Wskazówki
- W broszurze z przepisami można znaleźć wiele wspaniałych przepisów. Więcej przepisów i
informacji można znaleźć na naszej stronie internetowej (www.philips.com/kitchen).
- Karbowana część płyty opiekającej doskonale nadaje się do przyrządzania mięsa i drobiu (rys. 8).
- Płaska część płyty opiekającej idealnie nadaje się do przygotowywania ryb, jaj, szynki, grzybów,
pomidorów, cebuli itp. Przydaje się również do utrzymywania temperatury dań (rys. 9).
- Grill stołowy może również służyć jako sterowana termostatem płytka grzejna, która
samoczynnie utrzymuje odpowiednią temperaturę potraw. Wystarczy przykryć karbowaną
stronę płyty opiekającej folią aluminiową, skierowaną błyszczącą stroną ku górze, a następnie
ustawić regulator temperatury w położeniu 100 lub 125°C.
- Minutnik można wykorzystać w celu przypomnienia o przewróceniu porcji jedzenia na drugą
stronę. Przykładowo po umieszczeniu steków na płycie opiekającej można nastawić minutnik na
2 minuty. Po upływie tego czasu można przewrócić steki. Następnie można ponownie ustawić
minutnik na 2 minuty, aby opiekać drugą stronę steków.
- Najlepsze do opiekania na grillu są delikatne kawałki mięsa.
- Porcje mięsa, takie jak steki czy żeberka, można zmiękczyć, zalewając je marynatą i pozostawiając
na noc.
- Przewracaj jedzenie od czasu do czasu, używając łopatki/szczypiec, aby pozostało soczyste
wewnątrz i nie wysychało. Nie używaj metalowych przedmiotów, takich jak widelce i szczypce do
grilla, ponieważ mogą one uszkodzić powłokę zapobiegającą przywieraniu.
- Nie obracaj pieczonego na grillu jedzenia zbyt często. Gdy już przypiecze się ono z obu stron,
kontynuuj opiekanie przy niższej temperaturze, dzięki czemu kawałki jedzenia nie wyschną i będą
równiej upieczone.
- Jeśli chcesz rozmrozić zamrożone jedzenie, zawiń je w folię aluminiową i ustaw regulator
temperatury w położeniu 150 lub 175°C. Od czasu do czasu obracaj jedzenie. Czas odmrażania
zależy od wagi rozmrażanej porcji.
- Przygotowując kurczaka, wieprzowinę lub cielęcinę à la satay, najpierw obsmaż mięso w wysokiej
temperaturze (250°C). Następnie możesz ustawić regulator temperatury o jedno położenie
niżej i kontynuować opiekanie, dopóki potrawa nie będzie gotowa.
- Przygotowując danie à la satay lub kebab, namocz bambusowe lub drewniane szpikulce w
wodzie, aby zapobiec ich przypaleniu podczas opiekania na grillu. Nie używaj szpikulców
metalowych.
- Kiełbaski zazwyczaj pękają podczas opiekania. Można temu zapobiec, nakłuwając je widelcem w
kilku miejscach.
- Świeże mięso bardziej nadaje się do pieczenia na grillu niż mięso mrożone lub rozmrożone.
Posyp mięso solą dopiero po upieczeniu na grillu. Dzięki temu mięso będzie bardziej soczyste.
Mięso najlepiej pokroić na niezbyt grube kawałki (około 1,5 cm).
Grill stołowy nie nadaje się do opiekania mięsa panierowanego.
Czyszczenie (rys. 10)
Ważne: Nigdy nie używaj środków ani materiałów ściernych do czyszczenia, gdyż mogą one
uszkodzić powłokę zapobiegającą przywieraniu.
Nie zanurzaj termostatu i przewodu sieciowego w wodzie ani w innym płynie.
1 Naciśnij wyłącznik, aby wyłączyć urządzenie.
2 Wyjmij wtyczkę urządzenia z gniazdka elektrycznego i poczekaj, aż urządzenie ostygnie.
3 Wyciągnij termostat z urządzenia i wyjmij osłonkę przeciwrozpryskową (rys. 11).
4 Usuń nadmiar tłuszczu z płyty opiekającej za pomocą papierowego ręcznika.
5 Podnieś płytę opiekającą z podstawy, używając uchwytów (rys. 12).
POLSKI 15