na działanie piekarnika.
Czas Służy do ustawiania czasu pracy piekarnika.
Koniec Służy do ustawiania czasu wyłączenia danej funkcji piekarnika.
Funkcji Czas i Koniec można użyć jednocześnie, tak aby piekarnik automatycznie
włączył i wyłączył się w późniejszym czasie. W tym przypadku należy najpierw ustawić funk‐
cję Czas
, a następnie funkcję Koniec .
Anulowanie funkcji zegara
1. Naciskać przycisk wyboru, dopóki nie zacznie migać wskaźnik żądanej funkcji.
2. Nacisnąć i przytrzymać przycisk „ - ”.
Po kilku sekundach funkcja zegara zostanie wyłączona.
KORZYSTANIE Z AKCESORIÓW
OSTRZEŻENIE!
Zapoznać się z rozdziałem „Informacje dotyczące bezpieczeństwa”.
Wkładanie akcesoriów do piekarnika
Głęboka blacha do pieczenia i ruszt piekarnika po‐
siadają wgłębienia na bocznych krawędziach.
Wgłębienia te i kształt prowadnic zabezpieczają
akcesoria piekarnika przed przechyleniem.
12 Korzystanie z akcesoriów
Wkładanie rusztu piekarnika razem z głęboką bla‐
chą do pieczenia
Umieścić ruszt piekarnika na głębokiej blasze do
pieczenia. Wsunąć głęboką blachę do pieczenia
między prowadnice jednego z poziomów piekarni‐
ka.
DODATKOWE FUNKCJE
Wentylator chłodzący
Podczas pracy urządzenia wentylator chłodzący włącza się automatycznie, aby utrzymać
powierzchnie urządzenia w niskiej temperaturze. Po wyłączeniu urządzenia, wentylator
chłodzący może nadal działać, do czasu schłodzenia urządzenia.
PRZYDATNE RADY I WSKAZÓWKI
Wewnętrzna strona drzwi
W niektórych modelach po wewnętrznej stronie drzwi piekarnika znajdują się:
numery poziomów umieszczania potraw (w wybranych modelach)
informacje o funkcjach piekarnika, zalecane poziomy i temperatury dla popularnych po‐
traw (w wybranych modelach).
Temperatury i czasy pieczenia podane w tabelach służą jedynie orientacji. Zależą one od
przepisu, jakości i ilości użytych składników.
Pieczenie ciasta
Wskazówki ogólne
Nowy piekarnik może piec inaczej niż urządzenie używane dotychczas. Należy przysto‐
sować używane ustawienia (temperatury, czasu pieczenia) i poziomy do wartości w tabe‐
lach.
W przypadku dłuższych czasów pieczenia piekarnik można wyłączyć około 10 minut
przed zakończeniem czasu pieczenia, aby wykorzystać ciepło resztkowe.
W przypadku potraw mrożonych blachy w piekarniku mogą się wygiąć podczas pieczenia.
Po ostygnięciu zniekształcenia blach znikną.
Jak korzystać z tabel pieczenia ciast
Zaleca się stosowanie niższej temperatury za pierwszym razem.
Dodatkowe funkcje 13
Jeżeli nie można odnaleźć ustawień dla danego przepisu, należy skorzystać z najbardziej
podobnego.
Czas pieczenia można wydłużyć o 10-15 minut w przypadku pieczenia ciast na więcej niż
jednym poziomie.
Ciasta i ciastka na różnych poziomach nie zawsze przyrumieniają się równomiernie. W
takim przypadku nie należy zmieniać ustawienia temperatury. Różnice wyrównają się
podczas pieczenia.
Pieczenie na jednym poziomie:
Pieczenie w formach
Rodzaj produktu Funkcja piekarni‐
ka
Poziom umie‐
szczenia potrawy
Temperatura w
°C
Czas (godz.:min.)
