Zastosowania, tabele i rady20
3 Przy u¿ywaniu artyku³ów zamro¿onych blachy mog¹ siê odkszta³ciæ podczas
pieczenia. Uwarunkowane jest to du¿¹ ró¿nic¹ temperatury pomiêdzy
zamro¿onym artyku³em, a piekarnikiem. Po och³odzeniu blachy odkszta³cenie
znika.
Wskazówki dotycz¹ce tabel pieczenia
W tabelach umieszczone zosta³y ró¿ne potrawy wraz z wymaganymi dla nich
temperaturami, czasem pieczenia i poziomami wsadów.
• Wartoœci temperatur i czasu pieczenia s¹ wartoœciami orientacyjnymi,
zale¿¹cymi od sk³adu i iloœci ciasta oraz od formy do pieczenia.
• Zaleca siê, aby pierwszy raz ustawiæ ni¿sz¹ temperaturê i podwy¿szyæ j¹
dopiero w razie potrzeby, np. kiedy chc¹ Pañstwo otrzymaæ silniejsze
zarumienienie pieczeni lub kiedy czas pieczenia trwa zbyt d³ugo.
• Je¿eli nie uda siê znaleŸæ w tabeli danych pasuj¹cych do konkretnego
przepisu, nale¿y kierowaæ siê wskazówkami dotycz¹cymi podobnego
przepisu.
• W przypadku pieczenia ciast na blachach lub w formach na kilku poziomach
czas pieczenia mo¿e siê wyd³u¿yæ o 10-15 minut.
• Wilgotne wypieki (np. pizze, ciasta owocowe itp.) nale¿y piec na jednym
poziomie.
• Ró¿nica w poziomach, na których pieczone s¹ potrawy, mo¿e spowodowaæ w
pocz¹tkowym stadium pieczenia ró¿ne zarumienianie siê potraw. W takim
przypadku nie nale¿y zmieniaæ ustawieñ temperatury. Ró¿nice w
zarumienieniu ulegn¹ wyrównaniu w trakcie kontynuacji procesu pieczenia.
• Nowy piekarnik mo¿e inaczej zachowywaæ siê podczas pieczenia/sma¿enia
ni¿ dotychczas stosowane przez Pañstwa urz¹dzenie.
W zwi¹zku z tym nale¿y dopasowaæ stosowane zazwyczaj ustawienia
(temperatura, czas pieczenia/sma¿enia) i poziomy wsadów do ustawieñ
zalecanych w przedstawionych poni¿ej tabelach.
2 W przypadku gdy pieczenie trwa d³u¿ej, piekarnik mo¿na wy³¹czyæ na ok. 10
minut przed up³ywem czasu pieczenia; w ten sposób wykorzystuje siê ciep³o
pozosta³e.
Dane zamieszczone w tabelach obowi¹zuj¹, o ile nie zaznaczono inaczej, na
moment rozpoczêcia gotowania w nierozgrzanym piekarniku.
Tabela pieczenia
Pieczenie na jednym poziomie
Rodzaj
wypieku
Funkcje piekarnika
Poziom
wsadu
Tempe-
ratura
°C
Czas
godz.:
min.
Wypieki w formach
Babka Termoobieg 1 150-160 0:50-1:10
Babka piaskowa/
Królewiec
Termoobieg 1 140-160 1:10-1:30