Gorenje GG1200E Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
31
INSTRUKCJA OBSŁUGI PL
Splošen opis
1 Uchwyt do przenoszenia
2 Strefa pieczenia i grzania (oznaczona
białą kreską)
3 Tacka do zbierania ściekającego
tłuszczu
4 Lampka kontrolna działania
5 Pokrętło włączenia i regulacji
temperatury
6 Kabel przyłączeniowy
7 Skrobak
8 Stalowa osłonka oraz ruszt
Uwaga
Elektryczny witroceramiczny grill to
przenośny grill elektryczny, będący zdrową i
bezpieczną alternatywą w odniesieniu do
konwencjonalnych grillów, bez chemii,
konieczności stosowania preparatów lub
powstawania trujących oparów, mogących
szkodzić użytkownikom. Grill posiada
witroceramiczną płytę kuchenną, oddającą
ciepło i umożliwiającą lepszą obróbkę
cieplną jedzenia. Urządzenie
zaprojektowane zostało w taki sposób, aby
można było różnego rodzaju jedzenie piec
bezpośrednio na powierzchni
witroceramicznej. Dzięki witroceramicznej
powierzchni do pieczenia i smażenia
potrzebna jest jedynie mała ilość
dodatkowego tłuszczu. Bardzo pozytywnie
wpływa to na zdrowe i niskokaloryczne
przygotowywanie posiłków. W porównaniu
ze wszystkimi innymi sposobami
przygotowywania posiłków, bezpośrednie
gotowanie na powierzchni witroceramicznej
oferuje duże zalety i wiele możliwości
przygotowania jedzenia.
Po zakończeniu przygotowania jedzenia,
płytę należy po prostu oczyścić skrobakiem,
wyłączyć grill i powierzchnie przetrzeć
wilgotną ściereczką.
Elektryczny witroceramiczny grill ma gładką
witroceramiczną powierzchnię,
umożliwiającą zachowanie wszystkich soków
w jedzeniu, dlatego potrawy są soczyste i
smaczne.
Zaletami witroceramicznego grilla są
mniejsze zużycie tłuszczu, dłuższy czas
przechowywania przygotowanego jedzenia,
smaczniejsze jedzenie i ładniejszy zapach!
Ważne
Przed użytkowaniem urządzenia
należy dokładnie zapoznać się z
niniejszą instrukcją obsługi, którą
należy zachować, aby można z
niej było korzystać w przyszłości.
Niebezpieczeństwo
Urządzenia nie należy zanurzać
w wodzie lub jakimkolwiek
innym płynie!
Uwaga
Nigdy nie należy dotykać
powierzchni urządzeń,
przeznaczonych do grzania
lub gotowania, ponieważ
nagrzewają się podczas
użytkowania. Powierzchnie
wewnątrz urządzenia i
elementy grzejne bardzo się
nagrzewają.
Niebezpieczstwo oparz!
Dzieci nie powinny
32
znajdować s w pobliżu
urządzenia.
Przed podłączeniem urdzenia
do sieci elektrycznej, należy
sprawdz czy podane na dnie
urządzenia dane dotyczące
napięcia, odpowiadają napięciu w
lokalnej sieci elektrycznej.
Gniazdo elektryczne powinno być
łatwo dostępne, aby móc
urządzenie w razie potrzeby
szybko i łatwo odłączyć z sieci.
Grill można również, zgodnie z
instrukcją dotyczącą sieci
elektrycznej, przyłączyć do sieci
za pomocą przełącznika, którym
można będzie natychmiast
odłączyć urządzenie od źródła
zasilania. Urządzenie należy
podłączyć do prawidłowo
umieszczonego uziemionego
jednofazowego gniazda
sieciowego, zasilanego prądem
zmiennym 230V/ 50 Hz.
Producent nie ponosi
jakiejkolwiek odpowiedzialności,
jeśli użytkownik nie zastosował
zalecanych środków ochrony.
Urządzenia nie należy użytkować,
jeśli uszkodzona została wtyczka,
kabel przyłączeniowy bądź samo
urządzenie.
Uszkodzony kabel przyłączeniowy
może wymienić jedynie
przedsiębiorstwo Gorenje,
upowniony serwis naprawczy
Gorenje lub odpowiednio
wyszkolony specjalista.
Urządzenie należy podłączyć
jedynie do gniazdka sieciowego z
uziemieniem.
Kabla przyłączeniowego nie
naly przechowywać w poblu
gorących powierzchni.
Kabel przyłączeniowy nie
powinien zwisać z krawędzi stołu
lub blatu, na których postawione
zostało urządzenie.
OSTRZEŻENIE! Podczas
użytkowania urządzenie jak i jego
elementy się nagrzewają. Należy
uważać, aby nie dotykać
nagrzanych powierzchni. Dzieci
w wieku poniżej 8 lat nie powinny
przebywać w pobliżu urządzenia,
chyba że znajdują się pod stałą
kontrolą.
Urządzenie mogą użytkować
dzieci w wieku powyżej 8 lat, jak
również osoby o obniżonych
możliwościach fizycznych lub
umysłowych, czy też osoby o
niewystarczającym
doświadczeniu bądź wiedzy, jeśli
znajdują się pod odpowiednim
nadzorem lub otrzymały
wskazówki dotyczące
bezpiecznego użytkowania
urządzenia i zdają sobie sprawę
z ewentualnego
niebezpieczeństwa podczas
użytkowania. Dzieci należy
kontrolować podczas
użytkowania urządzenia i nie
pozwolić im na zabawę
urządzeniem. Dzieci nie powinny
czyścić i dokonywać zabiegów
33
konserwacyjnych urządzenia,
chyba że mają co najmniej 8 lat i
znajdują się wówczas pod
nadzorem.
Zadbać należy, aby urządzenie
jak i kabel przyłączeniowy nie
były dostępne dzieciom w wieku
poniżej 8 lat.
Dzieci nie powinny bawić się
urządzeniem.
Działającego urządzenia nie
należy pozostawibez nadzoru.
Urządzenia nie należy podłączać
do zewnętrznego przełącznika
czasowego czy do systemu
zdalnego sterowania, aby tym
samym nie spowodować
niebezpieczeństwa.
OSTRZEŻENIE: Jeśli
powierzchnia płyty
witroceramicznej jest pęknięta,
urządzenie należy wyłączyć, aby
zapobiec niebezpieczeństwu
porażenia prądem.
OSTRZENIE:
Niebezpieczeństwo pożaru: na
powierzchni płyty nie należy
przechowyw żadnych
przedmiow.
OSTRZENIE: Gotowanie z
yciem smalcu lub oleju na
ycie, bez kontroli, może
przedstawi niebezpieczstwo i
spowodowpożar. Nigdy nie
naly próbować gasić ognia
wodą. Urządzenie należy
wączyć, aomień zadusić
pokrywą wilgotną ściereczką.
Uwaga
Urządzenie należy postaw na
poziomym, stabilnym podłu z
wystarczającą ilością miejsca
wokół urządzenia.
Zadbać należy, aby podczas
pieczenia umieszczona została
tacka do zbierania ściekającego
tłuszczu.
Powierzchnię witroceramicz
należy nagrzać, zanim umieści się
na niej żywność.
W czasie działania urządzenia,
łatwo dostępne powierzchnie
mogą ulec nagrzaniu.
Podczas pieczenia tłustego mięsa
i kiełbas, uważać należy na
pryskający tłuszcz.
Po użytkowaniu urządzenia
wtyczkę należy zawsze wyjąć z
gniazdka sieciowego.
Po użytkowaniu urządzenie
należy wyłącz.
Po użytkowaniu urządzenie
należy wyczyścić.
Przed czyszczeniem lub
przechowywaniem urządzenia,
należy poczekać, aby urządzenie
się całkowicie ochłodziło.
Płyty urządzenia nie należy
dotyk ostrymi lub szorstkimi
przedmiotami, poniew można
uszkodzić jej powierzchn.
Zadbać należy, aby płytę po jej
usunięciu ponownie prawidłowo
umieścić we właściwym miejscu.
Urządzenie oznakowane jest zgodnie z
europejską dyrektywą 2002/96/WE w sprawie
zużytego sprzętu elektrotechnicznego i
elektronicznego (waste electrical and
34
electronic equipment WEEE). Dyrektywa ta
określa wymagania dotyczące zbierania i
zagospodarowania zużytego sprzętu
elektrotechnicznego i elektronicznego,
obowiązujące w całej Unii Europejskiej.
PRZED PIERWSZYM UŻYTKOWANIEM
1. Powierzchnię witroceramiczną należy
oczyścić miękką gąbką i rozcieńczonym
płynem do mycia naczyń, a następnie
dokładnie ją wytrzeć. Grill musi wyschnąć!
2. Grill należy podłączyć do odpowiednio
uziemionego gniazda sieciowego.
3. Pokrętło do regulacji temperatury należy
ustawić w pozycji wysokiej mocy . Na
grill nie należy wówczas kłaść jedzenia.
Może się zdarzyć, że przy pierwszym
nagrzewaniu pojawi się lekki zapach i opary.
