pieczonej potrawy i czas nalez˙y dobierac´ odpowiednio
do wysokos´ci mie
˛
sa (cm).
❐ Wołowina, dziczyzna 14 - 17 minut
❐ Wieprzowina, ciele
˛
cina 14 - 17 minut
❐ Filet, rostbef 10 - 12 minut
Im wyz˙sze jest mie
˛
so, tym niz˙sza
˛
temperature
˛
piekarnika
nalez˙y ustawic´.
Stopien´ upieczenia mie
˛
sa moz˙na sprawdzic´ wciskaja
˛
c
łyz˙ke
˛
. Jes´li mie
˛
so nie ugnie sie
˛
, to jest juz˙ upieczone.
Po wyła
˛
czeniu nalez˙y pieczen´ pozostawic´ w piekarniku
jeszcze przez ok. 10 minut, wtedy sos nie wycieknie
podczas krojenia.
WSKAZÓWKA
W handlu doste
˛
pne sa
˛
termometry do mierzenia tempe-
ratury pieczonego mie
˛
sa.
Pieczenie mie
˛
sa na ruszcie
Pieczen´ nalez˙y układac´ na ruszcie strona
˛
przyprawiona
˛
do góry. Brytfanne
˛
uniwersalna
˛
wsuna
˛
c´ do listwy 1 lub 2
i ruszt do listwy powyz˙ej.
Pieczenie w naczyniu lub brytfannie uniwersalnej
Chude mie
˛
so, dziczyzne
˛
i mie
˛
so mielone nalez˙y połoz˙yc´
bezpos´rednio do naczynia na ruszcie lub włoz˙yc´ do
brytfanny uniwersalnej. Kawałki mie
˛
sa wymagaja
˛
cego
krótkiego czasu pieczenia umies´cic´ na blaszce.
Jes´li be
˛
dzie konieczny czas pieczenia powyz˙ej godziny,
wtedy dodatki do sosu nalez˙y dodac´ dopiero pół godziny
przed kon´cem czasu pieczenia, pozostawic´ do zarumie-
nienia i dolac´ troche
˛
gora
˛
cej wody.
Poziom przy pieczeniu mie
˛
sa i ciasta
W funkcji nagrzewania z nawiewem gora
˛
cego powietrza
moz˙na piec jednoczes´nie na trzech poziomach.
Zalecane poziomy :
❐ 1 blacha : listwa 2 lub 3
❐ 2 blachy : listwa 2 + 4 lub 1 + 3
❐ 3 blachy : listwa 1, 3 i 5
❐ 1-2 wysokie foremki obok siebie :
ruszt na poziomie 1
❐ 1 płaska foremka : poziom 2 lub 3
❐ 2 płaskie foremki : poziom 1 i 3
Pieczenie mie
˛
sa i ciasta z nagrzewaniem górna
˛
i dolna
˛
grzałka
˛
moz˙liwe jest tylko na jednym poziomie.
❐ Płaskie ciasta lub małe wypieki na blaszce
- poziom 1, 2 lub 3
❐ Wysokie ciasta, chałki lub w kształcie prostoka
˛
tnym
- poziom 2 lub 3
Naczynia do pieczenia ciasta i mie
˛
sa
Do pieczenia ciasta i mie
˛
sa zaleca sie
˛
stosowanie blach
be
˛
da
˛
cych na wyposaz˙eniu oraz matowych, ciemnych
foremek z blachy lakierowanej na czarno lub emaliowa-
nych.
W funkcji nagrzewania z nawiewem gora
˛
cego powietrza
lub funkcji do pieczenia pizzy moz˙na stosowac´ jasne
foremki, naczynia ceramiczne i inne, odporne na wysoka
˛
temperature
˛
. Jednakz˙e nalez˙y pamie
˛
tac´ o wpływaniu na
czas i poziom pieczenia w przypadku stosowania tego
typu naczyn´ : wybrac´ niski poziom i wydłuz˙yc´ czas
pieczenia. Przestrzegac´ równiez˙ zalecen´ producenta
stosowanych naczyn´.
W funkcji nagrzewania górna
˛
i dolna
˛
grzałka
˛
nie nalez˙y
stosowac´ jasnych i błyszcza
˛
cych blaszek lub foremek do
pieczenia ze wzgle
˛
du na oddziaływanie promieni ciepl-
nych.
Foremki i naczynia do pieczenia nalez˙y ustawiac´ w pie-
karniku na ruszcie. Pozostałe wskazówki podano w ta-
belach.
Ustawienie temperatury
W funkcji nagrzewania z nawiewem gora
˛
cego powietrza
ciepło jest szybciej doprowadzane do potrawy niz˙ w
przypadku metody konwencjonalnej. Dlatego moz˙na
ustawic´ temperature
˛
o ok. 25
o
C niz˙sza
˛
niz˙ podano w
przepisie kulinarnym dla nagrzewania górna
˛
i dolna
˛
grzałka
˛
.
Specjalny filtr tłuszczowy
Podczas wszystkich procesów kulinarnych w funkcji na-
grzewania z nawiewem gora
˛
cego powietrza i grilla TUR-
BO nalez˙y zawiesic´ filtr tłuszczowy w celu ochrony grzał-
ki w tylnej s´ciance.
Przy pieczeniu ciasta w opcji nagrzewania z nawiewem
gora
˛
cego powietrza nalez˙y zdja
˛
c´ filtr tłuszczowy, gdyz˙
bez filtra naste
˛
puje bardziej intensywne rozprowadzanie
ciepła i dzie
˛
ki temu zostaje skrócony czas pieczenia.
NAGRZEWANIE WSTE
˛
PNE
Poprzez szybkie osia
˛
gnie
˛
cie ustawionej temperatury
skraca sie
˛
czas nagrzewania piekarnika przed wsunie
˛
-
ciem potrawy w wie
˛
kszos´ci procesów pieczenia ciasta i
mie
˛
sa.
Zalecamy nagrzewanie wste
˛
pne piekarnika do pieczenia
naste
˛
puja
˛
cych potraw :
❐ Dania mie
˛
sne np. pole
˛
dwica, rostbef, sznycel lub kot-
let. Pory mie
˛
sa zamykaja
˛
sie
˛
szybciej i pieczen´ jest
bardziej soczysta.
13