Babka lub babka
drożdżowa
Termoobieg 1 150-160 0:50-1:10
Babka piaskowa/
keks
Termoobieg 1 140-160 1:10-1:30
Biszkopt Termoobieg 2 140 0:35-0:50
Biszkopt Pieczenie trady‐
cyjne
2 160 0:35-0:50
Kruchy spód plac‐
ka
Termoobieg 2
170-180
1)
0:10-0:25
Biszkoptowy spód
placka
Termoobieg 2 150-170 0:20-0:25
Apple pie (2 for‐
my o średnicy 20
cm, ustawione po
przekątnej)
Termoobieg 2 160 1:10-1:30
Apple pie (2 for‐
my o średnicy 20
cm, ustawione po
przekątnej)
Pieczenie trady‐
cyjne
2 180 1:10-1:30
Sernik Pieczenie trady‐
cyjne
1 170-190 1:00-1:30
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
Ciasta/ciastka/chleb na blachach do pieczenia
Rodzaj produktu
Funkcja piekarni‐
ka
Temperatura w
°C
Czas (godz:min)
Plecionka droż‐
dżowa/wieniec
drożdżowy
Pieczenie trady‐
cyjne
3 170-190 0:30-0:40
Strucla bożonaro‐
dzeniowa
Pieczenie trady‐
cyjne
2
160-180
1)
0:50-1:10
14 Przydatne rady i wskazówki
Rodzaj produktu
Funkcja piekarni‐
ka
Temperatura w
°C
Czas (godz:min)
Chleb (żytni)
1. Pierwszy etap
pieczenia.
2. Drugi etap
pieczenia.
Pieczenie trady‐
cyjne
1
1.
230
1)
2. 160-180
1. 0:20
2. 0:30-1:00
Ptysie z kremem/
eklerki
Pieczenie trady‐
cyjne
3
190-210
1)
0:20-0:35
Rolada biszkopto‐
wa
Pieczenie trady‐
cyjne
3
180-200
1)
0:10-0:20
Ciasto z kruszon‐
ką, suche
Termoobieg 3 150-160 0:20-0:40
Ciasto maślane/
cukrowe
Pieczenie trady‐
cyjne
3
190-210
1)
0:20-0:30
Placek owocowy
(na cieście droż‐
dżowym/biszkop‐
towym)
2)
Termoobieg 3 150 0:35-0:50
Placek owocowy
(na cieście droż‐
dżowym/biszkop‐
towym)
2)
Pieczenie trady‐
cyjne
3 170 0:35-0:50
Placek owocowy
na kruchym cieś‐
cie
Termoobieg 3 160-170 0:40-1:20
Ciasta drożdżowe
z delikatnymi do‐
datkami (np. twa‐
rogiem, kremem,
słodkim sosem)
Pieczenie trady‐
cyjne
3
160-180
1)
0:40-1:20
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
2) Użyć głębokiej blachy do pieczenia
Ciastka
Rodzaj produktu
Funkcja piekarni‐
ka
Poziom umie‐
szczenia potrawy
Temperatura w
°C
Czas (godz.:min.)
Ciasteczka kru‐
che
Termoobieg 3 150-160 0:10-0:20
Ciasteczka ma‐
ślane/paluchy
Termoobieg 3 140 0:20-0:30
Ciasteczka ma‐
ślane/paluchy
Pieczenie trady‐
cyjne
3
160
1)
0:20-0:30
Ciasteczka z cias‐
ta biszkoptowego
Termoobieg 3 150-160 0:15-0:20
Przydatne rady i wskazówki 15
Rodzaj produktu
Funkcja piekarni‐
ka
Poziom umie‐
szczenia potrawy
Temperatura w
°C
Czas (godz.:min.)
Ciasteczka z bia‐
łek jaj, bezy
Termoobieg 3 80-100 2:00-2:30
Makaroniki Termoobieg 3 100-120 0:30-0:50
Ciasteczka z cias‐
ta drożdżowego
Termoobieg 3 150-160 0:20-0:40
Ciasteczka z cias‐
ta francuskiego
0:20-0:30
Bułki Termoobieg 3
160
1)
0:10-0:25
Bułki
Pieczenie trady‐
cyjne
3
190-210
1)
0:10-0:25
Small cakes (20
na blasze)
Termoobieg 3
140
1)
0:20-0:30
Small cakes (20
na blasze)
Pieczenie trady‐
cyjne
3
170
1)
0:20-0:30
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
Pieczenie na kilku poziomach
Ciasta/ciastka/chleb na blachach do pieczenia
Rodzaj produktu
Termoobieg Termoobieg
Temperatura w
°C
Czas
(godz.:min.)
Poziomy licząc od dołu
2 poziomy 3 poziomy
Ptysie z kremem/
eklerki
1/4 -
160-180
1)
0:25-0:45
Babka marmurko‐
wa
1/4 - 150-160 0:30-0:45
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
Ciasteczka/small cakes/ciastka/bułki
Rodzaj produktu
Termoobieg Termoobieg
Temperatura w
°C
Czas
(godz.:min.)
Poziomy licząc od dołu
2 poziomy 3 poziomy
Ciasteczka kru‐
che
1/4 1/3/5 150-160 0:20-0:40
Ciasteczka ma‐
ślane/paluchy
1/4 1/3/5 140 0:25-0:50
Ciasteczka z cias‐
ta biszkoptowego
1/4 - 160-170 0:25-0:40
Ciasteczka z bia‐
łek jaj, bezy
1/4 - 80-100 2:10-2:50
16 Przydatne rady i wskazówki
Rodzaj produktu
Termoobieg Termoobieg
Temperatura w
°C
Czas
(godz.:min.)
Poziomy licząc od dołu
2 poziomy 3 poziomy
Makaroniki 1/4 - 100-120 0:40-1:20
Ciasteczka z cias‐
ta drożdżowego
1/4 - 160-170 0:30-0:60
Ciasteczka z cias‐
ta francuskiego
1/4 -
170-180
1)
0:30-0:50
Bułki 1/4 - 180 0:30-0:55
Small cakes (20
na blasze)
1/4 -
150
1)
0:25-0:40
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
Wskazówki dotyczące pieczenia ciasta
Efekt pieczenia Możliwa przyczyna Rozwiązanie
Spód ciasta nie jest wystarcza‐
jąco przyrumieniony
Wybrano niewłaściwy poziom
w piekarniku
Umieścić ciasto na niższym po‐
ziomie
Ciasto zapada się (robi się za‐
kalcowate, wycieka z niego wo
da)
Zbyt wysoka temperatura pie‐
czenia
Wybrać nieco niższe ustawie‐
nie
Ciasto zapada się (robi się za‐
kalcowate, wycieka z niego wo
da)
Zbyt krótki czas pieczenia
Ustawić dłuższy czas piecze‐
nia. Czasu pieczenia nie moż‐
na skracać ustawiając wyższą
temperaturę
Ciasto zapada się (robi się za‐
kalcowate, wycieka z niego wo
da)
Zbyt dużo cieczy w cieście
Dodawać mniej płynu. Należy
przestrzegać czasu mieszania
ciasta, przede wszystkim w
przypadku używania robotów
kuchennych
Ciasto jest zbyt suche
Zbyt niska temperatura piecze‐
nia
Ustawić wyższą temperaturę w
piekarniku
Ciasto jest zbyt suche Zbyt długi czas pieczenia Ustawić krótszy czas pieczenia
Ciasto przyrumienia się nierów‐
nomiernie
Zbyt wysoka temperatura pie‐
czenia i zbyt krótki czas piecze‐
nia
Ustawić niższą temperaturę
piekarnika i wydłużyć czas pie‐
czenia
Ciasto przyrumienia się nierów‐
nomiernie
Ciasto nie zostało równomier‐
nie rozprowadzone
Rozprowadzić ciasto równo‐
miernie na blasze
Ciasto nie wypieka się w ciągu
podanego czasu pieczenia
Zbyt niska temperatura
Wybrać nieco wyższe ustawie‐
nie
Przydatne rady i wskazówki 17
Wypieki i zapiekanki
Potrawa
Funkcja piekarni‐
ka
Poziom umie‐
szczenia potrawy
Temperatura w
°C
Czas (godz:min)
Zapiekanka z ma‐
karonem
Pieczenie trady‐
cyjne
1 180-200 0:45-1:00
Lasagne
Pieczenie trady‐
cyjne
1 180-200 0:25-0:40
Zapiekanka wa‐
rzywna
Turbo grill lub
Termoobieg
1 160-170 0:15-0:30
Bagietki posypa‐
ne serem
Turbo grill lub
Termoobieg
1 160-170 0:15-0:30
Słodkie suflety
Pieczenie trady‐
cyjne
1 180-200 0:40-0:60
Suflety z rybą
Pieczenie trady‐
cyjne
1 180-200 0:30-1:00
Nadziewane wa‐
rzywa
Turbo grill lub
Termoobieg
1 160-170 0:30-1:00
Pieczenie
Pieczenie mięsne
Do pieczenia należy stosować naczynia żaroodporne (przeczytaj instrukcje producenta).
Duże kawałki mięsa można piec bezpośrednio w głębokiej blasze do pieczenia lub na
ruszcie nad głęboką blachą do pieczenia (jeżeli założony).
Chude mięsa należy piec w brytfannie pod przykryciem. Dzięki temu mięso będzie bar‐
dziej soczyste.
Wszystkie rodzaje mięsa, które mają się przyrumienić lub mieć chrupiącą skórkę, można
piec w brytfannie bez przykrycia.
Pieczenie z funkcją Turbo grill
Wołowina
Rodzaj mięsa Ilość
Funkcja pie‐
karnika
Poziom umie‐
szczenia po‐
trawy
Temperatura
w °C
Czas (min)
Mięso duszone 1-1,5 kg
Pieczenie tra‐
dycyjne
1 230 120-150
Rostbef lub filet:
krwisty
na każdy cm
grubości
Turbo grill 1
190-200
1)
5-6
Rostbef lub filet:
średnio wypie‐
czony
na każdy cm
grubości
Turbo grill 1
180-190
1)
6-8
18 Przydatne rady i wskazówki
Rodzaj mięsa Ilość
Funkcja pie‐
karnika
Poziom umie‐
szczenia po‐
trawy
Temperatura
w °C
Czas (min)
Rostbef lub filet:
dobrze wypieczo‐
ny
na każdy cm
grubości
Turbo grill 1
170-180
1)
8-10
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
Wieprzowina
Rodzaj mięsa Ilość
Funkcja pie‐
karnika
Poziom umie‐
szczenia po‐
trawy
Temperatura
w °C
Czas (min)
Łopatka, karczek,
szynka
1-1,5 kg Turbo grill 1 160-180 90-120
Kotlet, żeberka 1-1,5 kg Turbo grill 1 170-180 60-90
Pieczeń rzymska 750 g - 1 kg Turbo grill 1 160-170 50-60
Golonka (wcześ‐
niej ugotowana)
750 g - 1 kg Turbo grill 1 150-170 90-120
Cielęcina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja pie‐
karnika
Poziom umie‐
szczenia po‐
trawy
Temperatura
w °C
Czas (min)
Pieczeń cielę‐
ca
1 kg Turbo grill 1 160-180 90-120
Gicz cielęca 1,5-2 kg Turbo grill 1 160-180 120-150
Jagnięcina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja pie‐
karnika
Poziom umie‐
szczenia po‐
trawy
Temperatura
w °C
Czas (min)
Pieczeń jag‐
nięca, udziec
jagnięcy
1-1,5 kg Turbo grill 1 150-170 100-120
Comber jag‐
nięcy
1-1,5 kg Turbo grill 1 160-180 40-60
Dziczyzna
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja pie‐
karnika
Poziom umie‐
szczenia po‐
trawy
Temperatura
w °C
Czas (min.)
Comber z zaj‐
ąca, udko zaj‐
ęcze
do 1 kg Pieczenie tra‐
dycyjne
1
230
1)
30-40
Comber z dzi‐
czyzny
1,5-2 kg Pieczenie tra‐
dycyjne
1 210-220 35-40
Przydatne rady i wskazówki 19
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja pie‐
karnika
Poziom umie‐
szczenia po‐
trawy
Temperatura
w °C
Czas (min.)
Udziec z sarny 1,5-2 kg Pieczenie tra‐
dycyjne
1 180-200 60-90
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
Drób
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja pie‐
karnika
Poziom umie‐
szczenia po‐
trawy
Temperatura
w °C
Czas (min)
Kawałki drobiu po 200-250 g Turbo grill 1 200-220 30-50
Połówka kur‐
czaka
po 400-500 g Turbo grill 1 190-210 35-50
Kurczak, pu‐
larda
1-1,5 kg Turbo grill 1 190-210 50-70
Kaczka 1,5-2 kg Turbo grill 1 180-200 80-100
Gęś 3,5-5 kg Turbo grill 1 160-180 120-180
Indyk 2,5-3,5 kg Turbo grill 1 160-180 120-150
Indyk 4-6 kg Turbo grill 1 140-160 150-240
Ryba (gotowanie na parze)
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja pie‐
karnika
Poziom umie‐
szczenia po‐
trawy
Temperatura
w °C
Czas (min.)
Ryba, w całoś‐
ci
1-1,5 kg Pieczenie tra‐
dycyjne
1 210-220 40-60
Grill
Funkcji grilla należy zawsze używać przy maksymalnym ustawieniu temperatury.
UWAGA!
Podczas grillowania drzwi piekarnika powinny być zawsze zamknięte.
Korzystając z funkcji grilla należy zawsze wstępnie rozgrzewać pusty piekarnik przez 5 mi‐
nut.
Ruszt należy umieścić na poziomie zalecanym w tabeli grillowania.
Blachę do zbierania tłuszczu należy zawsze umieszczać na pierwszym poziomie.
Należy grillować tylko płaskie porcje mięsa lub ryb.
Grill
Grillowana potra‐
wa
Temperatura
Poziom umie‐
szczenia potrawy
Czas grillowania (min.)
1-sza strona 2-ga strona
Pieczeń wołowa 210-230 2 30-40 30-40
20 Przydatne rady i wskazówki
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Aeg-Electrolux BE3003001B Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi