Na końcu niniejszej instrukcji znajduje się tabela ze składnikami, które można przyrządzić na tym
grillu. Zawiera ona również ustawienia temperatury i pozycje opiekania odpowiednie do grillowania
określonych potraw. Podane czasy opiekania nie obejmują czasu koniecznego do rozgrzania
urządzenia.
Czas i temperatura opiekania zależą od rodzaju przyrządzanego pożywienia (np. mięso), grubości
porcji, jego temperatury oraz indywidualnych upodobań. Można się również kierować oznaczeniami
znajdującymi się na grillu.
Uwaga: Podczas grillowania wskaźnik temperatury od czasu do czasu zapala się i gaśnie. Oznacza to, że
grill reguluje temperaturę opiekania stosownie do zadanego ustawienia. Można nadal bezpiecznie
korzystać z urządzenia.
- Lekko posmaruj masłem lub olejem pożywienie przeznaczone do grillowania. Zapobiegnie to
przypaleniu się nadmiaru masła lub oleju.
- Grill nie nadaje się do opiekania panierowanego pożywienia.
- Kiełbaski zazwyczaj pękają podczas opiekania. Można temu zapobiec, nakłuwając je widelcem w
kilku miejscach.
- Aby uzyskać najlepsze rezultaty, kawałki mięsa nie powinny być zbyt grube (ok. 1,5 cm).
- Świeże mięso bardziej nadaje się do pieczenia na grillu niż mięso mrożone lub rozmrożone.
- Przygotowując kurczaka, wieprzowinę lub cielęcinę à la satay, najpierw obsmaż mięso w wysokiej
temperaturze (położenie 5). Następnie ustaw regulator temperatury o jedno położenie niżej i
kontynuuj opiekanie, dopóki potrawa nie będzie gotowa.
- Grill może również służyć jako sterowana termostatem płytka grzejna, która samoczynnie
utrzymuje odpowiednią temperaturę potraw. Rozłóż urządzenie do pozycji blatu i ustaw
regulator temperatury w położeniu 2 lub 3. Następnie przykryj płytki opiekające folią
aluminiową, skierowaną błyszczącą stroną ku górze. (rys. 15)
- Jeśli chcesz rozmrozić zamrożone jedzenie, rozłóż urządzenie do pozycji rusztu i zawiń jedzenie
w folię aluminiową. Ustaw regulator temperatury w położeniu 1 lub 2. Czas odmrażania zależy
od wagi rozmrażanej porcji.
Nigdy nie używaj środków ani materiałów ściernych do czyszczenia, gdyż mogą one uszkodzić
powłokę zapobiegającą przywieraniu.
Nigdy nie zanurzaj urządzenia w wodzie.
1 Wyjmij wtyczkę urządzenia z gniazdka elektrycznego i poczekaj, aż urządzenie ostygnie.
2 Przed wyjęciem płytek opiekających usuń z nich nadmiar oleju za pomocą kawałka
papierowego ręcznika.
3 Wyjmij płytki opiekające (rys. 16).
Aby wyjąć płytki, naciśnij zaciski na urządzeniu i zdejmij je z urządzenia.
4 Umyj płytki opiekające i tacki na tłuszcz miękką szmatką lub gąbką w gorącej wodzie z
dodatkiem płynu do mycia naczyń lub umyj je w zmywarce (rys. 17).
Mocz płytki opiekające przez 5 minut w gorącej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń, aby
usunąć wszystkie resztki. Umożliwi to łatwiejsze usunięcie zaschniętych resztek jedzenia lub tłuszczu.
5 Wysusz płytki opiekające i zamontuj je z powrotem (rys. 18).
- Ustaw urządzenie w pozycji blatu.
- Umieść tylną krawędź płytek opiekających na urządzeniu (1). Opuść płytki na urządzenie i
dociśnij, blokując je zaciskami (2).
65