Podtrzymywanie temperatury potraw
Wybrać najniższe możliwe ustawienie
temperatury, aby wykorzystać ciepło
resztkowe i podtrzymać temperaturę
potrawy. Na wyświetlaczu pokazywany
jest wskaźnik ciepła resztkowego lub
temperatura.
Pieczenie z wyłączonym oświetleniem
Należy wyłączać oświetlenie podczas
pieczenia i włączać je tylko w razie
potrzeby.
7. TRYB KUCHENKI MIKROFALOWEJ
7.1 Kuchenka mikrofalowa
Informacje ogólne:
UWAGA!
Urządzenie nie może
pracować, gdy nie ma w nim
żywności.
• Po wyłączeniu urządzenia pozostawić
w nim żywność na kilka minut. Patrz
tabele gotowania przy użyciu funkcji
kuchenki mikrofalowej: czas
odczekania.
• Przed rozpoczęciem przyrządzania
potrawy należy usunąć opakowanie z
folii aluminiowej, metalową tackę itp.
• Zaleca się, aby podczas korzystania z
trybu kuchenki mikrofalowej
umieszczać potrawy tylko na jednym
poziomie.
• Jeśli nie podano inaczej, potrawy
należy umieszczać na talerzu na dnie
komory.
• Jeśli to możliwe, należy zawsze
zamieszać potrawę przed podaniem.
Gotowanie:
• W miarę możliwości należy gotować
produkty pod przykryciem w
naczyniach odpowiednich do
używania w kuchence mikrofalowej.
Potrawy można gotować bez
przykrycia, jeśli ich wierzch ma być
przypieczony.
• Należy uważać, aby nie rozgotować
potrawy poprzez ustawienie za
wysokiego poziomu mocy lub zbyt
długiego czasu gotowania. Może to
spowodować wysuszenie, przypalenie
lub zapalenie się potrawy.
• Nie gotować w urządzeniu jajek w
skorupkach, ponieważ mogą
eksplodować. Przed smażeniem jajek
należy nakłuć ich żółtka.
• Przed przystąpieniem do gotowania
produktów ze „skórką”, takich jak
ziemniaki, pomidory czy kiełbaski,
należy kilkakrotnie nakłuć je
widelcem, aby nie eksplodowały.
• Schłodzoną lub mrożoną żywność
należy gotować dłużej.
• Potrawy z sosem wymagają
okresowego mieszania.
• Większe porcje potraw należy obrócić
na drugą stronę po upływie połowy
czasu gotowania.
• W miarę możliwości należy pokroić
warzywa na kawałki podobnej
wielkości.
• Używać płaskich, szerokich naczyń.
• Nie używać naczyń z porcelany,
ceramiki lub fajansu mających
nieszkliwione dna lub małe otwory
(np. na uchwytach). Wilgoć
znajdująca się w otworach może po
podgrzaniu spowodować pęknięcie
naczynia.
Rozmrażanie mięsa, drobiu i ryb:
• Mrożone, pozbawione opakowania
mięso położyć na odwróconym małym
talerzu, umieszczonym w większym
pojemniku lub na ruszcie do
rozmrażania bądź plastikowym sicie,
tak aby umożliwić spływanie cieczy
powstającej podczas rozmrażania.
• Obrócić produkt po upływie połowy
czasu rozmrażania. W miarę
możliwości podzielić, a następnie
wyjąć kawałki, które zaczęły się
rozmrażać.
Rozmrażanie masła, porcji tortu i
twarogu:
• Nie rozmrażać tych produktów
całkowicie w urządzeniu, lecz
dokończyć ich rozmrażanie w
temperaturze pokojowej. Zapewnia to
bardziej równomierne efekty. Przed
www.electrolux.com16