30
Instrukcję należy przeczytać, zachować, przekazać kolejnemu użytkownikowi, jeśli odstępujemy
urządzenie innej osobie. Wyjmij z opakowania przed użyciem.
A WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Postępuj zgodnie ze wskazówkami dotyczącymi bezpieczeństwa, między innymi:
1 Niniejszy sprzęt nie jest przeznaczony do użytkowania przez osoby ( w tym dzieci) o
ograniczonej zdolności fizycznej, czuciowej lub psychicznej, lub osoby nie mające
doświadczenia lub znajomości sprzętu, chyba że odbywa się to pod nadzorem lub zgodnie z
instrukcją użytkowania sprzętu, przekazanej przez osoby odpowiadające za ich
bezpieczeństwo. Należy zwracać uwagę na dzieci, aby nie bawiły się sprzętem.
2 Nie zanurzaj urządzenia w płynie, nie używaj go w łazience, w pobliżu wody, ani na
zewnątrz budynku.
3 Nie wolno używać urządzenia do zapiekania jakiegokolwiek surowego mięsa.
Wszelkie nadzienia muszą być bezpieczne i nadawać się do jedzenia przed zapiekaniem.
4 Niektóre części nie są tak rozgrzane jak inne, ale wszystkie są gorące. Nie dotykaj - chwytaj
przez kuchenne rękawice lub złożony ręcznik.
5 Ustaw urządzenie na stabilnej, równej i termoodpornej powierzchni.
6 Chleb, oliwa i inne produkty spożywcze mogą zapalić się. Nie należy używać urządzenia w
pobliżu lub pod zasłonami lub innymi materiałami palnymi, należy nadzorować grill w trakcie
użytkowania.
7 Nie owijaj żywności w folię, torby z polietylenu, lub folii metalowej. Grill ulegnie uszkodzeniu
i może to być przyczyną pożaru.
8 Odłącz urządzenie od sieci, kiedy nie jest używane.
9 Nie pozostawiać włączonego urządzenia bez nadzoru.
10 Nie używaj innych akcesoriów niż te, które są dostarczone z urządzeniem.
11 Nigdy nie używaj urządzenia niezgodnie z jego przeznaczeniem określonym w niniejszej
instrukcji.
12 Urządzeniem nie można sterować przy pomocy zewnętrznego regulatora czasowego, ani też
zdalnie.
13 Nigdy nie używaj uszkodzonego urządzenia lub jeśli zaczęło wadliwie działać.
14 Jeżeli przewód zasilający ulegnie uszkodzeniu, powinien być wymieniony przez producenta,
jego serwis techniczny lub specjalistyczny zakład naprawczy w celu uniknięcia zagrożenia.
tylko do użytku domowego
U PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
Przetrzyj płyty grilla wilgotną szmatką.
C WSTĘPNE PODGRZANIE
1 Nigdy nie pozwalaj, aby przewód zwisał przez krawędź stołu lub blatu lub mógł zostać
zaczepiony.
2 Włóż wtyczkę w gniazdko sieciowe.
3 Lampka zasilania będzie świecić tak długo, jak długo urządzenie jest podłączone do zasilania.
4 Lampka termostatu zaświeci się, gdy urządzenie osiągnie temperaturę roboczą.
5 Będzie to następować w cyklu włączony/wyłączony, gdy termostat pracuje, aby utrzymać
temperaturę.
C WŁÓŻ DO OPIEKACZA
6 Gdy zaświeci się lampka termostatu, otwórz grilla.
7 Z 4 kromek chleba uzyskasz 4 kanapki - najlepszy jest chleb świeży średnio krojony.
8 Przytnij chleb ma wymiar 0,5 cm poza płytami z każdej strony.
9 Każdą kromkę cienko posmaruj masłem lub margaryną.
, Nie rozprowadzaj substancji z niską zawartością tłuszczu - mogą zapalić się na opiekaczu.