Aeg-Electrolux E4403-5-M Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
E4403-5
Instrukcja obs³ugi Piekarnik
elektryczny do
zabudowy
Spis treœci2
Spis treœci
Instrukcja obs³ugi 3
Wskazówki dotycz¹ce bezpieczeñstwa 3
Opis urz¹dzenia 4
Widok z przodu 4
Panel steruj¹cy 5
Wyposa¿enie piekarnika 5
Akcesoria piekarnika 6
Przed pierwszym u¿yciem 7
Ustawianie i zmiana czasu 7
Pierwsze czyszczenie 8
Obs³uga pól grzejnych 8
Ustawienie stopnia gotowania 9
Obs³uga piekarnika 10
W³¹czanie i wy³¹czanie piekarnika 10
Funkcje - piekarnik 11
Wk³adanie rusztu, blachy do pieczenie i
brytfanny 11
Zak³adanie / wyjmowanie filtra t³uszczu 13
Funkcje dodatkowe 13
Mechaniczna blokada drzwi 16
Zastosowania, tabele i rady 17
Tabela gotowania 17
Pieczenie 19
Pieczenie miêsa 26
Grillowanie powierzchniowe 29
Rozmra¿anie 29
Suszenie 30
Pasteryzacja 31
Czyszczenie i pielêgnacja 32
Elementy zewnêtrzne urz¹dzenia 32
Wnêtrze piekarnika 32
Akcesoria 32
Filtr t³uszczowy 32
Prowadnice listew 33
Oœwietlenie piekarnika 34
Górna œciana piekarnika 34
Drzwi piekarnika 35
Szyby w drzwiach piekarnika 37
Co zrobiæ, gdy … 41
Recykling 42
Serwis 43
Dziêkujemy za wybranie jednego z naszych produktów o wysokiej jakoœci.
Aby zapewniæ optymalne i prawid³owe dzia³anie Pañstwa urz¹dzenia prosimy o
dok³adne przeczytanie niniejszej instrukcji obs³ugi. Pozwoli to Pañstwu na
doskona³e i najbardziej wydajne kierowanie wszystkimi procesami. Zalecamy
przechowywanie instrukcji obs³ugi w bezpiecznym miejscu, co pozwoli na
korzystanie z niej równie¿ w przysz³oœci. Ponadto prosimy o przekazanie jej
przysz³emu w³aœcicielowi urz¹dzenia.
¯yczymy Pañstwu wiele radoœci z u¿ywania nowego urz¹dzenia.
W niniejszej instrukcji u¿yte zosta³y nastêpuj¹ce symbole:
1
Wa¿ne informacje dotycz¹ce bezpieczeñstwa u¿ytkownika oraz prawid³owej
eksploatacji urz¹dzenia.
3 Informacje i wskazówki ogólne
2 Informacje dot. ochrony œrodowiska
3Instrukcja obs³ugi
Instrukcja obs³ugi
1 Wskazówki dotycz¹ce bezpieczeñstwa
Bezpieczeñstwo urz¹dzeñ elektrycznych
Pod³¹czenie urz¹dzenia mo¿e wykonaæ tylko uprawniony specjalista.
W przypadku zak³óceñ lub uszkodzeñ urz¹dzenia: wykrêciæ lub wy³¹cz
bezpieczniki.
Naprawy urz¹dzenia mog¹ byæ przeprowadzane tylko przez specjalistê.
Niefachowe naprawy mog¹ spowodowaæ powa¿ne niebezpieczeñstwa. W
przypadku koniecznoœci naprawy nale¿y zwróciæ siê do naszego serwisu lub
do sprzedawcy.
Bezpieczeñstwo dzieci
Ma³ych dzieci nie nale¿y nigdy pozostawiaæ bez opieki w pobli¿u w³¹czonego
urz¹dzenia.
Bezpieczeñstwo podczas u¿ytkowania
Wszystkie osoby (³¹cznie z dzieæmi), które ze wzglêdu na zdolnoœci
psychiczne, fizyczne i intelektualne lub brak odpowiedniej wiedzy i
doœwiadczenia, nie s¹ w stanie bezpiecznie u¿ytkowaæ urz¹dzenia, mog¹
obs³ugiwaæ je wy³¹cznie pod kontrol¹ i zgodnie z poleceniami odpowiedzialnej
osoby.
Urz¹dzenie mo¿e byæ u¿ywane tylko do pieczenia i sma¿enia potraw.
Nale¿y zachowaæ ostro¿noœæ podczas pod³¹czania innych urz¹dzeñ
elektrycznych do gniazd wtykowych w pobli¿u piekarnika. Przewody zasilaj¹ce
nie mog¹ le¿eæ przy gor¹cych palnikach, ani nie mog¹ byæ przyciœniête
gor¹cymi drzwiami piekarnika.
Ostrze¿enie: Niebezpieczeñstwo oparzenia siê !
Podczas pracy wnêtrze piekarnika jest gor¹ce.
Je¿eli w piekarniku znajduj¹ siê produkty zawieraj¹ce alkohol, mo¿e powstaæ
palna mieszanka alkoholu z powietrzem. W takim przypadku nale¿y ostro¿nie
otworzyæ drzwi. Nie zbli¿aæ siê do piekarnika z innymi Ÿród³ami ognia (iskry,
¿ar).
3 Wskazówka odnoœnie akrylamidu
Wed³ug najnowszych danych naukowych intensywne zrumienianie (w trakcie
obróbki termicznej) artyku³ów spo¿ywczych, szczególnie w przypadku
produktów zawieraj¹cych skrobiê, mo¿e stanowiæ zagro¿enie dla zdrowia
wywo³ane przez akrylamid. Dlatego te¿ zalecamy pieczenie w mo¿liwie niskich
temperaturach i niezbyt intensywne zrumienianie potraw.
W jaki sposób mo¿na unikn¹æ uszkodzeñ urz¹dzenia
Nie nale¿y wyk³adaæ piekarnika foli¹ aluminiow¹ ani stawiaæ na dnie
piekarnika blach do pieczenia, garnków itp., gdy¿ zgromadzone ciep³o mo¿e
uszkodziæ emaliê piekarnika.
Opis urz¹dzenia4
Soki z owoców kapi¹ce na blachê do pieczenia pozostawiaj¹ plamy, które nie
daj¹ siê usun¹æ. Do bardzo wilgotnych ciast nale¿y u¿ywaæ blachy
uniwersalnej.
Nie obci¹¿aæ otwartych drzwi piekarnika.
Nigdy nie nale¿y wlewaæ wody bezpoœrednio do gor¹cego piekarnika .
Powoduje to uszkodzenia emalii.
U¿ycie si³y, zw³aszcza na krawêdziach szyby frontowej, mo¿e spowodowaæ
pêkniêcie szk³a.
W piekarniku nie wolno przechowywaæ ¿adnych palnych przedmiotów.
Mog³yby zapaliæ siê podczas jego w³¹czania.
W piekarniku nie wolno przechowywaæ ¿adnych wilgotnych artyku³ów
spo¿ywczych. Mog¹ spowodowaæ uszkodzenia emalii.
Po wy³¹czeniu dmuchawy ch³odzenia w piekarniku nie nale¿y przechowywaæ
¿adnych potraw w otwartych pojemnikach.
W piekarniku lub na szybach drzwiczek gromadzi siê wilgoæ, która mo¿e
dotrzeæ tak¿e do mebli.
3 Wskazówka odnoœnie warstwy emaliowanej
Zmiany kolorystyczne warstwy emaliowanej piekarnika wynikaj¹ce z u¿ytkowania
nie maj¹ wp³ywu na sprawnoœæ piekarnika. Z tego wzglêdu nie stanowi¹ one
usterki w rozumieniu prawa gwarancyjnego.
Opis urz¹dzenia
Widok z przodu
Drzwi z
pe³nego szk³a
Panel steruj¹cy
Uchwyt
drzwi
5Opis urz¹dzenia
Panel steruj¹cy
Wyposa¿enie piekarnika
Lampka kontrolna pracy
Lampka kontrolna temperatury
Funkcje piekarnika
Wybór temperatury
Wy³¹czniki p³ytek grzejnych
Przyciski ustawieñ
WskaŸnik
temperatury/ czasu
Wy³¹czniki p³ytek grzejnych
Górna grza³ka i grza³ka grilla
Oœwietlenie piekarnika
Termosondagniazdko
Filtr t³uszczowy
Grza³ka tylnej œcianki
Wentylator
Dolna grza³ka
Poziomy wsadu
Zespó³ wyjmowanych
prowadnic
Opis urz¹dzenia6
Wydobywanie siê pary z piekarnika
Para jest odprowadzana z piekarnika
bezpoœrednio na zewn¹trz kana³em,
znajduj¹cym za tylnymi polami grzejnymi.
Wewnêtrzna strona drzwiczek
Po wewnêtrznej stronie
drzwiczekpiekarnika przedstawiona zosta³a
numeracja poziomówwsadu piekarnika.
Poza tym znajdziecie tu Pañstwo krótk¹
informacjê dotycz¹c¹ funkcji piekarnika,
zalecanych poziomów wsadu i temperatur
do przygotowywania najbardziej typowych
potraw.
Akcesoria piekarnika
Ruszt
Do naczyñform do ciast, pieczenia i
grillowania
Blacha do pieczenia
Do pieczenia ciast i placków.
Brytfanna
Do pieczenia lub jako blacha wy³apuj¹ca
kapi¹cy t³uszcz.
7Przed pierwszym u¿yciem
Ro¿en
Do dok³adnego okreœlenia stanu sztuk
miêsa.
Przed pierwszym u¿yciem
Ustawianie i zmiana czasu
Po pod³¹czeniu do pr¹du lub przerwie w
zasilaniu zaczyna migaæ kontrolka Czas
dobowy .
1. W celu zmiany ustawionej godziny nale¿y
równoczeœnie nacisn¹æ przycisk i , a¿
zacznie migaæ lampka funkcji Czas
dobowy .
2. Za pomoc¹ przycisku lub ustawiæ
aktualn¹ godzinê.
3 Wybrany przycisk naciskaæ zawsze na
œrodku.
Po ok. 5 sekundach symbol przestanie
migaæ i zegar bêdzie wskazywaæ ustawion¹
godzinê.
Urz¹dzenie jest gotowe do pracy.
3 Czas dobowy mo¿na zmieniæ tylko
wtedy, gdy nie zosta³a ustawiona funkcja
Minutnik .
Obs³uga pól grzejnych8
Pierwsze czyszczenie
Przed pierwszym u¿yciem piekarnika, nale¿y go dok³adnie umyæ.
1 Uwaga: Nie nale¿y u¿ywaæ ¿adnych ostrych, rysuj¹cych œrodków czyszcz¹cych !
Powierzchnia mo¿e ulec uszkodzeniu.
3 Do elementów metalowych nale¿y u¿ywaæ dostêpnych w handlu œrodków do
konserwacji.
1. Pokrêt³o wyboru funkcji piekarnika prze³¹czyæ na oœwietlenie .
2. Wszystkie elementy wyposa¿enia nale¿y wyj¹æ i umyæ w gor¹cej wodzie.
3. Piekarnik umyæ ciep³¹ wod¹ z dodatkiem detergentu i osuszyæ.
4. Przedni¹ œciankê urz¹dzenia przetrzeæ na mokro.
Obs³uga pól grzejnych
3 Prosimy o przestrzeganie wskazówek zawartych w instrukcji obs³ugi p³yty
grzejnej. Zawiera ona wa¿ne informacje dotycz¹ce naczyñ, obs³ugi, czyszczenia
i konserwacji.
Stopnie gotowania
Stopnie gotowania mo¿na ustawiæ w zakresach 1 - 9.
Stopnie poœrednie s¹ mo¿liwe w zakresach 2 - 7.
1 = najmniejsza moc
9 = najwiêksza moc
2 P³ytkê kuchenki nale¿y wy³¹czyæ na ok. 5-10 minut przed koñcem gotowania,
aby wykorzystaæ wytworzone ciep³o. W ten sposób oszczêdzaj¹ pañstwo
energiê elektryczn¹.
3 Kuchenka jest wyposa¿ona w chowane prze³¹czniki p³ytek grzejnych.
Aby w³¹czyæ p³ytkê grzejn¹ nale¿y nacisn¹æ na prze³¹cznik p³ytki grzejnej.
Prze³¹cznik wysunie siê nad powierzchniê kuchenki.
9Obs³uga pól grzejnych
Ustawienie stopnia gotowania
1. Wybraæ stopieñ gotowania.
2. W celu zakoñczenia procesu gotowania
przekrêciæ na powrót na pozycjê Wy³¹czone.
Wy³¹czniki p³ytek grzejnych
Z przodu po
lewej stronie
Z ty³u po lewej
stronie
Z ty³u po prawej
stronie
Z przodu po
prawej stronie
Obs³uga piekarnika10
Obs³uga piekarnika
W³¹czanie i wy³¹czanie piekarnika
1. Pokrêt³o funkcji piekarnika nale¿y ustawiæ na ¿¹danej funkcji.
2. Pokrêt³o wyboru temperatury nale¿y ustawiæ na ¿¹danej temperaturze.
Lampka kontrolna pracy œwieci siê tak d³ugo, jak d³ugo piekarnik pracuje.
Lampka kontrolna temperatury œwieci siê tak d³ugo, jak d³ugo piekarnik
nagrzewa siê.
3. W celu wy³¹czenia piekarnika ustawiæ pokrêt³a funkcji piekarnika i wyboru
temperatury w pozycji Wy³¹czone.
3 Dmuchawa ch³odnego powietrza
Dmuchawa w³¹cza siê automatycznie po uruchomieniu piekarnika, aby
powierzchnia urz¹dzenia pozostawa³a ch³odna. Po wy³¹czeniu piekarnika,
dmuchawa pracuje dalej, aby sch³odziæ urz¹dzenie, a nastêpnie wy³¹cza siê
automatycznie.
Lampka kontrolna temperatury
Funkcje piekarnika Wybór temperatury
Lampka kontrolna pracy
11Obs³uga piekarnika
Funkcje - piekarnik
Piekarnik jest wyposa¿ony w nastêpuj¹ce funkcje:
Wk³adanie rusztu, blachy do pieczenie i brytfanny
3 Zabezpieczenie przed wyjêciem i przechyleniem
Wszystkie czêœci wsuwane posiadaj¹ zabezpieczenie przed wyjêciem w postaci
ma³ego wybrzuszenia na prawej i lewej krawêdzi.
Czêœci te zawsze nale¿y wk³adaæ do piekarnika w taki sposób, aby
wybrzuszenie znajdowa³o siê w tyle we wnêtrzu urz¹dzenia. Wybrzuszenie to
zabezpiecza wsuwane czêœci równie¿ przed przechyleniem.
Funkcja piekarnika Stosowanie
Oœwietlenie Przy pomocy tej funkcji mo¿na oœwietliæ wnêtrze
piekarnika np. do czyszczenia.
Termoobieg Do pieczenia na maksymalnie trzech poziomach
jednoczeœnie.
Temperaturê piekarnika nale¿y ustawiæ 20-40 °C poni¿ej
temperatury u¿ywanej przy nagrzewaniu górnym/dolnym.
Pizza Do pieczenia i sma¿enia na jednym poziomie potraw,
wymagaj¹cych intensywniejszego zbr¹zowienia i
wiêkszej kruchoœci spodu.
Ustawiæ temperaturê piekarnika o 20-40 °C poni¿ej
temperatury u¿ywanej przy nagrzewaniu górnym/dolnym.
Grzanie góra +
dó³
Do pieczenia i sma¿enia na jednym poziomie.
Grzejnik dolny Do pieczenia ciast z kruchym spodem.
Rozmra¿anie Do rozmra¿ania np. tortów, mas³a, chleba, owoców i
innych zamro¿onych artyku³ów spo¿ywczych.
Grill Do grillowania p³askich artyku³ów spo¿ywczych, które
uk³adane bêd¹ na œrodku rusztu oraz do tostowania.
Du¿y grill Do grillowania p³askich artyku³ów spo¿ywczych w
wiêkszych iloœciach oraz do tostowania.
Turbo grill Do pieczenia wiêkszych kawa³ków miêsa lub drobiu na
jednej powierzchni.
Funkcja nadaje siê równie¿ do zapiekania i do
opiekania.
Obs³uga piekarnika12
Wk³adanie blachy lub brytfanny:
Wsun¹æ blachê lub brytfannê pomiêdzy
dr¹¿ki prowadnicy wybranego poziomu
wsadu.
Wk³adanie rusztu:
W³o¿yæ ruszt w taki sposób, aby nó¿ki by³y
skierowane do do³u.
Wsun¹æ ruszt pomiêdzy dr¹¿ki prowadnicy
wybranego poziomu wsadu.
3 Wy¿sza rama rusztu dodatkowo
zabezpiecza naczynia przed obsuniêciem.
Wk³adanie rusztu i brytfanny:
U³o¿yæ ruszt na brytfannie.
Wsun¹æ brytfannê pomiêdzy dr¹¿ki
prowadnicy wybranego poziomu wsadu.
