AEG KM8100001M Recipe book

Typ
Recipe book
KM8100001
PL PIEKARNIK Z FUNKCJĄ
MIKROFAL
KSIĄŻKA KUCHARSKA
PRZYDATNE RADY I WSKAZÓWKI
Temperatury i czasy pieczenia podane
w tabelach mają wyłącznie charakter
orientacyjny. Zależą one od przepisu,
jakości oraz ilości użytych składników.
PORADY DOTYCZĄCE
SPECJALNYCH FUNKCJI
PIECZENIA PIEKARNIKA
Podtrzymywanie temp.
Ta funkcja umożliwia podtrzymanie temperatury
potrawy.
Temperatura zostanie automatycznie ustawiona
na 80°C.
Podgrzewanie talerzy
Podgrzewanie talerzy i naczyń.
Rozłożyć równomiernie talerze i naczynia na
ruszcie piekarnika. Po upływie połowy czasu za‐
mienić miejscami naczynia na górze i na dole.
Temperatura jest automatycznie ustawiona na
70°C.
Zalecany poziom umieszczenia potrawy: 3.
Wyrastanie ciasta
Tę automatyczną funkcję można wykorzystać do
przygotowywania dowolnego ciasta drożdżowe‐
go. Stwarza ona dobre warunki do wyrastania
ciasta. Włożyć ciasto do odpowiednio dużego
naczynia do wyrastania i przykryć je wilgotnym
ręcznikiem lub folią. Umieścić ruszt na pierw‐
szym poziomie i postawić na nim naczynie z
ciastem. Zamknąć drzwi i wybrać funkcję wyras‐
tania ciasta. Ustawić wymagany czas.
PIECZENIE CIAST
Ogólne wskazówki
Nowy piekarnik może piec inaczej niż dotych‐
czas używane urządzenie. Należy dostoso
wać używane ustawienia (temperatury, czasu
pieczenia) i poziomy umieszczania potraw do
wartości podanych w tabelach.
W przypadku dłuższych czasów pieczenia
można wyłączyć piekarnik około 10 minut
przed końcem pieczenia i wykorzystać ciepło
resztkowe.
Umieszczenie w piekarniku mrożonej żywności
może spowodować odkształcenie blach podczas
pieczenia. Po ostygnięciu blach odkształcenia
znikną.
Jak korzystać z tabel pieczenia ciast
Zaleca się ustawienie za pierwszym razem
niższej temperatury.
Jeśli nie można znaleźć ustawień dla danego
przepisu, należy wybrać najbardziej podobny.
W przypadku pieczenia ciast na więcej niż
jednym poziomie można wydłużyć czas pie‐
czenia o 10–15 minut.
Ciasta i ciastka na różnych poziomach nie za‐
wsze przyrumieniają się równomiernie. W tym
przypadku nie należy zmieniać ustawienia
temperatury. Różnice wyrównają się podczas
pieczenia.
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE PIECZENIA CIAST
Efekt pieczenia Prawdopodobna przyczyna Rozwiązanie
Spód ciasta nie jest odpo‐
wiednio przyrumieniony.
Wybrano nieodpowiedni po‐
ziom piekarnika.
Umieścić ciasto na niższym
poziomie piekarnika.
Ciasto zapada się, robi się za‐
kalcowate, wycieka z niego
woda.
Temperatura piekarnika jest
zbyt wysoka.
Przy następnym pieczeniu na‐
leży nieznacznie obniżyć tem
peraturę piekarnika.
Ciasto zapada się, robi się za‐
kalcowate, wycieka z niego
woda.
Zbyt krótki czas pieczenia.
Ustawić dłuższy czas piecze‐
nia. Nie można skracać czasu
pieczenia poprzez ustawienie
wyższej temperatury.
Ciasto zapada się, robi się za‐
kalcowate, wycieka z niego
woda.
Do ciasta wlano zbyt dużo
płynu.
Użyć mniej płynu. Należy
przestrzegać czasu mieszania
ciasta, zwłaszcza w przypad‐
ku użycia robota kuchennego.
2
www.aeg.com
Efekt pieczenia Prawdopodobna przyczyna Rozwiązanie
Ciasto jest zbyt suche.
Temperatura piekarnika jest
zbyt niska.
Przy następnym pieczeniu na‐
leży zwiększyć temperaturę
piekarnika.
Ciasto jest zbyt suche. Zbyt długi czas pieczenia.
Przy następnym pieczeniu na‐
leży skrócić czas pieczenia.
Ciasto nierówno się przyru‐
mienia.
Temperatura piekarnika jest
zbyt wysoka, a czas pieczenia
zbyt krótki.
Ustawić niższą temperaturę
piekarnika i wydłużyć czas
pieczenia.
Ciasto nierówno się przyru‐
mienia.
Ciasto nie zostało równomier
nie rozprowadzone.
Rozprowadzić ciasto równo‐
miernie na blasze.
Ciasto nie jest gotowe po
upływie podanego czasu pie‐
czenia.
Temperatura piekarnika jest
zbyt niska.
Przy następnym pieczeniu na‐
leży nieznacznie zwiększyć
temperaturę piekarnika.
