Whirlpool AKZ 285/AV Program Chart

Typ
Program Chart

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

Pierwsze-Ostatnie...
po³o¿enia tac
1. Panel sterowania
2. Wentylator ch³odz¹cy* (nie widoczny)
3. Górny element grzewczy (mo¿e byæ obni¿ony)
4. Owietlenie piekarnika
5. Okr¹g³y element grzewczy (nie widoczny)
6. Wentylator
7. Dolny element grzewczy (nie widoczny)
8. Zawias drzwi
9. Drzwi piekarnika
*UWAGA:
Wentylator ch³odz¹cy za³¹cza siê jedynie
wówczas gdy piekarnik osi¹gnie okrelona
temperaturê. Wentylator mo¿e w dalszym ci¹gu
pracowaæ, nawet po wy³¹czeniu piekarnika,
dla zapewnienia w³aciwego ch³odzenia.
AKCESORIA
Ruszt
Przesuwane pó³ki
(zale¿nie od modelu)
Taca do pieczenia
Panele katalityczne
Taca do ociekania
TABELA FUNKCJI PIEKARNIKA
Symbol
funkcji
Funkcja
Temperatura/
nastawa
poziomu
Opis funkcji
(szczegó³y podano w instrukcji obs³ugi)
Symbol Nr.

PIEKARNIK
WY£¥CZONY
--

OWIETLENIE
PIEKARNIKA
-
S³u¿y do za³¹czenia owietlenia
piekarnika.
2
MLTF
(Utrzymanie ciep³a)
35C
S³u¿y do utrzymania sta³ej temperatury,
35°C lub 60°C.
3 STATYCZNA 200C
S³u¿y do pieczenia na jednym poziomie
piekarnika. Podgrzewanie.
4
PIECZENIE CIAST
(Statyczna +
wentylator)
175C
S³u¿y do pieczenia na dwóch poziomach,
w tej samej temperaturze.
5 WENTYLATOR 160C
S³u¿y do pieczenia na wiêcej ni¿ jednym
poziomie, w tej samej temperaturze.
6 TURBOWENTYLATOR 160C
S³u¿y do pieczenia: du¿ych kawa³ków ciast
owocowych, nadziewanych jarzyn, potraw
zapiekanych, drobiu.
7GRILL 3
S³u¿y do opiekania ma³ych kawa³ków
miêsa, grzanek, itp.
8
TURBOGRILL
(Grill + Wentylator)
3
S³u¿y do pieczenia du¿ych kawa³ków
miêsa.
9 PROGRAM P1 S³u¿y do pieczenia pizzy, chleba i placków.
10
PODGRZEWANIE
(BOOSTER)
200C
S³u¿y do szybkiego podgrzewania
piekarnika.
First
Last
KARTA OPISOWA URZ¥DZENIA
Pokrêt³a wciskane-zwalniane
Aby uruchomiæ taki typ pokrêt³a, nale¿y je wcisn¹æ do po³owy.
Ustawiæ pokrêt³o na ¿¹dane po³o¿enie.
Po zakoñczeniu pieczenia, nale¿y ustawiæ pokrêt³o z powrotem w po³o¿enie wy³¹czenia i wcisn¹æ
je dla przywrócenia pocz¹tkowej nastawy.
OPIS PODAJ¥CY SPOSÓB U¯YWANIA PIEKARNIKA ZNAJDUJE SIÊ NA KARCIE
OPISOWEJ PROGRAMATORA.
TABELA FUNKCJI P£YTY KUCHENNEJ
SYMBOL
FUNKCJI
Funkcja
Opis funkcji
(szczegó³y podano w instrukcji obs³ugi)
UTRZYMANIE CIEP£A Sta³a temperatura, 60°C.
PODWÓJNA STREFA
(gotowania)
S³u¿y do rozszerzenie ogrzewanego obszaru o drug¹ strefê
gotowania, owaln¹ lub prostok¹tn¹.
ICP S³u¿y do intensyfikacji ogrzewania wygranej strefy gotowania.
SZYBKIE GOTOWANIE S³u¿y do szybkiego zagotowania wody.
WOLNE
PODGRZEWANIE
Sta³a temperatura, 35°C.
1-10 POZIOMY MOCY -
URUCHAMIANIE PIEKARNIKA
Gdy piekarnik zostanie pod³¹czony do zasilania po raz pierwszy lub pod³¹czony ponownie
po awarii zasilania, na wywietlaczu pojawi siê .
Aby uruchomiæ piekarnik:
obróciæ
pokrêt³o 1
tak, aby wskanik znajdowa³ siê na górze, jak pokazano na rys.1
schematu programatora.
nacisn¹æ
przycisk 2
. Na wywietlaczu poka¿e siê --:--.
5019 100 54483
1. Pokrêt³o wyboru: funkcji piekarnika.
2. Przycisk s³u¿¹cy do ustawiania aktualnej godziny, czasu pieczenia, godziny wy³¹czenia
pieczenia, temperatur, poziomów mocy i rodzajów pieczenia (Funkcja
P
).
3. Przycisk s³u¿¹cy do wybierania i zatwierdzania ró¿nych operacji
(uruchamia siê po jednorazowym wciniêciu).
4. Przycisk wyboru funkcji specjalnych: Przyrumienianie i Utrzymanie ciep³a .
5. Pokrêt³o regulacyjne przedniej, lewej strefy gotowania* 0 1 ... 10
6. Pokrêt³o regulacyjne tylnej, lewej strefy gotowania* 0 1 ... 10
7. Pokrêt³o regulacyjne tylnej, prawej strefy gotowania* 0 1 ... 10
__
8. Pokrêt³o regulacyjne przedniej, prawej strefy gotowania* 0 1 ... 10
__
*) Pokrêt³a regulacyjne p³yty kuchennej nie s¹ zamienne. Po czyszczeniu lub naprawie, musz¹ zostaæ
za³o¿one na swoje oryginalne miejsce.
AKZ 285
PL
UWAGA:
Gdy pieczenie jest wykonywane za pomoc¹ funkcji
z za³¹czonym wentylatorem lub statycznej, zaleca siê równie¿
za³¹czenie funkcji Przyrumieniania (poziom 1 do 3).
POTRAWA Funkcja
Podgrzewanie
(10 minut)
Poziom
(od do³u
piekarnika)
Temperatura
(°C)
Czas
pieczenia
(minuty)
MIÊSO
Jagniê
kolê,
baranina
3
X 2 200 60 - 80
5
X 2 2 70 - 90
4
X 2 190 60 - 80
Pieczeñ
(cielêca,
wieprzowa,
wo³owa)
(kg. 1)
3
X 2 200 70 - 90
5
- 2 190 60 - 80
4
- 2 190 60 - 80
Kurczak,
królik,
kaczka
3
X 2 200 70 - 80
5
- 2 190 60 - 70
4
- 2 190 70 - 80
Indyk
(kg. 6) + poziom. 3
przyrumienianie
3
X X 200 160 - 180
5
X 1 190 150 - 180
4
X 1 190 150 - 180
Gê (2 Kg)
3
X 2 200 120 - 130
5
5 2 190 100 - 120
4
X 2 190 110 - 120
RYBA (W
CA£OCI)
(1-2 kg)
Okoñ, tuñczyk,
³oso, pstr¹g
3
X 2 2 60 - 70
5
- 2 - 3 190 65 - 75
4
- 2 - 3 190 190
RYBA
(KOTLETY)
(1 kg.)
miecznik, tuñczyk,
³oso, dorsz
3
X 2 200 45 - 55
5
- - 190 50 - 55
4
X 2 190 45 - 55
POTRAWA Funkcja
Podgrzewanie
(10 minut)
Poziom
(od do³u
piekarnika)
Temperatura
(°C)
Czas
pieczenia
(minuty)
JARZYNY
Nadziewana
papryka
6
X 2 200 50 - 60
3
X 2 190 35 - 45
5
- 2 180 55 - 60
4
- 2 190 50 - 60
Nadziewane
pomidory
3
X 2 200 50 - 55
5
- 2 180 50 - 60
4
- 2 190 35 - 45
Pieczone
ziemniaki
3
X 2 200 40 - 50
5
- 2 190 45 - 50
4
- 2 190 45 - 50
Surowe jarzyny
zapiekane
(np fenku³y,
kapusta,
szparagi, seler)
3
X 2 200 35 - 45
5
- 3 180 40 - 50
4
- 2 190 40 - 50
TABELA PIECZENIA DLA FUNKCJI GRILL
POTRAWA Funkcja
Podgrzewanie
(5 minut)
poziom
(od do³u
piekarnika)
Stopieñ
przyrumienie
nia
Czas
pieczenia
(minuty)
Befsztyki
z polêdwicy
7
X 4 5 35 - 45
Kotlety
7
X 4 5 30 - 40
Kie³baski
7
X 4 5 30 - 40
Kotlety wieprzowe
7
X 4 5 25 - 35
Ryby
7
X 4 5 30 - 40
Udka kurczaka
7
X 4 5 35 - 40
Kebaby
7
X 4 5 30 - 35
¯eberka
7
X 4 5 20 - 35
Po³ówki kurczaka
7
X 3 5 45 - 50
Po³ówki kurczaka
8
- 3 5 45 - 55
Kurczak w ca³oci
8
- 3 5 5
Pieczeñ
(wieprzowa,
wo³owa)
8
- 3 5 75 - 90
Kaczka
8
- 2 5 80 - 90
Udziec jagniêcy
8
- 3 5 90 - 120
Pieczeñ wo³owa
8
- 3 5 90 - 120
Pieczone
ziemniaki
8
- 3 5 40 - 50
Kotlety
z miecznika
8
- 3 5 35 - 45
POTRAWA Funkcja
Podgrzewanie
(10 minut)
Poziom
(od do³u
piekarnika)
Temperatura
(°C)
Czas
pieczenia
(minuty)
DESERY,
CIASTA, ITP.
Ciasta
dro¿d¿owe
(biszkopty)
3
X 2 160 30 - 40
5
5 3 150 35 - 45
4
- 3 160 30 - 40
Placki
nadziewane
(z serem)
3
- 2 180 90 - 95
5
- 2 160 70 - 80
4
- 2 170 90 - 95
Ciasta owocowe
3
X 2 180 25 - 35
25 - 35
- 3 180 45 - 50
4
- 2 180 30 - 40
Strudel z jab³kami
3
X 2 200 40 - 45
5
X 3 200 45 - 50
4
- 2 180 45 - 50
Herbatniki
3
X 2 180 20 - 30
5
- 1 - 3 160 30 - 40
4
- 2 - 4 180 25 - 35
Ciasto francuskie
z kremem
3
X 2 - 4 190 25 - 35
5
X 1 - 3 180 40 - 50
4
X 2 - 4 190 30 - 40
Placki pikantne
3
X 2 200 50 - 55
5
X 3 180 55 - 60
4
X 2 200 40 - 50
£azanki
3
X 2 200 45 - 55
5
- 2 190 45 - 55
6
- 2 190 45 - 55
Placki
z nadzieniem
owocowym
np. Ananasy,
brzoskwinie
3
X 2 200 35 - 45
5
- 2 180 45 - 50
4
- 2 180 40 - 50
Bezy
3
X 2 90 120 - 150
5
- 1 - 3 80 150 - 180
4
- 2 - 4 100 120 - 150
Paszteciki
3
X 2 200 15 - 25
5
X 1 - 3 190 25 - 30
4
X 2 - 4 200 20 - 30
Suflety
3
X 2 190 30 - 40
5
- 2 180 55 - 65
4
X 2 190 40 - 50
TABELE PIECZENIA POTRAW
  • Page 1 1
  • Page 2 2

Whirlpool AKZ 285/AV Program Chart

Typ
Program Chart
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla