52
• Urządzenie jest przeznaczone wyłącznie do użytku domowego do
przygotowywania żywności. Wszelkie inne zastosowania (np. do ogrzewania
pomieszczeń) są zakazane. Producent nie ponosi żadnej odpowiedzialności za
uszkodzenia i straty spowodowane niewłaściwym użyciem lub nieprawidłową
konguracją ustawień.
• Urządzenie oraz jego dostępne elementy nagrzewają się podczas pracy do
wysokiej temperatury. Należy zachować ostrożność i nie dotykać elementów
grzejnych. Dzieci bardzo małe (0–3 lata) i małe (3–8 lat) nie mogą mieć
dostępu do piekarnika bez stałego nadzoru.
• Dzieci w wieku powyżej 8 lat oraz osoby o ograniczonych możliwościach
zycznych, sensorycznych lub psychicznych albo nieposiadające
odpowiedniego doświadczenia i wiedzy mogą używać urządzenia tylko
pod nadzorem lub po otrzymaniu odpowiednich instrukcji dotyczących
bezpiecznego użytkowania urządzenia, jeśli rozumieją zagrożenia, jakie
wiążą się z tym użytkowaniem. Nie należy pozwolić, aby dzieci bawiły się
urządzeniem. Czyszczenie i konserwacja wykonywana przez dzieci jest
dopuszczalna tylko pod nadzorem.
• Podczas pracy urządzenia i po jej zakończeniu nie wolno dotykać grzałek
ani wewnętrznych powierzchni urządzenia, ponieważ można się poparzyć.
Należy uważać, aby urządzenie nie miało kontaktu ze ściereczkami lub
innymi łatwopalnymi materiałami, dopóki wszystkie komponenty urządzenia
całkowicie nie wystygną.
• Po zakończeniu pieczenia ostrożnie otworzyć drzwi urządzenia i pozwolić na
stopniowe wyjście gorącego powietrza oraz pary z wnętrza komory. Gdy drzwi
urządzenia są zamknięte, gorące powietrze wychodzi na zewnątrz przez otwór
nad panelem sterowania. Nie wolno blokować otworów wentylacyjnych.
• Do wyjmowania naczyń i akcesoriów z gorącego urządzenia należy używać
odpowiednich rękawiczek. Uważać, aby nie dotykać gorących elementów.
• Nie wkładać łatwopalnych materiałów do urządzenia i nie przechowywać ich
w jego pobliżu: w razie przypadkowego uruchomienia urządzenia może dojść
do pożaru.
• Nie podgrzewać ani piec w urządzeniu potraw w szczelnie zamkniętych
pojemnikach. Ciśnienie, jakie wytworzy się wewnątrz, może spowodować
eksplozję pojemnika i uszkodzenie urządzenia.
• Nie używać pojemników plastikowych.
• Przegrzane tłuszcze i oleje mogą się łatwo zapalić. Zawsze nadzorować
pieczenie potraw z dużą ilością tłuszczu lub oleju.
• Nigdy nie pozostawiać urządzenia bez nadzoru podczas jego pracy.
• Jeżeli do potraw dodawane są napoje alkoholowe (np. rum, koniak, wino,
itp.), należy pamiętać, że alkohole wyparowują w wysokiej temperaturze.
W konsekwencji istnieje ryzyko, że opary alkoholu zapalą się w kontakcie z