SEVERIN FO 2400 - Instrukcja obsługi

Kategoria
Fondue, smakosze
Typ
Instrukcja obsługi
Szanowni Klienci,
Przed przystąpieniem do eksploatacji
urządzenia należy się dokładnie zapoznać z
niniejszą instrukcją.
Przyłącze
Fondue należy podłączać wyłącznie do
prawidłowo zainstalowanego gniazdka
sieciowego z bolcem uziemiającym. Napięcie
sieciowe w sieci musi być zgodne z
napięciem podanym na tabliczce
znamionowej urządzenia. Sprzęt jest zgodny
z wymogami oznaczeń CE.
Wskazówki bezpieczeństwa
Płyta grzejna, obudowa górna, pojemnik
urządzenia w czasie pracy jest gorący.
Nie należy chwytać gorącego garnka.
Urządzenie nie jest przeznaczone do
użytku przez osoby (także dzieci) o
ograniczonych zdolnościach
motorycznych, sensorycznych lub
umysłowych, ani osoby, którym brakuje
doświadczenia i stosownej wiedzy, chyba
że są one pod nadzorem osoby
odpowiedzialnej za ich bezpieczeństwo,
która instruuje jak bezpiecznie korzystać
z urządzenia.
Dzieci powinny znajdować się pod stałą
opieką, aby nie dopuścić do używania
przez nie urządzenia jako zabawki.
Urządzenie można włączyć dopiero
wówczas, kiedy na płycie grzejnej został
już ustawiony napełniony garnek.
Urządzenie nie może pozostawać bez
nadzoru.
Urządzenia nie należy użytkować
wówczas, gdy sprzęt lub przewód
przyłączeniowy posiada widoczne
uszkodzenia.
Zużyty tłuszcz może się w czasie pracy
zapalić. W takim wypadku należy wyjąć
wtyczkę z sieci, a garnek nakryć niepalną
pokrywą aby zadusić płomienie.
Nigdy nie nalewać wody do gorącego,
palącego się tłuszczu.
Nigdy nie należy transportować gorącego
urządzenia - może dojść do wyprysku lub
rozlania się gorącego tłuszczu.
Gar Fondue można tylko używać z
przynależną częścią podstawową,
ponieważ płyta grzejna ma odpowiednio
ustawialny termostat.
Fondue może być ustawiony tylko na
pewnej - termoodpornej powierzchni
odpornej na odpryski tłuszczu. Pryskanie
tłuszczu podczas pracy fondue jest
niestety nieuniknione.
Łatwopalne, topliwe przedmioty w
pobliżu fondue należy usunąć aby
zapobiec ich zapaleniu lub zniszczeniu.
Przewód przyłączeniowy nie może stykać
się z gorącymi częściami urządzenia.
Przed uruchomieniem należy sprawdzić
urządzenie i jego wyposażenie, czy nie
noszą śladów uszkodzenia i czy są
kompletne i właściwie złażone. W
przypadku stwierdzenia jakichkolwiek
braków czy uszkodzeń nie należy używać
urządzenia. Nie należy używać
urządzenia w przypadku gdy uległo on
upadkowi – mogło powstać uszkodzenie
wewnątrz, które nie jest łatwe do
rozpoznania, a które ma wpływ na
bezpieczeństwo użytkowania.
Niezastosowanie się do powyższych
zaleceń może doprowadzić do wypadku.
Urządzenie należy wyłączyć z sieci w
przypadku:
- zakończenia pracy
- stwierdzenia zakłóceń pracy
- przystąpienia do czyszczenia i
konserwacji.
Urz±dzenie nie jest przystosowane do
bycia uruchamianym przy uøyciu
zewnÍtrznego czasomierza lub odrÍbnego
systemu zdalnego sterowania.
Wyłączając urządzenie z sieci należy
trzymać za wtyczkę przewodu
przyłączeniowego, jednocześnie przy-
trzymując gniazdko sieciowe.
Napraw fondue w żadnym przypadku nie
27
Zestaw do fondue
należy dokonywać we własnym zakresie.
Naprawy sprzętu można dokonać
jedynie w autoryzowanym zakładzie
serwisowym. Adres autoryzowanego
zakładu serwisowego podany karcie
gwarancyjnej w języku polskim.
Demontażu sprzętu można dokonać
jedynie przy pomocy specjalnych
narzędzi z zachowaniem środków
bezpieczeństwa.
Wymiany przewodu przyłączenio-wego
może dokonać wyłącznie przed-stawiciel
autoryzowanego zakładu ser-wisowego
przy pomocy specjalisty-cznych narzędzi.
Producent i dystrybutor nie ponosi
jakiejkolwiek odpowiedzialności za
szkody powstałe na skutek niewłaści-
wego lub niezgodnego z instrukcją
użytkowania sprzętu.
Urządzenie przeznaczone jest do użytku
domowego, a nie przemysłowego.
W przypadku odstąpienia fondue
osobom trzecim prosimy o przekazanie
również niniejszej instrukcji obsługi.
Przed użyciem
Przed użyciem należy przetrzeć garnek
lekko wilgotną szmatką, następnie należy go
całkowicie osuszyć, aby nie doszło do
wymieszania wody z tłuszczem.
Użytkowanie
Tłuszcz, sos lub ser według Państwa recepty
przyrządzić i wlać/włożyć do garnka. Poziom
sosu i tłuszczu musi znajdować się pomiędzy
oznaczeniem min a max - maksymalne
napełnienie wynosi około 1,25 l.
Napełniony garnek kładziemy na płytę
grzejną, a urządzenie podłączamy do
sieci.
Fondue mięsne
-
Regulator temperatury nastawiamy na
pozycje 5.
-
Tłusty sos lub sam tłuszcz nagrze-wamy
około 20 minut, po tym czasie mięso
wkładamy do garnka.
-
Czas pieczenia trwa około 1,5-3 min w
tłuszczu i około 3-4 min jeśli pieczemy w
sosie.
Fondue serowe
-
Regulator temperatury nastawiamy na
pozycje 5 i włożony ser poniżej
poziomu max podgrzewamy ciągle go
mieszając.
-
Jeżeli ser ulegnie całkowitemu
roztopieniu regulator temperatury
nastawiamy na pozycje 2-3tylko dla
utrzymania ciepła.
Uwaga: po wyłączeniu urządzenia garnek i
płyta grzejna jest przez jakiś czas jeszcze
gorąca.
Wskazówki
-
Nie przykrywać garnka pokrywką
podczas rozgrzewania. Unikamy
wówczas nadmiernego rozgrzania
tłuszczu i uchwytu na widelce. Użyty
tłuszcz musi być czysty i pochodzenia
roślinnego. Tłuszcz musi być odporny na
wysoką temperaturę, mieć dobry
naturalny smak i nie pryskać podczas
podgrzewania. Olej i tłuszcz pochodzenia
zwierzęcego jest nieodpowiedni.
-
Tłuszcz można używać tylko 3-4 razy po
tym jest już nieapetyczny
-
jest brązowy, pływają w nim drobiny
produktów i piana.
-
Resztę już przybrązowionego tłuszczu nie
należy mieszać ze świeżym. Zaleca się
wymianę tłuszczu w całości.
-
Nie należy wkładać zbyt dużych
kawałków mięsa do smażenia.
-
Produkty przeznaczone do przyrządzenia
muszą być rozmrożone.
-
Zaleca się aby produkty przeznaczone do
smażenia były z zewnątrz osuszone -
tłuszcz wówczas mniej pryska i nie pieni
się.
-
Tłuszcz należy przechowywać w stanie
zamkniętym i ochłodzonym.
Czyszczenie i konserwacja
Przed przystąpieniem do czyszczenia
urządzenia, należy wyjąć wtyczkę
28
przewodu przyłączeniowego z sieci i
odczekać aż ulegnie ono ostudzeniu.
Ze względów bezpieczeństwa ( fondue
jest urządzeniem elektrycznym) nie
należy moczyć urządzenia w wodzie i
myć pod bieżącą wodą.
Sosu lub tłuszczu nie należy wylewać do
zlewu lecz do śmieci domowych.
-
Fondue przecieramy lekko wilgotną
szmatką, płytę grzejną przecieramy lekko
wilgotną szmatką z dodatkiem łagodnego
środka myjącego. Po oczyszczeniu, dla
osuszenia urządzenia przecieramy je
suchą szmatką. Do czyszczenia nie należy
używać jakichkolwiek żrących i
szorujących środków czyszczących.
Garnek i widelce można myć w ciepłej
wodzie z dodatkiem środka myjącego,
można je też myć w zmywarce do naczyń.
Utylizacja
Nie należy wyrzucać starych lub
zepsutych urządzeń do domowego
kosza na śmieci, lecz oddawać je
do specjalnych punktów zbiórki.
Gwarancja
Na sprzęt SEVERIN udzielana jest 2-letnia
gwarancja, na podstawie i według warunków
karty gwarancyjnej wydanej przez
wyłącznego przedstawiciela SEVERIN w
Polsce, GAMMA Kluczbork.
Obsługę gwarancyjną i pogwarancyjną
zapewnia autoryzowana sieć serwisowa na
terenie całej Polski.
29
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40

SEVERIN FO 2400 - Instrukcja obsługi

Kategoria
Fondue, smakosze
Typ
Instrukcja obsługi