Nie jest to jednak powodem do zmartwień,
gdyż przy pierwszym nagrzewaniu grilla jest
to zjawiskiem zupełnie normalnym.
4. Po około 4 do 5 minut grill należy
wyłączyć i poczekać, aż się ochłodzi.
Państwa grill jest gotowy do użytku.
5. W tylnej części grilla należy umieścić
tackę do zbierania ściekającego tłuszczu.
Sposób użycia urządzenia
1. Grill należy podłączyć do odpowiednio
uziemionego gniazda elektrycznego.
2. Obrócić należy pokrętło włączenia w
kierunku zgodnym z ruchem wskazówek
zegara z pozycji 0 (rysunek 1) na żądany
poziom temperatury. W momencie
włączenia lampka kontrolna zaświeci się
na czerwono.
3. Przed użytkowaniem należy poczekać 3
minuty, aż się grill nagrzeje.
4. Jedzenie należy poddać obróbce cieplnej
tak, jak w przypadku każdego innego grilla.
1- Pokrętło włączenia i regulacji temperatury
2- Pozycja początkowa
3- Czerwona lampka
Najwyższa temperatura to około 250 °C.
Zamocować należy osłonę przeciwko
pryskaniu
1. Z opakowania należy wyjąć osłonkę oraz
ruszt (patrz: Rysunek 2).
Rysunek 2
2. Zamocować osłonkę na grillu (patrz:
Rysunek 3). Należy przy tym uważać, aby
zaczep osłonki zaczepił się o przednią
krawędź grilla (patrz: Rysunek 4).
Rysunek 3
Rysunek 4
3. Ruszt należy zamocować na osłonce
(patrz: Rysunek 5). Należy uważać na cztery
zaczepy na ruszcie, które należy umieścić
we właściwych otworach w górnej części
krawędzi osłonki (patrz: Rysunek 6).
Rysunek 1
35
Rysunek 5
Rysunek 6
4. . Prawidłowo zamocowana na grillu
osłonka oraz ruszt.
Rysunek 7
Kilka wskazówek dotyczących
użytkowania
Grill przeznaczony jest do przygotowywania
potraw bezpośrednio na powierzchni
witroceramicznej. Umożliwia to zdrowe,
higieniczne, szybkie i łatwe przygotowanie
jedzenia. Dzięki temu zaoszczędza się czas i
energię, a czyszczenie samego grilla jest
bardzo łatwe.
● Zanim rozpocznie się obróbkę cieplną
jedzenia, można na powierzchni
witroceramicznej rozprowadzić niewielką
ilość oleju spożywczego. Do
przygotowywania warzyw, jajek, ryb,
krewetek, teppanyaki i temu podobnego
jedzenia konieczna jest odrobina oleju.
Mięso, a szczególnie wieprzowina, słonina i
temu podobne natomiast zawierają dużo
tłuszczu i jego dodawanie nie jest konieczne.
● Chcąc do smażenia stosować olej, należy
wybrać olej, który ma wysoki punkt dymienia
(np. olej rzepakowy lu słonecznikowy).
● Rozprowadzenie oleju spożywczego na
szklanej powierzchni zmniejsza przywieraniu
jedzenia do tej powierzchni.
● Nie stosować przypraw, marynowanych w
occie.
● Po każdym pieczeniu należy z powierzchni
witroceramicznej usunąć pozostałości
jedzenia, zgarniając je skrobakiem do tacki
do zbierania ściekającego tłuszczu. W ten
sposób zmniejsza się przywieranie jedzenia
do powierzchni witroceramicznej.
● Nastawić należy odpowiednią temperaturę,
aby jedzenie zbyt mocno się nie przypiekło.
● Jeżeli używa się naczynia do kładzenia na
grillu lub ruszcie, powinno ono być
wykonane z odpowiedniego materiału, aby
nie doszło do uszkodzenia grilla czy też
naczynia! Na witroceramicznem grillu nie
należy stawiać naczyń plastykowych ani
plastykowych akcesoriów kuchennych!
W przypadku potraw, przeznaczonych do
gotowania na parze bądź gdy chce się
zachować soczystość i pełny smak jedzenia,
zaleca się stosowanie folii aluminiowej.
● Używać można soli i przypraw oraz
dodawać sosy, aby dodatkowo jeszcze
wzbogacić smak potrawy.
Jedzenie można przygotować w dowolnej
kolejności (warzywa po koteltach, ryby po
hamburgerach). Pomiędzy przygotowaniem
poszczególnych rodzajów jedzenia należy
dokładnie zeskrobać powierzchnię, usuwając
wszystkie pozostałości jedzenia i
zapobiegając przechodzeniu zapachów lub
smaku.
Obniżając temperaturę, grilla można używać
również do zachowania ciepła potraw.
Konserwacja i czyszczenie
Czyszczenie
● Po każdorazowym użytku należy oczyścić
powierzchnię grilla.
36
● Piekąc na grillu, należy wystrzegać się
stosowania cukru lub płynów z jego
zawartością. Używając cukier z
konieczności, witroceramiczną powierzchnię
grilla należy pokryć folią aluminiową.
Uwaga: jeśli odrobina cukru przedostanie się
na powierzchnię witroceramiczną, należy ją
od razu usunąć za pomocą skrobaka, dopóki
grill pozostaje gorący takoj. Nie należy
czekać, aż witroceramika się ochłodzi,
ponieważ przypalony cukier lub słodkie płyny
mogą uszkodzić powierzchnię
witroceramiczną.
● Zastosować należy skrobak, aby usunąć
wszystko, co w czasie pieczenia przywarło
do powierzchni grilla (cukier, syrop,
pomidory, mleko itd.). Zeskrobywać należy z
jeszcze ciepłej powierzchni
witroceramicznej, aby móc usunąć wszystkie
pozostałości jedzenia.
● Na witroceramiczną powierzchnię należy
nalać nieco wody, a witroceramiczny grill
pozostawić włączony na najwyższej mocy.
Para i ciepła woda rozmiękczą pozostałości
jedzenia.
● Równocześnie należy użyć skrobaka do
czyszczenia powierzchni witroceramicznej i
usunąć pozostałości wody do tacki do
zbierania ściekającego tłuszczu. Jeżeli
powierzchnia witroceramicznego grilla jest
chłodna, grill należy włączyć i ustawić go na
najwyższą temperaturę. Gdy powierzchnia
witroceramiczna się nagrzeje, należy na nią
wlać nieco czystej wody.
● Jeżeli na powierzchni witroceramicznej
wciąż jeszcze są ślady, należy użyć gąbki do
czyszczenia i ciepłej wody z dodatkiem
środka do ręcznego mycia naczyń.
● Następnie powierzchnię witroceramiczną
należy wytrzeć ściereczką do sucha.
● Prosimy, aby przed czyszczeniem
metalowej obudowy grilla, wyłączyć grill.
● Metalową obudowę grila należy czyścić
wilgotną ściereczką, nie stosując do tego
żrących środków czystości.
Konserwacja
● Jeśli urządzenie przez pewien czas nie
będzie używane, na obudowę należy
nanieść i rozprowadzić cienką warstwę oleju
spożywczego. Zadbać należy, aby obudowa
grilla została oczyszczona w odpowiednim
czasie.
● Tackę do zbierania ściekającego tłuszczu
należy czyścić wilgotną ściereczką i
rozpuszczonym w wodzie delikatnym
środkiem czyszczącym, a następnie
wysuszyć suchą ściereczką lub ręcznikiem
papierowym.
Przechowywanie witroceramicznego grilla
Zanim gril zostanie schowany, należy się
upewnić, że jest on ochłodzony i czysty.
Odpowiednio należy również przechowyw
tackę oraz osłonkę i ruszt.
Na witroceramicznej płycie grilla nie należy
stawiać ciężkich przedmiotów, ponieważ
może ona pęknąć.
Jeśli grill przez pewien czas nie będzie
używany, zaleca się go schować i
przechowywać w suchym i bezpiecznym
miejscu.
ŚRODOWISKO
Urządzenia po upływie jego okresu
eksploatacji, nie należy usunąć wraz ze
zwykłymi odpadami komunalnymi, ale oddać
go do oficjalnego punktu zbierania odpadów
do recyklingu. W ten sposób wspiera się
ochronę środowiska.
GWARANCJA I SERWIS
W celu uzyskania informacji lub w razie
problemów należy zwrócić się o pomoc do
Centrum Obsługi Klienta w Państwa kraju
(numer telefonu znajduje się na
międzynarodowej karcie gwarancyjnej). Jeśli
w Państwa kraju nie ma takiego centrum,
należy zwrócić się do lokalnego sprzedawcy
firmy Gorenje lub Zakładu małych urządzeń
AGD firmy Gorenje.
ZASTRZEGAMY SOBIE PRAWO DO
ZMIAN, KTÓRE NIE WPŁYWAJĄ NA
FUNKCJONALNOŚĆ URZĄDZENIA.
GORENJE
ŻYCZY PAŃSTWU WIELE SATYSFAKCJI
PODCZAS UŻYTKOWANIA WYBRANEGO
URZĄDZENIA!
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77

Gorenje GG1200E Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi