02/2017
- 5 - Copyright © 2017, Fast ČR, a.s.
PL
Rozdrabniacz do żywności
Instrukcja obsługi
■ Przed użyciem tego urządzenia prosimy o dokładne
zaznajomienie się z niniejszą instrukcją, nawet jeżeli używają
Państwo produktu podobnego typu. Prosimy korzystać
z urządzenia tylko tak, jak jest to opisane w instrukcji
użytkowania. Instrukcję należy zachować do ewentualnego
zastosowania wprzyszłości.
■ Minimalnie w czasie trwania roszczeń z wadliwej realizacji,
ewent. ustawowej gwarancji zalecamy przechowywać
oryginalne opakowanie transportowe, materiał opakowania,
dowód zakupu i potwierdzenie zakresu odpowiedzialności
sprzedającego lub kartę gwarancji. Wrazie transportu zalecamy
zapakować urządzenie ponownie do oryginalnego pudełka od
producenta.
OPIS URZĄDZENIA
A1 Wyłącznik impulsowy
służy do włączenia
iwyłączenia jednostki
silnikowej
A2 Jednostka silnikowa
A3 Pokrywa pojemnika
A4 Jednostka nożowa
A5 Szklany pojemnik
oobjętości 1 l
A6 Gumowy pierścień
antypoślizgowy
A7 Pokrywka do
przechowywania
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
1. Wyjmij urządzenie i jego wyposażenie z materiału
opakowaniowego.
2. Pokrywę A3, jednostkę silnikową A4 oraz pojemnik A5
dokładnie umyj ciepłą wodą ze zastosowaniem neutralnego
kuchennego środka do mycia naczyń. Następnie opłucz je pod
czystą wodą i pozostaw je swobodnie wyschnąć albo wytrzyj
je do sucha delikatną ścierką. Pojemnik szklany A5 można
także umyć w zmywarce do naczyń. Pozostałe części nie są
przeznaczone do mycia wzmywarce.
Ostrzeżenie:
Podczas czyszczenia jednostki nożowej A4 bądź
nadzwyczaj ostrożnym, byś nie skaleczył się ojego ostrze.
MONTAŻ IDEMONTAŻ URZĄDZENIA
1. Przed rozpoczęciem montażu lub demontażu urządzenia
upewnij się, że jednostka silnikowa A2 jest wyłączona
i odłączona od gniazdka napięcia el. i że części obrotowe nie
poruszają się.
2. Pojemnik A5 umieść na pierścieniu antypoślizgowym A6 ipołóż
go na suchej, równej istabilnej powierzchni.
3. Jednostkę silnikową A4 załóż na kołku środkowym na dnie
pojemnika A5 ipojemnik A5 zasłoń pokrywą A3. Pokrywę A3
wciskaj po całym obwodzie wdół, by poprawnie przylgnęła do
krawędzi pojemnika A5.
4. Jednostkę silnikową A2 umieść na pokrywie A3 iupewnij się,
że poprawnie jest do niej dopasowana. Teraz urządzenie jest
zmontowane.
5. Podczas demontażu postępuj wodwrotnej kolejności.
OBSŁUGA URZĄDZENIA
1. Zmontuj rozdrabniacz według instrukcji podanych wrozdziale
Montaż idemontaż urządzenia. Do pojemnika A5 włóż surowce
dopiero po tym, kiedy założysz jednostkę nożową A4 na kołku
środkowym. Pojemnik A5 zapełniaj maksymalnie ze ¾ jego
objętości.
2. Przewód zasilający podłącz do gniazdka napięcia elektrycznego
i do włączenia rozdrabniacza wciśnij wyłącznik impulsowy
A1. Wyłącznik A1 przytrzymuj wciśnięty przez kilka
sekund i następnie zluzuj go. Po zluzowaniu wyłącznika A1
rozdrabniacz wyłączy się. Jeżeli surowce nie są dostatecznie
rozmrożone, uruchom ponownie rozdrabniacz przez krótki czas.
Krótkim włączaniem impulsowym zapobiegasz nadmiernemu
rozdrobnieniu surowców.
Ostrzeżenie:
Maksymalny czas nieprzerwanej pracy niniejszego
urządzenia wynosi 30 sekund. Potem przez 2 minut
pozostaw go ostygnąć.
3. Jeżeli surowce przyczepiają się do ścian pojemnika A5, wyłącz
rozdrabniacz i odłącz go od gniazdka sieciowego. Upewnij
się, że jednostka nożowa A4 przestała się obracać. Zdejmij
jednostkę silnikową A2 oraz pokrywę A3. Ścierką plastikową
wyczyść ściany pojemnika A5. Zmontuj rozdrabniacz, podłącz
przewód zasilający do gniazdka i kontynuuj w przeróbce
surowców.
4. Po zakończeniu stosowania wyjmij wtyczkę z gniazdka
zasilającego. Upewnij się, że jednostka nożowa A4 przestała
się obracać. Zdejmij jednostkę silnikową A2 oraz pokrywę A3.
Najpierw ostrożnie wyjmij jednostkę nożową A4 zpojemnika
A5 idopiero potem opróżnij jej zawartość.
5. Wszystkie zastosowane części następnie wyczyść zgodnie
zinstrukcjami podanymi wrozdziale Konserwacja iczyszczenie.
SZYBKI PRZEWODNIK PRZERABIANIEM INGREDIENCJI
■ Surowce najpierw pokrój na mniejszej kosteczki o wielkości
mniej więcej 2 × 2 cm i dopiero potem przerabiaj je
wrozdrabniaczu. Warzywa, jak np. cebula, wystarczy pokroić na
ćwiartki.
Ingrediencje
Maksymalna
ilość
Czas
przetwarzania
Mięso 300 g 30 s
Owoce iwarzywa 200 g 15 s
Twarde ipółtwarde sery 150 g 10 s
Orzechy pozbawione
skorupek 100 g 15 s
Zioła 50 g 10 s
Notatka:
Powyżej podane czasy przerabiania surowców są tylko
orientacyjne. Rzeczywisty czas przerabiania zależny jest
od wielkości surowców, ich ilości iwymaganej konsystencji
końcowej.
KONSERWACJA ICZYSZCZENIE
■ Przed czyszczeniem upewnij się, że urządzenie jest wyłączone
i odłączone od gniazdka sieciowego i części obrotowe się
zatrzymały.