Samsung BF62CCST Instrukcja obsługi

Kategoria
Piece do pizzy
Typ
Instrukcja obsługi
BF62CCST
Instrukcja użytkownika
Instrukcja instalacji i obsługi
PIEKARNIK do zabudowy
BF62CCST_XEO-00066A_PL.indd 1 2006-08-25 ¿ÀÀü 8:52:57
BF62CCST_XEO-00066A_PL.indd 2 2006-08-25 ¿ÀÀü 8:52:57
Spis treści
Używanie niniejszej instrukcji obsługi . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 2
Ważne instrukcje bezpieczeństwa . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
2
Bezpieczeństwo elektryczne . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 2
Bezpieczeństwo użytkowania . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3
Instrukcje utylizacji zużytego sprzętu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3
Instalacja piekarnika . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4
Instrukcje bezpieczeństwa dla instalatora . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4
Instalacja w niskiej zabudowie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4
Podłączanie do źródła zasilania . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5
Instalacja w wysokiej zabudowie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6
Części i funkcje . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
Piekarnik . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
Elementy sterowania . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
Akcesoria . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
Używanie akcesoriów . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
Automatyczne wyłączenie działania . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
Wiatraczek chłodzący . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
Przed rozpoczęciem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11
Ustawienia zegara . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11
Pierwsze umycie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
Funkcje piekarnika . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13
Testowanie naczyń . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21
Używanie piekarnika . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 22
Ustawienia trybu gotowania . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 22
Ustawienia temperatury piekarnika . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 23
Wyłączanie piekarnika . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24
Czas zakończenia gotowania . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24
Czas gotowania . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25
Opóźnienie rozpoczęcia gotowania . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 26
Timer kuchenny . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 28
Automatyczne gotowanie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29
Włączanie/ wyłączanie oświetlenia piekarnika . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 30
Blokada dostępu do piekarnika . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 31
Wyłączanie sygnału dźwiękowego . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 31
Czyszczenie i utrzymywanie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 32
Katalityczna emalia komory . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 33
Czyszczenie drzwi piekarnika . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 34
Prowadnice boczne komory . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 37
Wymiana żarówki oświetlenia piekarnika . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 40
Gwarancja i serwis . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 41
Pytania i rozwiązywanie problemów . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 41
Dane techniczne . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 43
1
BF62CCST_XEO-00066A_PL.indd 1 2006-08-25 ¿ÀÀü 8:52:57
2
PL
Używanie niniejszej instrukcji obsługi
Dziękujemy Państwu za zakup piekarnika do zabudowy SAMSUNG.
Niniejsza instrukcja obsługi zawiera wiele cennych informacji na temat bezpieczeństwa jako
wsparcie podczas używania i utrzymywania urządzenia.
Prosimy o poświęcenie czasu na przeczytanie niniejszej instrukcji obsługi przed
rozpoczęciem używania piekarnika i zachowanie ich na przyszłość.
Poniższe symbole są używane w niniejszej instrukcji obsługi.
Ważne Zapamiętaj
Ważne instrukcje bezpieczeństwa
Instalacjia niniejszego piekarnika musi być wykonana przez tylko przez licencjonowanego
elektryka. Instalator jest odpowiedzialny za podłączenie urządzenia do źródła zasilania
w sposób zgodny z odpowiednimi przepisami.
Bezpieczeństwo elektryczne
Jeżeli piekarnik ulegnie uszkodzeniu podczas transportu nie podłączaj go do źródła zasilania.
Piekarnik musi być podłączony do źródła zasilania przez specjalnie do tego
wykwalifikowanego specjalistę elektryka.
W wypadku nieprawidłowości działania lub uszkodzenia urządzenia nie podejmuj prób jego
używania.
Naprawy powinny być wykonywane przez licencjonowanego technika. Nieprawidłowe
naprawy mogą powodować możliwe niebezpieczeństwo dla Ciebie i innych osób. Jeżeli
piekarnik wymaga naprawy, skontaktuj się z lokalnym centrum serwisowym SAMSUNG.
W przypadku uszkodzenia przewodu zasilającego, musi być on wymieniony na specjalny
kabel lub cały zestaw dostępny u producenta lub autoryzowany punkt sprzedaży.
Przewody elektryczne i kable nie powinny stykać się z piekarnikiem.
Piekarnik powinien być podłączony do źródła zasilania z użyciem dopuszczonych układów
odcięcia zasilania lub bezpieczników. Nigdy nie używaj rozdzielaczy lub przedłużaczy.
Płytka znamionowa znajduje się po prawej stronie drzwi piekarnika.
Zasilanie piekarnika powinno być wyłączane na czas naprawy lub czyszczenia.
Zachowaj ostrożność podczas podłączania innych urządzeń elektrycznych w pobliżu
piekarnika.
OSTRZEŻENIE
Urządzenie należy wyłączyć przed wymianą żarówki dla uniknięcia ryzyka porażenia elektry-
cznego. W czasie działania piekarnika powierzchnie wewnętrzne stają się bardzo gorące.
BF62CCST_XEO-00066A_PL.indd 2 2006-08-25 ¿ÀÀü 8:52:57
3
PL
Ważne instrukcje bezpieczeństwa (ciąg dalszy)
Bezpieczeństwo użytkowania
Niniejszy piekarnik jest przeznaczony do gotowania w gospodarstwach domowym.
Podczas używania powierzchnie komory piekarnika stają się na tyle gorące by poparzyć
przy dotykaniu. Nie dotykaj elementów grzejnych lub powierzchni wewnętrznych aż upłynie
czas konieczny do ostygnięcia.
Nigdy nie przechowuj materiałów palnych w piekarniku.
Powierzchnie piekarnika mogą się rozgrzewać podczas używania go z wysoką temperaturą
gotowania.
W czasie gotowania uważaj przy otwieraniu drzwi piekarnika, uciekające gorące powietrze
i para mogą się gwałtownie wydostawać na zewnątrz.
Podczas gotowania potraw zawierających alkohol, może dojść do jego wyparowania
z powodu wysokiej temperatury i opary mogą się zapalić w kontakcie z gorącymi
powierzchniami komory piekarnika.
Dla celów bezpieczeństwa nie czyść piekarnika za pomocą urządzeń wysokociśnieniowych
lub wytwarzających parę.
W czasie działania piekarnika trzymaj dzieci w bezpiecznej odległości.
Zamrożone potrawy, jak pizza mogą powinny być gotowane na grillu drucianym. Jeżeli
używasz do tego tacki do pieczenia, może się zdeformować z powodu dużych zmian
temperatury.
Nie wlewaj wody na dno komory piekarnika, kiedy jest rozgrzany. Może dojść do uszkodze-
nia powierzchni emalii ceramicznej.
Podczas gotowania drzwi piekarnika muszą być zamknięte.
Nie wykładaj na dnie komory piekarnika folii aluminiowej i nie umieszczaj na niej żadnych
tacek do pieczenia i puszek. Folia aluminiowa blokuje przepływ ciepła, co może skutkować
uszkodzeniem powierzchni emalii ceramicznej i w rezultacie słabymi efektami gotowania
w piekarniku.
Soki owocowe pozostawią plamy, które mogą stać się niemożliwe do usunięcia z emalii
powierzchni wewnętrznych komory piekarnika. Do pieczenia bardzo wilgotnych ciast
używaj głębokiego naczynia.
Nie odstawiaj naczyń na otwarte drzwi piekarnika.
Niniejsze urządzenie nie jest przeznaczone do użytku przez małe dzieci lub osoby
niepełnosprawne bez odpowiedniego nadzoru odpowiedzialnej za nie osoby dorosłej.
Małe dzieci powinny być nadzorowane, aby zapewnić, że nie będą się bawiły urządzeniem.
Instrukcje utylizacji zużytego sprzętu
Pozbywanie się materiałów opakowania
Wszystkie materiały użyte w opakowaniu urządzenia mogą być w całości przetworzone.
Zalecamy pozbywanie się materiałów opakowania do przeznaczonego do tego celu
pojemnika w lokalnym centrum utylizacji odpadów.
Właściwe pozbywanie się starych urządzeń
OSTRZEŻENIE
Przed pozbyciem się starych urządzeń unieruchom je w takim stopniu, by nie stwarzały
niebezpieczeństwa.
Aby to zrobić, odłącz urządzenie od źródła zasilania i usuń kabel zasilający.
Dla ochrony środowiska naturalnego ważne jest pozbywanie się starych urdz we ciwy sposób.
Urządzenie nie może być wyrzucane, jak zwykłe odpadki gospodarcze.
Informacje na temat terminów i miejsc zbiórki zużytych urządzeń AGD są dostępne
w najbliższym wysypisku śmieci lub lokalnym samorządzie.
BF62CCST_XEO-00066A_PL.indd 3 2006-08-25 ¿ÀÀü 8:52:57
4
PL
Instalacja piekarnika
Instalacja elektryczna niniejszego piekarnika musi być wykonana tylko przez
licencjonowanego elektryka.
Piekarnik musi być zainstalowany zgodnie z niniejsza instrukcją.
Po zainstalowaniu piekarnika usuń winylową osłonę drzwi.
Instrukcje bezpieczeństwa dla instalatora
Instalacja musi gwarantować ochronę przed kontaktem z częściami pod napięciem
elektrycznym.
Zabudowa kuchenna, w której jest zainstalowane urządzenie musi spełniać wymagania
stabilności DIN 68930.
Instalacja w niskiej zabudowie
Zachowaj minimalne wymagania przestrzenne.
Zabezpiecz piekarnik na miejscu za pomocą śrub po obu stronach piekarnika.
1
560
572
595
21
595
545
2
min.550
min.560
min.600
3
min.50
50
460
min.20
4
BF62CCST_XEO-00066A_PL.indd 4 2006-08-25 ¿ÀÀü 8:53:49
5
PL
Instalacja piekarnika (Ciąg dalszy)
Faza Uziemienie
Zerowy
5
Podłączanie piekarnika do źródła zasilania
(kabel H05 VV-F, H05 RR-F, Min. 1,5 m, 1,5~2,5 mm
2
)
Podłączanie do źródła zasilania
Podłączenia elektryczne muszą być wykonane poprzez płytkę podłączeniową umocowaną
z tyłu urządzenia za pomocą złącza elektrycznego, zapewniającego urządzeniu połączenie
zgodne z instrukcjami i lokalnymi przepisami.
W sytuacji, gdy urządzenie nie jest podłączone do źródła zasilania wtyczką, aby spełniać
wymogi bezpieczeństwa połączeń elektrycznych, w miejscu połączenia przewodu z siecią
elektryczną musi być zainstalowana kostka połączeniowa ze stykami odległymi
o co najmniej 3 mm.
Po podłączeniu zasilania następuje inicjalizacja elektronicznej części układu
piekarnika; na kilka sekund spowoduje to przygaśnięcie oświetlenia piekarnika.
Kabel elektry-czny (H05 RR-F lub H05 W-F, min. 1,5 m, 1,5~2,5 mm
2
) musi być
wystarczająco długi, by podłączony nim piekarnik mógł być wyjęty z zabudowy
i postawiony przed nią.
Otwórz tylną pokrywę piekarnika na spodzie (płaskim śrubokrętem) i całkowicie
odkręć śruby i zaciski kabla przed podłączeniem końcówek przewodu zasilania
do właściwych terminali.
Kabel uziemienia musi być podłączony do terminalu oznaczonego symbolem ( ).
Jeżeli piekarnik jest podłączony do źródła zasilania wtyczką do gniazda, musi być pozostawio-
ny dostęp do tego połączenia.
Nie bierzemy na siebie żadnej odpowiedzialności za zdarzenia lub wypadki spowodowane
brakiem lub nieprawidłowym wykonaniem podłączenia uziemiającego.
6
min.5
min.5
7
BF62CCST_XEO-00066A_PL.indd 5 2006-08-25 ¿ÀÀü 8:54:07
6
PL
Instalacja piekarnika (Ciąg dalszy)
Instalacja w wysokiej zabudowie
Zachowaj wymagane minimum przestrzeni wokół.
Piekarnik powinien b wsunięty do zabudowy z zachowaniem prawiowego ta wyrównania.
1
560
572
595
21
595
545
2
min.550
min.590~max.600
min.560
50
3 4
Faza Uziemienie
Zerowy
5
Podłączanie piekarnika do źródła zasilania
(kabel H05 VV-F, H05 RR-F, Min. 1,5 m, 1,5~2,5 mm
2
)
BF62CCST_XEO-00066A_PL.indd 6 2006-08-25 ¿ÀÀü 8:54:25
7
PL
Części i funkcje
Piekarnik
Poziomy półki piekarnika są ponumerowane kolejno od dołu do góry.
Poziomy 4 i 5 są używane głównie do grillowania żywności.
Bardziej szczegółowe informacje na temat wyboru odpowiedniego poziomu półki
znajdują się w instrukcjach gotowania potraw niniejszej instrukcji obsługi.
Szyba drzwi
Grzałki górne
Oświetlenie komory
piekarnika
Pokrywa pokryta emalią
katalityczną
Uchwyt drzwi
Panel sterowania
Prowadnice boczne
Poziom
Poziom
Poziom
Poziom
Poziom
5
4
3
2
1
BF62CCST_XEO-00066A_PL.indd 7 2006-08-25 ¿ÀÀü 8:54:26
8
PL
Części i funkcje (ciąg dalszy)
1
2
4
5
6
7
8
9
3
Elementy sterowania
1. Pokrętło wyboru funkcji
2. Okno wyświetlacza
3. Pokrętło ustawień Czasu/ Temperatury
4. Przycisk oświetlenia komory
5. Przycisk blokady dostępu
6. Przycisk funkcji Zegara
7. Przycisk funkcji Timera kuchennego
8. Przycisk czasu gotowania
9. Przycisk czasu zakończenia gotowania
Pokrętło wyboru funkcji i Pokrętło ustawień Czasu/ Temperatury są pokrętłami
funkcyjnymi. Po prostu wciśnij je i obróć w pozycję żądanego ustawienia.
BF62CCST_XEO-00066A_PL.indd 8 2006-08-25 ¿ÀÀü 8:54:44
9
PL
Części i funkcje (ciąg dalszy)
Akcesoria
Wraz z piekarnikiem są dostarczone następujące akcesoria.
Back
1
Grill druciany, do potraw, ciast
w puszkach, tacek do pieczenia
i grillowania.
2
Tacka do pieczenia do ciast
i herbatników.
3
Głęboka taca, do pieczenia lub
odciekania płynów i tłuszczu
z pieczonego mięsa.
BF62CCST_XEO-00066A_PL.indd 9 2006-08-25 ¿ÀÀü 8:55:02
10
PL
Części i funkcje (ciąg dalszy)
4
3
2
1
5
Odstęp 2 cm
Tacka do
pieczenia
Taca głęboka
Tacka do pieczenia, głęboka taca i grill
druciany powinny być prawidłowo instalowane
w prowadnicach bocznych komory. Podczas
wyjmowania ugotowanych potraw z piekarnika
uważaj na gorące elementy i powierzchnie
wewnętrzne komory.
Przykład: Poziom 1 Taca głęboka
Poziom 4 Tacka do pieczenia
Podczas używania głębokiej tacy lub tacki do pieczenia do zbierania odciekających
substancji z gotowanych potraw upewnij się, że taca lub tacka zostały prawidłowo
zainstalowane w prowadnicach bocznych. Umieszczenie tych akcesoriów w sposób
umożliwiający kontakt z powierzchnią dna komory może spowodować uszkodzenie
powierzchni emalii. Tacki i taca na poziomie 1 prowadnic powinny znajdować się na
wysokości, co najmniej 2 cm nad dnem komory.
Używanie akcesoriów
Grill druciany, tacka do pieczenia i taca głęboka
Lokalizacja grilla drucianego
Wsuń grill druciany na każdym, żądanym poziomie.
Lokalizacja tacki do pieczenia i tacy głębokiej
Wsuń tackę do pieczenia i/ lub tacę głęboką na każdym,
żądanym poziomie.
