17
Pieczenie mi9sa i ryb
• Do pieczenia naley przygotowa kawaki mi#sa o wadze powyej 1 kg,
gdy mniejsze kawaki mog podczas pieczenia wyschn.
• Je)li chc Pa2stwo upiec delikatne czerwone mi#so tak, aby byo dobrze
wypieczone z zewntrz i bardzo soczyste wewntrz, naley ustawi
temperatur# na poziomie 200
o
C - 220
o
C.
• Biae mi#so, drób i ryby naley piec w )redniej temperaturze 150 - 175
o
C.
• W przypadku krótkiego czasu pieczenia, sosy i inne dodatki naley doda-
wa do brytfanny z potraw zaraz na pocztku pieczenia. Przy duszym
czasie pieczenia, sosy i inne dodatki naley dodawa w ostatnich 30 minu-
tach pieczenia.
• Je)li chc Pa2stwo sprawdzi, czy mi#so jest ju upieczone, naley wyko-
na tzw. „prób# yki”. Je)li wyczuj Pa2stwo opór po naci)ni#ciu mi#sa
yk, oznacza to, e jest ono ju upieczone.
• Je)li chc Pa2stwo przygotowa rostbef i pol#dwic# tak, aby wewntrz byy
róowe, naley piec w wyszej temperaturze przez krótszy czas.
• Mi#so mona piec w brytfannie lub bezpo)rednio na ruszcie.
• Piekc mi#so bezpo)rednio na ruszcie, naley wsun do poziomu znajdu-
jcego si# poniej rusztu brytfann#, do której b#dzie )cieka sos z mi#sa
podczas pieczenia.
• Przed pokrojeniem upieczonego mi#sa naley odczeka 15 minut, aby pod-
czas krojenia nie wypyn z niego sos.
• Aby ograniczy tworzenie si# dymu w piekarniku podczas pieczenia, naley
wla troch# wody do brytfanny, do której )cieka tuszcz. Aby nie dopu)ci
do tworzenia si# pary wodnej, naley kilkakrotnie dolewa wody do brytfan-
ny podczas pieczenia.
• Przyrzdzone dania mona utrzyma w stanie ciepym, wkadajc je do pie-
karnika i ustawiajc najniszy poziom temperatury.
Uwaga!
Na dnie piekarnika nie naley umieszcza adnych przedmiotów, ani
przykrywa go foli aluminiow, gdy podczas pieczenia moe to spowo-
dowa kumulacj# ciepa i uszkodzenie emaliowanych powierzchni oraz
potrawy.
W piekarniku naley uywa aroodpornych naczy2, garnków lub folii
aluminiowej, kadc je na blasze / ruszcie.
Czas pieczenia
Czas pieczenia jest uzaleniony od rodzaju potrawy, jej konsystencji i obj#to-
)ci. Zalecamy obserwowanie czasu pieczenia potraw na pocztku uytkowania
piekarnika w celu zdobycia do)wiadczenia i ustalenie czasu pieczenia zgodne-
go z Pa2stwa upodobaniami dotyczcymi np. stopnia wypieczenia.
Warto)ci zamieszczone w tabelach maj jedynie charakter orientacyjny.