PIECZENIE NA JEDNYM POZIOMIE
Funkcja pieczenia: Termoobieg
Pieczenie w formach
Produkt
Poziom piekarni‐
ka
Temperatura (°C) Czas (min)
Kołacz lub babka drożdżowa 1 160 - 170 50 - 60
Babka piaskowa/ciasta owoco‐
we
1 150 - 170 70 - 90
Fatless sponge cake/ Biszkopt
niskokaloryczny
1 160 - 180 25 - 40
Kruchy spód placka 2
170 - 190
1)
10 - 25
Biszkoptowy spód placka 2 150 - 170 20 - 25
Tarta jabłkowa (zakryta) 1 160 - 180 50 - 60
Apple pie / Szarlotka (2 formy o
średnicy 20 cm, ustawione po
przekątnej)
1 180 - 190 65 - 80
Tarta pikantna (np. Quiche Lor
raine)
2 170 - 190 30 - 70
Sernik 1 160 - 180 60 - 90
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik
Ciasta/ciastka/chleb na blachach do pieczenia
Produkt
Poziom piekarni‐
ka
Temperatura (°C) Czas (min)
Plecionka drożdżowa/wieniec
drożdżowy
1 160 - 180 30 - 40
Strucla bożonarodzeniowa 1 160 - 180 40 - 60
POLSKI 3
Produkt
Poziom piekarni‐
ka
Temperatura (°C) Czas (min)
Chleb (żytni) 1 180 - 200 45 - 60
Ptysie z kremem/eklerki 2 170 - 190 30 - 40
Rolada biszkoptowa 2
200 - 220
1)
8 - 15
Ciasto z kruszoną (suche) 2 160 - 180 20 - 40
Ciasto maślane/cukrowe 2
180 - 200
1)
15 - 30
Placki owocowe (na cieście
drożdżowym/ukręcanym)
2 160 - 180 25 - 50
Placek owocowy na kruchym
cieście
2 170 - 190 40 - 80
Ciasta drożdżowe z delikatnymi
dodatkami (np. twarogiem, kre‐
mem, słodkim sosem)
2 150 - 170 40 - 80
Pizza (z dużą ilością dodatków) 2
190 - 210
1)
20 - 40
Pizza (na cienkim spodzie) 2
230
1)
12 - 20
Placek chlebowy 2
230
1)
10 - 20
Placki szwajcarskie 2 190 - 210 35 - 50
Ciastka
Produkt
Poziom piekarni‐
ka
Temperatura (°C) Czas (min)
Ciasteczka kruche 2 160 - 180 6 - 20
Ciasteczka wyciskane 2 160 10 - 40
Ciasteczka z ciasta biszkopto‐
wego
2 160 - 180 15 - 20
Ciasteczka z białek jaj, bezy 2 80 - 100 120 - 150
Makaroniki 2 100 - 120 30 - 60
Ciasteczka drożdżowe 2 160 - 180 20 - 40
Ciasteczka z ciasta francuskie‐
go
2
180 - 200
1)
20 - 30
Bułki 2 210 - 230 20 - 35
Small cakes / Małe ciasteczka
(20 sztuk na blasze)
2
170
1)
20 - 30
Pieczenie ciasta na więcej niż jednym poziomie – ciasteczka/małe ciasta/ciastka/bułeczki
Produkt Termoobieg
2 poziomy
Temperatura
(°C)
Czas (min)
Ciasteczka kruche 2 / 3 160 - 180 15 - 35
Ciasteczka wyciskane 2 / 3 160 20 - 60
4
www.aeg.com
Produkt Termoobieg
2 poziomy
Temperatura
(°C)
Czas (min)
Ciasteczka z ciasta bisz‐
koptowego
2 / 3 160 - 180 25 - 40
Ciasteczka z białek jaj,
bezy
2 / 3 80 - 100 130 - 170
Makaroniki 2 / 3 100 - 120 40 - 80
Drobne ciastka drożdżo‐
we
2 / 3 160 - 180 30 - 60
Ciasteczka z ciasta fran‐
cuskiego
2 / 3
180 - 200
1)
30 - 50
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik.
TABELA SUFLETÓW I ZAPIEKANEK
Funkcja pieczenia: Termoobieg
Produkt Poziom piekarni‐
ka
Temperatura (°C) Czas (min)
Zapiekanka makaronowa 1 180 - 200 30 - 50
Lasagne 1 180 - 200 25 - 40
Zapiekanka warzywna
1)
1 160 - 170 15 - 30
Bagietka warzywna
1)
1 160 - 170 15 - 30
Słodkie suflety 1 180 - 200 40 - 60
Suflety z rybą 1 180 - 200 30 - 60
Nadziewane warzywa 1 160 - 170 30 - 60
Zapiekanka ziemniaczana 2 180 - 200 40 - 50
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik
Tabela mrożonych potraw gotowych do przyrządzenia
Produkt Funkcja piecze‐
nia
Poziom pie‐
karnika
Temperatura (°C) Czas (min)
Mrożona pizza Termoobieg 3 zgodnie ze wskazów‐
kami producenta
zgodnie ze
wskazówkami
producenta
Frytki
1)
(300-600 g)
Turbo grill 3 200-220 zgodnie ze
wskazówkami
producenta
Bagietki Termoobieg 3 zgodnie ze wskazów‐
kami producenta
zgodnie ze
wskazówkami
producenta
POLSKI 5
Produkt Funkcja piecze‐
nia
Poziom pie‐
karnika
Temperatura (°C) Czas (min)
Ciasto owoco‐
we
Termoobieg 3 zgodnie ze wskazów‐
kami producenta
zgodnie ze
wskazówkami
producenta
1)
Obrócić frytki dwu- lub trzykrotnie podczas pieczenia
PIECZENIE MIĘS
Do pieczenia należy używać naczyń żarood‐
pornych (należy zapoznać się ze wskazówka‐
mi producenta).
Duże kawałki mięsa można piec bezpośrednio
w głębokiej blasze do pieczenia (jeśli jest w
wyposażeniu) lub na ruszcie nad głęboką bla‐
chą do pieczenia.
Chude mięsa należy piec w brytfannie pod
przykryciem. Dzięki temu mięso będzie bar‐
dziej soczyste.
Wszystkie rodzaje mięs, które mają się przy‐
rumienić lub mieć chrupiącą skórkę, można
piec w brytfannie bez przykrycia.
Zaleca się pieczenie w piekarniku mięsa i ryb
w ilości powyżej 1 kg.
Aby zapobiec przypaleniu się sosu lub tłusz‐
czu, zaleca się wlanie niewielkiej ilości wody
do głębokiej blachy do pieczenia.
W razie potrzeby należy obrócić pieczeń (po
upływie 1/2-2/3 czasu pieczenia).
Polać kilkakrotnie większe kawałki mięsa i
drobiu własnym sosem podczas pieczenia.
Pozwoli to uzyskać lepszy efekt pieczenia.
Można wyłączyć urządzenie na 10 minut
przed zakończeniem czasu pieczenia i wyko‐
rzystać ciepło resztkowe.
TABELE PIECZENIA MIĘS
Funkcja pieczenia: Termoobieg
Wieprzowina
Produkt Ciężar
(g)
Poziom
piekarnika
Program
(°C)
Czas
(min)
Łopatka, karkówka, szynka 1000 - 1500 1 170 - 190 90 - 120
Kotlety, wędzony karczek
wieprzowy
1000 - 1500 1 180 - 200 60 - 90
Klops 750 - 1000 1 180 - 200 45 - 60
Golonka wieprzowa (podgo‐
towana)
750 - 1000 1 170 - 190 90 - 120
Wołowina
Produkt Ciężar
(g)
Poziom
piekarnika
Temperatura (°C) Czas
(min)
Mięso duszone 1000 - 1500 1 180 - 200 120 - 150
Pieczeń wołowa lub filet wo‐
łowy
na każdy cm
grubości
1
210 - 230
1)
6 - 9
na każdy cm
grubości
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik
Cielęcina
Produkt Ciężar
(g)
Poziom
piekarnika
Temperatura (°C) Czas
(min)
Mięso duszone 1000 - 1500 1 170 - 190 150 - 120
6
www.aeg.com
Produkt Ciężar
(g)
Poziom
piekarnika
Temperatura (°C) Czas
(min)
Gicz cielęca 1500 - 2000 1 170 - 190 120 - 150
Jagnięcina
Produkt Ciężar
(g)
Poziom
piekarnika
Temperatura (°C) Czas
(min)
Udziec jagnięcy 1000 - 1500 1 170 - 190 75 - 120
Comber jagnięcy 1000 - 1500 1 180 - 200 60 - 90
Potrawy do krótkiego pieczenia na blasze
Produkt Poziom
piekarnika
Temperatura (°C) Czas (min)
Kiełbaski, Cordon bleu 1
220 - 230
1)
5 - 8
Małe kiełbaski 1
220 - 230
1)
12 - 15
Sznycel lub kotlet panierowany 1
220 - 230
1)
15 - 20
Kotlety siekane 1
210 - 220
1)
15 - 20
Ryba (gotowanie na parze)
Produkt Ciężar
(g)
Poziom
piekarnika
Temperatura (°C) Czas (min)
Cała ryba 1000 - 1500 1 210 - 220 45 - 75
Drób
Produkt Ciężar
(g)
Poziom
piekarnika
Temperatura (°C) Czas (min)
Kurczak, młody kurczak 1000 - 1500 1 190 - 210 45 - 75
Połówki kurczaka na 400 - 500 1 200 - 220 35 - 50
Kawałki drobiu na 200 - 250 1 200 - 220 35 - 50
Kaczka 1500 - 2000 1 180 - 200 75 - 105
Dziczyzna
Produkt Ciężar
(g)
Poziom
piekarnika
Temperatura (°C) Czas (min)
Comber z zająca, udko zaj‐
ęcze
do 1000 1
220 - 230
1)
25 - 40
Comber z sarny/jelenia 1500 - 2000 1 210 - 220 75 - 105
Udziec sarni 1500 - 2000 1 200 - 210 90 - 135
TERMOOBIEG (NISKA TEMP.)
Funkcja Termoobieg (niska temp.) nadaje się
do przygotowania kruchego, chudego mięsa i
ryby, aby zachować soczystość potrawy.
Nie używać funkcji Termoobieg (niska temp.)
do przyrządzania pieczeni duszonych ani pie‐
czeni z tłustej wieprzowiny.
POLSKI 7
W przypadku funkcji Termoobieg (niska
temp.) zawsze należy piec bez przykrycia.
W przypadku Termoobieg (niska temp.) pie‐
karnik wyemituje sygnał dźwiękowy, gdy
osiągnie wymaganą temperaturę. Następnie
piekarnik automatycznie ustawia niższą tem‐
peraturę i kontynuuje pieczenie.
Pieczenie przy użyciu funkcji Termoobieg (niska
temp.) :
1.
Zarumienić mięso na patelni w wysokiej
temperaturze.
2.
Umieścić mięso w brytfannie lub bezpośred‐
nio na ruszcie piekarnika.
3.
Umieścić blachę pod rusztem w celu zebra‐
nia tłuszczu.
4.
Wsunąć ruszt do piekarnika.
5.
Ustawić funkcję Termoobieg (niska temp.) .
W razie potrzeby zmienić temperaturę i go‐
tować do skutku (patrz tabela Termoobieg
(niska temp.) .
Wołowina
Rodzaj pieczonej
potrawy
Ciężar
(g)
Przyrumie‐
nianie z
każdej stro‐
ny (min)
Program
(°C)
Poziom
piekarnika
Czas
(min)
Filet, średnio wy‐
pieczony
1000 - 1500 2 80 - 90 1 90 - 110
Pieczeń wołowa
(średnio wypie‐
czona)
1000 - 1500 4 80 - 90 1 180 - 240
Cielęcina
Rodzaj pieczonej
potrawy
Ciężar (g)
Przyrumie‐
nianie z
każdej stro‐
ny (min)
Temperatura
(°C)
Poziom
piekarnika
Czas (min)
Filet, słabo wypie‐
czony
1000 - 1500 2 80 - 90 1 90 - 120
Karczek, w jed‐
nym kawałku
1000 - 1500 4 80 - 90 1 120 - 150
Nierstück 1000 - 1500 4 80 - 90 1 120 - 150
Wieprzowina
Rodzaj pieczonej
potrawy
Ciężar (g)
Przyrumie‐
nianie z
każdej stro‐
ny (min)
Temperatura
(°C)
Poziom
piekarnika
Czas (min)
Filet, słabo wypie‐
czony
1000 - 1500 2 80 - 90 1 90 - 110
Karczek, w jed‐
nym kawałku
1000 - 1500 4 80 - 90 1 150 - 170
Nierstück 1000 - 1500 4 80 - 90 1 150 - 170
8
www.aeg.com
GRILL
Grill przy maksymalnym ustawieniu tem‐
peratury
Grilla używać z zamkniętymi drzwiami
piekarnika.
Podczas grillowania używać rusztu i blachy.
Podany czas grillowania ma wyłącznie orien‐
tacyjny charakter.
Tabela grillowania
Produkt Poziom piekarnika Czas pieczenia (min)
1. strona 2. strona
Kotlety siekane 3 8 - 10 6 - 8
Filet wieprzowy 2 10 - 12 6 - 10
Kiełbaski 3 8 - 10 6 - 8
Steki wołowe, steki cielęce 3 6 - 7 5 - 6
Filet wołowy, pieczeń wołowa (ok. 1 kg) 2 10 - 12 10 - 12
Toast / Tosty
1)
3 4 - 6 3 - 5
Grzanki z dodatkami 2 8 - 10 ---
1)
Stosować ruszt do grillowania bez blachy
TURBO GRILL
Funkcja pieczenia: Turbo grill
Produkt Temperatura
(°C)
Poziom piekarnika Czas
(min)
obrócić
po... (min)
Blacha
do
ciasta
Ruszt
Kurczak (900-1000 g) 180 - 200 1 2 50 - 60 25 - 30
Nadziewana rolada wie‐
przowa (2000 g)
180 - 200 1 2 90 - 95 45
Zapiekanka makaronowa 180 --- 2 30 ---
Zapiekanka ziemniaczana 200 --- 2 20 - 23 ---
Zapiekanka Gnocchi 180 --- 2 20 - 23 ---
Kalafior w sosie holender‐
skim
200 --- 2 15 ---
ROZMRAŻANIE
Funkcja pieczenia: Rozmrażanie (usta‐
wienie temperatury 30°C)
Rozpakować żywność i umieścić ją na talerzu
na 1. poziomie od dołu.
Nie przykrywać niczym, wtedy czas rozmraża‐
nia będzie krótszy.
POLSKI 9
Tabela rozmrażania
Produkt Czas (min) Dalszy czas
rozmrażania
(w minutach)
Uwaga
Kurczak, 1000 g 100 - 140 20 - 30 Umieścić kurczaka na odwróconym
spodku na dużym talerzu.
Obrócić po upływie połowy czasu
Mięso, 1000 g 100 - 140 20 - 30 Obrócić po upływie połowy czasu
Mięso, 500 g 90 - 120 20 - 30 Obrócić po upływie połowy czasu
Pstrąg, 150 g 25 - 35 10 - 15 ---
Truskawki, 300 g 30 - 40 10 - 20 ---
Masło, 250 g 30 - 40 10 - 15 ---
Śmietana, 2 x 200 g 80 - 100 10 - 15 Ubić śmietanę, gdy jest jeszcze lekko
zmrożona
Tort, 1400 g 60 60 ---
SUSZENIE
Funkcja pieczenia: Suszenie
Zakryć blachy pergaminem lub papierem śnia‐
daniowym.
Aby uzyskać lepszy rezultat, można zatrzy‐
mać proces w połowie czasu suszenia, otwo‐
rzyć drzwi i pozostawić na jedną noc w celu
dokończenia suszenia.
Tabela suszenia
Produkt Temperatura
(°C)
Poziom piekarnika Czas (godz.)
1. pozycja 2. pozycja
Fasola 75 2 2 / 3 6 - 9
Papryka (pocięta na
paski)
75 2 2 / 3 5 - 8
Warzywa na zupę 75 2 2 / 3 5 - 6
Grzyby 50 2 2 / 3 6 - 9
Zioła 40 - 50 2 2 / 3 2 - 4
Śliwki 75 2 2 / 3 8 -12
Morele 75 2 2 / 3 8 - 12
Krojone jabłka 75 2 2 / 3 6 - 9
Gruszki 75 2 2 / 3 9 - 13
PASTERYZOWANIE
Funkcja pieczenia: Pasteryzowanie
Należy stosować wyłącznie słoiki do pastery‐
zowania o tych samych rozmiarach.
Nie stosować słoików z zamknięciem typu
twist-off, zamknięciem bagnetowym ani pu‐
szek metalowych.
Po włączeniu tej funkcji należy używać pierw‐
szego poziomu piekarnika od dołu.
Umieszczać na blasze do pieczenia ciasta nie
więcej niż sześć jednolitrowych słoików weko‐
wych.
10
www.aeg.com
Napełnić słoiki do takiego samego poziomu i
zamknąć obejmami.
Słoiki nie mogą się stykać.
Na blachę do pieczenia ciasta wlać około 1/2
litra wody, aby zapewnić wystarczają wilgot‐
ność w piekarniku.
Gdy płyn w słoikach zacznie lekko wrzeć (po
około 35-60 minutach w słoikach jednolitro‐
wych), należy wyłączyć piekarnik lub zmniej‐
szyć temperaturę do 100°C (patrz tabela).
Tabela pasteryzowania – jagody
Pasteryzowanie Temperatura (°C) Czas do zagotowa‐
nia (min)
Czas gotowania
w temperaturze
100°C (min)
Truskawki, jagody leśne, maliny,
dojrzały agrest
160 - 170 35 - 45 ---
Niedojrzały agrest 160 - 170 35 - 45 10 - 15
Tabela pasteryzowania – owoce pestkowe
Pasteryzowanie Temperatura (°C) Czas do zagotowa‐
nia (min)
Czas gotowania
w temperaturze
100°C (min)
Gruszki, pigwy, śliwki 160 - 170 35 - 45 10 - 15
Tabela pasteryzowania – warzywa
Pasteryzowanie Temperatura (°C) Czas do zagotowa‐
nia (min)
Czas gotowania
w temperaturze
100°C (min)
Marchew
1)
160 - 170 50 - 60 5 - 10
Ogórki 160 - 170 50 - 60 ---
Pikle 160 - 170 50 - 60 15
Kalarepa, groch, szparagi 160 - 170 50 - 60 15 - 20
1)
Pozostawić w piekarniku po jego wyłączeniu
Tabela gotowania przy użyciu funkcji kuchenki mikrofalowej
Rozmrażanie mięsa
Produkt
Kuchenka mikrofalowa
Ciężar (g) Moc (W)
Czas
(min)
Czas odcze‐
kania (min)
Uwagi
Mięso w całości 500 200 10 - 12 10 - 15
Obrócić po upływie
połowy czasu
Stek 200 200 3 - 5 5 - 10
Obrócić po upływie
połowy czasu; wy
jąć rozmrożone ka‐
wałki
POLSKI 11
Produkt
Kuchenka mikrofalowa
Ciężar (g) Moc (W)
Czas
(min)
Czas odcze‐
kania (min)
Uwagi
Mięso mielone
mieszane
500 200 10 - 15 10 - 15
Obrócić po upływie
połowy czasu; wy
jąć rozmrożone ka‐
wałki
Gulasz 500 200 10 - 15 10 - 15
Obrócić po upływie
połowy czasu; wy
jąć rozmrożone ka‐
wałki
Rozmrażanie drobiu
Produkt
Kuchenka mikrofalowa
Ciężar (g) Moc (W)
Czas
(min)
Czas odcze‐
kania (min)
Uwagi
Kurczak 1000 200 25 - 30 10 - 20
Obrócić po upływie
połowy czasu;
przykryć rozmrożo‐
ne miejsca folią
aluminiową
Pierś kurczaka 100-200 200 3 - 5 10 - 15
Obrócić po upływie
połowy czasu;
przykryć rozmrożo‐
ne miejsca folią
aluminiową
Udka kurczaka 100-200 200 3 - 5 10 - 15
Obrócić po upływie
połowy czasu;
przykryć rozmrożo‐
ne miejsca folią
aluminiową
Kaczka 2000 200 45 - 60 20 - 30
Obrócić po upływie
połowy czasu;
przykryć rozmrożo‐
ne miejsca folią
aluminiową
Rozmrażanie ryb
Produkt
Kuchenka mikrofalowa
Ciężar (g) Moc (W)
Czas
(min)
Czas od‐
czekania
(min)
Uwagi
Cała ryba 500 100 10 - 15 15 - 20
Obrócić po upływie
połowy czasu
Filety rybne 500 100 10 - 12 15 - 20
Obrócić po upływie
połowy czasu
12
www.aeg.com
Rozmrażanie kiełbasy
Produkt
Kuchenka mikrofalowa
Ciężar (g) Moc (W)
Czas
(min)
Czas od‐
czekania
(min)
Uwagi
Kiełbasa w plastrach 100 100 2 - 4 20 - 40
Obrócić po upływie
połowy czasu
Rozmrażanie produktów mleczarskich
Produkt
Kuchenka mikrofalowa
Ciężar (g) Moc (W)
Czas
(min)
Czas od‐
czekania
(min)
Uwagi
Twarożek 250 100 10 - 15 25 - 30
Usunąć elementy alu‐
miniowe, obrócić po
upływie połowy czasu
Masło 250 100 3 - 5 15 - 20
Usunąć elementy alu‐
miniowe, obrócić po
upływie połowy czasu
Ser 250 100 3 - 5 30 - 60
Usunąć elementy alu‐
miniowe, obrócić po
upływie połowy czasu
Śmietana 200 100 7 - 12 20 - 30
Usunąć aluminiowe
wieczko, zamieszać
po upływie połowy
czasu
Rozmrażanie ciast/ciastek
Produkt
Kuchenka mikrofalowa
Ciężar (g) Moc (W)
Czas
(min)
Czas od‐
czekania
(min)
Uwagi
Ciasto drożdżowe 1 kawałek 100 2 - 3 15 - 20
Obrócić talerz po
upływie połowy czasu
Sernik 1 kawałek 100 2 - 4 15 - 20
Obrócić talerz po
upływie połowy czasu
Ciasto (tort) 1 kawałek 100 1 - 2 15 - 20
Obrócić talerz po
upływie połowy czasu
Suche ciasto (np.
ciasto ucierane)
1 kawałek 100 2 - 4 15 - 20
Obrócić talerz po
upływie połowy czasu
Ciasto owocowe 1 kawałek 100 1 - 2 15 - 20
Obrócić talerz po
upływie połowy czasu
Chleb 1000 100 15 - 20 10 - 15
Obrócić po upływie
połowy czasu
POLSKI 13
Produkt
Kuchenka mikrofalowa
Ciężar (g) Moc (W)
Czas
(min)
Czas od‐
czekania
(min)
Uwagi
Chleb krojony 500 100 8 - 12 10 - 15
Obrócić po upływie
połowy czasu
Bułki 4 bułki 100 5 - 8 5 - 10
Obrócić po upływie
połowy czasu
Rozmrażanie owoców
Produkt
Kuchenka mikrofalowa
Ciężar (g) Moc (W)
Czas
(min)
Czas od‐
czekania
(min)
Uwagi
Truskawki 300 100 8 - 12 10 - 15
Rozmrażać pod przy‐
kryciem, zamieszać
po upływie połowy
czasu
Śliwki, wiśnie, maliny,
czarne porzeczki,
morele
250 100 8 - 10 10 - 15
Rozmrażać pod przy‐
kryciem, zamieszać
po upływie połowy
czasu
Pieczenie/roztapianie
Produkt
Kuchenka mikrofalowa
Ciężar (g) Moc (W)
Czas
(min)
Czas od‐
czekania
(min)
Uwagi
Czekolada/polewa
czekoladowa
150 600 2 - 3 ---
Zamieszać po upływie
połowy czasu
Masło 100 200 2 - 4 ---
Zamieszać po upływie
połowy czasu
Rozmrażanie – podgrzewanie
Produkt
Kuchenka mikrofalowa
Ciężar (g) Moc (W)
Czas
(min)
Czas od‐
czekania
(min)
Uwagi
Jedzenie dla nie‐
mowląt w słoiczkach
200 300 2 - 3 ---
Zamieszać po upływie
połowy czasu; spraw‐
dzić temperaturę!
Mleko dla niemowląt
(butelka, 180 ml)
200 1000
0:20 -
0:40
---
Włożyć łyżeczkę do
butelki, zamieszać i
sprawdzić temperatu‐
rę!
14
www.aeg.com
Produkt
Kuchenka mikrofalowa
Ciężar (g) Moc (W)
Czas
(min)
Czas od‐
czekania
(min)
Uwagi
Dania gotowe 400 - 500 600 4 - 6 5
Usunąć aluminiowe
wieczko, obrócić po
upływie połowy czasu
Mrożone dania goto‐
we
400 - 500 400 14 - 20 5
Usunąć aluminiowe
wieczko, obrócić po
upływie połowy czasu
Mleko
1 filiżanka,
około 200
ml
1000
1:15 -
1:45
---
Włożyć łyżeczkę do
naczynia
Woda
1 filiżanka,
około 200
ml
1000 1:30 - 2 ---
Włożyć łyżeczkę do
naczynia
Sos 200 ml 600 1 - 2 ---
Zamieszać po upływie
połowy czasu
Zupa 300 ml 600 2 - 4 ---
Zamieszać po upływie
połowy czasu
Tabela pieczenia
Produkt
Kuchenka mikrofalowa
Ciężar
(g)
Moc (W)
Czas
(min)
Czas od‐
czekania
(min)
Uwagi
Cała ryba 500 500 8 - 10 ---
Gotować pod przykry‐
ciem, kilkakrotnie ob‐
racać naczynie pod‐
czas gotowania
Filety rybne 500 500 6 - 8 ---
Gotować pod przykry‐
ciem, kilkakrotnie ob‐
racać naczynie pod‐
czas gotowania
Warzywa, krótki czas
gotowania, świeże
1)
500 600 12 - 16 ---
Dodać ok. 50 ml wo‐
dy, gotować pod przy‐
kryciem, zamieszać
po upływie połowy
czasu
Warzywa, krótki czas
gotowania, mrożone
1)
500 600 14 - 18 ---
Dodać ok. 50 ml wo‐
dy, gotować pod przy‐
kryciem, zamieszać
po upływie połowy
czasu
POLSKI 15
Produkt
Kuchenka mikrofalowa
Ciężar
(g)
Moc (W)
Czas
(min)
Czas od‐
czekania
(min)
Uwagi
Warzywa, długi czas
gotowania, świeże
1)
500 600 14 - 20
Dodać ok. 50 ml wo‐
dy, gotować pod przy‐
kryciem, zamieszać
po upływie połowy
czasu
Warzywa, długi czas
gotowania, mrożone
1)
500 600 18 - 24 ---
Dodać ok. 50 ml wo‐
dy, gotować pod przy‐
kryciem, zamieszać
po upływie połowy
czasu
Ziemniaki w mundur‐
kach
800 g +
600 ml
1000 5 - 7
300 W/
15-20
Gotować pod przykry‐
ciem, zamieszać po
upływie połowy czasu
Ryż
300 g +
600 ml
1000 4 - 6 ---
Gotować pod przykry‐
ciem, zamieszać po
upływie połowy czasu
1)
Wszystkie warzywa gotować pod przykryciem. Podane czasy mają jednie charakter orientacyjny i zależą
od rodzaju i właściwości produktów spożywczych.
Tabela dla funkcji Kombi
(tylko wybrane modele)
Funkcje pieczenia: Grill
mikrofale
Nagrzać wstępnie talerz Crostino przez 4 minuty
przy ustawieniu 700 W
Produkt Naczynia do pieczenia
Temp
. (°C)
Mikrofa‐
le (W)
Po‐
ziom
pie‐
karni‐
ka
Czas
(min)
Uwagi
2 połówki kur‐
czaka (
2 x 600 g)
Szklane naczynie z sit‐
kiem
220 300 2 40
Obrócić po 20
min, czas od‐
czekania: 5
min
Zapiekane
ziemniaki (1
kg)
Naczynie do zapiekanki 200 300 2 40
Czas odczeka‐
nia: 10 min
Karkówka
wieprzowa
(1100 g)
Szklane naczynie z sit‐
kiem
200 300 1 70
Obracać w
trakcie, czas
odczekania:
10 min
16
www.aeg.com
Produkt Naczynia do pieczenia
Temp
. (°C)
Mikrofa‐
le (W)
Po‐
ziom
pie‐
karni‐
ka
Czas
(min)
Uwagi
Ciasto z jabł‐
kami
Talerz Crostino na spod‐
niej szklanej płycie z
ciastem maks. 5 min/na
grzać wstępnie przy us‐
tawieniu 1000 W, 1 ob‐
rócenie
220 400 - 25
Obracać w
trakcie
Sernik, mro‐
żony
(2 x 70 g)
Talerz Crostino na spod‐
niej szklanej płycie
maks. 4 min/nagrzać
wstępnie przy ustawie‐
niu 700 W, 1 obrócenie
230 200 - 25
Obracać w
trakcie
Tost z szyn
i serem, mro‐
żony (2 x 100
g)
Talerz Crostino na spod‐
niej szklanej płycie
maks. 4 min/nagrzać
wstępnie przy ustawie‐
niu 700 W, 1 obrócenie
230 200 - 20
Obrócić po 15
min
Hamburger
mrożony (2 x
90 g)
Talerz Crostino na spod‐
niej szklanej płycie
maks. 4 min/nagrzać
wstępnie przy ustawie‐
niu 700 W, 1 obrócenie
230 300 - 20
Obrócić po 12
min
Pizza mrożo‐
na o śr. 28 cm
(320 g)
Talerz Crostino na spod‐
niej szklanej płycie
maks. 4 min/nagrzać
wstępnie przy ustawie‐
niu 700 W, 1 obrócenie
230 200 - 15
Obracać w
trakcie
Podane czasy i temperatury pieczenia mają jed‐
nie charakter orientacyjny i zależą od rodzaju
oraz właściwości produktów spożywczych.
Wskazówki dotyczące korzystania z mikrofal
Rezultat Rozwiązanie
Nie można znaleźć informacji na temat
ilości przyrządzanej potrawy.
Sprawdzić podobny produkt spożywczy. Wydłużyć
lub skrócić czas gotowania zgodnie z następującą
zasadą: Podwójna ilość = prawie podwójna ilość
czasu Połowa ilości = połowa czasu
Potrawa wyszła za sucha. Ustawić krótszy czas gotowania lub wybrać niższą
moc mikrofal.
Po upływie ustawionego czasu potrawa
nie jest jeszcze rozmrożona, podgrzana
bądź ugotowana.
Ustawić dłuższy czas gotowania lub wybrać wyższą
moc mikrofal. Należy pamiętać o tym, że wyższe
potrawy potrzebują więcej czasu.
POLSKI 17
Rezultat Rozwiązanie
Po upływie czasu gotowania potrawa
jest za gorąca przy brzegu, a w środku
jeszcze nie gotowa.
Następnym razem należy wybrać niższą moc i dłuż‐
szy czas. Płyny, np. zupy, należy zamieszać po
upływie połowy czasu.
Informacja na temat akryloamidów
Ważne! Zgodnie ze stanem najnowszej wiedzy
naukowej akryloamidy powstające podczas
przyrumieniania potraw (zwłaszcza
zawierających skrobię) mogą stanowić
zagrożenie dla zdrowia. Z tego powodu zaleca
się pieczenie i smażenie potraw w jak
najniższych temperaturach oraz unikanie ich
nadmiernego przyrumieniania.
PRZEPISY GOTOWANIE WSPOMAGANE
W menu Gotowanie wspomagane potrawy po‐
dzielone są na kilka kategorii:
Wieprzowina/cielęcina
Wołow./dziczyz./jagnięc.
•Drób
•Ryba
•Ciasto
Pizza/placek/chleb
Casserole/zapiekanki
Rozmrażanie
Pieczenie/roztapianie
PROGRAMY AUTOMATYCZNE
Programy automatyczne oferują optymalne usta‐
wienia dla każdego rodzaju mięsa oraz innych
potraw:
Programy mięsne z funkcją Automatyka wa‐
gowa (menu Gotowanie wspomagane ) — ta
funkcja automatycznie oblicza czas pieczenia.
Aby jej użyć, wymagane jest wprowadzenie
ciężaru potrawy.
Automatyczne przepisy (menu Gotowanie
wspomagane ) — ta funkcja wykorzystuje
wcześniej zdefiniowane wartości dla potrawy.
Przygotować potrawę zgodnie z przepisem z
tej książki.
Potrawy z funkcją Automatyka wagowa
Pieczeń wieprzowa
Pieczeń cielęca
Duszone mięso
Pieczeń z dziczyzny
Pieczeń jagnięca
Kurczak cały
WIEPRZOWINA/CIELĘCINA
Pieczeń wieprzowa
Ustawienia:
Automatyka wagowa. Ustawianie zakresu cięża‐
ru 1000–3000 g.
Sposób przygotowania:
Przyprawić mięso do smaku i umieścić w żarood‐
pornym naczyniu. Dodać wody lub innego płynu;
dno naczynia powinno być przykryte warstwą o
głębokości 20–40 mm.
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Pieczeń cielęca
Ustawienia:
Automatyka wagowa. Ustawianie zakresu cięża‐
ru 1000–3000 g.
Sposób przygotowania:
Przyprawić mięso do smaku i umieścić w żarood‐
pornym naczyniu. Dodać wodę lub inny płyn; dno
naczynia powinno być przykryte warstwą o głę‐
bokości 10–20 mm. Przykryć pokrywką.
18
www.aeg.com
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Ossobuco
Składniki:
4 łyżki masła do przyrumienienia mięsa
4 plastry giczy cielęcej o grubości ok. 3–4 cm
(ciętych w poprzek kości)
4 średnie marchewki pokrojone w drobną
kostkę
4 łodygi selera naciowego pokrojone w drobną
kostkę
1 kg dojrzałych pomidorów, obranych ze skór‐
ki, przepołowionych, z usuniętym rdzeniem i
pokrojonych w kostkę
1 pęczek pietruszki, umytej i grubo posiekanej
4 łyżki masła
2 łyżki mąki na panierkę
6 łyżek oliwy z oliwek
250 ml białego wina
250 ml bulionu mięsnego
3 średniej wielkości cebule, obrane i drobno
posiekane
3 obrane i drobno pokrojone ząbki czosnku
1/2 łyżeczki tymianku i 1/2 łyżeczki oregano
2 liście laurowe
2 goździki
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Roztopić 4 łyżki masła w brytfannie i dusić w nim
warzywa. Wyjąć warzywa z brytfanny.
Umyć plastry giczy cielęcej, osuszyć, przyprawić,
a następnie obtoczyć w mące. Otrzepać nadmiar
mąki. Rozgrzać oliwę z oliwek i przyrumienić
plastry giczy na średnim ogniu na kolor złotobrą‐
zowy. Wyjąć mięso i wylać nadmiar oliwy z oli‐
wek z brytfanny.
Do pozostałych w brytfannie soków mięsnych
dodać 250 ml wina, przelać do rondla i postawić
na wolnym ogniu. Dodać 250 ml bulionu mięsne‐
go oraz pietruszkę, tymianek, oregano i pokrojo‐
ne w kostkę pomidory. Przyprawić solą i pie‐
przem. Ponownie doprowadzić do wrzenia.
Włożyć warzywa do brytfanny, na wierzch poło‐
żyć mięso i polać sosem. Przykryć brytfannę po‐
krywką i wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: 120 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Klops z ziołami
Składniki na 4 porcje:
kromki chleba pokrojone na małe kawałki i
zmiękczone niewielką ilością gorącej wody
1 cebula drobno posiekana i podduszona na
małej ilości masła
1 ząbek czosnku, rozgnieciony
250 g mielonej wołowiny
250 g mielonej wieprzowiny
100 g pieczeni cielęcej
•1 jajko
1 łyżeczka soli
•pieprz
papryka
1 łyżka posiekanej pietruszki
1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
1 łyżeczka liści tymianku
4 plastry bekonu
Sposób przygotowania:
Wymieszać dobrze wszystkie składniki, uformo‐
wać klopsa i włożyć do żaroodpornego naczynia
przeznaczonego do kuchenek mikrofalowych.
Przykryć plastrami bekonu.
Czas pieczenia: 40 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
WOŁOW./DZICZYZ./JAGNIĘC.
Duszone mięso
Nie używać tego programu do pieczenia
karczku wołowego i potraw ze schabu.
Ustawienia:
Automatyka wagowa. Ustawianie zakresu cięża‐
ru 1000-3000 g.
Sposób przygotowania:
Przyprawić mięso do smaku i umieścić w żarood‐
pornym naczyniu. Dodać wodę lub inny płyn; dno
naczynia powinno być przykryte warstwą o głę‐
bokości 10-20 mm. Przykryć pokrywką.
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Pieczeń z dziczyzny
Ustawienia:
Automatyka wagowa. Ustawianie zakresu cięża‐
ru 1000-3000 g.
Sposób przygotowania:
Przyprawić mięso do smaku i umieścić w żarood‐
pornym naczyniu. Dodać wodę lub inny płyn; dno
naczynia powinno być przykryte warstwą o głę‐
bokości 10-20 mm. Przykryć pokrywką.
POLSKI 19
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Pieczeń jagnięca
Ustawienia:
Automatyka wagowa. Ustawianie zakresu cięża‐
ru 1000-3000 g.
Sposób przygotowania:
Przyprawić mięso do smaku i umieścić w żarood‐
pornym naczyniu. Dodać wody lub innego płynu;
dno naczynia powinno być przykryte warstwą o
głębokości 10-30 mm. Przykryć pokrywką.
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Udziec jagnięcy
Składniki:
2,7 kg udźca jagnięcego
30 ml oliwy z oliwek
•sól
•pieprz
3 ząbki czosnku
1 pęczek świeżego rozmarynu (ewentualnie 1
łyżeczka suszonego)
woda
Sposób przygotowania:
Umyć udziec i osuszyć, natrzeć oliwą z oliwek i
ponacinać. Przyprawić solą i pieprzem. Obrać i
pokroić ząbki czosnku, włożyć razem z gałązka‐
mi rozmarynu w nacięcia.
Umieścić udziec w brytfannie i dodać wodę; dno
powinno być przykryte warstwą o głębokości
10-15 mm. Obrócić pieczeń po około 30 minu‐
tach.
Czas pieczenia: 165 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
W przypadku piekarników parowych: dodać
500 ml wody do szuflady na wodę.
DRÓB
Kurczak cały
Ustawienia:
Automatyka wagowa. Ustawianie zakresu cięża‐
ru 900-2100 g.
Sposób przygotowania:
Umieścić kurczaka w żaroodpornym naczyniu i
przyprawić do smaku. Po upływie około 30 minut
obrócić pieczeń na drugą stronę. Wyświetli się
przypomnienie.
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Udka kurczaka
Składniki:
4 udka kurczaka, każde o wadze 250 g
250 g Crème fraîche
125 ml śmietany
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka przyprawy curry
1/2 łyżeczki pieprzu
250 g pokrojonych pieczarek konserwowych
20 g mąki
Sposób przygotowania:
Oczyścić udka kurczaka i umieścić w brytfannie.
Wymieszać razem resztę składników i polać mie‐
szaniną udka kurczaka.
Czas pieczenia: 55 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
Coq au Vin
Składniki:
1 kurczak
•sól
•pieprz
1 łyżka mąki
50 g sklarowanego masła
500 ml białego wina
500 ml bulionu z kurczaka
4 łyżki sosu sojowego
1/2 pęczka pietruszki
1 gałązka tymianku
150 g pokrojonego w kostkę boczku
250 g oczyszczonych i pokrojonych na ćwiart‐
ki pieczarek kasztanowatych
12 obranych szalotek
2 obrane i rozgniecione ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
Oczyścić kurczaka, przyprawić solą i pieprzem,
posypać mąką.
Rozgrzać sklarowane masło w brytfannie usta‐
wionej na ogniu i przyrumienić kurczaka ze
wszystkich stron. Wlać białe wino, bulion z kur‐
czaka i sos sojowy, doprowadzić do wrzenia.
Dodać pietruszkę, tymianek, pokrojony w kostkę
boczek, pieczarki, szalotki i czosnek.
Ponownie doprowadzić do wrzenia, przykryć po‐
krywką i włożyć do piekarnika.
Czas pieczenia: 55 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
20
www.aeg.com
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

AEG KM8100001M Recipe book

Typ
Recipe book