Automatyczne wyłączenie działania
Jeżeli nie zostanie wprowadzony czas trwania
gotowania, piekarnik wyłączy się samodzielnie
po upływie czasu podanego poniżej.
Czasy automatycznego wyłączenia w zależności od ustawienia temperatury
Poniżej 105 °C 16 godzin
Zakres 105 °C do 240 °C 8 godzin
Zakres 245 °C do 300 °C 4 godziny
Obwód elektryczny niniejszego piekarnika posiada wbudowany system termicznego
awaryjnego odcięcia zasilania. Jeżeli piekarnik rozgrzeje się do nadmiernie wysokiej
temperatury, system odetnie obwód zasilania elementów grzejnych na określony czas.
Wiatraczek chłodzący
W czasie gotowania normalnym zjawiskiem jest wentylacja uwalniająca gorące powietrze
przez drzwi piekarnika.
Wiatraczek chłodzący pracuje również po zakończeniu działania piekarnika. Wyłączy się
po obniżeniu temperatury komory piekarnika poniżej poziomu 60
o
C lub 25 minutach.
BF62CCST_XEO-00066A_PL.indd 10 2006-08-25 ¿ÀÀü 8:55:03
11
PL
Przed rozpoczęciem
Ustawienia zegara
Po podłączeniu zasilania piekarnika po raz pierwszy, wyświetlacz na panelu sterowania
piekarnika włączy się na krótko. Po 3 sekundach ikona zegara i wskazanie 12:00 zaczną
migać na wyświetlaczu. Piekarnik nie będzie działał bez ustawienia aktualnego czasu.
1
Piekarnik nie zacznie działać przed
ustawieniem czasu zegara.
i „12:00” zaczną migać na
wyświetlaczu po pierwszym
podłączeniu zasilania piekarnika.
Wciśnij przycisk Zegar.
Zaczną migać “ ” i “12: ”.
2
Obracaj Pokrętło Ustawień Czasu/
Temperatury, aby ustawić wskazanie
godziny.
Przykład: Ustawienie godziny 1:30.
3
Wciśnij przycisk Zegar.
Zaczną migać“ ” i “ :00”.
4
Obracaj Pokrętło Ustawień Czasu/
Temperatury, aby ustawić wskazanie
godziny. Zacznie migać “ ”.
5
Wciśnij przycisk Zegar , aby zakończyć ustawienia zegara lub odczekaj około 10
sekund. Na wyświetlaczu zniknie wskazanie “ ” i „30” przestanie migać.
Na wyświetlaczu zobaczysz aktualną godzinę. Urządzenie jest gotowe do użytku.
BF62CCST_XEO-00066A_PL.indd 11 2006-08-25 ¿ÀÀü 8:55:05
12
PL
Przed rozpoczęciem (Ciąg dalszy)
Pierwsze umycie
Starannie umyj wnętrze komory piekarnika przed pierwszym użyciem.
Nie używaj do tego celu żadnych ostrych i ściernych materiałów. Mogą one
zniszczyć powierzchnię komory piekarnika. Do czyszczenia piekarników
z emaliowanym wnętrzem używaj dostępnych w sprzedaży środków czyszczących.
Czyszczenie piekarnika
1. Otwórz drzwi. Włączy się oświetlenie komory.
2. Umyj wszystkie tacki, akcesoria i prowadnice boczne ciepłą wodą lub płynem do mycia
i wytrzyj do sucha delikatną, sucha ściereczką.
3. W ten sam sposób umyj wnętrze komory piekarnika.
4. Przednią powierzchnię piekarnika wytrzyj wilgotną ściereczką.
Sprawdź dokładność ustawienia czasu zegara. Wyjmij akcesoria i uruchom piekarnik w trybie
termoobiegu powietrza z temperaturą 200
o
C przez 1 godzinę przed pierwszym gotowaniem.
Pojawi się specyficzny zapach; jest to normalne zjawisko, ale upewnij się, że kuchnia jest
dobrze wentylowana podczas tego działania piekarnika.
BF62CCST_XEO-00066A_PL.indd 12 2006-08-25 ¿ÀÀü 8:55:08
13
PL
Przed rozpoczęciem (Ciąg dalszy)
Funkcje piekarnika
Niniejszy piekarnik posiada następujące funkcje
1. Gotowanie konwencjonalne
Sugerowana temperatura: 200 °C
Funkcja gotowania konwencjonalnego jest idealna do pieczenia ciast i pieczenia potraw
rozłożonych na podstawce z drutu. Temperatura piekarnika jest podtrzymywana przez obie
grzałki, górną i dolną.
Zalecamy wstępne ogrzanie komory piekarnika w trybie konwencjonalnym.
Rodzaj potrawy
Poziom
półki
Akcesoria
Temperatura
(°C)
Czas
(min.)
Lasagne mrożona (500-1000 g) 3 Grill druciany 180-200 40-50
Ryba w całości
(np. dorada (300-1000 g)
3-4 nacięcia na każdej stronie
OLEJ
3/2 Grill druciany/
Głęboka taca
240 15-20
Filety rybne (500-1000 g)
3-4 nacięcia na każdej stronie
OLIWA
3 Tacka do
pieczenia
200 13-20
Mrożone kotlety (350-1000 g)
Mięso mielone z szynką, serem
lub nadzieniem grzybowym
OLEJ
3 Tacka do
pieczenia
200 25-35
Mrożone kotlety z mięsa mielo-
nego, marchwi, buraków lub
ziemniaków (350-1000g)
OLEJ
3 Tacka do
pieczenia
200 20-30
Kotlety schabowe z kością
(500-1000 g)
OLEJ, DODAJ SÓL I PIEPRZ
3/2 Grill druciany/
Głęboka taca
200 40-50
Ziemniaki pieczone (pocięte
na połówki) (500-1000 g)
3 Tacka do
pieczenia
180-200 30-45
Mrożone zrazy z grzybami
(500-1000 g)
OLEJ
3 Tacka do
pieczenia
180-200 40-50
Biszkopt (250-500 g) 2 Grill druciany 160-180 20-30
Ciasto marmurkowe (500-1000 g)
2 Grill druciany 170-190 40-50
Ciasto drożdżowe z owocami
i kruszonką (1000-1500 g)
2 Tacka do
pieczenia
160-180 25-35
Muffiny
(500-800g)
2 Grill druciany 190-200 25-30
BF62CCST_XEO-00066A_PL.indd 13 2006-08-25 ¿ÀÀü 8:55:08
14
PL
Przed rozpoczęciem (Ciąg dalszy)
2. Podgrzewanie z góry + Termoobieg
Sugerowana temperatura: 190 °C
Niniejsze ustawienie powinno używane podczas gotowania ciast umieszczonych na jednej
półce i herbatników, które musza być dobrze przyrumienione lub chrupiące na spodzie.
Nadaje się też do pizzy, quiche lorraine i sernika. Działa górna grzałka i nawiew termoo
-
biegu dla stałego wymuszenia ruchu gorącego powietrza.
Zalecamy wstępne ogrzanie piekarnika w trybie Podgrzewanie z góry + Termoobieg.
Rodzaj potrawy
Poziom
półki
Akcesoria
Temperatura
(°C)
Czas
(min.)
Schab z kością (1000 g)
POSMARUJ OLEJEM
I PRZYPRAWAMI
3/2 Grill druciany/
Głęboka taca
180-200 50-65
Łopatka wieprzowa w folii
(1000-1500 g)
MARYNATA
2 Tacka do
pieczenia
180-230 80-120
Kurczak w całości (800-1300 g)
POSMARUJ OLEJEM
I PRZYPRAWAMI
2/1 Grill druciany/
Głęboka taca
190-200 40-65
Steki mięsne lub rybne (400-800 g)
OLEJ, DODAJ SÓL I PIEPRZ
3 Grill druciany+
Głęboka taca
180-200 15-35
Kawałki kurczaka (500-1000 g)
OLEJ, DODAJ SÓL I PIEPRZ
4/3 Grill druciany/
Głęboka taca
200-220 25-35
Ryba pieczona
(500-1000 g)
użyj naczynia żaroodpornego
POSMARUJ OLEJEM
2 Grill druciany 180-200 30-40
Rostbef wołowy (800-1200 g)
POSMARUJ OLEJEM
I PRZYPRAWAMI
2/1 Grill druciany/
Głęboka taca
Dodaj filiżankę
wody
200-220 45-60
Pierś kaczki
(300-500 g)
4/3 Grill druciany/
Głęboka taca
Dodaj filiżankę
wody
180-200 25-35
BF62CCST_XEO-00066A_PL.indd 14 2006-08-25 ¿ÀÀü 8:55:08
15
PL
Przed rozpoczęciem (Ciąg dalszy)
3. Termoobieg
Sugerowana temperatura: 170 °C
Funkcja niniejsza piecze potrawy na trzech poziomach półek i nadaje się również
do pieczenia. Gotowanie jest realizowane za pomocą grzałki na tylnej ścianie komory
i wentylatorowi wymuszającemu obieg gorącego powietrza.
Zalecamy wstępne ogrzanie piekarnika w trybie Termoobiegu.
Rodzaj potrawy
Poziom
półki
Akcesoria
Temperatura
(°C)
Czas
(min.)
Jagnięcina (350-700 g)
POSMARUJ OLEJEM
I PRZYPRAWAMI
3/2 Grill druciany/
Głęboka taca
190-200 40-50
Banany pieczone (3-5 szt.),
natnij od góry, dodaj 10-15 g
czekolady, 5-10 g orzechów
do nacięcia, pokrop słodką
wodą, zawiń w folię aluminiową
3 Grill druciany 220-240 15-25
Jabłka pieczone 5-8 szt.,
150-200 g każde. Wytnij gniazda,
dodaj rodzynki i dżem.
Użyj naczynia żaroodpornego
3 Grill druciany 200-220 15-25
Kotlety z mięsa mielonego
(300-600 g)
OLEJ
3 Tacka do
pieczenia
190-200 18-25
Zrazy z nadzieniem
„po rosyjsku” (500-1000 g)
POSMARUJ OLEJEM
3 Tacka do
pieczenia
180-200 50-65
Krokiety mrożone (500-1000 g) 2 Tacka do
pieczenia
180-200 25-35
Frytki mrożone (300-700 g) 2 Tacka do
pieczenia
180-200 20-30
Pizza mrożona (300-1000 g) 2 Grill druciany 200-220 15-25
Ciasto jabłkowe z migdałami
(500-1000 g)
2 Grill druciany 170-190 35-45
Croissant świeży (200-400 g)
(ciasto drożdżowe)
2 Tacka do
pieczenia
180-200 15-25
BF62CCST_XEO-00066A_PL.indd 15 2006-08-25 ¿ÀÀü 8:55:09
16
PL
Przed rozpoczęciem (Ciąg dalszy)
4. Duży grill
Sugerowana temperatura: 240 °C
Funkcja dużego grilla służy do grillowania dużych ilości płaskich potraw, jak steki, sznycle
i ryby. Nadaje się również do pieczenia tostów. W trybie działają obie grzałki grilla, górna
i dolna.
Zalecamy wstępne ogrzanie piekarnika w trybie Grilla.
Rodzaj potrawy
Poziom
półki
Akcesoria
Temperatura
(°C)
Czas (min.)
Kiełbaski (grube) 5-10 szt. 4/3 Grill druciany/
Głęboka taca
220 5-8
obróć na
drugą stronę
5-8
Kiełbaski (cienkie) 8-12 szt. 4/3 Grill druciany/
Głęboka taca
220 4-6
obróć na
drugą stronę
4-6
Tosty 5-10 szt.
5 Grill druciany 240 1-2
obróć na
drugą stronę
1-2
Tosty z serem 4-6 szt.
4/3 Grill druciany/
Tacka do
pieczenia
200 4-8
Mrożone naleśniki
z nadzieniem (200-500 g)
3 Tacka do
pieczenia
200 20-30
Steki wołowe (400-800 g) 4/3 Grill druciany/
Głęboka taca
240 8-10
obróć na
drugą stronę
5-7
BF62CCST_XEO-00066A_PL.indd 16 2006-08-25 ¿ÀÀü 8:55:09
17
PL
Przed rozpoczęciem (Ciąg dalszy)
5. Mały grill
Sugerowana temperatura: 240 °C
Funkcja małego grilla służy do grillowania mniejszych, płaskich potraw, jak steki, sznycle,
ryby i tosty, umieszczonych pośrodku tacki. Nadaje się również do pieczenia tostów.
W trybie działa tylko górna grzałka grilla.
Zalecamy wstępne ogrzanie piekarnika w trybie Mały Grill.
Połóż żywność na środku akcesoriów.
Rodzaj potrawy
Poziom
półki
Akcesoria
Temperatura
(°C)
Czas
(min.)
Camembert mrożony
do pieczenia
(2 – 4 szt. 75 g każdy)
WYŁÓŻ DO ZIMNEGO
PIEKARNIKA (przed ogrzaniem
wstępnym)
3 Grill druciany 200 10-12
Bagietki mrożone z dodatka-
mi (Pomidor - mozzarella lub
szynka z serem)
3/2 Grill druciany/
Tacka do
pieczenia
200 15-20
Mrożone paluszki rybne
(300-700 g)
WYŁÓŻ DO ZIMNEGO
PIEKARNIKA (przed ogrzaniem
wstępnym) OLEJ
3/2 Grill druciany/
Tacka do
pieczenia
200 15-25
Mrożone burgery rybne
(fishburger) (300-600 g)
WYŁÓŻ DO ZIMNEGO
PIEKARNIKA, OLEJ
3 Tacka do
pieczenia
180-200 20-35
Pizza mrożona (300-500 g)
WYŁÓŻ DO ZIMNEGO
PIEKARNIKA (przed ogrzaniem
wstępnym)
3/2 Grill druciany/
Tacka do
pieczenia
180-200 23-30
BF62CCST_XEO-00066A_PL.indd 17 2006-08-25 ¿ÀÀü 8:55:09
18
PL
Przed rozpoczęciem (Ciąg dalszy)
6. Podgrzewanie od dołu + Termoobieg
Sugerowana temperatura: 190 °C
Tryb gotowania podgrzewanie od dołu + Termoobieg jest przeznaczony do gotowania
potraw wilgotnych na górze z chrupiącym spodem, jak pizza, quiche lorraine, otwarte
z góry ciasta owocowe w stylu niemieckim i serniki.
Zalecamy wstępne ogrzanie piekarnika w trybie Podgrzewanie od dołu + Termoobieg.
Rodzaj potrawy
Poziom
półki
Akcesoria
Temperatura
(°C)
Czas
(min.)
Drożdżowe ciastko z jabłkiem
mrożone (350-700 g)
3 Grill druciany 180-200 15-20
Małe ciasteczka z ciasta fran-
cuskiego z nadzieniem mrożone
(300-600 g)
POSMARUJ ŻÓŁTKIEM JAJA,
WYŁÓŻ DO ZIMNEGO
PIEKARNIKA (przed ogrzaniem
wstępnym)
3 Tacka do
pieczenia
180-200 20-25
Pulpety w sosie (250-500 g)
użyj naczynia żaroodpornego
3 Grill druciany 180-200 25-35
Ciastka z ciasta francuskiego
(500-1000 g)
POSMARUJ ŻÓŁTKIEM JAJA
3 Tacka do
pieczenia
180 15-23
Canelloni w sosie (250-500 g)
użyj naczynia żaroodpornego
3 Grill druciany 180 22-30
Ciastka drożdżowe z nadzieniem
(600-1000 g)
POSMARUJ ŻÓŁTKIEM JAJA
3 Tacka do
pieczenia
180-200 20-30
Pizza domowa
(500-1000 g)
2 Tacka do
pieczenia
200-220 15-25
Chleb domowy
(700-900 g)
2 Grill druciany 170-180 45-55
BF62CCST_XEO-00066A_PL.indd 18 2006-08-25 ¿ÀÀü 8:55:09
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46

Samsung BF62CCST Instrukcja obsługi

Kategoria
Piece do pizzy
Typ
Instrukcja obsługi