13Obs³uga piekarnika
Zak³adanie / wyjmowanie filtra t³uszczu
Filtr t³uszczowy nale¿y zak³adaæ tylko
do pieczenia, aby chroniæ grza³kê
znajduj¹c¹ siê w tylnej œciance urz¹dzenia
przed pryskaj¹cym t³uszczem.
Funkcje dodatkowe
Mo¿na ustawiæ funkcjê Minutnik lub
Termosonda .
Zak³adanie filtra t³uszczowego
Z³apaæ filtr za uchwyt i umieœciæ oba
mocowania od góry ku do³owi w
otworze na tylnej œcianie piekarnika
(otwór wentylatora).
Wyjmowanie filtra t³uszczowego
Z³apaæ filtr za uchwyt i wyj¹æ z
otworu, w kierunku ku górze.
Minutnik
Ustawianie minutnika.
Termosonda
Ustawianie temperatury wnêtrza
produktu.
Wyœwietlacz czasu lub temperatury
Przyciski nastawcze
Obs³uga piekarnika14
3 Wskazówki ogólne
Po wybraniu funkcji na ok. 5 sekund zaczyna pulsowaæ odpowiadaj¹cy jej
wyœwietlacz. W tym czasie mo¿na przy pomocy przycisku lub nastaw
¿¹dany czas.
Po ustawieniu ¿¹danego czasu, ponownie na 5 sekund zaczyna pulsow
wyœwietlacz. Rozpoczyna siê odliczanie ustawionego czasu.
Sygna³ mo¿na wy³¹czyæ poprzez naciœniêcie dowolnego przycisku.
¯¹dana funkcja piekarnika i wysokoœæ temperatury mo¿na wybraæ przed lub
po ustawieniu funkcji zegara.
Po zakoñczeniu pieczenia ustawiæ pokrêt³o funkcja piekarnika i wybór
temperatury z powrotem w pozycji zero.
Minutnik
Ta funkcja nie ma wp³ywu na dzia³aniepiekarnika.
1. Nacisn¹æ na dowolny przycisk.
Na wyœwietlaczu miga symbol “0.00”.
2. W ci¹gu 5 sekund ustawiæ za pomoc¹
przycisków lub wybrany krótki
zakres czasu (maks. 2 godziny 30 minut).
Po up³ywie 5 sekund wyœwietlacz poka¿e
czas pozostaj¹cy do koñca.
Po up³ywie tego czasu na wyœwietlaczu
pojawi siê symbol “0.00“ i przez 2 minuty
bêdzie rozbrzmiewa³ sygna³ dŸwiêkowy.
3. Wy³¹czyæ sygna³ dŸwiêkowy, naciskaj¹c na
dowolny przycisk.
15Obs³uga piekarnika
Termosonda
1 Uwaga: Stosowaæ wy³¹cznie termosondê dostarczon¹ razem z piekarnikiem! W
przypadku koniecznoœci wymiany czêœci stosowaæ wy³¹cznie oryginalne czêœci
zamienne!
1. Koñcówkê termosondy wprowadziæ do
wnêtrza produktu w taki sposób, aby
znalaz³a siê dok³adnie w œrodku produktu.
2. Wtyczkê termosondy umieœciæ poprawnie
w gniazdku, znajduj¹cym siê na bocznej
œciance piekarnika.
3. Przyciskiem lub ustawiæ ¿¹dan¹
temperaturê wnêtrza produktu.
WskaŸnik zacznie wskazywaæ aktualn¹
temperaturê wnêtrza produktu.
3 Urz¹dzenie wyœwietla temperatu
wewn¹trz produktu od 30°C.
4. Ustawianie funkcji piekarnika i temperatury
piekarnika
Po osi¹gniêciu ustawionej temperatury
wnêtrza produktu rozbrzmiewa sygna³
dŸwiêkowy.
Obs³uga piekarnika16
5. Wcisn¹æ dowolny przycisk, aby wy³¹czyæ sygna³ dŸwiêkowy.
6. Przekrêciæ prze³¹cznik funkcji piekarnika i prze³¹cznik temperatury do po³o¿enia
WY£.
1 Uwaga: Termosonda jest gor¹ca! Podczas
wyjmowania wtyczki i koñcówki
termosondy istnieje niebezpieczeñstwo
oparzenia!
7. Wyj¹æ wtyczkê termosondy z gniazdka, a
nastêpnie wyci¹gn¹æ produkt z piekarnika.
Zmiana temperatury wnêtrza produktu
W razie potrzeby zmieniæ temperaturê przy pomocy lub .
Mechaniczna blokada drzwi
W fabrycznie nowym urz¹dzeniu blokada drzwi nie jest aktywna.
Uaktywnienie blokady mechanicznej
Poci¹gn¹æ zasuwê do przodu, a¿ zaskoczy.
17Zastosowania, tabele i rady
Otwieranie drzwi piekarnika:
1. Docisn¹æ drzwi.
2. Docisn¹æ zasuwê i przytrzymywaæ
dociœniêt¹.
3. Otworzyæ drzwi.
Zamykanie drzwi piekarnika
Zamkn¹æ drzwi piekarnika nie naciskaj¹c zasuwy.
Zwolnienie blokady drzwi
Docisn¹æ zasuwê do obudowy.
3 Wy³¹czenie urz¹dzenia nie zwalnia mechanicznej blokady drzwi.
Zastosowania, tabele i rady
Tabela gotowania
Dane w poni¿szej tabeli s¹ wartoœciami orientacyjnymi.
Stopieñ
gotowania
Sposób
przyrz¹-
dzenia
Odpowiednie dla
Czas
trwania
Wskazówki/rady
0
Nachwärme,
wy³¹czenie
1
Trzymanie
ciep³a
Trzymanie ciep³a
ugotowanych potraw
W
zale¿noœci
od potrzeb
Przykryæ
1-2
Wytapianie
Sos holenderski,
topienie mas³a,
czekolady, ¿elatyny
5-25 min.
Zamieszaæ od
czasu do czasu
Œcinanie
Omlet piankowy,
œciête jajko
10-40 min.
Gotowaæ pod
przykrywk¹
2-3 Pêcznienie
Pêcznienie ry¿u i
potraw mlecznych
rozgrzewanie potraw
gotowych
25-50 min.
Dolaæ do ry¿u
przynajmniej
podwójn¹ iloœæ
wody, potrawy
mleczne mieszaæ
od czasu do czasu
Zastosowania, tabele i rady18
3 Podczas zagotowywania lub zapiekania zaleca siê ustawienie najwy¿szego
stopnia gotowania, a nastêpnie pozostawienie potraw o d³u¿szym czasie
gotowania na wybranym stopniu gotowania do ca³kowitego ugotowania siê
potrawy.
1 Przegrzane t³uszcze i oleje bardzo szybko ulegaj¹ zap³onowi.
Uwaga! Zagro¿enie po¿arem!
3-4
Parowanie
Duszenie
Duszenie warzyw,
ryb
duszenie miêsa
20-45 min.
W przypadku
warzyw dodaæ
niewielk¹ iloœæ wody
(kilka ma³ych
³y¿eczek)
4-5 Gotowanie
Parowanie
ziemniaków
20-60 min.
Stosowaæ niewielk¹
iloϾ wody, np.
maks. 1/4 l wody
na
750 g ziemniaków
Gotowanie
wiêkszych iloœci
potraw, potraw
jednogarnkowych i
zup
60-150 min.
Do 3 l wody plus
przyprawy
6-7
Delikatne
sma¿enie
Sma¿enie sznycli,
cordon bleu,
kotletów, klopsów,
sma¿onych kie³bas,
w¹tróbki, zasma¿ek,
jajek, naleœników,
p¹czków
Sma¿ na
bie¿¹co
Od czasu do czasu
obróciæ
7-8
Silne
sma¿enie
Placki ziemniaczane,
kawa³ki polêdwicy,
steki, kluski
k³adzione
5-15 min.
na patelniê
Od czasu do czasu
obróciæ
9
Zagotowy-
wanie
zapiekanie
sma¿enie
Zagotowywanie wiêkszych iloœci wody, gotowanie
makaronu typu szpecle, zapiekanie miêsa (gulasz,
pieczeñ duszona), sma¿enie frytek
Stopieñ
gotowania
Sposób
przyrz¹-
dzenia
Odpowiednie dla
Czas
trwania
Wskazówki/rady
19Zastosowania, tabele i rady
Pieczenie
Funkcja piekarnika: Termoobieg lub Grzanie góra + dó³
Formy do pieczenia
W przypadku funkcji Grzanie góra + dó³ mo¿na stosowaæ formy z ciemnego
metalu i formy powlekane.
W przypadku funkcji Termoobieg mo¿na równie¿ stosowaæ formy z jasnego
metalu.
Poziomy wsadu
Pieczenie z Grzanie góra + dó³ jest mo¿liwe na jednym poziomie.
Z Termoobieg mo¿na piec na maksymalnie 3 blachach jednoczeœnie:
1 blacha do pieczenia:
np. poziom 3
1 forma do pieczenia:
np. poziom 1
2 blachy do pieczenia:
np. poziom 1 i 3
3 blachy do pieczenia:
poziomy 1, 3 i 5
Wskazówki ogólne
Blachy do pieczenia umieszczaæ œciêt¹ krawêdzi¹ do przodu!
Przy stosowaniu funkcji Grzanie góra + dó³ lub Termoobieg mo¿na piec
w dwóch formach równoczeœnie, u³o¿onych obok siebie na ruszcie. Czas
pieczenia wyd³u¿a siê nieznacznie.
Zastosowania, tabele i rady20
3 Przy u¿ywaniu artyku³ów zamro¿onych blachy mog¹ siê odkszta³ciæ podczas
pieczenia. Uwarunkowane jest to du¿¹ ró¿nic¹ temperatury pomiêdzy
zamro¿onym artyku³em, a piekarnikiem. Po och³odzeniu blachy odkszta³cenie
znika.
Wskazówki dotycz¹ce tabel pieczenia
W tabelach umieszczone zosta³y ró¿ne potrawy wraz z wymaganymi dla nich
temperaturami, czasem pieczenia i poziomami wsadów.
Wartoœci temperatur i czasu pieczenia s¹ wartoœciami orientacyjnymi,
zale¿¹cymi od sk³adu i iloœci ciasta oraz od formy do pieczenia.
Zaleca siê, aby pierwszy raz ustawiæ ni¿sz¹ temperaturê i podwy¿szyæ j¹
dopiero w razie potrzeby, np. kiedy chc¹ Pañstwo otrzymaæ silniejsze
zarumienienie pieczeni lub kiedy czas pieczenia trwa zbyt d³ugo.
Je¿eli nie uda siê znaleŸæ w tabeli danych pasuj¹cych do konkretnego
przepisu, nale¿y kierowaæ siê wskazówkami dotycz¹cymi podobnego
przepisu.
W przypadku pieczenia ciast na blachach lub w formach na kilku poziomach
czas pieczenia mo¿e siê wyd³u¿yæ o 10-15 minut.
Wilgotne wypieki (np. pizze, ciasta owocowe itp.) nale¿y piec na jednym
poziomie.
Ró¿nica w poziomach, na których pieczone s¹ potrawy, mo¿e spowodowaæ w
pocz¹tkowym stadium pieczenia ró¿ne zarumienianie siê potraw. W takim
przypadku nie nale¿y zmieniaæ ustawieñ temperatury. Ró¿nice w
zarumienieniu ulegn¹ wyrównaniu w trakcie kontynuacji procesu pieczenia.
Nowy piekarnik mo¿e inaczej zachowywaæ siê podczas pieczenia/sma¿enia
ni¿ dotychczas stosowane przez Pañstwa urz¹dzenie.
W zwi¹zku z tym nale¿y dopasowaæ stosowane zazwyczaj ustawienia
(temperatura, czas pieczenia/sma¿enia) i poziomy wsadów do ustawi
zalecanych w przedstawionych poni¿ej tabelach.
2 W przypadku gdy pieczenie trwa d³u¿ej, piekarnik mo¿na wy³¹czyæ na ok. 10
minut przed up³ywem czasu pieczenia; w ten sposób wykorzystuje siê ciep³o
pozosta³e.
Dane zamieszczone w tabelach obowi¹zuj¹, o ile nie zaznaczono inaczej, na
moment rozpoczêcia gotowania w nierozgrzanym piekarniku.
Tabela pieczenia
Pieczenie na jednym poziomie
Rodzaj
wypieku
Funkcje piekarnika
Poziom
wsadu
Tempe-
ratura
°C
Czas
godz.:
min.
Wypieki w formach
Babka Termoobieg 1 150-160 0:50-1:10
Babka piaskowa/
Królewiec
Termoobieg 1 140-160 1:10-1:30
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44

Aeg-Electrolux E4403-5-M Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi